Super League Interwetten: 10 tips για το νέο πρωτάθλημα!

Γιώργος Ντυμένος
Super League Interwetten: 10 tips για το νέο πρωτάθλημα!

bet365

Η σεζόν άρχισε, το πρωτάθλημά μας βρίσκεται στη σέντρα και το Gazzetta Weekend σας θυμίζει τι πρέπει να έχετε κατά νου για τη σεζόν 2020/21
Η Super League Interwetten άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο Αρης φιλοξένησε τη Λαμία και ο ΠΑΟΚ την ΑΕΛ, στα δύο ματς που άνοιξαν την αυλαία της πρεμιέρας. Το σημερινό «μενού» μας... πάει στο Ηράκλειο (ΟΦΗ-Παναιτωλικός), ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν αύριο Περιστέρι (Ατρόμητος-Βόλος) και Τρίπολη (Αστέρας-Παναθηναϊκός).
Επ' ευκαιρία της έναρξης του πρωταθλήματος, ας θυμηθούμε 10 πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου τη νέα σεζόν, που αφορούν κυρίως... εξωαγωνιστικά ζητήματα της κατηγορίας.

Προετοιμασία εντός των τειχών

Προετοιμασία εντός των τειχών

Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος;

Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος;

Πότε αναβάλλεται ένα παιχνίδι;

Πότε αναβάλλεται ένα παιχνίδι;

Παραμένουν οι 5 αλλαγές

Παραμένουν οι 5 αλλαγές

VAR και γραμμή οφ σάιντ

VAR και γραμμή οφ σάιντ

Λιγότερα τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια»

Λιγότερα τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια»

Παραμένουν τα play off και τα play out

Παραμένουν τα play off και τα play out

Ενας down και μπαράζ

Ενας down και μπαράζ

Πότε θα παίξουν Απόλλων Σμύρνης και ΠΑΣ Γιάννινα;

Πότε θα παίξουν Απόλλων Σμύρνης και ΠΑΣ Γιάννινα;

Το τηλεοπτικό τοπίο

Το τηλεοπτικό τοπίο
Η σεζόν 2020/21 που μόλις ξεκίνησε είναι αρκετά ιδιαίτερη, ελέω Covid 19. Η πανδημία που πλήττει την ανθρωπότητα οδήγησε σε διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα και το πρωτάθλημα του 2019/20 ολοκληρώθηκε πριν από περίπου 50 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα οι περισσότερες ομάδες κλήθηκαν να πάρουν «ανάσες» και να παρουσιαστούν έτοιμες για τη σέντρα.
Μάλιστα καμία, λόγω κορονοϊού, δεν πήγε στο εξωτερικό για προετοιμασία, ενώ μόνο ο Αρης βρέθηκε για λίγο εκτός συνόρων για ένα φιλικό. Αρκετές μάλιστα προτίμησαν να μείνουν στη βάση τους και να προετοιμαστούν στο προπονητικό τους κέντρο, ούτε καν στο Καρπενήσι ή το Πήλιο δηλαδή. Αλλες, όπως ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που είχαν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ακολούθησαν ακόμη πιο «σφιχτό» χρόνο.
Ζούμε στην εποχή του κορονοϊού και ήδη σε πολλές ομάδες παρουσιάστηκαν κρούσματα Covid 19. Προβάλει δυστυχώς σαν αναπόφευκτο «κακό». Τι ισχύει λοιπόν εάν βρεθεί ποδοσφαιριστής θετικός; Ανάλογα με το εάν είναι συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός, θα μείνει σε καραντίνα για 10 ή 14 ημέρες, ενώ η ομάδα του μπαίνει αυτόματα σε καθεστώς αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης για 10 ημέρες. Παράλληλα θα γίνουν άμεσα τεστ σε όλα τα μέλη του ποδοσφαιρικού της τμήματος.
Ως συνέχεια του προηγουμένου είναι το εύλογο το ερώτημα πότε θα αναβάλλεται ένα παιχνίδι λόγω κρούσματος κορονοϊού; Η σχετική απόφαση είναι εφόσον υπάρξουν πριν τη διεξαγωγή του τρία ή και περισσότερα θετικά δείγματα. Με δύο θα έχουμε σέντρα. Βέβαια μέχρι να βγουν αποτελέσματα κτλ, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μετάθεσης αγώνων για 24, 48 ή και 72 ώρες, όπως συνέβη πέρσι.
Στα περσινά play off και play out η Super League «υιοθέτησε» τις 5 αλλαγές σε κάθε παιχνίδι, που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε 3 διαφορετικά χρονικά σημεία κάθε αναμέτρησης (ξέχωρα από την ανάπαυλα). Το μέτρο επεκτάθηκε και στη νέα σεζόν, οπότε οι προπονητές θα μπορούν να έχουν στον πάγκο τους περισσότερες εναλλακτικές λύσεις (20 στην αποστολή αντί για 18).
Το VAR μπήκε από πέρσι στη... ζωή μας και φέτος θα έχει επιπλέον βοήθεια. Πρόκειται για τη γραμμή στο οφ σάιντ και πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα ελέγχονται οι φάσεις που δείχνουν οριακές και θα καταλογίζονται παραβάσεις για εκατοστά. Η γραμμή, όπως έχουμε δει σε ξένα πρωταθλήματα, μοιάζει... αμείλικτη και θα προέρχεται μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης που θα υπάρχει σε όλα τα γήπεδα της Super League.
Στο νέο πρωτάθλημα θα υπάρχει ένα «μείον» σε σχέση με τα προηγούμενα, αφού θα είναι λιγότερα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά «εισιτήρια», καθώς η Ελλάδα υποχώρησε αρκετά στη βαθμολογία της UEFA. Ετσι αντί για 5 που είχαμε συνηθίσει, μόνο 4 ομάδες μας θα εκπροσωπήσουν τη σεζόν 2021/22 τη χώρα μας στις εκτός συνόρων διοργανώσεις και μάλιστα οι 3 θα συμμετάσχουν στο νεοσύστατο Conference League και μόνο ο πρωταθλητής στο Champions League. Το αν θα βγουν στην Ευρώπη οι 4 ή οι 3 πρώτοι του πρωταθλήματος, θα εξαρτηθεί από τον Κυπελλούχο.
Από την περασμένη σεζόν είδαμε η Super League να χρησιμοποιεί σε διευρυμένη μορφή τα play off, ενώ έβαλε στο καλαντάρι της και τα play out. Η φόρμουλα διεξαγωγής του πρωταθλήματος δεν άλλαξε και αυτόματα οι πρώτες 6 ομάδες θα συγκρουστούν σε μίνι τουρνουά 10 αγωνιστικών όπου και θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής και κατανεμηθούν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» (ανάλογα και τον Κυπελλούχο), ενώ οι υπόλοιπες 8 σε μονά παιχνίδια θα δώσουν παιχνίδια κατάταξης για τις θέσεις 7-14.
Συνεχίζουμε από το προηγούμενο και μένουμε στα play out. Ο τελευταίος τους θα υποβιβαστεί στην από κάτω κατηγορία, ενώ ο 13ος θα δώσει διπλούς αγώνες μπαράζ με τον 2ο. Τώρα πώς θα λέγεται η «από κάτω κατηγορία», πόσες ομάδες θα έχει, τι μορφή και επειδή Ελλάδα είμαστε αν θα γίνουν σίγουρα τα μπαράζ, θα το δούμε στην πορεία.
Οπως θα διαπιστώσετε βλέποντας το πρόγραμμα του τριημέρου, απουσιάζουν ΑΕΚ, Απόλλων Σμύρνης, Ολυμπιακός και ΠΑΣ Γιάννινα. Η Ενωση και οι «ερυθρόλευκοι» θα συγκρουστούν το απόψε (12/9) στον τελικό του Κυπέλλου και επειδή ορίστηκαν να παίξουν και την 1η αγωνιστική, ο αγώνας τους για το πρωτάθλημα θα γίνει την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου (19:30).
Την ίδια στιγμή επειδή «Αγιαξ της Ηπείρου» και «Ελαφρά Ταξιαρχία» ανέβηκαν πρόσφατα από τη Super League 2, πήραν «άδεια» για 2 και 3 αγωνιστικές αντίστοιχα ώστε να «χτίσουν» τις ομάδες τους. Η μεταξύ τους αναμέτρηση (επίσης ορίστηκε για την πρεμιέρα) θα γίνει την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου (18:15).
Για φινάλε ας δούμε το τηλεοπτικό τοπίο της νέας Super League όπου πέρσι οι ομάδες ήταν «σπασμένες» μεταξύ δύο τηλεοπτικών παρόχων (NOVA, ΕΡΤ), ενώ ο ΠΑΟΚ βρίσκονταν στο δικό του κανάλι (PAOK TV). Τα δεδομένα όμως άλλαξαν, καθώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε/γράφουμε, οι 13 από τους 14 «μονομάχους» θα βρίσκονται στη NOVA, ενώ ο Παναθηναϊκός στο δικό του Panathinaikos TV.