Super Bowl 50! Η πιο... μεγάλη μέρα του χρόνου!

Βασίλης Τσίγκας
Super Bowl 50! Η πιο... μεγάλη μέρα του χρόνου!

bet365

Το G-Weekend Journal σάς βάζει στο κλίμα του Super Bowl 50, που θα φέρει τα ξημερώματα της Δευτέρας αντιμέτωπους τους Broncos του Ντένβερ και τους Panthers της Καρολίνα!

Επιτέλους! Αυτή η μέρα του χρόνου ήρθε! Η μέρα, που θα ξενυχτίσουμε για να απολαύσουμε το Super Bowl, το μεγαλύτερο αθλητικό πάρτι της χρονιάς! Φέτος, το μενού περιλαμβάνει τους Broncos του Πέιτον Μάνινγκ κόντρα στους Panthers του Καμ Νιούτον, αν και μεταξύ μας, για εμάς τους μη Αμερικανούς, το ποιες ομάδες κοντράρονται για το δαχτυλίδι κάθε χρόνο δεν έχει και τόοοσο μεγάλη σημασία!

Ας ξεκινήσουμε με τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε:
Που γίνεται: Levi’s Stadium, στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, έδρα των Σαν Φρανσίσκο 49ers.
Τι ώρα ξεκινάει: Βράδυ Κυριακής (7/2) προς πρωί Δευτέρας (8/2) στη 1:30
Τηλεοπτική κάλυψη: Από το Fox Sports HD στο μπουκέτο της NOVA και LIVE από το gazzetta.gr

Ποιος θα κερδίσει;
Θεωρητικά, υπάρχει φαβορί κι αυτοί είναι οι Panthers. Όμως, επειδή μιλάμε για το Super Bowl και απέναντι στον 26χρονο Νιούτον θα βρεθεί ο 39χρονος πολύπειρος Μάνινγκ, που πιθανότατα θα φορέσει για τελευταία φορά το κράνος του, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Fun fact: Η διαφορά ηλικίας ανάμεσά τους (13 χρόνια και 48 ημέρες) είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα σε δύο βασικούς QBs στην ιστορία των Super Bowls.

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς QBs. Ο Μάνινγκ είναι της κλασικής σχολής με μικρές laser πάσες, ενώ από την άλλη ο Νιούτον είναι ο αθλητικός QB που δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να τρέξει με την μπάλα. Απόδειξη τα 12 running touchdowns που έχει πετύχει μέχρι στιγμής τη φετινή σεζόν.

Καλύτερη επίθεση vs καλύτερη άμυνα
Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία, που η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (Panthers) θα αντιμετωπίσει την άμυνα με τα περισσότερα σκοραρίσματα (Broncos). Εξάλλου, ο Μάνινγκ δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο ότι η άμυνα ήταν που οδήγησε τους Broncos μέχρι το τέλος κι εκεί ίσως κρύβεται το κλειδί του παιχνιδιού, καθώς θα είναι η πρώτη φορά φέτος που η άμυνα του Ντένβερ θα αντιμετωπίσει έναν QB, όπως ο Νιούτον που του αρέσει να τρέχει αυτός με την μπάλα.

Η ιστορία ενός Όσκαρ
Θυμάστε την ταινία The Blind Side, που χάρισε στη Σάντρα Μπούλοκ το Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας; Ε, ο Μάικλ Όερ, το παιδί για το οποίο έγινε όλη η… φασαρία, θα αγωνιστεί στο Super Bowl 50 με τη φανέλα των Panthers. Είναι από τις φορές που η τέχνη μιμείται τη ζωή…

Η προκατάληψη της φανέλας
Και μιας και αναφερθήκαμε στις φανέλες, υπάρχει ένα απίστευτο στατιστικό που αφορά τους Broncos. Τις τέσσερις φορές που φόρεσαν την πορτοκαλί εμφάνισή τους σε Super Bowl… έχασαν και τις τέσσερις. Φέτος, θα φορέσουν τη λευκή και οι Panthers την μαύρη. Στα 11 τελευταία 11 Super Bowl, όσοι φόρεσαν την λευκή τους εμφάνιση κέρδισαν τις 10!!! Λέτε;

Τα νούμερα λένε Panthers, αλλά…
Από την μία έχουμε τον δοξασμένο θρύλο και από την άλλη τον πιτσιρικά με το θράσος και την αυτοπεποίθηση που του επιβάλλει η ηλικία του. Ποτέ άλλοτε δεν είχε υπάρξει μια παρόμοια κόντρα σε Super Bowl κι αυτό από μόνο του φτάνει για να μας φτιάξει την όρεξη.

Ο Νιούτον θεωρείται από τους ειδικούς το μέλλον του αθλήματος: ο QB που πασάρει, τρέχει και προκαλεί πανικό στις άμυνες με το απρόβλεπτο του παιχνιδιού του. Από την άλλη, ο Μάνινγκ θέλει να κλείσει την καριέρα του με ένα δαχτυλίδι. Θα ήταν το ιδανικό τέλος σε ένα πλούσιο βιογραφικό και το καλύτερο για την υστεροφημία του, όμως και ο ίδιος ξέρει πως αν κι εφόσον έρθει το δαχτυλίδι, αυτό θα οφείλεται περισσότερο στην άμυνά του.

Απέναντι, όμως, στην άμυνα του Ντένβερ θα βρεθεί η καλύτερη επίθεση της κανονικής περιόδου με μ.ό. τους 31,3 πόντους, που μάλιστα πέτυχε 49 (!) απέναντι στους Cardinals στον τελικό της NFC κι ενώ η Αριζόνα είχε την πέμπτη καλύτερη άμυνα της κανονικής περιόδου!

Από την άλλη, οι Broncos στα play-offs επιτρέπουν μόλις 64,5 γιάρδες από rushing παιχνίδι, πάνω στο οποίο είναι βασισμένη όλη η επίθεση των Panthers και θεωρείται απίθανο ξαφνικά ο Νιούτον να ξεκινήσει τις πασούλες στο Super Bowl.

Ενδιαφέροντα στατιστικά:
- Αν κερδίσει και το Super Bowl, ο Νιούτον θα γίνει ο μοναδικός στην ιστορία του αθλήματος που θα έχει στην τροπαιοθήκη του και κολλεγιακό πρωτάθλημα και Super Bowl και το Heisman Trophy, ενώ μόλις ο τρίτος αφρο-αμερικανός που θα κατακτήσει το πολυπόθητο δαχτυλίδι.
- Oι Broncos δεν τα πάνε πολύ καλά στα Super Bowls. Ήδη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερους χαμένους τελικούς (πέντε), ενώ αν κερδίσουν θα γίνουν η ένατη ομάδα στην ιστορία με τουλάχιστον τρεις κατακτήσεις. Συνολικά έχουν βρεθεί σε Super Bowls οκτώ φορές (συμπεριλαμβανομένου και του φετινού), όσες έχουν και οι Patriots, Steelers και Cowboys.
- Η εμπειρία είναι υπέρ των Broncos, καθώς στο ρόστερ τους βρίσκονται 18 παίκτες που έχουν ξαναβρεθεί σε Super Bowl, την ώρα που οι Panthers έχουν μόλις επτά.
- Αν κερδίσουν οι Panthers, θα γίνουν μόλις η τέταρτη ομάδα στην ιστορία της NFL που θα τελειώσει τη σεζόν με 18 νίκες.



- Στο φετινό Halftime show θα εμφανιστούν οι Coldplay, μαζί με την Beyonce, η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που θα εμφανιστεί για δεύτερη φορά σε halftime show - είχε ξεσηκώσει τους πάντες και το 2013.
- Πέντε παίκτες που θα αγωνιστούν στο Super Bowl 50 προέρχονται από το Ohio State.
- Τα 30 δευτερόλεπτα διαφήμισης, θα αποφέρουν στο CBS 5 εκατομμύρια δολάρια!!!
- Υπολογίζεται ότι περίπου 4.2 δισεκατομμύρια δολάρια (!!!) θα παιχτούν στο στοίχημα για το Super Bowl 50.
- Πριν την έναρξη της σεζόν, το συγκεκριμένο ζευγάρι έδινε 184 προς 1 για να βρεθεί στον τελικό.
- Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι αντίπαλοι QBs ήταν και οι δύο #1 στο draft. Ο Μάνινγκ το 1998 και ο Νιούτον το 2011.
- Είναι το πρώτο Super Bowl στην ιστορία, όπου και οι δύο προπονητές των ομάδων έχουν αγωνιστεί ως παίκτες σε Super Bowls. Ο Ριβέρα των Panthers στο Super Bowl XX και ο Κούμπιακ των Broncos στα Super Bowls XXI και ΧΧIV.

 

Τελευταία Νέα