Ο Ουζμπέκος «ΧατζηπΑΝαγής» που... έφυγε στα 27 του! (pics, vids)

Ο Ουζμπέκος «ΧατζηπΑΝαγής» που... έφυγε στα 27 του! (pics, vids)

bet365

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής ήταν ο «σκιέρ» της Παχτακόρ και ο Αν ο «μαέστρος». Ο Σοβιετικός, κορεατικής καταγωγής μέσος έχασε την ζωή του σε ηλικία μόλις 27 ετών και η ζωή του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το ντοκιμαντέρ «An».

Για μια γενιά Σοβιετικών ο Μιχαήλ Αν θεωρούνταν στο Ουζμπεκιστάν ως η απάντηση στον Πελέ.

Το 1975 ο κορεατικής καταγωγής, Σοβιετικός μέσος παντρεύτηκε την Κλάρα, τον παιδικό του έρωτα στο ξενοδοχείο «Ουζμπεκιστάν», ένα από τα πιο κοσμικά σημεία της περιοχής.

Το συγκεκριμένο γεγονός είχε προσελκύσει πλήθος δημοσιογράφων, καθώς η Παχτακόρ εκείνη την εποχή έπαιζε ίσως το θεαματικότερο ποδόσφαιρο στη Σοβιετική Ένωση.

Οι Χατζηπαναγής, Φιοντόροφ και Αν συνέθεσαν μια μαγική τριπλέτα. Ο «Βάσια» εκείνη την εποχή ετοιμαζόταν για το ταξίδι στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ηρακλή. Ο Αν, ο οποίος είχε ενταχθεί στην Παχτακόρ το 1971 σε ηλικία 19 ετών μαζί με τον Φιοντόροφ συνέχισαν στον σύλλογο της Τασκένδης και τέσσερα χρόνια αργότερα θα έχαναν την ζωή τους σε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.

Στις 11 Αυγούστου του 1979 το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της νεοφώτιστης στη μεγάλη κατηγορία ομάδας που θα αντιμετώπιζε τη Ντιναμό Μινσκ σε ματς για το πρωτάθλημα Σοβιετικής Ένωσης συγκρούστηκε με ένα άλλο και ο τραγικός απολογισμός ήταν 178 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Οι 17 από αυτούς ήταν ποδοσφαιριστές της Παχτακόρ.

Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε πως ένα μοιραίο λάθος απ’ τον πύργο ελέγχου και η ασυνεννοησία με τους ασυρμάτους οδήγησε σε τούτη την ανείπωτη τραγωδία. Τι είχε συμβεί; Έπειτα από εγκληματική αβλεψία του πύργου ελέγχου, δύο αεροπλάνα πέρασαν από το ίδιο σημείο και ύψος με συνέπεια να συγκρουστούν!

Ο σκηνοθέτης, Μπράιαν Σονγκ αφιέρωσε το νέο του ντοκιμαντέρ το οποίο ονομάζεται «Αν» στο αστέρι της Παχτακόρ.

Πρόκειται παράλληλα για την ιστορία της κορεατικής κοινότητας των Κόριο Σαράμ όπως αποκαλούνται στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

Η τραγική ειρωνεία στην περίπτωση του Αν ήταν πως φοβόταν τα αεροπλάνα και λόγω τραυματισμού δεν σκόπευε να ταξιδέψει με προορισμό την Λευκορωσία. Το γεγονός όμως πως ήταν αρχηγός της Παχτακόρ τον γέμιζε με αίσθημα ευθύνης και θρυλείται πως οι συμπαίκτες του, τον πήραν σηκωτό στο αεροπλάνο προκειμένου να τους συμπαρασταθεί.

Περισσότεροι από 170.00 Κορεάτες απελάθηκαν σε εδάφη του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν το 1937 ανάμεσα τους και οι γονείς του Αν.

Μάλιστα, οι σταλινικές αρχές την εποχή εκείνη τους θεωρούσαν πιθανούς υποκινητές εξεγέρσεων λόγω των δεσμών τους με την Ιαπωνία, η οποία τότε καταλάμβανε την Κορέα και βρίσκονταν υπό συνεχή παρακολούθηση.

Πολλοί από τους προγόνους του «Μίσα» όπως ήταν το προσωνύμιο του είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή σε άλλο ταξίδι, όταν οι Σοβιετικές αρχές είχαν δώσει διορία 24 ωρών στους Κορεάτες προκειμένου να ετοιμάσουν τις αποσκευές τους διασχίζοντας χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στις ρωσικές στέπες.

Ο Αν έφτασε στο σημείο να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην εθνική Ελπίδων της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ αγωνίστηκε και στην εθνική ανδρών μεταξύ άλλων και σε αναμέτρηση κόντρα στην Ελλάδα για τα προκριματικά του Euro '80!

Από ένα σπάνιο αρχειακό υλικό αποκαλύπτεται ένας εκπληκτικός ψηλός πλέιμεϊκερ που αποσπά την μπάλα στην άμυνα, ντριμπλάροντας και πασάροντας με αρχοντικό στιλ.

Μάλιστα, το 1977 σε αναμέτρηση στην Ουκρανία κόντρα στην Κρίβμπας σκόραρε δύο φορές με απευθείας εκτέλεση κόρνερ!

Οι Σοβιετικοί συνήθιζαν όταν τελείωνε το φιλμ με το τηλεοπτικό υλικό που είχε προβληθεί, να ακυρώνουν τις προηγούμενες κασέτες γράφοντας ξανά στην ίδια ταινία.

Ως εκ τούτου οι μοναδικές στιγμές που χάρισαν οι Αν, Χατζηπαναγής και Φιοντόροφ δεν διασώθηκαν.

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής θυμάται τον Αν ως «καθηγητή» στον αγωνιστικό χώρο και φίλος εκτός.

«Ήμασταν με τον Ηρακλή για προετοιμασία στην Κατερίνη. Κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο στο ξενοδοχείο. Ήταν Έλληνες δημοσιογράφοι που ρωτούσαν τα ονόματα των παικτών της Παχτακόρ. Τι τα θέλετε, ρε παιδιά; τους ρώτησα. Σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα, μου είπαν. Πάγωσα. Μου κόπηκαν τα πόδια. Αν έμενα στην Τασκένδη, θα ήμουν κι εγώ νεκρός», είχε πει ο μεγάλος «Βάσια».

«Ήταν σαν μαέστρος στον αγωνιστικό γήπεδο. Έβλεπε γήπεδο, μπορούσε να βγάλει μπαλιές στα 30 και 40 μέτρα», τόνισε ο αδερφός του Μιχαίλ Αν, Ντμίτρι.

Η Άλα Τατζετντίνοβα σύζυγος του τότε προπονητή της Παχτακόρ, Ιντγκάι Τατζετντίνοφ, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής προσπαθώντας να διατηρήσει ζωντανή την μνήμη της ομάδας του 1979 ζητώντας να λάμψει η αλήθεια για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας. Το σοβιετικό καθεστώς δεν είχε πάρει θέση για το τραγικό συμβάν και αναγκάστηκε έπειτα από μια εβδομάδα να αποκαλύψει τα ονόματα των θυμάτων δίχως να αναφερθεί στους λόγους προκάλεσαν το αεροπορικό δυστύχημα!

Δείτε ένα ντοκιμαντέρ για τον Αν και την Παχτακόρ...

 

Τελευταία Νέα