Βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι που έφτασε! (pics)

Βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι που έφτασε! (pics)

bet365

Το G-Weekend Journal λίγο πριν ξεκινήσουν οι θερινές διακοπές σας προτείνει πέντε καλά, απολαυστικά βιβλία. Δράση, περιπέτεια, προβληματισμός, επίκαιρα μηνύματα. Καλή ανάγνωση.

Τώρα που η καραντίνα τελείωσε, η αποστολή sms στο 13033 έγινε ανάμνηση, μπορείτε να πάτε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας και να διαλέξετε βιβλία για να περάσετε την ώρα σας στη διαδρομή για τη δουλειά. Αν δεν μπορείτε επειδή πρέπει να φοράτε μάσκα και σας δυσκολεύει, κρατήστε το βιβλίο για το σπίτι. Εξάλλου, ακόμη τον περισσότερο χρόνο εκεί τον περνάμε. Αν τώρα πάτε και για κανά μπάνιο, τότε θα χρειαστείτε παρέα. Εμείς, λοιπόν, διαβάσαμε και σας προτείνουμε πέντε βιβλία της τρέχουσας βιβλιοπαραγωγής. Μυθιστορήματα, νουβέλες. Αστυνομικά, κοινωνικά, υπαρξιακά, ιστορικά. Σίγουρες και καλές επιλογές.

“Casa Μπιάφρα” (Εκδόσεις Πατάκη)

Εκεί, λίγο πριν τα “Ιουλιανά”, την “αποστασία”, εκεί, το 1965 χρονιά-σταθμός στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Υπάρχει μόνο παρασκήνιο και σκοτεινές φιγούρες. Το φως υποχωρεί για να κάψει τους πάντες όταν ξεσπάσει. Τα πολιτικά πρόσωπα της εποχής, η επιχειρηματική ελίτ και ο υπόκοσμος, μπλέκονται σε μια συναρπαστική ιστορία δια χειρός Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Περιπέτεια, συνωμοσίες, ανθρώπινοι χαρακτήρες, σχεδόν αληθινοί, μάθημα ιστορίας και πολιτικής. Όλα μελετημένα, εξαιρετική πλοκή και ρυθμός που κυλάει απρόσκοπτα.

“Πέντε στάσεις” (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Η έμφυλη βία, η κακοποίηση γυναικών, η γυναικοκτονία, θέμα του βιβλίου του Μάκη Τσίτα. Νούβελα και ο περιορισμός του λογοτεχνικού χώρου ταιριαστός με τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες γυναίκες. Όλα σε μια στιγμή γίνονται, σε ένα δωμάτιο, ανύποπτα, σοκαριστικά. Η Τασούλα, η ηρωίδα της ιστορίας εξομολογείται τα βάσανα της. Μια ζωή νοσοκόμα στο ΑΧΕΠΑ. Σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι. Έτσι σύντομη η καθημερινή διαδρομή, έτσι στριμωγμένη η ζωή υπό τον ζυγό ενός ανίκανου, θρασύδειλου, βίαιου άνδρα. Ακρίβεια στην αφήγηση και πρόζα ζωντανή και καθημερινή.

“Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία” (Εκδόσεις Πόλις)

Αστυνομικό και ιστορικό μυθιστόρημα στηριγμένο στη σοφία των Μαθηματικών! Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης ξέρει να συνθέτει το μυστήριο, τη βία, το σκοτάδι με τα ιστορικά γεγονότα, πρόσφατα αλλά και παλαιότερα. Ο Μιχαηλίδης πτυχιούχος μαθηματικός προσθέτει τη μαγεία και την ακρίβεια της επιστήμης του στα έργα μυθοπλασίας. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Κωνσταντινούπολη, 27 Δεκεμβρίου 537 μ.Χ. Ο Ιωάννης, στενός συνεργάτης των αρχιτεκτόνων, βρίσκεται δολοφονημένος. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στη Θεανώ, πρώην σπουδάστρια στην Ακαδημία Πλάτωνος και φίλη του θύματος. Είναι πράγματι θύμα η νεαρή μαθηματικός ή μήπως έχει πέσει θύμα καλοστημένης συνωμοσίας;

“Και μετά από αυτούς τα παιδιά τους” (Εκδόσεις Στερέωμα)

Η τελευταία δεκαετία του προηγούμενου αιώνα. Στη Γαλλία. Στην Ευρώπη. Παντού! Ο κόσμος αλλάζει, η νέα χιλιετία θέλει γρήγορη σκέψη, γρήγορη πράξη. Όχι πολλά, λίγα, λίγα και καλά. Φτηνό εργατικό δυναμικό και στελέχη. Ο έφηβος ήρωας του βιβλίου του Νικολά Ματιέ ενηλικιώνεται απότομα. Μαζί και η κοινωνία, ο κόσμος που τον περιβάλλει. Το 1992 ακούγεται το “Smells like teen spirit” των Νιρβάνα. Το 1998 η Γαλλία κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Το πέρασμα στη νέα εποχή (00’s) μέσα από την ορμή και την ανησυχία του παιδιού που γίνεται άντρας. Η πολύ καλή μετάφραση ανήκει στη Σοφία Διονυσοπούλου.

“Άγια πόλη” (Εκδόσεις Carnivora)

Διαβάζοντας το μυθιστόρημα του Γκιγιέρμο Όρσι σου έρχεται στο μυαλό το “Sin City” του Φρανκ Μίλερ. Κι αν το πολύχρωμο, παραστατικό μυθιστόρημα του Μίλερ μας παραπέμπει σε κάτι απροσδιόριστο, απελπισμένα αποκαλυπτικό, δυστοπικό, χαοτικό, το νουάρ του Όρσι είναι φτιαγμένο από ταπεινά, μα επικίνδυνα υλικά. Η διαφθορά, η απληστία, η διαρκής εξαπάτηση, το έγκλημα και η καταδίκη, υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του “πολιτισμένου” κόσμου. Πεδίο δράσης το Μπουένος Άιρες και ο Όρσι μας δείχνει όσα δεν θα δούμε ποτέ όσο υποκρινόμαστε και φοβόμαστε. Έντονος ρυθμός, γεμάτη πλοκή και γοητευτική, μεθυστική ατμόσφαιρα που σε παρασύρει. Η μετάφραση ανήκει στην Ασπασία Καμπύλη.

 

Τελευταία Νέα