Sivert Høyem: «Ερωτική σχέση με την Ελλάδα!»

Θάνος Σαρρής
Sivert Høyem: «Ερωτική σχέση με την Ελλάδα!»

bet365

Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της μοναδικής συναυλίας του στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, ο Sivert Høyem μιλάει στο Gazzetta Weekend Journal για τον εκπληκτικό δεσμό του με τους Έλληνες, τις εμπνεύσεις και τα πλάνα του.

Αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες στη χώρα μας, έχοντας χτίσει τη δική του σχέση με το ελληνικό κοινό από τα χρόνια των Madrugada, μέχρι το τελευταίο του album, Lioness. Μια σχέση η οποία γίνεται εύκολα αντιληπτή από την επικοινωνία που έχει με τον κόσμο όταν βρίσκεται πάνω στη σκηνή και από το πως το κοινό μπαίνει στην ατμόσφαιρα της μουσικής του.

Οι συναυλίες του τον Μάιο στο Piraeus Academy έγιναν τάχιστα sold out και ο Sivert Høyem επιστρέφει για ένα live που ονειρευόταν χρόνια. Η συγκλονιστική ατμόσφαιρα της μουσικής του θα συνδυαστεί με τον επιβλητικό χώρο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, πραγματοποιώντας ένα από τα όνειρα του Νορβηγού τραγουδοποιού και δίνοντας στους fans του την ευκαιρία για μια πραγματικά αξέχαστη συναυλία.

Έχοντας μόλις ξεκινήσει να δημιουργεί τη setlist για τη μοναδική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Sivert έκανε ένα διάλειμμα για να μιλήσει στο Gazzetta.gr σχετικά με τα συναισθήματά του, τη φάση στην οποία βρίσκεται, καθώς και την ιδιαίτερη σχέση που έχει χτίσει με το ελληνικό κοινό. Η πρώην «φωνή» των Madrugada μίλησε για το πως η απώλεια του Robert Burås και το τραγικό τέλος του γκρουπ διαμόρφωσε την ως τώρα πορεία του, για τις ρίζες της μουσικής του και τις ματιές στη σκοτεινή πλευρά του metal, ενώ κάλεσε τον κόσμο να του στείλει προτάσεις για τραγούδια και προανήγγειλε σπάνιες εκπλήξεις!

Επιστρέφεις στην Ελλάδα για ένα πολύ ιδιαίτερο live, στο χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού. Πώς αποφάσισες να κάνεις τη συναυλία σε έναν χώρο με τόση ιστορία;

«Είναι ένα μέρος το οποίο έχω δει πολλές φορές, όποτε πήγαινα στην Ακρόπολη. Το έβλεπα και έλεγα "πόσο υπέροχο μέρος, μακάρι να παίξω ζωντανά κάποια μέρα". Αλλά δεν πίστευα ότι θα συμβεί ποτέ. Είναι κάτι που οι συνεργάτες μου στην Ελλάδα δουλεύουν εδώ και δύο χρόνια περίπου. Προσπαθούσαν να το κάνουν να συμβεί. Εγώ έλεγα "τι εννοείτε; Είναι πάρα πολύ μεγάλο!". Δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε. Εδώ και δύο χρόνια ψάχναμε την κατάλληλη στιγμή και προσπαθούσαμε να κάνουμε όλες τις αιτήσεις για να το κλείσουμε. Χρειαζόταν πολλή δουλειά με τη γραφειοκρατία. Οπότε είμαι πολύ ενθουσιασμένος που τελικά θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία. Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για μένα».

Ένα τόσο ιδιαίτερο μέρος, σε μια χώρα στην οποία ο κόσμος έχει μια ακόμα πιο ιδιαίτερη σχέση μαζί σου. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό; Είναι η Ελλάδα ένας από τους αγαπημένους σου προορισμούς;

«Ναι, σίγουρα είναι ο αγαπημένος μου προορισμός. Ήταν έτσι από την πρώτη μου εμφάνιση με τους Madrugada στη χώρα σας. Πίσω στο 2000, αν θυμάμαι. Ήταν κάτι το πολύ ιδιαίτερο, ήταν σαν οι Έλληνες να καταλαβαίνουν την μπάντα πριν σχεδόν από οποιονδήποτε άλλο. Δεν ήμασταν, ας πούμε, σούπερ διασκεδαστικοί τότε. Χρειαζόμασταν να μας καταλάβουν και οι Έλληνες έκαναν μεγάλη προσπάθεια να μπουν στη μουσική μας. Δεν δίναμε κάποιο μεγάλο σόου ή κάτι τέτοιο, ήταν η ατμόσφαιρα που ο κόσμος εκτίμησε περισσότερο. Κατάλαβαν την μουσική μας. Είναι πλέον σαν να γυρίζω στο σπίτι μου, ο κόσμος έχει δείξει τόσο μεγάλο σεβασμό και ενδιαφέρον για την μουσική μας. Ξεκίνησε ως κάτι σαν ερωτική σχέση από την πρώτη φορά και από τότε εξελίσσεται. Είχαμε κάποιες καταπληκτικές στιγμές με τους Madrugada, αλλά και στη συνέχεια. Ο κόσμος με υποστηρίζει πάρα πολύ, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα νέα άλμπουμ και τις δραστηριότητές μου και αυτό είναι κάτι που κρατάει από το ξεκίνημα».

Ξεχωρίζεις κάποια στιγμή από τις επισκέψεις σου στην Ελλάδα; Εκείνο το live που είπες των Madrugada έγινε... all time classic στην Ελλάδα!

«Να σου πω την αλήθεια, ειδικά από τότε δεν μπορώ να πω ότι θυμάμαι και πολλά. Το να βρίσκομαι στην σκηνή για μένα είναι σαν να βυθίζομαι σε έναν δικό μου, ξεχωριστό κόσμο. Υπάρχουν πράγματα που θυμάμαι, ιστορίες οι οποίες όμως νομίζω δεν είναι και οι πιο κατάλληλες για να δημοσιευτούν στα ΜΜΕ! (γέλια)».

Η μουσική σου έχει βαθιές ρίζες σε διάφορα παρακλάδια της ροκ, αλλά επίσης είχες συνεργασία με την Black Metal μπάντα Satyricon. Πώς συνέβη αυτό; Βάζεις όρια στη μουσική σου;

«Πραγματικά προσπαθώ να μην περιορίζω τον εαυτό μου μουσικά, κυρίως όταν γράφω μουσική. Νομίζω έχω βαθιές ρίζες στη ροκ, αλλά και σε άλλα είδη όπως η folk και η pop. Όταν γράφω μουσική μένω περισσότερο στα βασικά, αλλά τα μουσικά μου γούστα είναι πολύ ανοιχτά. Αγαπώ τα παλιά μπλουζ, τη black metal, όχι όλα τα black metal, αλλά κάποια νομίζω ότι έχουν τρομερή ατμόσφαιρα. Όταν ακούω black metal νιώθω ότι καταλαβαίνω τη μουσική, ότι μπαίνω στην ατμόσφαιρά τους. Γιατί δεν είναι μόνο σκληρή μουσική, αλλά και πολύ ατμοσφαιρική. Υπάρχει και μια λύπη μέσα της, με την οποία μπορώ να συσχετιστώ. Όσον αφορά τους Satyricon, προσπάθησα να ενσωματώσω κάποιες ιδέες παραγωγής και στοιχεία της black metal στη δική μου μουσική το 2011. Άκουσα τον Satyr από τους Satyricon στη Νορβηγική Τηλεόραση και στη συνέχεια μίλησα μαζί του, τον ήξερα από τα πρώτα μας χρόνια στη μουσική. Το Όσλο δεν είναι και καμιά μεγάλη πόλη και ο κόσμος γνωρίζεται. Οπότε με προσκάλεσε για να συνεργαστούμε και δέχτηκα με χαρά, γιατί έχουν γράψει εκπληκτικά κομμάτια».

Το Όσλο όντως δεν είναι μεγάλη πόλη. Εκτός από τους Satyricon συνεργάστηκες, κατά μία έννοια και με τον συγγραφέα Jo Nesbo, γράφοντας τη μουσική στην τηλεοπτική σειρά Okkupert η οποία βασίστηκε σε μια δική του ιδέα. Γενικότερα η μουσική σου είναι αρκετά "κινηματογραφική". Σε εμπνέει ο κινηματογράφος;

«Πραγματικά θέλω πολύ να γράψω τη μουσική για μια ταινία κάποια στιγμή. Η κινηματογραφική και οπτική πλευρά της μουσικής με ενδιαφέρει πολύ, το καταλαβαίνει κανείς άλλωστε από αυτά που έχω γράψει τόσο μόνος μου, όσο και με τους Madrugada. Εμπεριέχουν μια φαντασιακή διάσταση. Δουλεύω με εικόνες στο κεφάλι μου όταν γράφω τραγούδια, είμαι πολύ οπτικός. Οι καλύτερες εικόνες νομίζω είναι μέσα στο κεφάλι μου! Με ενδιαφέρει πολύ ο κινηματογράφος, αλλά πρέπει να είναι η σωστή ταινία. Θέλει πολλή δουλειά, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι σε όλο της το εύρος είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Τι έχει αλλάξει στην εξέλιξη της μουσικής σου μέχρι το Lioness; Θα έλεγες ότι έχεις ωριμάσει περισσότερο μουσικά;

«Σίγουρα αισθάνομαι ότι είμαι σε μία φάση της ζωής μου που πρέπει να είμαι πιο ώριμος. Σε προσωπικό επίπεδο, πρωτίστως. Η οικογένεια και τα παιδιά έχουν πολλές προσδοκίες για μένα ώστε να είμαι... κανονικό άτομο. Δεν θέλω να τρομάζω τα παιδιά μου, ξέρεις! Αλλά αν η μουσική μου είναι πιο ώριμη; Δεν είμαι σίγουρος. Μάλλον είναι περισσότερο το ότι θέλω η μουσική μου να αντανακλά αυτό που είμαι στη ζωή μου. Είναι περισσότερο τίμιο. Είμαι 40 ετών, δεν προσποιούμαι ότι είμαι νεότερος. Έχει ενδιαφέρον αυτό, γιατί πολλοί ενήλικες γράφουν μουσική παριστάνοντας ότι είναι νεότεροι και αυτό είναι γελοίο. Θέλω να είμαι τίμιος για το ποιος είμαι στη ζωή μου και προσπαθώ να κάνω κάτι που να απορρέει από αυτό στη μουσική».

Αλλά υπάρχουν στιγμές που σου λείπει η περίοδος των Madrugada;

«Φυσικά! Έχοντας αυτού του είδους την εργασιακή σχέση με κάποιους με ίσους όρους, το να είσαι σε μια μπάντα και να κάνεις μουσική μαζί τους είναι κάτι το εκπληκτικό. Αυτοί οι τύποι ήταν οι καλύτεροί μου φίλοι. Και φυσικά οι καλύτεροι συνεργάτες που είχα ποτέ. Ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου και όπως καταλαβαίνεις, μου λείπει συχνά. Το τέλος επίσης ήταν τραγικό και ακόμα κατά μία έννοια αναρρώνω από αυτό. Το να συνεχίσεις στη ζωή σου σου παίρνει πολύ χρόνο και ουσιαστικά διαμόρφωσε αυτό που είμαι σήμερα. Προσπάθησα να συνεχίσω, κουβαλώντας όμως το πνεύμα των Madrugada. Είναι μέσα στη μουσική μου, νιώθοντας παράλληλα ότι έχω απελευθερώσει τον εαυτό μου από την μπάντα».

Οπότε, δεν ενοχλείσαι, ας πούμε, όταν στα live σου ακούς τον κόσμο να ζητά τραγούδια των Madrugada;

«Όχι, όχι. Είμαι χαρούμενος να παίζω τραγούδια από εκείνη την περίοδο. Και νομίζω ότι η μπάντα μου είναι πραγματικά ικανή να ξαναζωντανέψει αυτά τα τραγούδια. Χαίρομαι πολύ όταν παίζω τραγούδια από Madrugada και νιώθω πραγματικά άσχημα για μερικά που δεν παίζω ζωντανά».

Σου αρέσει ο αθλητισμός; Ακολουθείς κάποια ομάδα;

«Όχι, καθόλου! Δηλαδή αθλούμαι λίγο για τον εαυτό μου, όμως δεν ενδιαφέρομαι για το ποδόσφαιρο ή για κάποιο άλλο σπορ».

Κλείνοντας, τι να περιμένουμε από τη μοναδική σου συναυλία στο Ηρώδειο;

«Για εμάς είναι ένα και μοναδικό event, το μεγαλύτερο σόου. Θεωρώ πως είναι το πιο σημαντικό όλης της χρονιάς και σίγουρα το μεγαλύτερο που έχω κάνει ποτέ στην Ελλάδα μέχρι στιγμής. Γι' αυτό και βάζω ό,τι έχω σε αυτό. Φέρνουμε μαζί μας ένα κουαρτέτο εγχόρδων από το Όσλο, φέρνουμε τη Marie Munroe η οποία δούλεψε μαζί μου στο Lioness, θα κάνει τραγούδια μαζί μας. Το setlist επίσης θα είναι διαφορετικό από αυτό που παίξαμε στο Piraeυs Academy τον Μάιο. Θα είναι κάτι το διαφορετικό. Ίσως και κάποια τραγούδια των Madrugada που ο κόσμος πίστευε ότι δεν θα ξανακούσει ποτέ live... Αρκετά παλιότερα τραγούδια, αλλά και νέα, με ορχηστρική διάσταση. Τώρα ξεκινάω να δουλεύω στη λίστα των τραγουδιών και αν ο κόσμος θέλει να ακούσει κάτι μπορεί να μου το πει! Ας με ψάξει στο facebook και ας μου το στείλει!».

Καλή αντάμωση λοιπόν τον Σεπτέμβριο!

«Να είστε καλά, ανυπομονώ!»

Πληροφορίες συναυλίας

Χώρος : ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
Πόλη : Αθήνα
Διεύθυνση : Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Τηλέφωνο : 210 32 41 807

Τιμή Προπώλησης :
Άνω Διάζωμα: Tα πρώτα εισιτήρια κοστίζουν 25 ευρώ (earlybird) €
Άνω Διάζωμα: Μετά την εξάντλησή τους η τιμή θα διαμορφωθεί στα 33 €
Κάτω Διάζωμα: Ζώνη Γ: 40 €
Κάτω Διάζωμα: Ζώνη B: 40 €
Κάτω Διάζωμα: Ζώνη A: 45 €
Κάτω Διάζωμα: Διακεκριμένη Ζώνη: 55 €
Σημεία Προπώλησης :
Ticket House, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς), τηλ. 210 3608366

Η προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά ξεκίνησε από την Πέμπτη 28 Ιουλίου στο www.ticketpro.gr . Η προπώληση εισιτηρίων από τα εκδοτήρια του Ticket House ξεκινά την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα