Σεισμός στην Λέσβο: Οι... υποσχέσεις, ένα χρόνο μετά! (pics)

Σεισμός στην Λέσβο: Οι... υποσχέσεις, ένα χρόνο μετά! (pics)

bet365

Με αφορμή τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση προς τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές το Gazzetta Weekend ρίχνει φως στα όσα έχουν γίνει ή δεν έχουν συμβεί σε ανάλογες υποσχέσεις προς τους σεισμοπαθείς στην Λέσβο, ένα χρόνο πριν.

12 Ιουνίου του 2017. Ένας καταστροφικός σεισμός διαλύει τα πάντα στο πέρασμά του στη Βρίσα της Λέσβου. Μία νεκρή γυναίκα, κάτοικος Βρίσας ήταν η πιο θλιβερή παράμετρος του σεισμού, που υπενθυμίζει όμως ότι οι κάτοικοι του χωριού ήταν πολύ τυχεροί μέσα στην μεγάλη τους ατυχία.

Στη Βρίσα 550 σπίτια βγήκαν off!!! Διακόσια πενήντα σπίτια βγήκαν κόκκινα που σημαίνει μη κατοικήσιμα και τριακόσια κίτρινα, που σημαίνει σημαντικός βαθμός ζημιών. Όλα αυτά στη Βρίσα. Ένα παλιό και παραδοσιακό χωριό που δεν υπάρχει πια. Με δεδομένες τις τωρινές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους πληγέντες από τις φωτιές στο Μάτι και τις άλλες περιοχές το Gazzetta Weekend έκανε μία προσέγγιση στο τι ακριβώς ισχύει ως προς τη Βρίσα έναν χρόνο και πλέον μετά τον τρομερό σεισμό στην Λέσβο.

Για αρχή να τονιστεί πως για το 2017 υπήρχε κόσμος που πλήρωσε ΕΝΦΙΑ καθώς παρά τα όσα είχαν αναφέρει από την Κυβέρνηση δόθηκε μία παράταση στους πληγέντες της Βρίσας και μετά τους ζητήθηκε να πληρώσουν! Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών της Βρίσας, Νίκος Γκουγκουλιός, επιβεβαιώνει στο G-Weekend του λόγου το αληθές: «Είναι γεγονός. Ζητήθηκε από κόσμο που δεν είχε σπίτι αλλά μόνο χαλάσματα να πληρώσει ΕΝΦΙΑ.

Ορισμένοι πλήρωσαν και στην συνέχεια κάναμε σχετική παρέμβαση. Μας είπαν ότι θα συμψηφιστούν στις επόμενες φορολογικές δηλώσεις. Ύστερα από τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών που τότε ήταν στις ΗΠΑ - και που ουσιαστικά έκανε παρέμβαση αλλιώς θα πληρώναμε όλοι τον ΕΝΦΙΑ - μας χαρίστηκε ο ΕΝΦΙΑ του 2018 και του 2019 αλλά θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι μιλάμε για ανθρώπους που έμειναν με δοκάρια, γκρεμισμένους τοίχους και χαλάσματα. Επίσης όπως σας είπα κάναμε εμείς παρέμβαση αλλιώς θα πληρωνόταν κανονικά ο ΕΝΦΙΑ απ' όλους ή τουλάχιστον αυτό θα μας ζητούσαν».

Έχει μεγάλη σημασία βέβαια στο που βρισκόμαστε σήμερα. Μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και τα σπίτια τους; «Αυτό που μπορώ να σας επισημάνω είναι πως για να έχουμε ξανά σπίτια στη Βρίσα θα περάσουν πέντε χρόνια και ίσως και παραπάνω. Και αυτό διότι ενώ είχε εύκολο να κατεδαφιστούν τα σπίτια είναι περίεργο και ιδιαίτερο το καθεστώς με τους τίτλους ιδιοκτησίας για να δοθεί άδεια ανέγερσης. Είμαστε σε μία διαδικασία πλήρους κατεδάφισης του χωριού. Έχουν δοθεί επιδοτήσεις για ενοίκια δύο ετών. Αρκετός κόσμος νοικιάζει στα Βατερά, τον Πολιχνίτο ή στην πρωτεύουσα. Υπήρχαν και ηλικιωμένοι που πήγαν στα παιδιά τους στην Αθήνα. Υπήρξαν και ηλικιωμένοι που δεν άντεξαν και έφυγαν από τη ζωή μετά τον σεισμό. Δεν μπόρεσαν να το διαχειριστούν και απεβίωσαν», εξηγεί ο κ. Γκουγκουλιός.

Όσο για το τι παροχές δίνει το κράτος και εάν υπάρχουν πιθανότητες να χτιστούν αυτά τα σπίτια; «Κοιτάξτε το κράτος έχει δεσμευτεί για τα κόκκινα σπίτια για 960 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και ένα 20% ως άτοκο δάνειο για τα υπόλοιπα χρήματα προκειμένου να φτάσουν στα 1.200. Δάνειο όμως με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν δίνει κανείς. Για τα κόκκινα σπίτια πάντως εφόσον βγουν αυτά τα χρήματα είναι κοντά στο να μπορέσουν κάποια στιγμή να φτιαχτούν. Για τα κίτρινα τα χρήματα είναι στα 460 ευρώ. Είναι δύσκολο να γίνει κάτι με αυτά τα ποσά για τα κίτρινα σπίτια. Ακόμα και για τα κόκκινα όμως σας ανέφερα τα προβλήματα. Εμείς φτιάξαμε τον Σύλλογό μας και προσπαθούμε διαρκώς. Αυτήν την στιγμή όμως έναν χρόνο μετά είμαστε ακόμα σε διαδικασία κατεδάφισης και τίποτα παραπάνω...». Στην Gallery μπορείτε να δείτε φωτό από τα χαλάσματα της Βρίσας και το τι άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

- Εδώ μπορείτε να βρείτε το site του Συλλόγου Σεισμοπαθών της Βρίσας και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα