Μαρτίνεθ: «Θα φτιάξουμε μία ομάδα όπως τη θέλουμε» (vid)

Μαρτίνεθ: «Θα φτιάξουμε μία ομάδα όπως τη θέλουμε» (vid)

Ο Μαρτίνεθ με τον συντάκτη του Gazzetta, Δημήτρη Τομαρά

bet365

Ο Ισπανός τεχνικός σε μία συζήτηση περίπου 18 λεπτών με τα ελληνικά ΜΜΕ στην Αυστρία ανέλυσε τις σκέψεις του για τον νέο Ολυμπιακό, το ρόστερ και πως θέλει να παίζει. Τι είπε για Κορδόν και μεταγραφικά. ΑΥΣΤΡΙΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΜΑΡΑΣ.

Ήρθε και η στιγμή του Ντιέγκο Μαρτίνεθ μετά τον Κορδόν να... συστηθεί στον κόσμο του Ολυμπιακού μέσω των ελληνικών ΜΜΕ που βρέθηκαν στην Αυστρία για την προετοιμασία των Πειραιωτών, παραθέτοντας τις ιδέες και τις σκέψεις του για τον νέο Ολυμπιακό, τον δικό του Ολυμπιακό.

Το Gazzetta βρίσκεται στην Αυστρία με την υποστήριξη της Novibet.

Ο 42χρονος Ισπανός τεχνικός δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις. Μίλησε περίπου 18 λεπτά και ενώ ρωτήθηκε και για θέματα ρόστερ αλλά και μεταγραφικής φύσεως, όπως για τον στόπερ Ντουάρτε.

- Η προετοιμασία ολοκληρώνεται αλλά σε γενικές γραμμές τι καλά και τι αρνητικά θα βάλετε στις αποσκευές επιστρέφοντας στην Ελλάδα;

Το πρώτο στάδιο προετοιμασίας θεωρώ πως κύλησε με πολύ θετικό τρόπο. Ήταν ο χρόνος που χρειαζόμασταν για να γνωριστούμε καλύτερα, να δουλέψουμε και να θέσουμε βάσεις συναισθηματικές, τακτικές, αλλά και φυσικών δυνάμεων.

Είχαμε στη διάθεσή μας χρόνο για να γνωρίσουμε προσωπικά τους παίκτες σαν χαρακτήρες, αλλά και σαν ποδοσφαιριστές. Επίσης εκείνοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στη μεθοδολογία μας και να κατανοήσουν με ποιον τρόπο μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα. Το μοναδικό αρνητικό ήταν πως θα θέλαμε περισσότερο χρόνο! Πάντα χρειάζεται χρόνος για να 'χτίσεις' μια βάση και με περισσότερο χρόνο θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους μας!

- Έχετε καταλήξει στο τι θέλετε να κάνετε σε επίσημα ματς αλλά και στα φιλικά που έρχονται και δη τα σημαντικά με Ρέιντζερς και Νόριτς;

Θέλω να νικάω. Θέλω η ομάδα να να νικάει. Υπάρχουν παίκτες που θα έρθουν στην ομάδα: δεν έχουν έρθει ακόμα. Υπάρχουν παίκτες που είναι στην ομάδα και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την κατάστασή τους (εννοεί ακόμα και για παίκτες του ρόστερ).

Σίγουρα έχω καθαρή εικόνα για τη βάση της ομάδας όταν θα έρθουν αυτά τα παιχνίδια. Η δουλειά μου ως προπονητής είναι να βρω τη μέγιστη απόδοση απ' όλους τους παίκτες, αλλά και από την ομάδα οπότε πρέπει να κοιτάξω το προφίλ των παικτών που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να καθορίσω λίγο πως θα πάει η ομάδα. Γιατί αυτό που θέλουμε είναι να οδηγήσουμε κάθε παίκτη στη μέγιστη απόδοσή του ώστε να βοηθήσει να νικάμε. Πρέπει λοιπόν να κοιτάμε προσεκτικά τα προσόντα και τα στοιχεία που έχει κάθε παίκτης και αναλόγως με αυτό να κινηθούμε.

- Υπάρχουν παίκτες που σας εξέπληξαν ευχάριστα;

Γενικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απόδοση και τον τρόπο που δούλεψαν όλοι στην προετοιμασία. Πάνω απ' όλα όμως, ο καλύτερος… παίκτης είναι πάντα η ίδια η ομάδα.

- Σε σχέση με αυτό που είχατε στο μυαλό σας να κάνετε εδώ στην Αυστρία όταν ερχόσασταν, πόσο ικανοποιημένος είστε; Σε ποιο ποσοστό εκπληρώθηκε αυτό που θέλατε;

Όπως προείπα, ως προπονητής η δουλειά μου είναι να βρω πάντα τη μέγιστη απόδοση για τους παίκτες μας. Δεν μπορώ να φανταστώ τώρα αν θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι διαφορετικά. Κοιτάω τους παίκτες που έχω αυτή τη στιγμή, ψάχνοντας τη μέγιστη απόδοσή τους ώστε να κάνουμε μια ανταγωνιστική ομάδα και έτοιμοι για να νικάμε τα παιχνίδια.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πρόοδο της ομάδας. Είμαστε στα χέρια ενός από τους καλύτερους αθλητικούς διευθυντές της Ευρώπης, όπως είναι ο κ. Αντόνιο Κορδόν. Έχουμε εμπιστοσύνη στο πλάνο που έχει η ομάδα. Κοιτάμε μπροστά μας, γιατί πρέπει είμαστε ήρεμοι: σίγουρα θα κινηθούμε (εννοεί μεταγραφικά) και θα κάνουμε σωστά βήματα. Θέλει ηρεμία και σιγά σιγά θα φτιάξουμε μια ομάδα που θα είναι όπως θέλουμε.

- Επειδή μιλήσατε για κινήσεις, κι επειδή υπάρχει τα τελευταία 24ωρα στην επικαιρότητα το όνομα του Ντουάρτε αν και ξέρουμε βέβαια ότι δε σας αρέσει να μιλάτε για αυτά, να περιμένουμε κάτι άμεσα;

Ακούγονται πολλά ονόματα, ακούγονται και ονόματα δυνατά τις τελευταίες μέρες. Δεν μπορώ να ασχοληθώ με όλα τα ονόματα. Όλα αλλάζουν και εξαρτάται από τη μέρα, όπως ο καιρός εδώ. Καταλαβαίνω την ερώτησή σας και το ενδιαφέρον για ονόματα, αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να σκεφτόμαστε παίκτες που δεν ανήκουν στην ομάδα. Πάνω απ' όλα είναι ο Ολυμπιακός και δεν είναι τόσο σημαντικά τα ονόματα.

- Ναι, αλλά τον Ντουάρτε τον είχατε… κολόνα στη Γρανάδα.

Οι κολόνες είναι στο... στάδιο (γέλια). ΟΚ, είναι ένα αστείο αυτό και δεν κάνω ειρωνείες, η δουλειά μου είναι δύσκολη ούτως ή άλλως και δεν θα το παρακάνω.

- Εκτός από το να νικά η ομάδα που είναι αυτονόητο να θέλετε και το έχετε ξαναπεί, ποιο είναι το κύριο στοιχείο που επιθυμείτε να έχει αυτή η ομάδα; Πώς θα ήταν ο τίτλος που βάζετε;

Πιστεύω στις πράξεις και θέλω να φανεί η δουλειά που κάνουμε: αυτό που μεταδίδουμε στους παίκτες και βγαίνει στο γήπεδο. Στο τέλος τον τίτλο θα τον βάλετε εσείς και θέλω να θυμούνται αυτή την ομάδα για τη δουλειά και την απόδοσή μέσα στο γήπεδο ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Πιστεύω στις πράξεις περισσότερο παρά στα λόγια που έρχονται πριν από τις πράξεις. Για αυτό και δουλεύουμε μαζί όλοι χέρι χέρι ποδοσφαιριστές, προπονητές, αθλητικός διευθυντής και διοίκηση για να είναι περήφανοι οι οπαδοί μας. Γιατί οι οπαδοί μας είναι σημαντικοί για μας.

- Πόσο κοντά είναι η ομάδα αυτή τη στιγμή σε σχέση με αυτό που έχετε στο μυαλό σας και τα στοιχεία που ζητάτε όπως η πίεση;

Είμαστε στον δρόμο για εκεί αλλά δεν είμαστε κοντά. Θέλουμε υποστήριξη στο τακτικό κομμάτι. Θέλουμε και κάποια πράγματα γιατί σε κάποια ματς θα είναι διαφορετικές καταστάσεις και θα χρειαστούμε βοήθεια και εκεί, διαφορετικές λύσεις.

Βλέπουμε λεπτομέρειες απ' αυτό που θέλουμε αλλά όχι τόσο δυνατές όσο αυτό που θέλουμε. Η πρόοδος είναι ξεκάθαρη αλλά κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε δουλειά. Προοδεύουμε αλλά χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη κατοχή μπάλας, να είμαστε δυνατοί σε αυτό και για πάνω από 90 λεπτά στο παιχνίδι.

Στις προετοιμασίες είναι δύσκολο να βρεις αυτό που θέλεις γιατί υπάρχει πάντα η κούραση από την προετοιμασία. Το σημαντικό είναι να ετοιμαζόμαστε για το μέλλον και τις επίσημες διοργανώσεις και σε αυτό το κομμάτι είμαι πολύ ικανοποιημένος.

- Τους Ιμπόρα και Κίνι θα τους δούμε στο τελευταίο φιλικό;

Δε συνηθίζω να δίνω 11άδες. Σας δίνω κίνητρο να κάνετε έρευνα και να έχετε κάτι να κάνετε. Είναι ξεκάθαρο ότι η προετοιμασία για μας είναι και ατομική για κάθε παίκτη. Εξάλλου έχουμε μπροστά μας μια προπόνηση πριν από το φιλικό με ένταση πριν από το ματς. Έχουμε ένταση, έχουμε επαφές, είμαστε συγκεντρωμένοι στις προπονήσεις. Είναι πολύ καλό, γιατί ετοιμαζόμαστε για τα επίσημα παιχνίδια για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Έχει και κακή μεριά που έχουμε τόση ένταση που οποιοδήποτε χτύπημα ή επαφή με άλλο παίκτη μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο φιλικό. Για αυτό δεν μπορώ να σας πω ονόματα.

Ο Μαρτίνεθ

- Δώστε μας μια εικόνα για το τι πρέπει να περιμένουμε από Ιμπόρα και Κίνι σε αγωνιστικό επίπεδο.

Είναι παίκτες που σίγουρα θα προσφέρουν στην ομάδα, είναι έμπειροι και θα προσφέρουν βοήθεια και εντός και εκτός γηπέδου. Δεν θέλω να κρατήσω μόνο αυτό. Τους φέραμε επειδή ξέρουμε ότι θα βοηθήσουν την ομάδα να είμαστε μια πιο σωστή και πιο δυνατή ομάδα. Θα βοηθήσουν με την εμπειρία και την απόδοσή τους στο γήπεδο. Θα βοηθήσουν μες το παιχνίδι, τακτικά, αλλά και εκτός με πράγματα που δε φαίνονται γιατί βοηθάνε στα αποδυτήρια. Κι αυτό ειδικά για τους νέους που επιθυμούν βελτίωση είναι πιο χρήσιμο.

- Μιας και συνέπεσε η παρουσία του Ολυμπιακού στην Αυστρία με την κατάκτηση του Wimbledon από τον συμπατριώτη σας, Κάρλος Αλκαράθ, πόσο ίνδαλμα αποτελεί ή πρέπει να αποτελεί για τους νέους ποδοσφαιριστές και πόσους… Αλκαράθ θα θέλατε στην 11άδα σας;

Τι θέση παίζει ο Αλκαράθ (γέλια); Τη νοοτροπία του (το αθλητικό πνεύμα που έχει). Και εγώ και ο Αντόνιο Κορδόν ψάχνουμε παίκτες οι οποίοι, πέρα από το ποδοσφαιρικό κομμάτι, να έχουν μυαλό. Παίκτες με νοοτροπία νικητή, δουλευταρά, φιλόδοξου. Παίκτες που δουλεύουν σιωπηλά. Ο Αλκαράθ είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα για εκείνους. Δεν είναι εύκολο να το βρεις αυτό.

Για αυτό κ. Κορδόν με την ομάδα του κι εμείς ψάχνουμε ιδιαίτερα άτομα. Το μυαλό είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στα υψηλά επίπεδα κάθε αθλήματος. Προφανώς και το ταλέντο. Εάν ο Αλκαράθ δεν είχε και ταλέντο πέρα από το μυαλό που έχει, δεν θα έφτανε τόσο ψηλά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

@Photo credits: eurokinissi

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα