Το χαμένο «παιδί» του Ζεράρ Ουγιέ

Αλέξανδρος Λοθάνο
Το χαμένο «παιδί» του Ζεράρ Ουγιέ

bet365

Ο Νιλ Μέλορ έκανε ντεμπούτο στη Λίβερπουλ δια χειρός του πρόωρα χαμένου Ζεράρ Ουγιέ, υπήρξε «δήμιος» του Ολυμπιακού και, στη συνέχεια, εξαφανίστηκε από προσώπου (ποδοσφαιρικής) γης, νικημένος από τα γυάλινα γόνατά του.

Όταν το πρωί της Δευτέρας (14/12) έγινε γνωστή η θλιβερή είδηση του θανάτου του Ζεράρ Ουγιέ, οι αθλητικές εκπομπές γέμισαν από δηλώσεις καλών φίλων του Γάλλου προπονητή, όπως ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τα social media από μηνύματα ευγνωμοσύνης ποδοσφαιριστών που του όφειλαν πολλά, όπως ο Τζιμπρίλ Σισέ («χάρη σε εσένα έπαιξα στη Λίβερπουλ» του έγραψε ο Γάλλος άλλοτε επιθετικός του Παναθηναϊκού) ή ο Νιλ Άντριου Μέλορ.

«Αναπαύσου εν ειρήνη αφεντικό. Σε ευχαριστώ που πίστεψες σε εμένα και μου έδωσες την ευκαιρία να κάνω το επαγγελματικό μου ντεμπούτο» έγραψε ο Μέλορ, ο οποίος φόρεσε για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα την φανέλα της Λίβερπουλ, τέτοια εποχή το 2002, σε αγώνα του Λιγκ Καπ με την Ίπσουιτς που κρίθηκε στα πέναλτι, με τον ίδιο να ξεκινάει βασικός, αλλά να γίνεται αλλαγή στο 76ο λεπτό.

Γιος του Ίαν Μέλορ, άλλοτε εξτρέμ των Μάντσεστερ Σίτι και Νόριτς, μεταξύ άλλων, ο Νιλ ξεχώρισε στους μικρούς της Λίβερπουλ για την δύναμη και τον δυναμισμό του μέσα στην περιοχή. Ο Ουγιέ, ο πρώτος προπονητής που τον πίστεψε, τον έστειλε στην Γουέστ Χαμ για να «ψηθεί», αλλά στη συνέχεια τον είχε στο ρόστερ της πρώτης ομάδας, χωρίς πάντως να λογίζεται ούτε καν ως δεύτερη επιλογή για την επίθεση.

Olympiakos, thank you

Τα περίφημα 15 λεπτά δημοσιότητας του Άντι Γουόρχολ έγιναν... δώδεκα για τον Μέλορ το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 2004 και αφού, δέκα ημέρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί ένα καταπληκτικό γκολ νίκης κόντρα στην Άρσεναλ, σε αγώνα της Premier League.

Τελευταία αγωνιστική στη φάση ομίλων του Champions League, η Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ πλέον βρίσκεται στο χείλος του αποκλεισμού. Ο Ολυμπιακός, με φάουλ – γκολ του Ριβάλντο, παρ' ότι δέχθηκε την ισοφάριση από τον Φλοράν Σιναμά Πονγκόλ, κρατάει σφιχτά την πρόκριση στους «16», αφού το ματς είναι στο 77ο λεπτό και πρέπει να δεχθεί δύο γκολ για να αποκλειστεί στην ισοβαθμία και να προκριθούν οι Κόκκινοι, μετά και το υπέρ του 1-0 στον αγώνα του «Καραϊσκάκης».

Απελπισμένος, ο Μπενίτεθ ρίχνει στο ματς τον Μέλορ αντί του Μίλαν Μπάρος. Τρία λεπτά αργότερα, με προβολή μέσα από την μικρή περιοχή, ο 22χρονος επιθετικός πετυχαίνει το πρώτο γκολ της καριέρας του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Έμελλε να είναι και το μοναδικό.

Το «Άνφιλντ» παίρνει φωτιά, αφού πλέον η πρόκριση απέχει μόλις ένα γκολ. Έξι λεπτά μετά το 2-1, με γυριστή κεφαλιά, ο Μέλορ στρώνει την μπάλα στον Στίβεν Τζέραρντ και ο αρχηγός με «οβίδα» έξω από την περιοχή νικάει τον Αντώνη Νικοπολίδη και πετυχαίνει το πρώτο ευρώ – θαύμα της Λίβερπουλ την συγκεκριμένη σεζόν. Θα ακολουθούσε, πέντε μήνες αργότερα, το θαύμα της Πόλης, στον πιο συναρπαστικό τελικό όλων των εποχών.

Γυάλινα γόνατα

Παρά την καθοριστική του συμβολή στην ανατροπή – πρόκριση επί των Ερυθρολεύκων, ο Μέλορ δεν έπαιξε ποτέ ξανά στο Champions League (είχε προηγηθεί ένα ολόκληρο 90λεπτο κόντρα στη Μονακό).

Σε αυτό, βεβαίως, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι εγχειρήσεις και στα δύο γόνατα (!), οι οποίες δεν του επέτρεψαν να πανηγυρίσει με τους συμπαίκτες του την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, στην κατάκτηση της οποίας είχε καθοριστική συμβολή, έστω και σε ένα ματς που έγινε πέντε μήνες νωρίτερα.

Στα μέσα της επόμενης σεζόν και μετά από συνολικά 22 συμετοχές (έξι γκολ και μια ασίστ, αυτή στον Τζέραρντ) σε δύο σεζόν, δόθηκε δανεικός στο Γουίγκαν και δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στο «Άνφιλντ» ως παίκτης της Λίβερπουλ.

Τα προβλήματα τραυματισμού δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ, μετακόμισε στην Πρέστον, για μια σεζόν έπαιξε δανεικός στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ (ναι, δανεικός από την Πρέστον) και, παρ' ότι κατάφερε να ξεπεράσει τα 50 γκολ συνολικά σε μια εξαετία (εντάξει, δεν είναι και πολλά), σταμάτησε την μπάλα στα 29 του χρόνια και με μόλις 241 (!) επίσημα παιχνίδια στα πόδια του.

«Έπαιρνα φάρμακα για τον πόνο και έκανα ενέσεις στα περισσότερα χρόνια της καριέρας μου» έχει πει, ταλαιπωρημένος από συνεχείς τραυματισμούς στα γόνατα και με το μόνιμο παράπονο μιας υποσχόμενης καριέρας που έμεινε υπόσχεση. Ως παλαίμαχος πλέον, ο Μέλορ επέστρεψε στο Λίβερπουλ για να εργαστεί ως σχολιαστής στο τηλεοπτικό κανάλι της ομάδας, αλλά και στο Sky Sports.

Και στα δύο, έχει μιλήσει άπειρες φορές για εκείνη την βραδιά με τον Ολυμπιακό στο «Άνφιλντ», εξαιτίας της οποίας άλλωστε, ψηφίστηκε 90ός στην κορυφαία 100άδα των παικτών «που ταρακούνησαν το Kop», σε ψηφοφορία που έγινε το 2006. Τίποτε από τα (λίγα) αυτά, βεβαίως, δεν θα είχε συμβεί αν ο Ζεράρ Ουγιέ δεν του έδινε την ευκαιρία να παίξει στην πρώτη ομάδα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα