Ο θεμέλιος λίθος των Μπακς! (vid & pics)

Ο θεμέλιος λίθος των Μπακς! (vid & pics)

bet365

Πριν τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο Λιού Άλσιντορ. Ο παίκτης που όρισε το παρόν και το μέλλον των Μιλγουόκι Μπακς. Πραγματική αλλαγή, πραγματικό φαινόμενο...

Οι άνθρωποι που αλλάζουν τα πάντα σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, καλλιτεχνικό επίπεδο, δεν έχουν όνομα. Ο προσδιορισμός του ονόματος μπαίνει στην άκρη, μια και αυτοί γίνονται αξίες, έννοιες υψηλές και πολύτιμες με όσους αλληλεπιδρούν. Το όνομα υπάρχει για να συστήνει και στην περίπτωση των ξεχωριστών, να συστήνει το μεγαλείο και την ευλογία του ανδρός ή της γυναικός.

Για το Μιλγουόκι, μια πόλη σχεδόν 600 χιλιάδων κατοίκων (σ.σ σύμφωνα με την απογραφή του 2010), τουλάχιστον στο αθλητικό πεδίο έχουν εμφανιστεί δύο τέτοιες περιπτώσεις. Στο ΝΒΑ. Ο ένας, “τέρας της φύσης”, Έλληνας, γιος νιγηριανών μεταναστών, αυτός με το όνομα δοκιμασία για τους εκφωνητές, δημοσιογράφους. Δεν χρειάζεται να το πούμε, διότι είναι ο άνθρωπος της (3ης) χιλιετίας για τους Μπακς. Την προηγούμενη χιλιετία, στον 20ο αιώνα, υπήρξε το είδωλο του. Αυτός που ξεκίνησε στην ουσία την ιστορία των Μπακς. Σίγουρα το όνομα το ξέρετε και δεν θα το γράφαμε αν δεν έπρεπε να του αποδώσουμε τις τιμές που του πρέπουν. Ο θεμέλιος λίθος των Μιλγουόκι Μπακς. Πριν μάθουμε τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο κόσμος του μπάσκετ, του ΝΒΑ, έμαθε για τα καλά σε ηλικία μόλις 23 ετών τον Λιού Άλσιντορ. [από το αρχείο του Sports Illustrated]

Τα άλλαξε όλα!

Τον Μάρτιο του 1969 τα “Ελάφια” μεγαλώνουν απότομα και το ξέρουν! Δεν βάζουν τα θεμέλια μόνο για ένα ασφαλές παρόν, αλλά και για ένα σίγουρο μέλλον. Η τύχη είναι με το μέρος τους και στο στρίψιμο του νομίσματος –διαδικασία που καθόριζε την πρώτη επιλογή- κερδίζουν στο ντραφτ εκείνης της χρονιάς τον Λιού Άλσιντορ. Ο ενθουσιασμός των Ουές Πάβαλον (ιδιοκτήτης), Τζον Έρικσον (αντιπρόεδρος), έκδηλος και δικαιολογημένος. Ο απόφοιτος του UCLA βελτίωσε άμεσα και σημαντικά τη λειτουργία του συλλόγου. Οι Μπακς δεν βελτιώθηκαν μόνο αγωνιστικά –και άμεσα μάλιστα- αλλά είδαν σημαντική άνοδο και στους οικονομικούς δείκτες του οργανισμού. Η προσέλευση των θεατών αυξήθηκε και μαζί τα έσοδα από εισιτήρια. Το ίδιο συνέβη και στην αξία της μετοχής της ομάδας. Από τα πέντε δολάρια έφτασε στα 12-13 ανά μετοχή. Αλλαγή όμως παρατηρήθηκε και στο κοινωνικό/ψυχαγωγικό κομμάτι. Μέχρι πριν λίγο καιρό, στα μπαρ της πόλης οι κουβέντες αφορούσαν τους Green Bay Packers (NFL), την ομάδα φούτμπολ του Μιλγουόκι. Πλέον, με τον Άλσιντορ στο έμψυχο δυναμικό, το μπάσκετ μονοπωλεί τις συζητήσεις, η παρουσία ενός ανθρώπου τα αλλάζει όλα!

Κυρίαρχος

Δεν είναι ο πρώτος μεγάλος ψηλός του ΝΒΑ, όμως σίγουρα θα γίνει ο καλύτερος. Κι ας μην αλλάξει τον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι. Αυτό το έκαναν οι Μπιλ Ράσελ, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. Δίπλα τους -επάξια- ο Άλσιντορ και όπως κυριαρχούσαν αυτοί, έτσι κυριαρχεί και αυτός στον παιχνίδι. Οι προαναφερθέντες ανάγκασαν το ΝΒΑ να αλλάξει τους κανονισμούς (διεύρυνση της γραμμής συγκράτησης κάτω από το καλάθι και απαγόρευση της παρέμβασης του αμυντικού όταν η μπάλα έχει πάρει καθοδική πορεία), αλλά το ίδιο έγινε και στο κολεγιακό πρωτάθλημα, το NCAA, εξαιτίας του. Απαγόρευσαν την ενέργεια του καρφώματος της μπάλας, μια και αυτός το έκανε χωρίς καν να σηκωθεί από το έδαφος! Τον οδήγησαν όμως να δημιουργήσει την πιο αποτελεσματική επιθετική κίνηση: το Skyhook.

Ο Άλσιντορ στην ουσία ήταν η εξέλιξη των Ράσελ, Τσάμπερλεϊν. Το ίδιο καλός αμυντικός αλλά πιο γρήγορος και πιο ψηλός. Καλύτερος σουτέρ από τον Τσάμπερλεϊν και πιο ευκίνητος. Εν τέλει, ο περιορισμός στο κολέγιο τον οδήγησε να αναπτύξει μια πολυσχιδής αθλητική συμπεριφορά. Ευέλικτος, ευκίνητος, με παιχνίδι στο ψηλό και το χαμηλό ποστ, με δημιουργία μετά από αμυντικό ριμπάουντ, ενώ στην άμυνα δεν αφήνει περιθώρια στον αντίπαλο, είναι παντού! Στην επίθεση δε, η άμυνα αναγκάζεται να κλείσει πάνω του και αυτός πολύ εύκολα εντοπίζει και πασάρει στον ελεύθερο παίκτη.

Καινούργια δύναμη

Η άμυνα στον Άλσιντορ μοιάζει να στερείται σκοπού, αφού ελάχιστοι έχουν καταφέρει να τον εξουδετερώσουν. Από τη στιγμή που θα πάρει την μπάλα τερματίζεται η αμυντική προσπάθεια του αντιπάλου. Δεν θα πρέπει να μείνει ασχολίαστη η αντοχή του. Και αυτό γιατί δεν είναι ο τυπικός σέντερ που δεν κινείται πολύ. Ο Άλσιντορ δεν σταματά να κινείται και η ενέργεια που βγάζει είναι απίστευτη.

Η μετάβαση από το κολέγιο στους επαγγελματίες δεν ήταν εύκολη. Το πιο δύσκολο είναι τα πολλά παιχνίδια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, έχει βρει τον τρόπο να αντιμετωπίζει τον φρενήρη ρυθμό που επιβάλλει το ΝΒΑ. Την ίδια στιγμή μαθαίνει από τους παλιότερους. Αυτό που δεν έχει καταφέρει -ακόμη- είναι να μην υποπίπτει στην παράβαση του αντικανονικού κοψίματος. Η δύναμη, η προοπτική και η σημασία του παίκτη Λιού Άλσιντορ στο ΝΒΑ, στο ίδιο το παιχνίδι, μέσα από τα λόγια ανώνυμου παίκτη: “Είναι καινούργια δύναμη. Δεν ξέρει πόσο καλός μπορεί να γίνει. Εάν το μάθει πριν τα πλέι οφ, ο Θεός να βοηθήσει τους Νικς και όλους τους υπόλοιπους”.

Πηγή

-“Lew turns small change to big Bucks” [Sports Illustrated]

 

Τελευταία Νέα