Τραυματισμοί: Το κόστος του αιώνα;

Αντώνης Σαούλης
Τραυματισμοί: Το κόστος του αιώνα;

bet365

Το Gazzetta Weekend φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από τους τραυματισμούς στην Premier League αλλά και την 11αδα των τραυματιών που έχει κοστίσει τα πιο πολλά.

«Μια θλάση είναι θα περάσει». Για τον φίλαθλο ένας τραυματισμός είναι μια ατυχία μέσα στην σεζόν. Για τα clubs είναι πολλά περισσότερα. Κυρίως είναι οικονομικές απώλειες. Μπορεί να ακούγεται κυνικό αλλά είναι η αλήθεια. Η ζημιά σε κάθε σύλλογο είναι τεράστια. Οσο περισσότεροι είναι τραυματισμοί τόσο αυξάνεται το κόστος στην ομάδα. Και φυσικά υπάρχει και η αγωνιστική ζημιά. Με λιγότερους παίκτες πετυχαίνεις λιγότερους στόχους.

Με την βοήθεια του Γιώργου Κακαβά ο οποίος εξηγεί στο Gazzetta Weekend τα συγκεκριμένα στοιχεία κάνουμε μια ανάλυση στο κόστος που έχουν οι τραυματισμοί στην Premier League. Ο Γιώργος Κακαβάς είναι ο άνθρωπος που έχει το μοναδικό Lab στην Ελλάδα (Fysiotek Sports Lab) που ασχολείται κυρίως με το κομμάτι της πρόληψης και ταυτόχρονα είναι ο μοναδικός που δίνει το παρών για πέντε σερί χρονιές στο Football Medicine Strategies. Το μεγαλύτερο αθλητικοιατρικό συνέδριο για το ποδόσφαιρο στον κόσμο.

«Από τότε που η Premier League έγινε το πιο θεαματικό και εμπορικό πρωτάθλημα της Ευρώπης έχουμε πάρα πολλά οικονομικά στοιχεία για το προφίλ των ομάδων της. Γενικά τα στοιχεία υπάρχουν για τους «big five» τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα όπως το ισπανικό, το ιταλικό, το γερμανικό και το γαλλικό αλλά η Premier έχει αναλύσεις μέχρι και για το κόστος των τραυματισμών στα οικονομικά των ομάδων», μας εξηγεί αρχικά ο Γιώργος Κακαβάς για να προσθέσει:

«Το κόστος για τις ομάδες είναι σοκαριστικό... Πέρυσι όλη η Premier έχασε 199 εκατομμύρια λίρες από τραυματισμούς μια αύξηση από πέρυσι της τάξης του 2,2%... Παρά την τεχνολογία και την τεχνογνωσία το κόστος ανεβαίνει», συνέχισε ο κ. Κακαβάς.

«Πρωταθλήτρια τραυματισμών για τέταρτη χρόνια συνέχεια η Arsenal. Οι «κανονιέρηδες» έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ και χάνουν 17 εκατομμύρια λίρες το χρόνο και φυσικά δεν είναι ανταγωνιστικοί στο πρωτάθλημα. Ρεκόρ λιγότερων τραυματισμών; Η πρωταθλήτρια Chelsea και δεν είναι έκπληξη ότι τα τελευταία χρόνια όποιος μειώνει τους τραυματισμούς παίρνει και το τρόπαιο.

Πρόπερσι τους λιγότερους τους είχε η Manchester City και στέφθηκε πρωταθλήτρια φυσικά. Οι τραυματισμοί κατά μέσο όρο στις ομάδες ήταν 26 αλλά η Manchester United είχε 39 την προηγούμενη σεζόν! Οι θλάσεις ήταν και πάλι το πιο συχνό πρόβλημα με συχνότητα 62%.

Αυτό είναι συχνό φαινόμενο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και όχι μόνο στην Αγγλία. Το ποσοστό υποτροπής φτάνει το 44%! Η πρόληψη είναι ο μοναδικός τρόπος οι ομάδες να μειώσουν το κόστος των τραυματισμών αλλά και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές», ολοκλήρωσε ο Γιώργος Κακαβάς.

Τα συνοπτικά στοιχεία της Premier League την σεζόν 2014/15:
198,706,335 εκατομμύρια λίρες το κόστος των τραυματισμών
2,2% αύξηση σε σχέση με τη σεζόν 2013/14

39 τραυματισμούς είχε η Γιουνάιτεντ και ήταν πρώτη.
1871 μέρες χαμένες λόγω τραυματισμών είχε η Νιουκάσλ – περισσότερες από 500 από την Γιουνάιτεντ.

62% των τραυματισμών είναι θλάσεις. Συνολικά υπήρξαν 100 θλάσεις πέρσι.
70 τραυματισμοί έγιναν τον Νοέμβριο. Τον Γενάρη 69.

281 μέρες έχασε ο Ρόμπερτ Σνόντγκρας
270 μέρες ο Αλεχάνδρο Φορλίν
238 μέρες ο Πίτερ Οντεμβίγκι
213 μέρες ο Μάθιου Τέιλορ
166 μέρες ο Φιλίπ Σεντέρος

1871 μέρες έχασε συνολικά η Νιουκάσλ
1466 η Αρσεναλ
1423 η Εβερτον
1348 η Γιουνάιτεντ
1283 η ΚΠΡ

26,1 είναι ο μέσος όρος των τραυματισμών σε κάθε ομάδα. Μειώθηκε κατά 1%.
16 μόνο τραυματισμούς είχε η Τσέλσι

2,837,917 εκατ. λίρες κόστισε μόνο ο τραυματισμός του Τζέσε Λίνγκαρντ στους 4 μήνες θεραπείας του.
1000 λίρες την ώρα δηλαδή!

Για το τέλος σας αφήσαμε την 11αδα που έχει κοστίσει τα περισσότερα με τους τραυματισμούς που είχαν τον 21ο αιώνα... Τα στοιχεία είναι πράγματι συγκλονιστικά!

 

Τελευταία Νέα