Ο μοναδικός κύριος Νόιερ!

Αντωνία Σπανού
Ο μοναδικός κύριος Νόιερ!

bet365

Η κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ τον... φέρνει και στην χώρα μας! Θα βρεθεί στον δρόμο του Ολυμπιακού! Ο Mάνουελ Νόιερ έχει πάει την θέση του τερματοφύλακα σε άλλο επίπεδο. Το Gazzetta Weekend Journal σας παρουσιάζει 10 πράγματα που τον κάνουν μοναδικό.

Ολίβερ Καν, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Κασίγιας τερματοφύλακες που έχουν καταφέρει να «λάμψουν» εκεί στην μοναξιά του τέρματος. Για την θέση του τερματοφύλακα έχουν γραφτεί όλα. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν και αναλύσεις που θα προσφέρουν κάτι καινούργιο. Από την άλλη η αποθέωση με την κριτική απέχουν μια αντίδραση δρόμο...

Όλα αυτά ίσχυαν για όλους τους κορυφαίους τερματοφύλακες, μέχρι να εμφανιστεί ο Μάνουελ Νόιερ. Ο νεαρός Γερμανός με το ήρεμο πρόσωπο που κάνει τα δικά του εκεί στο τέρμα, έχοντας καταφέρει όχι μόνο να μην εκτεθεί αλλά να εντυπωσιάζει σε τέτοιον βαθμό που να αξίζει να τον παρακολουθείς και να τον απολαμβάνεις. Προς το παρόν, μόλις στα 29 του, τα έχει κερδίσει όλα. Από την Μπουντεσλίγκα, το Τσάμπιονς Λιγκ και το Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι την υποψηφιότητα για την «Χρυσή Μπάλα».

Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει μια δεκάδα του εντυπωσιακού Γερμανού που την Τετάρτη θα παρουσιαστεί... live και στο Ελληνικό κοινό στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ και την μάχη του Ολυμπιακού με την Μπάγερν στο Φάληρο.

Τάκλιν κοντά στην σέντρα

Έχουμε δει τερματοφύλακες που τα πηγαίνουν καλά με την μπάλα στα πόδια. Τερματοφύλακες που θα βγούνε με μεγαλύτερη άνεση από άλλους συναδέλφους τους να διώξουν σε μια δύσκολή στιγμή της άμυνας τους. Τερματοφύλακα όμως που θα βγει κοντά στην σέντρα να κάνει τάκλιν παρακαλώ με την άμυνα όλη πίσω του, μόνο ο Νόιερ. Απίστευτος. Ο τερματοφύλακας με την φανέλα της Γερμανίας σε αγώνα με την Γεωργία, όχι μόνο βγήκε να κάνει το τάκλιν, αλλά συνέχισε να μαρκάρει για να μην συνεχιστεί η φάση.

Κόλπα και με τα χέρια

Οι τερματοφύλακες, επειδή πολλές φορές έχουν βρεθεί σε δύσκολή θέση προσπαθώντας να δώσουν την μπάλα γρήγορα στους αμυντικούς τους. Ψάχνουν την γρήγορη πάσα αλλά πάντα με προσοχή. Όχι ο Νόιερ. Με τον αμυντικό δίπλα του, πως θα τον παρακάμψει; Μα με πάσα πίσω από την πλάτη του. Τι να πει κανείς...

Και το Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο τον τσεκάρει

Επιστρέφουμε στο παραπάνω. Οι τερματοφύλακες ρίχνουν πολύ δουλεία στο να δίνουν την μπάλα σωστά και να βοηθούν χωρίς λάθη την ομάδα τους. Άλλη μια εντυπωσιακή ικανότητα του Γερμανού είναι η ικανότητα του να πετάει την μπάλα με τα χέρια σαν να κάνει βολέ με τα πόδια. Η δύναμη και η ακρίβεια που κάνει πάσα με τα χέρια θυμίζει παίκτη στο Αμερικάνικο ποδόσφαιρο.

Εκτελεί πλάγιο... κοντά στο κέντρο

Εντάξει μας είχε εντυπωσιάσει και όταν το είχε κάνει αλλά κάθε φορά προκαλεί χαμόγελο. Άλλωστε δεν είναι και συνηθισμένο. Μάλλον μοναδικό είναι. Τα πλαγία σε όλες τις ομάδες προτιμάτε να τα εκτελούν οι πλάγιοι μπακ. Ε, γιατί να χάνουμε χρόνο σκέφτηκε ο Νόιερ που είχε βρεθεί εκεί κάπου κοντά στο κέντρο του γηπέδου μαζί με τους αμυντικούς και χωρίς δισταγμό βγήκε από την πλάγια γραμμή και εκτέλεσε το πλάγιο.

Ντριπλάρει... όχι στην περιοχή του αλλά στην αντίπαλη περιοχή

Έχουμε δει τερματοφύλακες να πηγαίνουν στην τελευταία φάση μέσα στην αντίπαλη περιοχή και με το ύψος τους να περιμένουν την εκτέλεση ενός κόρνερ ή ενός φάουλ για να πάρουν μια κεφαλιά και να βοηθήσον την ομάδα τους να σκοράρει. Όταν βλέπεις όμως τερματοφύλακα να παίρνει την μπάλα έξω από την περιοχή να ντριπλάρει και να δίνει την πάσα για να γίνει η σέντρα, δεν το πολύ σκέφτεσαι, δεν υπάρχει άλλος, ο Νόιερ είναι.

Κερδίζει φάουλ στο κέντρο

Η επαφή με τον τερματοφύλακα στην μικρή περιοχή συνήθως είναι φάουλ για τον τερματοφύλακα. Όταν ο τερματοφύλακας βγαίνει στο κέντρο κάνει τάκλιν στον επιθετικό, συνεχίζει παίζοντας δυναμική άμυνα και κερδίζει φάουλ εκεί κοντά στο κέντρο κοιτάς την φανέλα σου και αναρωτιέσαι μήπως να κάνεις κίνηση να πας προς το τέρμα της ομάδας σου για να παίξεις εσύ τερματοφύλακας σε περίπτωση που χρειαστεί.

Αλλάζει το νόημα στην φράση «παίζει ψηλά η άμυνα»

Έχει γραφτεί και αυτό ξανά. Βαριέται την μοναξιά του τέρματος και δίνει νέα διάσταση στην φράση «παίζει ψηλά η άμυνα». Του αρέσει να κάθεται εκεί κοντά στην σέντρα και να νοιώθει ενεργό μέλος του παιχνιδιού. Πολλές φορές τον έχει πιάσει η κάμερα να κάθεται στο ημικύκλιο του κέντρου κι άμα τύχει και πάρουν οι αντίπαλοί την μπάλα θα μείνει να παίξει και άμυνα, δεν προβληματίζεται.

Δίνει ασίστ

Εκτός από τα χέρια του έχει εξαιρετικά χτυπήματα και με τα πόδια. Στον αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010 κόντρα στην Αγγλία, έκανε το ελεύθερο με στόχο τον Κλόζε. Το αποτέλεσμα ο Νόιερ να δώσει μια εξαιρετική ασίστ στον επιθετικό της Γερμανίας ο οποίος σκόραρε και φυσικά αφιέρωσε το γκολ στον άνθρωπό που του έδωσε την ασίστ και δεν ήταν άλλος από τον τερματοφύλακα του.

Με τα κόλπα του εντυπωσιάζει τους καλύτερους «κολπατζήδες» των αγωνιστικών χώρων

Αυτά που κάνει με την μπάλα είναι πάντα εντυπωσιακά. Το άγγιγμα του για να την δώσει στον αμυντικό του με μια περίτεχνη ενέργεια άφησε πολύ κόσμο με τον θαυμασμό. Το συνηθισμένο το βαριέται αυτό το κάνει σαφές στο παιχνίδι του. Επιλέγει να κάνει πράγματα που δεν έχουν τολμήσει τεράστιοι τερματοφύλακες, και πάντα αφήνει τον κόσμο εντυπωσιασμένο. Όταν σε παραδέχεται και ένας από τους καλύτερους τεχνίτες των γηπέδων όπως ο Μπέιλ, ε τότε έχεις κάτι ακόμα να καυχιέσαι.

Δεν φοβάται

Έχει πει σε συνέντευξη του ότι θα προτιμούσε να είναι μέσος αντί για τερματοφύλακας και δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη σε κανέναν. Έκανε την περίφημη ντρίπλα του Κρόιφ, σχεδόν μέσα στην μικρή του περιοχή, με τον επιθετικό της αντίπαλης ομάδας να τον κυνηγάει. Απίστευτη ψυχραιμία και επίδειξή τεχνικής που όπως και όλα τα αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τίποτα άλλο πάρα θαυμασμό.

Ο Νόιερ έχει κερδίσει τα πάντα. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχει δώσει στην θέση του τερματοφύλακα πράγματα που σε τέτοιο βαθμό δεν έχουμε ξαναδεί, πράγματα που το μόνο που προκαλούν είναι θαυμασμό και δίνουν ένα νέο ενδιαφέρον στην θέση. Η υποψηφιότητα του για την «Χρυσή Μπάλα» και αυτά που έχει κερδίσει, δημιουργούν τον «δρόμο» για ακόμα πιο λαμπρό μέλλον.

 

Τελευταία Νέα