Όταν ο στρατάρχης Τίτο δεν έχανε ματς της Εστουδιάντες! (pics)

Όταν ο στρατάρχης Τίτο δεν έχανε ματς της Εστουδιάντες! (pics)

bet365

Με αφορμή την γέννηση του ιδρυτή της Γιουγκοσλαβίας στις 7 Μαΐου 1892, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, το G-Weekend Journal θυμάται την εποχή που βρέθηκε στην Αργεντινή και έγινε οπαδός της Εστουδιάντες Λα Πλάτα.

Ήταν ο ιδρυτής του μεταπολεμικού Γιουγκοσλαβικού κράτους και ηγέτης της κομμουνιστικής αντίστασης στην κατεχόμενη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κυρίως όμως, ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να κρατήσει μια εύθραστη συνοχή μιας χώρας που αποτελούνταν από διαφορετικά έθνη, με διαφορετικές θρησκευτικές ταυτότητες για 35 ολόκληρα χρόνια!

Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο εκτός από ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, ήταν και φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και πριν γίνει ένας από τους πιο σπουδαίους πολιτικούς της εποχής του, έζησε για πάνω από ένα χρόνο στην Αργεντινή όπου έγινε φανατικός οπαδός της Εστουδιάντες Λα Πλάτα, σε μια ιστορία που έχει αγγίξει τα όρια του μύθου.

Σε νεαρή ηλικία ο Τίτο έλαβε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με την Αυστροουγγαρία όταν και συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ρωσική Αυτοκρατορία. Μετά από λίγο στην Ρωσία όμως ξέσπασε η Ρωσική Επανάσταση και ο Τίτο απελάθηκε στην Γιουγκοσλαβία. Εκεί ασπάστηκε την ιδεολογία του Κομμουνισμού και γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το 1928 ο κομμουνισμός όσο και το κόμμα κηρύχθηκαν παράνομα και ο Τίτο καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλάκισης.

Εκεί καταφέρνει και κερδίζει την εμπιστοσύνη των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Έτσι, αρχίζει και σχεδιάζει το πως θα αποδράσει και μια ημέρα έχοντας εξασφαλίσει άδεια για μια δουλειά της φυλακής, κατάφερε να αποδράσει. Στη συνέχεια με ψεύτικο διαβατήριο διαφεύγει στην Γένοβα και από εκεί φτάνει στο Μπουένος Άιρες τον Οκτώβριο του 1930.

Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής εγκαθίσταται στην γειτονιά Μπερίσο, όπου υπάρχουν αρκετοί Κροάτες και Σέρβοι που επίσης είχαν έρθει για να αποφύγουν το καθεστώς, ενώ για να μην δώσει στίγμα, συστήνεται με το όνομα Βάλτερ. Βγάζει τα προς τα ζην δουλεύοντας σε διάφορες οικοδομικές εργασίες, αλλά και ως εργάτης στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αργεντινής-Χιλής. Κάπου εκεί μπαίνει στην ζωή του η Εστουδιάντες. Ως ανήσυχο πνεύμα και με την ιδεολογία του κομμουνισμού βαθιά ριζωμένη μέσα του, περνάει τον ελεύθερο χρόνο του στο μπαρ Rawson όπου συνδυαλέγεται με άλλους μαρξιστές συντρόφους, αλλά και παρακολουθώντας αγώνες ποδοσφαίρου τόσο της Χιμνάσια Λα Πλάτα αλλά και της Εστουδιάντες που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Την δεκαετία του 30 οι «φοιτητές» με τους Λάουρι, Σκοπέλι, Ζοζάγια, Φερέιρα και Γκουάιτα διαθέτουν μια εκπληκτική επιθετική πεντάδα που έμεινε στην ιστορία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου ως οι Καθηγητές (Los Profesores). Παρότι τερματίζει τρίτη, πετυχαίνει 104 γκολ κερδίζοντας την συμπάθεια όλων των ποδοσφαιρόφιλων της χώρας. Ανάμεσά τους και ο Τίτο ο οποίος εντυπωσιάζεται και από τα χρώματα της Εστουδιάντες με την ριγέ κόκκινη-άσπρη φανέλα, μια φανέλα που του θύμιζε την ΣΚ Γιουγκοσλάβια, ομάδα της πατρίδας του, από την οποία στη συνέχεια δημιουργήθηκε ο γνωστός μας Ερυθρός Αστέρας.

Ο ίδιος δεν χάνει παιχνίδι της Εστουδιάντες αλλά η παραμονή του στο Μπουένος Άιρες διακόπτεται απότομα, όταν το 1931 συλλαμβάνεται με αποτέλεσμα την απέλασή του με την κατηγορία του κατάσκοπου.

Από τότε ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο δεν επέστρεψε ποτέ στην Αργεντινή, αφού στη συνέχεια έγινε ο ισόβιος πρόεδρος τόσο του κόμματος όσο και της Γιουγκοσλαβίας μέχρι τον θάνατό του το 1980. Παρόλα αυτά, η συμπάθεια για την Εστουδιάντες δεν έφυγε ποτέ και ο μύθος λέει πως το 1968 όταν η ομάδα της Λα Πλάτα έκανε τουρ στην Ευρώπη, ο Τίτο συνάντησε τον Μάνουελ Φερέιρα, μέλος των Los Profesores, ο οποίος συνόδευε την ομάδα στο τουρ λέγοντά του: «Σε είδα να αγωνίζεσαι στην Λα Πλάτα αρκετές φορές. Εκείνη η ομάδα μου έχει μείνει αξέχαστη».

Για το θέμα της παρουσίας του Τίτο στο Μπουένος Άιρες έχουν γραφτεί πολλά στην Αργεντινή, από βιβλία μέχρι άρθρα σε εφημερίδες, καθώς και πίνακες ζωγραφικής από καλλιτέχνες της εποχής με τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη να απολαμβάνει το ποτό του στο μπαρ που σύχναζε.

«Ανεξαρτήτως αν τελικά ο Τίτο ήρθε στο Μπερίσο, το όνομα του έχει αφήσει το στίγμα του στην πόλη», δήλωνε παλιότερα στην diariohoy η ιστορικός Γκλάντις Σαντοβάλ. Την ιστορία αυτή πάντως η πρεσβεία της Σερβίας δεν την επιβεβαίωσε αλλά ούτε και την διέψευσε ποτέ, ενώ και με τους πολέμους και την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να πούνε πολλά.

Η Εστουδιάντες πάντως δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να ενσωματώσει στην ιστορία της την παρουσία του Γιόσιπ Μπροζ στην ιστορία της με αναφορές ακόμα και στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα