“Η δασκάλα του πιάνου” (vid & pic)

“Η δασκάλα του πιάνου” (vid & pic)

bet365

Το δράμα του Μίκαελ Χάνεκε αποτυπώνει την καταπιεσμένη σεξουαλική επιθυμία και το στρεβλό ερωτικό πάθος. Σπουδαία ερμηνεία από την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Η αρμονία, η τελειότητα, η πειθαρχία, η τρέλα! Να αγαπάς τη μουσική σε τέτοιο βαθμό που να ορίζει τη ζωή σου. Να βλέπεις το πιάνο και να φαντάζεσαι τους κόσμους που μπορείς να κατακτήσεις, τους κόσμους των μεγάλων συνθετών. Αυτοί οι κόσμοι όμως είναι βουνά θεόρατα που απαιτούν σχεδόν τα πάντα από σένα. Ατελείωτες ώρες μελέτης, εξάσκησης και αναζήτησης. Τα δάχτυλα να χαϊδεύουν τα πλήκτρα, να τ’ αγγίζουν αποφασιστικά, να επιτίθενται, να υποτάσσονται σ’ αυτά και ο ιδανικός τόπος να απομακρύνεται και το κυνήγι της απόλυτης ισορροπίας να μη σταματά ποτέ και σε αυτή την αέναη πορεία τα συναισθήματα κάνουν χώρο για την ψυχρή λογική, για τη σιδερένια πυγμή και για το αλύγιστο πάθος. Άνθρωποι σπουδαίοι και άνθρωποι απελπισμένοι εμπλέκονται σε αυτή την παντοτινή διαδικασία και σίγουρα κάποιος θα πληγωθεί. Δύσκολος ο έλεγχος της παρόρμησης, δύσκολος ο έλεγχος των τέλειων επιτευγμάτων. Απαιτούνται γερά νεύρα, ωριμότητα, ευφυΐα και ψυχραιμία. Το συναίσθημα δεν πρέπει να υπηρετεί μόνο τον σκοπό, πρέπει να είναι και σκοπός. Όταν η μία από τις δύο πλευρές κρύβεται, τότε έρχεται απότομα και επικίνδυνα στην επιφάνεια και η παράνοια παίρνει τον έλεγχο. Το G-Weekend Journal γράφει για την ταινία “Η δασκάλα του πιάνου”, του Μίκαελ Χάνεκε.

Βία ενάντια στον εαυτό

Ο αυστριακός σκηνοθέτης πραγματεύεται την καταπιεσμένη σεξουαλική έκφραση, την ανολοκλήρωτη ζωή, την οικογενειακή αγάπη που αιχμαλωτίζει, το πάθος που γίνεται μανία, τη συναισθηματική ανωριμότητα. Η βία κυριαρχεί και σε αυτή την ταινία του, όμως είναι βία που στρέφεται ενάντια στον εαυτό και στον έρωτα! Η ηρωίδα του διδάσκει πιάνο και απαιτεί με τον τρόπο της τελειότητα. Της αρέσει ο Σούμπερτ και πλησιάζει το έργο του με δέος, σεβασμό και αδιάκοπη προσπάθεια να το κατακτήσει. Η αφοσίωση στο έργο της την αποξενώνει απ’ όλους και κυρίως από τον εαυτό της. Η πίστη στη διδασκαλία ωφελεί και δοκιμάζει έντονα τους μαθητές της όμως αφαιρεί κάθε συναίσθημα μέσα της. Η αναζήτηση του έρωτα ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Ο έρωτας πρέπει να είναι απόλυτος, αποκτηνωμένος και μόνο ο πόνος να κινητοποιεί, να ενεργοποιεί, τα συναισθήματα. Μηχανικά και μεθοδευμένα να εκφράζεται το ερωτικό πάθος και όταν συναντά τον έρωτα τον νηφάλιο να πληγώνει και να πληγώνεται, το υποκείμενο να αυτοτραυματίζεται, να παραλογίζεται και να ψάχνει τη σχέση υποταγής-τιμωρίας, τίποτε άλλο. Η συγκέντρωση χάνεται, η συναισθηματική οδός μπλοκάρεται και η τρέλα καλύπτει το κενό. Η ακραία σεξουαλική έκφραση καταδικάζει το άτομο σε απανωτά χτυπήματα, κοψίματα και στο τέλος δεν υπάρχει παρά μοναξιά και σκοτάδι.

Άψογη δασκάλα, μόνη, ψάχνει

Η Έρικα είναι δασκάλα πιάνου και ζει με τη μητέρα της. Άψογη δασκάλα, επαγγελματίας, αφοσιωμένη στην κλασική μουσική και στη συντηρητική εικόνα της. Ασφυκτιά και το κρύβει. Το δείχνει στη μητέρα της, η οποία δεν σταματά να την ελέγχει, να την καθοδηγεί, να ζητά εξηγήσεις. Κλείνεται στον εαυτό της και εκδηλώνει σεξουαλικά της πάθη κρυφά, με τρόπο ενοχικό και υποκριτικό. Παρακολουθεί ταινίες σκληρού πορνογραφικού περιεχομένου, κατασκοπεύει ζευγάρια που κάνουν έρωτα στο αυτοκίνητο… Γι’ αυτήν η ικανοποίηση έρχεται μέσα από τον πόνο, σαδιστικά, μαζοχιστικά. Όταν θα έρθει ως μαθητής στη σχολή της ο Βαλτέρ, τότε η παθογένεια, η διαστροφή και ο ανέλεγκτος πόνος θα έρθουν στην επιφάνεια. Για την Έρικα όλα είναι ένα μάθημα που νομίζει ότι μπορεί να ελέγξει, να κατευθύνει. Ο έρωτας όμως δεν λειτουργεί με κανόνες γραμμένους στο χαρτί.

Η φωτογραφία του Κρίστιαν Μπέργκερ παίζει καθοριστικό ρόλο. Κρυστάλλινη, αναδεικνύει τα πλάνα ακριβείας του Χάνεκε. Το σενάριο διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών εξαιρετικές, ιδιαίτερα των Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μπενουά Μαζιμέλ. Η ταινία κέρδισε πολλά βραβεία, με πιο σημαντικό το “Μέγα Βραβείο” στο Φεστιβάλ Καννών το 2001.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα