Ο δικός της «Μπιζίμ Π.Α.Ο.Κ.»… (pics)

Ο δικός της «Μπιζίμ Π.Α.Ο.Κ.»… (pics)

bet365

O Π.Α.Ο.Κ. συμπληρώνει 95 χρόνια ζωής και η 15χρονη Δόμνα Παπανικολάου, που ζει στη Γερμανία, παραθέτει μερικά ιστορικά στοιχεία στην εργασία της με θέμα «τι σημαίνει Π.Α.Ο.Κ.».

Στην περίπτωση της Δόμνας συμβαίνει το αυτονόητο: το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά! Δε θα μπορούσε να ξεφύγει από τα γονίδια του πατέρα της και να μη λατρεύει τον Π.Α.Ο.Κ., έστω κι αν μεγαλώνει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Τούμπα.

Ανοίγω μια παρένθεση προτού προχωρήσω στο προκείμενο. Τον μπαμπά (Χρήστο) Παπανικολάου, από τις παλιές ηγετικές φυσιογνωμίες της ΘΥΡΑΣ 4, τον γνωρίζω εδώ και χρόνια, πολύ πριν αποφασίσει να την… κάνει από την Ελλάδα και δοκιμάσει την τύχη του στα ξένα. Έτσι, ήμουν κάτι παραπάνω από βέβαιος ότι η μικρή του δε… θα έχανε το δρόμο, ούτε θα λοξοδρομούσε.

Η Δόμνα Παπανικολάου ζει στη Γερμανία και πηγαίνει στο Μοντεσοριανό σχολείο (Leibniz-Montessori Gymnasium) του Düsseldorf. Τα παιδιά μαθαίνουν ελληνικά, γράφουν στα ελληνικά και μια από τις πολλές εργασίες τους στο σχολείο το θέμα ήταν ο… Π.Α.Ο.Κ.. Άλλωστε, σ’ εκείνες τις περιοχές της ΒΔ Γερμανίας, είναι έντονο το στοιχείο των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Η μικρή Δόμνα έγραψε στην εργασία του σχολείου για τον Π.Α.Ο.Κ. μέσα από τα δικά της μάτια και πραγματικά εντυπωσίασε.

«Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους.

Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, με επίσημη ημερομηνία αναγνώρισης από το Πρωτοδικείο της πόλης την 20η Απριλίου του 1926.

Ιδρυτές του ήταν μια ομάδα Κωνσταντινουπολιτών οι οποίοι ήρθαν ως πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών που αποφασίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Η «ανάγκη» ίδρυσης αυτού του συλλόγου προέκυψε από το γεγονός της επιθυμίας του προσφυγικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Βορείου Ελλάδας, να αποκτήσει ένα κοινό στοιχείο αναφοράς στη νέα του Πατρίδα, ώστε να μην ξεχαστούν στο βάθος του χρόνου, οι ρίζες των ανθρώπων αυτών.

Η ίδρυση του Π.Α.Ο.Κ. κρατά στην ουσία ζωντανή τη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν αναίτια τη ζωής τους την εποχή εκείνη, δίνοντας παράλληλα κουράγιο και ελπίδα σε όσους απέμειναν να αναγεννηθούν, και να κοιτάξουν μπροστά, χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσουν.

Αυτός ακριβώς είναι και ο συμβολισμός που δίνει το έμβλημα του συλλόγου, ο δικέφαλος αετός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με τα φτερά του κλειστά ως ένδειξη πένθους για όσους και όσα χάθηκαν.

Αυτό ακριβώς συμβολίζουν και τα χρώματα του. Το μαύρο που θυμίζει το θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων και τη σκλαβιά των χαμένων πατρίδων και το άσπρο που συμβολίζει την αναγέννηση, τη διάθεση για ζωή, αλλά και την ελπίδα ότι κάποτε θα ανακτηθούν όλα όσα έχουν χαθεί.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ιδέα της συστράτευσης σε αυτό το σύλλογο να επεκταθεί απίστευτα γρήγορα και να αγκαλιαστεί από όλους τους πρόσφυγες συνολικά.

Μικρασιάτες, Πόντιοι και πρόσφυγες της πρώην Ανατολικής Ρωμυλίας, πλαισίωσαν τον σύλλογο και έτσι η στήριξη του είναι μαζική και δυναμική μέχρι σήμερα 95 χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες γενιές των οπαδών του Π.Α.Ο.Κ., αποκαλούσαν συνθηματικά το όνομα του συλλόγου λέγοντας «Μπιτζίμ Π.Α.Ο.Κ.», που σημαίνει στα τούρκικα «ο δικός μας Π.Α.Ο.Κ.» και έκαναν πράξη τη φράση τους αυτή, συνεισφέροντας από το υστέρημα τους, είτε ακόμη και με προσωπική εθελοντική εργασία, συμμετέχοντας στο κτίσιμο του γηπέδου της Τούμπας.

Ο Π.Α.Ο.Κ. είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πλουσιότερους ελληνικούς συλλόγους με ακίνητη περιουσία σε γήπεδα και εγκαταστάσεις, ενώ οι επιτυχίες του σε Ελλάδα και Ευρώπη γεμίζουν με χαρά και περηφάνεια τους φιλάθλους του, οι οποίοι είναι πλέον ακροβολισμένοι σε όλο τον πλανήτη.

Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Π.Α.Ο.Κ., που είναι ο θεματοφύλακας όλου του ασπρόμαυρου οικοδήματος, καθώς εκεί ανήκουν όλες οι εγκαταστάσεις και εκεί υπάγονται όλα τα τμήματα είναι ο Αθανάσιος Κατσαρής.

Φυσικά το τμήμα του ποδοσφαίρου είναι το πιο δημοφιλές και πρόεδρος σε αυτό είναι ο Ιβάν Σαββίδης, επίσης Έλληνας του Πόντου από τη Σάντα.

Ο Π.Α.Ο.Κ. αυτή τη στιγμή διαθέτει 21 ενεργά αθλητικά τμήματα που αγωνίζονται στις μεγαλύτερες κατηγορίες και ένα τεράστιο δίκτυο αθλητικών ακαδημιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου χιλιάδες παιδιά αθλούνται φορώντας την ασπρόμαυρη φανέλα με το δικέφαλο αετό».

 

Τελευταία Νέα