Escape Rooms: Πρωταγωνιστής είσαι εσύ!

Δήμος Μπουλούκος
Escape Rooms: Πρωταγωνιστής είσαι εσύ!

bet365

Το G-Weekend Journal γράφει για το νέο trend της Αθήνας , τα Escape Rooms και σας προτείνει να το... ανακαλύψετε το συντομότερο!

Πως θα ένιωθες εάν ήσουν κλειδωμένος σε ένα χαμηλά φωτισμένο δωμάτιο; Και η μόνη διαφυγή σου να εξαρτάται από εσένα και την ομάδα σου, εάν βρείτε τις απαραίτητες απαντήσεις; Δεν είναι σενάριο ταινίας, αλλά η νέα μόδα στην Αθήνα που συγκεντρώνει στοιχεία από κινηματογραφική ταινία και ηλεκτρονικά παιχνίδια φαντασίας, προσαρμοσμένα στην πραγματικότητα ενός δωματίου ή πλέον και μεγαλύτερων χώρων.

Ολα αυτά συμβαίνουν στα Escape Roomς στα ζωντανά βιωματικά παιχνίδια απόδρασης που έχουν κατακλύσει την Αθήνα και αποτελούν μια φρέσκια ψυχαγωγική δραστηριότητα.

Τι είναι τα Escape Rooms

Τα Δωμάτια Απόδρασης ζωντάνεψαν τις πιο απίθανες ιστορίες βιντεοπαιχνιδιών και είναι χώροι με βιωματικά παιχνίδια, όπου οι παίκτες καλούνται να συγκεντρώσουν στοιχεία, αντικείμενα, κλειδιά, κωδικούς, γρίφους και να τα συνδυάσουν, ώστε να βρουν τη λύση ενός αινίγματος. Το αίνιγμα μπορεί να είναι απόδραση τους από το δωμάτιο, μέχρι την εξεύρεση ενός δολοφόνου, ενώ όλο και καινούργιες ιστορίες προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει χώρος με 13 διαφορετικά θέματα. Η φαντασία, η συνεργασία και η ψυχραιμία είναι τα κλειδιά για να καταφέρουν οι συμμετέχοντες να διαλευκάνουν την υπόθεση και να δραπετεύσουν από το δωμάτιο μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία με στόχο την αποτελεσματική λύση του μυστηρίου καθιστά το παιχνίδι ιδανικό για δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος ανάμεσα σε μέλη εταιρειών (team building), όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του παιχνιδιού.

Πως παίζεις στα Escape Rooms

Μια παρέα 2-8 ατόμων κλειδώνεται σε ένα δωμάτιο και έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο για να λύσει τον γρίφο, χρόνος που συνήθως είναι 60 – 70 λεπτά. Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις ή εμπειρία και αρκεί να επιστρατεύσει κάποιος αντίληψη, παρατηρικότητα, φαντασία και έμπνευση σε συνδυασμό πάντα με την αλληλοβοήθεια. Αν, όμως, δεν βρίσκεις κάποιο σημαντικό στοιχείο, τότε υπάρχει η βοήθεια του... δωματίου, μέσω μιας οθόνης που σε καθοδηγεί για το επόμενο βήμα. Και στην περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε, πατάς το panic button και αυτόματα βγαίνεις έξω από το δωμάτιο. Οι τιμές αρχίζουν από 9 ευρώ το άτομο για τις μεγαλύτερες ομάδες και φτάνουν τα 20 ευρώ, όταν παίζουν μόνο δύο.

Το ωράριο είναι από το μεσημέρι ως τις 23.00-24.00 τις καθημερινές και από το πρωϊ ως τις 24.00 τα Σαββατοκύριακα.

Ποιοι μπορούν να παίξουν

Στα Δωμάτια Απόδρασης μπορεί να παίξουν όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας , φύλου και σωματικής κατάστασης. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, ούτε ξεχωριστές γνώσεις μαθηματικών ή φυσικής καθώς στηρίζονται στην απλή λογική. Επίσης είναι συνήθως ευρύχωρα άρα δεν υπάρχει θέμα κλειστοφοβίας, αλλά όπως είπαμε και πριν πατώντας το escape button, διακόπτεις αμέσως το παιχνίδι. Στα περισσότερα Escape Rooms για παιδιά κάτω των 14 ζητάνε την παρουσία κηδεμόνα, ενώ πάνω από 15 ετών, η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Aπό το εξωτερικό με μεγάλη διάδοση στην Ελλάδα

Το πρώτο Escape Room άνοιξε τον Ιούλιο του 2007 στο Κιότο της Ιαπωνίας, με ένα μόνο δωμάτιο για 5-6 παίκτες και εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό διαφυγής. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να δραπετεύσουν από το δωμάτιο. Γρήγορα αντίστοιχα παιχνίδια εμφανίστηκαν στην υπόλοιπη Ασία και από εκεί πέρασαν στην Ευρώπη, με την Ουγγαρία να είναι κομβικό σημείο. Ακολούθησαν η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ πλέον υπάρχουν σχεδόν 3.000 χώροι σε όλο τον κόσμο.

Ο πρώτος χώρος με Δωμάτια Απόδραση» που δημιουργήθηκε στην Αθήνα ήταν το «AthensClue», στα τέλη του 2013, που στεγάστηκε σε μια παλιά, ατμοσφαιρική πολυκατοικία του 1930 πίσω από το Χίλτον. Από τις αρχές του 2014 εμφανίστηκαν και άλλοι χώροι και πλέον τα δωμάτια ξεπερνούν τα 100 σε όλη την Αθήνα, ενώ υπάρχουν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, από τη Θεσσαλονίκη ως τα Χανιά και από την Πάτρα και τα Ιωάννινα, ως την Κέρκυρα, τη Σαντορίνη και τη Δράμα.

Δείτε μερικά από τα Escape Rooms, ενώ για μεγαλύτερη πληροφόρηση υπάρχουν και σχετικά σελίδες στο διαδίκτυο που περιλαμβάνουν όλα τα δωμάτια.

The Mind Trap

Το The MindTrap με 27 θεματικά δωμάτια μυστηρίου, αποτελεί το μεγαλύτερο παιχνίδι βιωματικής απόδρασης στην Ευρώπη. Ένα ομαδικό παιχνίδι που ήρθε να ανατρέψει όλα τα δεδομένα της διασκέδασης αλλά και να μυήσει τους παίκτες του σε κόσμους περίεργους , απόλυτου μυστηρίου. Υπάρχουν δωμάτια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Γιάννενα, Λάρισα και Χίο. Στην Αθήνα υπάρχουν στο κέντρο 6 δωμάτια και ακόμα 7 στον Πειραιά.

Μητροπόλεως 74, 210 3254850 / Πραξιτέλους 183& 2ας Μεραρχίας, Πειραιάς, 210 4297097, www.themindtrap.com

Αthens Clue

Το Athens Clue άνοιξε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2013 και αποτελεί το πρώτο escape game της Ελλάδας. Ξεκίνησε με δύο δωμάτια ωστόσο είχε τόση επιτυχία που μετρά σήμερα 10 θεματικά δωμάτια. Παραρτήματά του υπάρχουν ήδη σε Πάτρα, Κύπρο και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Mιχαλακοπούλου & Διοχάρους 11, Αθήνα 11528 210-3211121 http://athensclue.gr
Great Escape

Με βραβείο της «καινοτόμου πρακτικής» από τα HR Community Awards 2015, θα σας ξεναγήσει σε τέσσερα εξαιρετικά δωμάτια απόδρασης. Στο The Circus συμβαίνει κάτι τόσο παράξενο που θα ανατριχιάσετε, στο Perfect Crime θα είστε οι ντετέκτιβ που θα πρέπει να εξιχνιάσουν το τέλειο έγκλημα, στο Inception θα μεταφερθείτε στο 2030 με αποστολή να βρείτε έναν κωδικό για να ολοκληρωθεί μια από τις μεγαλύτερες κλοπές που έχουν γίνει ποτέ. Και στο Schindler’s list, θα βρεθείτε στο 1939, στο γραφείο του Όσκαρ Σίντλερ, αναζητώντας την περιβόητη λίστα του. Όλα τα δωμάτια έχουν δημιουργηθεί από την ομάδα του Great Escape, που με τη μορφή franchise επεκτείνεται σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Λεπενιώτου 12, Ψυρρή, 213 0354432, www.greatescape.gr

Secret Rooms

Δωμάτια ειδικά διαμορφωμένα για να κάνουν τον παίκτη να ζήσει μια εμπειρία, όμοια με αυτή των adventure games αλλά πολύ διαφορετική από τα δωμάτια που υπάρχουν ήδη. Πρόκειται για ένα ζωντανό παιχνίδι γρίφων διαφορετικό από τα συνηθισμένα Escape Room Games! Μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία περιπέτειας, παρατηρητικότητας, σκέψης & ομαδικής συνεργασίας σε πρωτότυπα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια που σας ταξιδεύουν στον γοητευτικό κόσμο του μυστηρίου.

Ελευθερίου Βενιζέλου 11 & Κανάρη Δάφνη, 17235 www.secret-rooms.gr

Sir Lock's House

Η νέα υπόθεση του Sir Lock ήρθε να ταράξει τα νερά και να φέρει στο φως ένα στυγερό δολοφόνο! Ζήστε την πιο πρωτόγνωρη εμπειρία σε ένα εντελώς διαφορετικό δωμάτιο, που αλλάζει την ιστορία των escape rooms! Ταξιδέψτε στο Λονδίνο του 18ου αιώνα και ξετυλίξτε μία συναρπαστική υπόθεση! Ανακαλύψτε κίνητρα, άλλοθι και υπόπτους, ενώ ταυτόχρονα λύνετε απαιτητικούς γρίφους! Σκοπός σας, πλέον, δεν είναι να αποδράσετε, αλλά να βρείτε τον ένοχο και να αποδόσετε δικαιοσύνη! Ακονίστε τις επαγωγικές και διερευνητικές σας ικανότητες, σε αυτή τη μοναδική περιπέτεια!

Δερβενίων 41& Εμ. Μπενάκη, Εξάρχεια, 210 3826351,www.sirlockshouse.gr,

Trapped

Mε τρία δωμάτια στο Νέο Κόσμο. Στο An Old Friend, ένας συνάδελφος σου από την υπηρεσία θεωρείται νεκρός εδώ και έξι χρόνια. Λαμβάνετε μία πρόσκληση με τον γραφικό του χαρακτήρα και την υπογραφή του. Είναι δυνατόν να είναι αυτός; Κι αν ναι, από τί κρύβεται ή τί κρύβει όλα αυτά τα χρόνια; Στο Experimentum IV ψάχνεις στο ημίφως να δεις κάτι που να σε βοηθήσει να συνδέσεις τις σκέψεις σου. Μάταια... Πού είσαι; Πώς βρέθηκες εκεί; Η μόνη γνώριμη εικόνα, ο φίλος σου απέναντι... μα... γιατί είναι δεμένος; Τί συμβαίνει; Στο 1989 η αποστολή σας, να εισβάλλετε αθόρυβα και να ανακτήσετε μέρος του θησαυρού εάν όντως υπάρχει. Πληρώνει αρκετά για να αποσυρθείτε για πάντα. Θα τολμήσετε να την αναλάβετε;

Δημώνακτος & Πηγάσου 1-3, Νέος Κόσμος 6942 075075 www.trapped.gr

bx_slide

House of Riddles

Μια πέτρινη μονοκατοικία του 1916 στεγάζει 3 ατμοσφαιρικά δωμάτια πολύ διαφορετικά από όλα τα υπόλοιπα. Ο στόχος εδώ δεν είναι να δραπετεύσεις, αλλά να φέρεις εις πέρας μια αποστολή. Στο Τhe Diamond πρέπει να βρεις και να κλέψεις το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου από μία τράπεζα. Στο The Bomb να απενεργοποιήσεις μια βόμβα που απειλεί εκατοντάδες ζωές ενώ υπάρχει και το ολοκαίνουργιο Mission: The Matrix

Εθνάρχου Μακαρίου 28, Περιστέρι, 210 5723824, www.houseofriddles.gr

Adventure Rooms

Προς το παρόν υπάρχουν τρία διαφορετικά δωμάτια διαθέσιμα. Τόσο στο The Bar Case όσο και στο Black Queen μπορούν να παίξουν ομάδες 2-5 ατόμων. Το Original Gameαφορά ομάδες 2-6 ατόμων. Επιπλέον, υπάρχει η επιλογή στο Original Game να παίξετε σε μορφή μονομαχίας και να χωριστείτε σε 2 ομάδες όπου η μία θα προκαλέσει την άλλη να την ξεπεράσει!

Αθηνάς και Κακουργοδικείου 2, Μοναστηράκι, Χαϊμαντά 17 & Πλάτωνος, Χαλάνδρι 211 012 47 29 - 210 689 56 16 www.adventurerooms.gr
Εxit Now

Το EXIT NOW έχει στην Αθήνα τέσσερα δωμάτια απόδρασης,Dracula’s Chamber, Top Secret, Haunted House και Once Upon a Time. Εξερεύνησε την σκοτεινή κάμαρα του Βλαντ του Παλουκωτή, γνωστού ως Δράκουλα. Πέρασε μια ώρα σε μια στρατιωτική βάση για να συγκεντρώσεις ένα άκρως απόρρητο αρχείο. Γνώρισε τα κακά πνεύματα σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι γεμάτο ένοχα μυστικά και ξεκλείδωσε τον κόσμο ενός εξαφανισμένου αγοριού που πάντα ονειρευόταν να ζήσει μέσα στον κόσμο των αγαπημένων του παραμυθιών.

ΙΑΚΧΟΥ 5, 11845 ΓΚΑΖΙ, ΑΘΗΝΑ 215 525 57 55 www.exitnow.gr

     

    Τελευταία Νέα