Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; (vid & pics)

Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; (vid & pics)

bet365

Η καλύτερη ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη με τον Θανάση Βέγγο σε ρεσιτάλ ερμηνείας. Η CINE γωνιά του Weekend γράφει για τον ορισμό του αντιπολεμικού φιλμ όπου όλα λειτουργούν στην εντέλεια.

Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ δεν σταμάτησε ούτε όταν τον πυροβολούσαν! Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ ξεγελούσε τις σφαίρες και τον θάνατο με το τρέξιμο του. Και σαν στεκόταν έπαιρνε δύναμη για να τρέξει ξανά. Βέβαια ποτέ δεν τερμάτισε, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε γραμμή τερματισμού και ξεκούρασης. Ο θάνατος; Μα, από κει ξεκινούσαν τότε τα πάντα. Οι σκέψεις, οι δράσεις, ο διάλογος, η ελπίδα, το γέλιο... Ακόμη και το χαμόγελο ήταν “σπασμένο” και απόλυτα ταιριαστό με τις ρωγμές των σωμάτων, των ψυχών, των πόλεων. Το μόνο που σταμάταγε τον άνθρωπο που έτρεχε πολύ ήταν η μυρωδιά. Όταν ο αέρας δεν ήταν πνιγηρός, άοσμος και βαρύς, ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ σταματούσε. Σταματούσε για να μυρίσει και να θυμηθεί, να θυμηθεί πώς ήταν να ζεις, πώς ήταν να βλέπεις όλα τα χρώματα και πώς ήταν να πεθαίνεις μία φορά! Συχνά ήταν η ψευδαίσθηση του πεινασμένου και η λαχτάρα του απελπισμένου που δημιουργούσαν τη μυρωδιά. Σαδιστικό, επώδυνο, αλλά όχι μοιραίο, δυστυχώς! Το τρέξιμο δεν σταμάτησε ποτέ, όπως και η πείνα, η βία, ο θάνατος και το χαμόγελο. Η επιμονή του τελευταίου σαν να άλλαξε τον αέρα κάποια στιγμή και ο θάνατος έγινε το μακρινό σημείο τερματισμού. Το τρέξιμο συνεχίστηκε, συνεχίζεται... Το “Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση” είναι η 96η ταινία που σας παρουσιάζει το G-Weekend Journal.

Η φιγούρα που μεγαλώνει τον χώρο

Όταν διαβάζεις για “Θανάση” και “τρέξιμο”, μόνο στον Θανάση Βέγγο πάει το μυαλό μας. Σ' αυτή την ταινία, του Ντίνου Κατσουρίδη, ξεδιπλώνει το ταλέντο και την αμίμητη συμπεριφορά του. Εδώ, δείχνει ότι η αστείρευτη ενέργεια δεν σαρώνει, αλλά μεταμορφώνει. Η αεικίνητη φιγούρα που επιμένει και μεγαλώνει τον χώρο, τόσο που δημιουργεί καταφύγια για τους απλούς και ανήμπορους ανθρώπους. Το “Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση” είναι ο ορισμός της αντιπολεμικής ταινίας. Δεν υπάρχουν μάχες, εκρήξεις, αντίπαλες ομάδες που ανταλλάσσουν πυρά, παρά μόνο άνθρωποι που κρύβονται και προσπαθούν να βγουν στο φως. Τους οδηγεί -άθελα του- ο Θανάσης, ανοίγει δρόμο με το τρέξιμο, την ήσυχη συνείδηση του, το σπαρταριστό γέλιο του. Απέναντι στις δυνάμεις κατοχής και δίπλα σε όσους αντιστέκονται, αυτός που δεν παρεκκλίνει, αυτός που δεν αλλάζει και δεν επιλέγει τον ρόλο του ήρωα και του μαχητή, αυτός γίνεται η αιτία που όλα αλλάζουν και κρατούν τις κουρελιασμένες σημαίες ψηλά. Ο Κατσουρίδης θέλησε να κάνει μια σεμνή ταινία για όσους δεν τόλμησαν τη βουτιά στη φωτιά, για όσους φοβήθηκαν, αλλά δεν πρόδωσαν και πάλεψαν με τις μέσα τους αλλαγές. Ο “Θανάσης” είναι το κομμάτι της κοινωνίας που ακόμη χτυπά όταν όλα έχουν καταρρεύσει και αυτός που ξέρει τον δρόμο για τη σωτηρία της ψυχής. Το σώμα μπορεί και να μην τα καταφέρει.

Πείνα και βία

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στα χρόνια της Κατοχής. Ο Θανάσης εργάζεται σε εργοστάσιο που ελέγχουν οι Γερμανοί. Η πείνα και η βία κυριαρχούν. Ο Θανάσης κάνει τη δουλειά του και προσπαθεί κάθε μέρα να αντιμετωπίσει την πείνα του. Ζει με την αδελφή του, τη Φρόσω, η οποία μετέχει σε αντιστασιακή οργάνωση. Η καθημερινότητα και κανονικότητα του Θανάση θα διαταραχθεί και ανατραπεί όταν θα μυρίσει και ανακαλύψει... κρέας! Στη γειτονική ταβέρνα, ο ιδιοκτήτης μαγειρεύει γάτα, την οποία παρουσιάζει σαν λαγό. Την προσφέρει σε παρέα συνεργατών των Γερμανών και όταν το ανακαλύπτει ο Θανάσης, χάνει την ψυχραιμία του. Την ίδια στιγμή η ιδιοκτήτρια της γάτας καταγγέλλει τον ταβερνιάρη για την κλοπή και θανάτωση του ζώου. Ο Θανάσης πείθεται να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης, αφού ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας είναι απαραίτητος. Ο Θανάσης όμως δεν ξέρει να λέει ψέματα, πως είδε δηλαδή τον λαγό να μαγειρεύεται κτλ. Έτσι, καταδικάζεται σε 20 μέρες φυλάκιση για ψευδορκία. Στη φυλακή θα τον μπερδέψουν για κάποιον άλλο (σαμποτέρ) και στην ουσία θα τον στείλουν για εκτέλεση. Με τη βοήθεια γυναικών, ιερόδουλων, θα δραπετεύσει και μετά, εν αγνοία του, θα γίνει διακινητής προκηρύξεων στο εργοστάσιο!

Τα πάντα σε 80 λεπτά

Ο Κατσουρίδης σε 80 λεπτά λέει τα πάντα για τον πόλεμο και όσα φέρνει. Δεν υπάρχει τίποτα περιττό και κάποιες σεκάνς σε καθηλώνουν. Όπως αυτή στην αρχή της ταινίας, όταν ο Θανάσης επιστρέφει από τη δουλειά και ξαφνικά ακούει ριπές όπλου. Αρχίζει το τρέξιμο χωρίς να γνωρίζει από που έρχονται οι ήχοι και οι σφαίρες. Την ίδια στιγμή βλέπουν νεαρό τον οποίο καταδιώκουν οι Γερμανοί. Ο Θανάσης τρέχει, ο νεαρός τρέχει και οι δύο διώκονται από τη δύναμη κατοχής. Λίγο πριν φτάσει σπίτι του ο Θανάσης, ο νεαρός εγκλωβίζεται και δέχεται τους πυροβολισμούς. Ο Θανάσης πέφτει στο έδαφος, κουλουριάζεται και το βλέμμα του παγώνει την ώρα που ο νεαρός πέφτει νεκρός. Την ίδια στιγμή το δοχείο που βάζει το συσσίτιο έχει ανοίξει και ο χυλός έχει χυθεί στο πεζοδρόμιο. Δυο πεινασμένα παιδιά σπεύδουν να φάνε. Το μοντάζ του Κατσουρίδη είναι άψογο. Η φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη βγαλμένη από τα σπλάχνα των ηρώων και τα κοστούμια-σκηνικά του Τάσου Ζωγράφου ξυπνάνε μνήμες. Η μουσική του Μίμη Πλέσσα δίνει τη γλυκιά μελαγχολία που έχει ανάγκη η ταινία. Το φιλμ απέσπασε τα σημαντικότερα βραβεία στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα