O EOKAN εκτός λίστας επιτήρησης από την WADA

Κώστας Ευθυμιάδης
O Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ ανακοίνωσε πως η Ελλάδα και ο ΕΟΚΑΝ, βγαίνουν από την λίστα επιτήρησης μετά τις βελτιώσεις σε ζητήματα που αφορούν τους ελέγχους ντόπινγκ.

Σημαντική εξέλιξη για το ντόπινγκ στην Ελλάδα και τον ΕΟΚΑΝ, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε και επίσημα ότι η χώρα βγαίνει από τη λίστα επιτήρησης του Οργανισμού. Η ελληνική πλευρά είχε πάρει διορία να λύσει ορισμένες εκκρεμότητες οι οποίες λύθηκαν ταχύτατα και μαζί με την Ελλάδα βγήκαν εκτός επιτήρησης και η Ολλανδία με την Λετονία.

Ο ΕΟΚΑΝ πέρασε την διαδικασία αξιολόγησης όπως και οι δύο άλλες χώρες, σε αντίθεση με την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Ρουμανία που παραμένουν υπό επιτήρηση.

Τα σημεία «κλειδιά» για την εξέλιξη αυτή ήταν ότι το σύστημα ADAMS (σύστημα εντοπισμού των αθλητών) λειτουργεί και πάλι βάσει των διεθνών προδιαγραφών, ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές προς του δειγματολήπτες, ενώ το πρωτόκολλο διαχείρισης αποτελεσμάτων είναι πλέον πλήρως εναρμονισμένο με τον διεθνή Κώδικα.

Επίσης, ο WADA ενέκρινε τον προγραμματισμό των ελέγχων, με βάση το σωστό μοντέλο (Risk Assesment and Distribution Plan), από το οποίο προκύπτει η λίστα ελεγχομένων αθλητών (RTP). Ακόμη, εκπονήθηκε πρόγραμμα για Βιολογικό Διαβατήριο Αθλητών (ABP), ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του αντι-ντόπινγκ στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε από την αρχή αρμόδιο τμήμα Ερευνών (Intelligence and Investigation), το οποίο και ασχολείται αποκλειστικά με το κομμάτι της συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών.

Ο οργανισμός τους τελευταίους δύο μήνες κινείται έντονα καθώς πραγματοποιεί και ενημερωτικά σεμινάρια προς όλες τις ομοσπονδίες και τους αθλητές, αλλά και των προπονητών, δειγματοληπτών και των ΜΜΕ.

«Ο WADA αναγνώρισε τις προσπάθειές μας τους τελευταίους μήνες. Αυτή η απόφαση βγάζει ένα βάρος από τους ώμους μας και παράλληλα μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας, κάνοντας κι άλλα βήματα προόδου τους επόμενους μήνες. Να φέρουμε τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν. πιο κοντά στους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους αθλητές μας, ως ένα φορέα που θα είναι πολύπλευρα αρωγός στις προσπάθειές τους, αλλά και πιο κοντά στην κοινωνία, ώστε οι επόμενες γενιές να μείνουν μακριά από το ντόπινγκ και τις βλαβερές για τον οργανισμό, επιπτώσεις του», τόνισε μεταξύ ο Διοικητής του Οργανισμού, Δρ. Γρηγόρης Λέων.