Αποδράσεις από ελληνικές φυλακές που έμειναν στην ιστορία! (pics & vids)

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Αποδράσεις από ελληνικές φυλακές που έμειναν στην ιστορία! (pics & vids)

bet365

Με αφορμή τις πρόσφατες αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού, το Gazzetta Weekend Journal θυμάται τους ανθρώπους που ήταν... μετρ του είδους και κάποιους που έφτασαν στα όρια του μύθου.

Την Πρωτοχρονιά είχαμε την απόδραση από τις φυλακές του Κορυδαλλού δύο κρατούμενων από την Αλβανία.

Για να τα καταφέρουν χρειάστηκε να κόψουν δύο κάγκελα στη δυτική πτέρυγα. Από εκεί βγήκαν στο μικρό προαύλιο των φυλακών και με γάντζο και αυτοσχέδιο σκοινί πήδηξαν την εξωτερική μάντρα και εξαφανίστηκαν. Φυσικά δεν ήταν κάτι... πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Οι αποδράσεις έχουν το δικό τους κεφάλαιο και μάλιστα μερικές από αυτές έγιναν με άκρως εντυπωσιακό-κινηματογραφικό τρόπο!

Επιστροφή χρημάτων* στο Τσέλσι – Νιούκαστλ και σούπερ αποδόσεις στην Premier League από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Το Gazzetta Weekend Journal θυμάται περιστατικά που έχουν μείνει στα χρονικά.

Βαγγέλης Ρωχάμης: Ο... μετρ του είδους

Σήμερα ζει στο Λευκάντι της Εύβοιας. Πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή έχοντας καταδικαστεί για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες. Εχει περάσει στη φυλακή περίπου 22 χρόνια από τη ζωή του και έχει αποδράσει 10 φορές από τις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού.

Η πρώτη του απόδραση ήταν από το στρατόπεδο της Σύρου όταν ήταν φαντάρος για να πάει να δει το νεογέννητο κοριτσάκι του. Σε μία δραπέτευση, μάζευε κλειδιά για 10 μήνες. Εκεί έφυγε από τις πύλες σαν δικηγόρος! Εχει μείνει στην ιστορία πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, όταν τον αναζητούσε η Αστυνομία εκείνος γλεντούσε στα μπουζούκια. Μάλιστα, όταν έφευγε τον βοηθούσαν γυναίκες να κρυφτεί.

Ο «άπιαστος» Παλαιοκώστας κι ο Αλκέτ Ριζάι: Την... έκαναν με ελικόπτερο

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας έχει καταφέρει να δραπετεύσει τέσσερις φορές. Οι δύο έγιναν με ελικόπτερο. Η πρώτη φορά ήταν το 2006 όταν μαζί με τον Αλκέτ Ριζάι κατάφεραν να φύγουν μακριά από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Για 791 μέρες ήταν δραπέτης. Τον Ιούνιο του 2008 απήγαγε τον βιομήχανο Γιώργο Μυλωνά και πήρε λίτρα 12.000.000 ευρώ. Ωστόσο οι Αρχές τον βρήκαν εκεί όπου κρατούσε τον Μυλωνά.

Στις 22/2 του 2009, μία μέρα πριν τη δίκη του, δραπετεύει ξανά από τις φυλακές Κορυδαλλού και πάλι με τον Ριζάι. Εκεί έγινε παγκοσμίως γνωστός.

Ο Παλαιοκώστας βρίσκεται στις λίστες με τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς της Ιντερπόλ, και είναι επικηρυγμένος για 1.000.000 ευρώ. Από την άλλη, ο Ριζάι είναι στη φυλακή Δομοκού και εκτίει την ποινή του.

Το 2009, με το αγαπημένο του μέσο, ένα ελικόπτερο πήρε δύο βαρυποινίτες.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας, αδερφός του Βασίλη μετρά στο ενεργητικό του δύο αποδράσεις. Το 1988 από τις φυλακές Τρικάλων και το 1990 από τις φυλακές Κορυδαλλού όταν είχε γίνει εξέγερση κρατουμένων.

Κώστας Σαμαράς: Ο «πεταλούδας»

Είναι ο άνθρωπος που δεν μπορούσε τα δεσμά με τίποτα. Είναι αυτός που πάντα κατάφερνε να... πετάει μέσα από τα χέρια των Αρχών.

Καταλαβαίνετε από που προέρχεται το «Πεταλούδας». Θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο για τα όσα έχει κάνει. Αλλά δεν θα το κάνουμε. Μας πρόλαβε ο ίδιος, γι' αυτό μπορείτε να διαβάσετε το «Καταζητείται».

Συνοπτικά θα σας πούμε ότι:

- Δραπέτευσε από την τουαλέτα στην Αστυνομική Διεύθυνση της Λάρισας.

- Την... έκανε από Τμήμα στις Σέρρες σκάβοντας έναν τοίχο μέσα σ' ένα βράδυ με μια αυτοσχέδια σιδερένια λάμα.

- Εφυγε μέσα από μια κλούβα μεταγωγών μετά από δίκη στον Πειραιά, κόβοντας το ξύλινο πάτωμα.

- Στη Θεσσαλονίκη έφυγε με ένα πλαστικό ξυραφάκι να γίνεται το... κλειδί του. Το έβαλε με τα δεμένα χέρια του μέσα στην τρύπα της πετούγιας. Κατάφερε να τη γυρίσει και βγήκε στον διάδρομο.

Από εκεί βρέθηκε σε ένα μπαλκόνι και από εκεί σε μια γκαρσονιέρα που είχε νοικιάσει με τον Νίκο Παλαιοκώστα.

Από το Μάρτιο του 2018 είναι ελεύθερος. Και ίσως να μη χρειαστεί άλλη μία δραπέτευση...

Ο ληστής με τις γλαδιόλες

Ο Θοδωρής Βενάρδος, είναι ένας από τους πιο γνωστούς ληστές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.

Στις 17/5 του 1974, μπαίνει στην Εθνική στα Σεπόλια, κρατάει μαι ανθοδέσμη με γλαδιόλες και κάτω απ' αυτήν έχει μια κοντόκαννη καραμπίνα. Κατάφερε να πάρει από τα ταμεία 550.000 δραχμές, αφήνοντας σουβενίρ την ανθοδέσμη.

Η Αστυνομία τον είχε επικηρύξει, ενώ έναν μήνα πιο πριν είχε αποδράσει με εντυπωσιακό τρόπο. Την ώρα που έπαιζαν μπάλα οι κρατούμενοι αυτός πήδηξε τη μάντρα για να πιάσει την μπάλα... Μετά τη ληστεία κατάφερε τελικά να φύγει στην Αμερική. Ωστόσο, εκεί τον βρήκαν οι Αρχές και επέστρεψε στην Ελλάδα. Στο αεροδρόμιο συνελήφθη πολύ γρήγορα και άφησε την τελευταία του πνοή στο κελί του στις 10/6/1984 όπου βρέθηκε κρεμασμένος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τον άφησαν να πεθάνει.

Σορίν Ματέι: Η απόδραση, η ομηρία και το μακελειό της οδού Νιόβης

23/9/1998: Οι Έλληνες παρακολουθούν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες την ομηρία τεσσάρων ατόμων από τον Ρουμάνο εγκληματία Σορίν Ματέι. Το διαμέρισμα της οδούς Νιόβης 4 στα Κάτω Πατήσια ήταν το κέντρο του ενδιαφέροντος.

Ο Ματέι, 15 μέρες πριν την εισβολή είχε ξεφύγει από τις Αρχές για 6η φορά κρατώντας όμηρο έναν Αστυνομικό υπό την απειλή χειροβομβίδας. Αν και εντοπίστηκε στη Χαλκίδα δεν συνελήφθη και φτάνει στην Αθήνα. Συγκεκριμένα στον Πειραιά όπου και αφήνει ελεύθερο τον όμηρο ενώ ο ίδιος φεύγει με ταξί.

Εντοπίζεται σε ένα υπόγειο της Νιόβης 4 μαζί με μία φίλη του, τοξικομανής κι αυτή όπως κι ο Ρουμάνος.

Οι άντρες της Αστυνομίας, λίγο πριν της 19.00 εισβάλουν στο διαμέρισμα. Ο Ματέι είχε κάνει χρήση ηρωίνης και ήταν ξαπλωμένος. Παρά το χτύπημα στο κεφάλι που δέχτηκε, και την κροτίδα κρότου-λάμψης κλειδώνεται στην τουαλέτα και φεύγει από τον φωταγωγό. Μαζί του είχε και τη μοιραία χειροβομβίδα, που πρόλαβε να πάρει.

Ετσι, μπαίνει στο διαμέρισμα της οικογένειας Γκινάκη. Εκείνη τη στιγμή μέσα στο σπίτι ήταν η Σουλτάνα, ο γιος της, η κόρη της Αμαλία κι ο αρραβωνιαστικός της Αποστολή Μακρινός.

Ο Ματέι είχε αιχμαλωτίσει την Αμαλία δένοντάς της το ένα χέρι με το δικό του και άλλο με του αρραβωνιαστικού της.

Λίγο αργότερα ξεκίνησε η απευθείας μετάδοση.

«Μη φοβάστε, κακό δε θα κάνω σε κανέναν. Να διαπραγματευτώ θέλω και να με αφήσουν να φύγω», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε 500.000 δραχμές για τα έξοδά του.

Μάλιστα ζήτησε αμφεταμίνες για να συνέλθει από την ηρωίνη. Η Αστυνομία έστειλε υπνωτικά. Εκείνος το κατάλαβε, διέκοψε τη συνομιλία μαζί τους και είχε απασφαλίσει την χειροβομβίδα. Εν τω μεταξύ, ύστερα από παρότρυνση του Νίκου Ευαγγελάτου, που μιλούσε μαζί του όλη αυτή την ώρα, ελευθερώνεται ο γιος της οικογένειας.

Στις 21.00 το βράδυ, ανακρίνεται η φίλη του Σορίν Ματέι για να δουν αν ήταν αληθινή η χειροβομβίδα. Ετσι αποφασίζεται από τον αρχηγό της Αστυνομίας Αθανάσιο Βασιλόπουλο η επέμβαση των Αρχών.

Αποδείχτηκε πως η εκτίμηση για το ότι ήταν ψεύτικη η χειροβομβίδα μόνο σωστή δεν ήταν.

Στη συνέχεια είχε απελευθερωθεί κι η Σουλτάνα Γκινάκη, ενώ οι άντρες της Αστυνομίας είχαν ξεκινήσει να μπαίνουν στο κτίριο.

Κατά την είσοδό τους κόβουν το σχοινί και ελευθερώνουν τον Μακρινό. Εκείνη τη στιγμή ακούγεται ο κρότος. Η Αμαλία Γκινάλη ήταν νεκρή, ενώ ο Ματέι κατέληξε αργότερα στο Γενικό Κρατικό από εισφόρηση γαστρικού υγρού.

O αρχηγός της Αστυνομίας υπέβαλε την παραίτησή του αναγνωρίζοντας τους λανθασμένους χειρισμού, ο τηλεοπτικός σταθμός, ο Ευαγγελάτος και πολιτικοί φορείς είχαν αποδοκιμαστεί έντονα.

Κώστας Πάσσαρης: Ο αδίστακτος δολοφόνος που θέλει να... μονάσει

Σήμερα κρατείται σε φυλακές στην Κραϊόβα, ύστερα από συνεργασία των Αρχών της Ρουμανίας και της Ελλάδας το Σεπτέμβριο του 2001.

Τι είχε προηγηθεί;

Ο Πάσσαρης από πολύ μικρός είχε βουτήξει στην παρανομία. Εκανε αναμορφωτήριο στα 15 του, απέδρασε από τις στρατιωτικές Αυλώνα και κηρύχθηκε λιποτάκτης.

Οι ληστείες είχαν ξεκινήσει... Οι Αρχές τον συλλαμβάνουν το 1996 ύστερα από ληστεία σε μια γυναίκα στην Καλλιθέα.

Στις 19/2/200 σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην Πλατεία Βάθης τραυματίζονται δύο αστυνομικοί και σκοτώνεται ο συνεργός του Ίον Βασίλι.

Ήθελε να σκοτώσει για εκδίκηση. Λίγες μέρες μετά ο Πάσσαρης συλλαμβάνεται στην Πλατεία Αμερικής και οδηγείται στις φυλακές. Εν τω μεταξύ οι Αστυνομία είχε σκοτώσει και τον άλλον συνεργό του Γκόρεα.

Μέσα στις φυλακές, ο Πάσσαρης έκανε παράπονα για κρίσεις επιληψίας και καταφέρνει να κερδίσει τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Τρεις αστυνομικοί αναλαμβάνουν τη συνοδεία του, ενώ εκείνος δεμένος με χειροπέδες. Παρόλα αυτά, ο Πάσσαρης είχε προμηθευτεί ένα όπλο και με γρήγορες κινήσεις σκοτώνει τους δύο αστυνομικούς και τραυματίζει τον τρίτο.

Μέσα στον πανικό δραπετεύει. Τον Ιούλιο του 2001, οι Αρχές κάνουν έφοδο στο διαμέρισμα της Ιππάρχου 52-54 στο Νέο Κόσμο. Εκεί βρίσκουν τον Πολυδωρόπουλο, με τον οποίο ήταν συγκρατούμενος και κατά περίσταση συγκάτοικοι.

Στις 31 του ίδιου μήνα, ύστερα από συγχρονισμένη επιχείρηση οι άνδρες του ΕΚΑΜ τον εντοπίζουν. Το «ακίνητος» που του φώναξαν ήταν αρκετό για να βρει και πάλι χρόνο να διαφύγει, παρά τον τραυματισμό στο πόδι από σφαίρα.

Ο Πάσσαρης βγήκε από την Ελλάδα και τελικά συνελήφθη στην Ρουμανία, ύστερα από ληστεία σε ανταλλακτήριο όπου σκότωσε τον ιδιοκτήτη και τον υπάλληλο. Οδηγήθηκε στη φυλακή όπου εκτίει ισόβια.

Μαξίμ Ζελίν: Δραπέτευσε από την κλούβα και βρέθηκε νεκρός

Δεκέμβριος του 2006: Ο 23χρονος Ρώσος μεταφέρεται από την Κομοτηνή στην Κέρκυρα για την αναπαράσταση της δολοφονίας της Αγγελικής Σελλά.

Αργότερα μπήκε πάλι στην κλούβα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μαζί με δύο άλλους κρατούμενους. Εκείνοι ζήτησαν να γίνει στάση για να κάνουν την ανάγκη τους.

Ο Ζελίν αρπάζει ένα υπηρεσιακό όπλο σκοτώνει τους δύο φρουρούς και ξεφεύγει. Ύστερα από δύο 24ώρα βρίσκεται στον ποταμό Μαλακασιώτη με μία σφαίρα καρφωμένη στο δεξιό του κρόταφο.

Πίτερ Σέντομ: Ο Αμερικανός δολοφόνος που δραπέτευσε με την ψυχολόγο

Η ψυχολόγος των φυλακών Όλγα Αρζαμόγλου ντύνει γιατρό τον Πίτερ Σέντομ και τον βοηθάει να δραπευτεύσει. Η πύλη στις φυλακές κλείνει και το - όπως φέρεται - ζευγάρι καταφέρνει να φύγει μακριά από τα τείχη του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Ο Σέντομ είχε ομολογήσει στη δίκη του την ενοχή του για τον θάνατο της Στεφανίας Σαρδή. Καταδικάζεται σε ισόβια και αυτή η απόφαση τον ικανοποιεί. Αν επέστρεφε στην Αμερική θα κινδύνευε με θανατική ποινή μιας και κατηγορούνταν για 7 δολοφονίες.

Την ημέρα της δραπέτευσης η 45χρονη τότε γιατρός είχε ρωτήσει αρκετές φορές στην πύλη αν είχε φτάσει ο γιατρός για τις απεξαρτήσεις (που υποτίθεται ότι περίμενε).

Στις 28/5 του 2002 στις 16.30 πέρασε 4 ελέγχους για την έξοδο. Εκείνη δείχνει την ταυτότητά της, ο συνάδελφός της τίποτα.

Το βράδυ στην καταμέτρηση διαπιστώθηκε ότι ο Σέντομ έλειπα. Στο γραφείο της γιατρού βρέθηκαν τα ρούχα του. Η Ατζαμόγλου έναν χρόνο από το περιστατικό έστειλε επιστολή στα παιδιά της όπου παραδέχεται τη σχέση της με τον Σέντομ.

Το αν τελικά τον βοήθησε επειδή τον ερωτεύτηκε ή επειδή την απειλούσε δεν θα γίνει ποτέ γνωστό. Ο Σέντομ βρέθηκε νεκρός στο Marguerita Island στην Βενεζουέλα, στις αρχές του 2008 από υπερβολική χρήση ναρκωτικών.

Η Όλγα Ατζαμόγλου, είχε βρεθεί επίσης νεκρή, δυο χρόνια πριν, μέσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στην Κολομβία.

Είχε φτάσει εκεί με άγνωστο άνδρα (λογικά ήταν ο Σέντομ), ο οποίος έφυγε το άλλο πρωί και το πτώμα της βρέθηκε από υπάλληλο του ξενοδοχείου.

Όλια Κρίκοβιτς: Η πρώτη γυναίκα που δραπέτευσε

Ιούλιος του 2012: Η πρώην μπασκετμπολίστρια Όλια Κρίκοβιτς έγινε η πρώτη κρατούμενη που απέδρασε από τις φυλακές του Κορυδαλλού.

Το μέλος της συμμορίας των «Ροζ Πανθήρων» είχε πείσει έναν υπάλληλο της φυλακής να ανοίξει την πόρτα για να παραλάβει κάποια χρώματα. Όταν την άκουσε δέχτηκε ένα χτύπημα από τον φίλο της και έτσι η 43χρονη κατάφερε να δραπετεύσει. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους οι Αρχές την έπιασαν ξανά.

 

Τελευταία Νέα