Χατζηπαναγής: Οι Σοβιετικοί σκιέρ διδάσκονταν από τα σλάλομ του, τον ήθελαν Ολυμπιακός και Ντιναμό Κιέβου (pics&vid)

Χατζηπαναγής: Οι Σοβιετικοί σκιέρ διδάσκονταν από τα σλάλομ του, τον ήθελαν Ολυμπιακός και Ντιναμό Κιέβου (pics&vid)

Χατζηπαναγής: Οι Σοβιετικοί σκιέρ διδάσκονταν από τα σλάλομ του, τον ήθελαν Ολυμπιακός και Ντιναμό Κιέβου (pics&vid)

bet365

Ο Μίρον Γκόιμαν, ειδικός στο ποδόσφαιρο της Σοβιετικής Ένωση αποκαλύπτει στο gazzetta.gr άγνωστες ιστορίες του Βασίλη Χατζηπαναγή από την εποχή που αγωνιζόταν στην Παχτακόρ. Το ραντεβού με τον Ολυμπιακό στο Κίεβο, η λατρεία του Λομπανόφσκι και το γκολ στη Ζόρια. «Ήταν ανώτερος του Μπλαχίν».

Virtual Sports* που ξεχωρίζουν για τα καταπληκτικά γραφικά τους. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Αρτίστας των γηπέδων, ποιητής της μπάλας, ένας βιρτουόζος του ποδοσφαίρου που όμοιο του δεν έχουμε ξαναδεί στα ελληνικά γήπεδα.

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής θεωρείται ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, αλλά και ο πιο αδικημένος. Δεν αγωνίστηκε σε άλλη ελληνική ομάδα πλην του Ηρακλή (1975-1990), ενώ λόγω της συμμετοχής του με την Ολυμπιακή ομάδα της πάλαι ποτέ ενωμένης Σοβιετικής Ένωσης του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο.

Τον χαρακτήρισαν «Έλληνα Μαραντόνα», «γιο της μπάλας» και «Νουρέγιεφ». Σκόραρε με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Με τακουνάκι, με απευθείας χτύπημα φάουλ, αλλά και κόρνερ που ήταν η σπεσιαλιτέ του!

Ένας μπαλαδόρος μπροστά από την εποχή του. Το 1983 ήταν υποψήφιος για την Χρυσή Μπάλα, έναν χρόνο αργότερα κλήθηκε και αγωνίστηκε στη Μικτή Κόσμου εναντίον της αμερικανικής ομάδας "Κόσμος Ν. Υόρκης", ενώ το 2003 με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της UEFA, ανακηρύχθηκε κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 χρόνων από την ΕΠΟ. Είναι ο άνθρωπος που έκανε την «ντρίμπλα του αιώνα» με... τακουνάκι στον Τάκη Στυλιανόπουλο της ΑΕΚ.

Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν την καριέρα του Βασίλη Χατζηπαναγή στη Σοβιετική Ένωση και δη στην Παχτακόρ, όπου ήδη είχε καταφέρει να προκαλέσει αίσθηση με τις εμφανίσεις του σε σημείο να θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας και ανερχόμενος σταρ στην Σοβιετική Ένωση!

Ο ειδικός σε θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μίρον Γκόιμαν μίλησε στο gazzetta.gr για τον «Βάσια» της Ντιναμό Τασκένδης, αλλά και της Παχτακόρ που έκανε πάταγο με τις εμφανίσεις του.

Όπως τονίζει ο έμπειρος ρεπόρτερ, ο Βαλερί Λομπανόφσκι εκτιμούσε ιδιαίτερα το ταλέντο του Χατζηπαναγή και θεωρούνταν βέβαιο πως θα τον έφερνε στη Ντιναμό Κιέβου σε περίπτωση που δεν συνέχιζε στον Ηρακλή. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ραντεβού με τον Ολυμπιακό στο Κίεβο, το οποίο δεν έγινε ποτέ, αλλά και στο μυθικό πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα της Σοβιετικής Ένωσης, όπου τα σλάλομ του κορυφαίου Έλληνα ποδοσφαιριστή όλων των εποχών αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για τους σκιέρ!

Πως θυμάσαι τον Βασίλη Χατζηπαναγή στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70;

«Ο Βασίλης στη δεκαετία του '70 θεωρούνταν ως ένας από τα κορυφαία ταλέντα στη Σοβιετική Ένωση. Συνέθεσε μαζί με τους Φεντόροφ και Αν τους οποίους βλέπετε στην φωτογραφία μια εξαιρετική επιθετική τριπλέτα στην Παχτακόρ. Ο Φεντόροφ είχε καταγωγή από τη Ρωσία, ο Αν από τη Νότιο Κορέα και ο Βασίλης από την Ελλάδα.

Ο Χατζηπαναγής εάν δεν συνέχιζε στην Ελλάδα θα καθιερώνονταν στην εθνική ανδρών της Σοβιετικής Ένωσης. Μαζί με τον Αν στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης σε επίπεδο U-21».

Πιστεύεις η Παχτακόρ θα μπορούσε να του κόψει τον δρόμο για την Ελλάδα και να έχει διαφορετική εξέλιξη στην καριέρα του;

«Το 1975 πολλοί Έλληνες επέστρεψαν στην χώρα καταγωγής τους. Δεν νομίζω πως η Παχτακόρ θα μπορούσε να του το απαγορεύσει αυτό. Εκείνη την εποχή οι μεγάλοι σύλλογοι της Σοβιετικής Ένωσης τον ήθελαν. Εάν δεν επέστρεφε στην Ελλάδα νομίζω πως θα συνέχισε στη Ντιναμό Κιέβου. Ήταν ένας από τους σταρ της Παχτακόρ και ο Βαλερί Λομπανόφσκι, ο οποίος ήταν προπονητής της Σοβιετικής Ένωσης βρισκόταν και στον πάγκο της Ντιναμό Κιέβου. Τον γνώριζε πολύ καλά».

Υπάρχει κάποιο ματς του Χατζηπαναγή με την Παχτακόρ το οποίο ξεχωρίζεις;

«Ο Βασίλης πήρε μέρος σε 4 παιχνίδια με την Ολυμπιακή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ κλήθηκε και στην εθνική ανδρών αλλά δεν αγωνίστηκε. Το 1974 σκόραρε ένα εκπληκτικό γκολ κόντρα στη Ζόρια, όπου ντρίμπλαρε τέσσερις αμυντικούς προτού στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Στις εφημερίδες υπήρχε η φωτογραφία του, ενώ ο τίτλος ήταν 'οι Σοβιετικοί σκιερ θα πρέπει να διδαχθούν από τις κινήσεις του Χατζηπαναγή».

Ως ταλέντο θα μπορούσε να συγκριθεί πιστεύεις με τον Μπλαχίν;

«Για μένα ήταν ανώτερος του Μπλαχίν. Δεν είναι τυχαίο πως απασχολούσε όλες τις μεγάλες ομάδες της Σοβιετικής Ένωσης. Σκεφτείτε σκόραρε έξι φορές από κόρνερ στη συνέχεια της καριέρας του».

Είναι αλήθεια πως είχε ενδιαφερθεί ο Ολυμπιακός για την απόκτηση του;

«Το 1975 προτού ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για τον Ηρακλή τον ήθελε ο Ολυμπιακός. Μάλιστα η ελληνική ομάδα βρισκόταν στο Κίεβο. Ο Χατζηπαναγής ενημέρωσε την ολυμπιακή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης πως ο Ολυμπιακός είχε στείλει πρόσκληση στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας προκειμένου να τον συναντήσουν, όμως ο Χατζηπαναγής δεν ταξίδεψε τελικά στο Κίεβο».

Δείτε τα «μαγικά» του σπουδαίου Βασίλη Χατζηπαναγή...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα