Όταν οι RATM εισέβαλαν στη Wall Street!

Θάνος Σαρρής
Όταν οι RATM εισέβαλαν στη Wall Street!

bet365

Πριν από 20 χρόνια oι Rage Against the Machine γύρισαν το σκηνοθετημένο από τον Μάικλ Μουρ βιντεοκλίπ του Sleep Now in the Fire στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αναγκάζοντάς το να κατεβάσει ρολά. Το GWJ θυμάται τα όσα συνέβησαν!

To Τhe Battle of Los Angeles ήταν το τρίτο studio album των Rage Against the Machine. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1999 και προκάλεσε... σεισμό, από μία μπάντα που είχε ήδη πάρε ξεχωριστή θέση στη συνείδηση του κόσμου ως μία από τις πλέον επιδραστικές στην ιστορία του σκληρού ροκ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στο πολιτικό τραγούδι και στη σχέση του με τα κινήματα. Στη θέση 5 του track list βρισκόταν το Sleep Νow in the Fire, το οποίο κυκλοφόρησε και ως single. Με στίχους-μαχαιριές για την ιστορία, την απληστία και την αμερικανική ηγεμονία. Από την εξάλειψη των ιθαγενών και τη δουλεία, μέχρι τη Χιροσίμα και τον πόλεμο του Βιετνάμ, ο Zack De La Rocha επινόησε μια μουσική βόμβα, έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια του κέντρου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το bwin Tennis Leaderboard με εντυπωσιακά έπαθλα* ξεκίνησε! *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις. | 21+

Το video clip του τραγουδιού σκηνοθετήθηκε από τον Μάικλ Μουρ. Ο βραβευμένος ντοκιμαντερίστας, γνωστός για τις δουλειές του πάνω στις δυσλειτουργίες του καπιταλισμού και το πολιτικό σύστημα στις ΗΠΑ, είχε ενεργή εμπλοκή στο άλμπουμ, καθώς ήταν πίσω και από το video clip του Testify, με το οποίο ανοίγει το Τhe Battle of Los Angeles. Η ιδέα λοιπόν ήταν το βίντεο για το Sleep Now in the Fire να γυριστεί στη Wall Street, με εναλλασσόμενες σκηνές από παρωδία του περίφημου τηλεπαιχνιδιού «ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» και κάμποσα μηνύματα εντός του.

Ο Μουρ εξασφάλισε μια τυπική άδεια για γυρίσματα στα σκαλιά του Federal Hall National Memorial, στην απέναντι πλευρά του χρηματιστηρίου, όχι όμως στα πεζοδρόμια, ούτε είχε την άδεια για τον ήχο. Τη προηγούμενη ημέρα λοιπόν οι αρχές είχαν ξεκαθαρίσει στο συγκρότημα ότι δεν επιτρέπεται να παίξουν ζωντανά στο κατώφλι του Stock Exchange. Δύο μέρες πριν, η Wall Street είχε ανακοινώσει ρεκόρ κερδών και ο χαμογελαστός Ρούντι Τζιουλιάνι, τότε πρόεδρος της πόλης, «παίζει» στο ξεκίνημα του video clip μαζί με την απαγόρευση της δημοτικής αρχής στο gig που έστηναν οι Καλιφορνέζοι στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

Φυσικά, εκείνοι δεν πτοήθηκαν. Στις 26 Ιανουαρίου του 1999 ανέβηκαν τα σκαλιά του Federal Hall, έτοιμοι να ροκάρουν. Το βίντεο κλιπ «φορτώνει» με τα μέλη της μπάντας να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να στήνουν ένα αυτοσχέδιο stage κάτω από το άγαλμα του Τζορτζ Ουάσινγκτον, στο μέρος όπου ορκίστηκε πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Την ίδια στιγμή, ένας μεσήλικας αστυνομικός δεν δείχνει και τόσο χαρούμενος γι' αυτό. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, πέφτει η εικόνα της παρωδίας του τηλεπαιχνιδιού, που έχει τίτλο «Who wants to be filthy F#$%ing Rich» και η μπάντα παίζει με φόντο δολάρια, κουστουμαρισμένη και σενιαρισμένη.

Η εναλλαγή σκηνών ανάμεσα στο «στημένο» τηλεοπτικό προϊόν και τα όσα διαδραματίζονται στο live είναι συνεχής. Το πλήθος κάτω από τα σκαλιά του Federal Hall αυξάνεται και «ζεσταίνεται», ενώ μαζί με εκείνους με το casual ντύσιμο συγκεντρώνονται και κάποιοι γραβατωμένοι, που δείχνουν να τη βρίσκουν με την όλη φάση! Η πίεση των αρχών προς τον Μάικλ Μουρ εντείνεται, όμως η οδηγία που έχει δοθεί προς τα μέλη της μπάντας είναι σαφής: «Ό,τι κι αν γίνει, μην σταματήσετε». Στο μεταξύ, οι συμβολισμοί στο κλιπ είναι συνεχείς. Ένα πούρο που ανάβει με δολάρια, ο Ζack να τραγουδά μπροστά σε μαριονέτες με τα πρόσωπα του Αλ Γκορ, του Μπους και του Τζον ΜακΚέιν, ο Μorello να σολάρει μπροστά στην αστυνομία που ψεκάζει κόσμο στις διαδηλώσεις του Σιάτλ το 1999, έναν άστεγος που αρνείται το τζακπότ του τηλεπαιχνιδιού, επιστρέφει τα χρήματα προκαλεί χάος στο σκηνικό.

Το μαρκάρισμα των αστυνομικών έγινε πολύ στενό. Σχεδόν άγγιξαν το μπάσο του Tim, με τον Μάικλ Μουρ να μπαίνει συνεχώς «ασπίδα» στην μπάντα και τελικά να απομακρύνεται από τις αρχές! Η μπάντα με μερικές δεκάδες κόσμου προσπαθεί να εισβάλει στο χρηματιστήριο, όμως ωθείται πίσω στον δρόμο. Στις 14.52, με τις διαδικασίες να είναι στο φουλ, η Wall Street ανακοινώνει ότι αναγκάζεται να κλείσει τις πύλες της λόγω των γεγονότων. «Σχεδόν 200 από εμάς περάσαμε τις πρώτες πόρτες, αλλά η έφοδός μας σταμάτησε όταν έπεσαν οι πύλες από τιτάνιο», έλεγε αργότερα ο Tom Morello στο the Worker. To χρηματιστήριο είχε κλείσει τις πόρτες του πρόωρα, λόγω των όσων γίνονταν έξω, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τέλος του video clip. Λίγο πριν, ακούγονται και τα λόγια του Ρεπουμπλικανού Γκάρι Μπάουερ: «Οι The Machine Rages on, ε, οι Rage Against the Machine είναι μια μπάντα κατά της οικογένειας και υπέρ της τρομοκρατίας». H ατάκα είχε ειπωθεί σε ντιμπέιτ του Μπάουερ με τον συντηρητικό Άλαν Κις, ο οποίος είχε αποδεχθεί την πρόκληση του Μάικλ Μουρ και είχε κάνει stage diving για τις ανάγκες του σόου του. Η σκηνή είχε «ντυθεί» με μουσική των Rage και ο Μπάουερ αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει για να τον χτυπήσει πολιτικά, συνδέοντάς τον με τους «κακούς». Ο Μουρ πάντως κρατήθηκε και ανακρίθηκε, χωρίς να οδηγηθεί τελικά στη σύλληψη.

Έξι μήνες μετά, το video clip ήταν υποψήφιο στην κατηγορία rock στα βραβεία του MTV. Έχασε τον τίτλο από το Break stuff των Limp Bizkit. To inside αστείο που κυκλοφορούσε στη μπάντα με τον σκηνοθέτη ήταν ότι θα έπρεπε να βάλουν τον Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος ήταν στην παγκόσμια πρωτεύουσα, να το παραλάβει. Τελικά, έχασαν και ο Tim Comenford, μπασίστας των Rage, ξέφυγε, ανεβαίνοντας στη σκηνή να διαμαρτυρηθεί. Η κίνησή του αυτή «χάλασε» αρκετά τα υπόλοιπα μέλη των RATM και αρκετοί την ερμήνευσαν ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον Zack De La Rocha στην αποχώρηση ένα μήνα μετά.

To απίθανο είναι ότι μέσα στη σκηνοθεσία του Sleep Νow in the Fire υπάρχει ένας τύπος με πλακάτ «Ο Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρος», θέλοντας να αναδείξει έτσι τον έλεγχο της πλουτοκρατίας και των ισχυρών του επιχειρηματικού κόσμου στον Λευκό Οίκο, προβάλοντας την πλέον γραφική περίπτωση. Μάλλον ούτε οι ίδιοι δεν φαντάζονταν ότι θα το δουν ποτέ να συμβαίνει στην πραγματικότητα....

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε και τις ερωτήσεις που «πέφτουν» κατά τη διάρκεια του κλιπ στην Rage Against the Machine εκδοχή του «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος».

Ποιο γράμμα ακολουθεί το Α;

Α) Β

Β) Q

Ποιος είναι ο αριθμός των Αμερικανών χωρίς ασφάλεια;

Α) 45 εκατομμύρια

Β) λίγοι γέροι

Στο πλουσιότερο 10% των Αμερικανών ανήκει...

Α) Το 80% του συνολικού πλούτου

Β) Το Κονέκτικατ

Οι γυναίκες βγάζουν...

Α) 30% λιγότερα από τους άνδρες

Β) παιδιά

Πόσοι άνθρωποι στον κόσμο ζουν με λιγότερα από ένα δολάριο την ημέρα...

Α) Ένα δις

Β) Αδύνατον!

Πόσοι Αμερικανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας;

Α) 35 εκατομμύρια

Β) Ποια φτώχεια;

 

Τελευταία Νέα