ΑΕΚ: Ο Χιμένεθ των ντέρμπι και η νοοτροπία νικητή ενόψει Καραϊσκάκη

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ο Χιμένεθ των ντέρμπι και η νοοτροπία νικητή ενόψει Καραϊσκάκη

bet365

Το G-Weekend γράφει για τη νοοτροπία νικητή που είχε διαμορφώσει η ΑΕΚ στα ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο, κάτι το οποίο η Ένωση καλείται να ξαναβρεί στο Φάληρο.

Είναι αλήθεια πως με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο η ΑΕΚ είχε γνωρίσει δύο βαριές ήττες στο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό. Το 6-0 στην πρώτη θητεία του Ανδαλουσιάνου τεχνικού στην Ένωση και το προπέρσινο 4-1 στην τρίτη του θητεία, όταν οι κιτρινόμαυροι είχαν πάρει το προβάδισμα στο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο μέρος ήρθε ο κατήφορος με την ΑΕΚ να φεύγει ηττημένη από το φαληρικό γήπεδο.

Στο μεσοδιάστημα, όμως, στη δεύτερη θητεία του Χιμένεθ στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, κατά το οποίο η Ένωση έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου μετά από 24 χρόνια, ο Σεβιγιάνος κόουτς είχε αποκτήσει το πάνω χέρι στα ντέρμπι με τους ερυθρόλευκους. Τόσο στο ΟΑΚΑ, όσο και στο Καραϊσκάκη. Έχοντας μεταδώσει στην ομάδα του τη νοοτροπία του νικητή και του refuse to lose, κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τέλος, ο Χιμένεθ πέτυχε μέσα σε διάστημα ενός μόλις έτους μεγάλες νίκες εις βάρος του Ολυμπιακού.

Το 5/7 του Χιμένεθ στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό μέσα σε ένα χρόνο

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΑΕΚ, η οποία είχε πάρει τον... αέρα των ερυθρόλευκων, έχει να επικρατήσει επί του αντιπάλου της από εκείνη την περίοδο με τον Χιμένεθ στο τιμόνι. Κάθε ένα από εκείνα τα ματς είχε τη δική του σημασία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πορεία της ΑΕΚ είτε αυτή αφορούσε το πρωτάθλημα, είτε το Κύπελλο. Συνολικά από τον Φεβρουάριο του 2017 (όταν και είχε έρθει η πρώτη νίκη με 1-0) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, μέσα δηλαδή σε έναν χρόνο, η ΑΕΚ με τον Χιμένεθ σε επτά ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό είχε έναν απολογισμό πέντε νικών, μίας ισοπαλίας και μιας ήττας! Μιας ήττας μάλιστα στο Κύπελλο με 0-1 που δεν είχε κάποια συνέπεια καθώς είχε προηγηθεί το 1-2 του πρώτου αγώνα, το οποίο έδωσε στους κιτρινόμαυρους την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου.

Καθοριστικά ήταν και τα αποτελέσματα της επόμενης σεζόν (2017-2018) στο πρωτάθλημα, τα οποία μάλιστα ήρθαν με ανατροπή, παίζοντας σπουδαίο ρόλο τόσο στην ψυχολογία, όσο και στην κατάκτηση του τίτλου. Το 0-2 έγινε 3-2 στο ΟΑΚΑ στο δεύτερο μέρος, ενώ στο Καραϊσκάκη στα τελευταία λεπτά η ΑΕΚ μετέτρεψε το 1-0 σε 1-2 με το περίφημο γκολ του Γιακουμάκη που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την επιστροφή της Ένωσης στην κορυφή της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι τρεις μέρες μετά τον θρίαμβο της ΑΕΚ στο Φάληρο, οι κιτρινόμαυροι είχαν σημειώσει back to back νίκη επί του Ολυμπιακού με 2-1 στο Κύπελλο παίρνοντας την πρόκριση στα ημιτελικά (με τον πρώτο αγώνα να λήγει ισόπαλος χωρίς τέρματα) φτάνοντας στη συνέχεια ως τον τελικό.

Η ΑΕΚ επιβάλλεται να βγάλει ένταση και μαχητικότητα στο Φάληρο

Το ντέρμπι για την ΑΕΚ στο Φάληρο είναι κομβικό καθώς επιβάλλεται να αποτελέσει την αρχή της αντίδρασης για τους κιτρινόμαυρους αν θέλουν να ξαναμπούν στη μάχη της διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Γιατί σε περίπτωση που η Ένωση καταφέρει να δώσει απαντήσεις και πάρει τη νίκη, τότε η απόσταση από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό θα μειωθεί στους πέντε βαθμούς. Σε διαφορετική περίπτωση η απόσταση είτε θα παραμείνει σημαντική είτε θα μεγαλώσει στο επίπεδο των 11 βαθμών. Και η ΑΕΚ τόσο στο Καραϊσκάκη, όσο και στα συνεχόμενα και απαιτητικά ματς μέσα στον Ιανουάριο (θα δώσει συνολικά οκτώ παιχνίδια πρωταθλήματος πηγαίνοντας δύο φορές και στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει Άρη και ΠΑΟΚ) καλείται να βγάλει την απαραίτητη ένταση και την πολυπόθητη μαχητικότητα, στοιχεία που της έλειπαν τους τελευταίους μήνες.

Η αμυντική λειτουργία «κλειδί» για το Καραϊσκάκη και όχι μόνο...

Ο Χιμένεθ ξεκίνησε την τέταρτη θητεία του στην ΑΕΚ στοχεύοντας στις προπονήσεις εκεί που ακριβώς αναμενόταν. Δηλαδή στην τόνωση της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης με έμφαση στην ένταση και στο υψηλό τέμπο, εστιάζοντας στην ανασταλτική λειτουργία του συνόλου. Για τον Χιμένεθ άμυνα δεν είναι μόνο η αμυντική γραμμή, αλλά η η αμυντική συμπεριφορά όλων των γραμμών της ομάδας και εκεί θέλησε εξ αρχής να δώσει βαρύτητα στην προσπάθειά του να κάνει όλο και πιο συμπαγή την ΑΕΚ στα μετόπισθεν από εδώ και στο εξής. Γιατί είναι αλήθεια πως όχι μόνο ενόψει του ντέρμπι, αλλά και στη συνέχεια, αυτό θα αποτελέσει σημείο - κλειδί. Άλλωστε η ευάλωτη ανασταλτική λειτουργία ήταν αυτή που έστειλε την Ένωση στα σχοινιά. Μένει πλέον να φανεί αν το restart μπορεί να γίνει από την Κυριακή, αρχής γενομένης από το Καραϊσκάκη...

@Photo credits: INTIME, eurokinissi
 

Τελευταία Νέα