Γιορτάζει... κορυφές η Τσέλσι!

Γιορτάζει... κορυφές η Τσέλσι!

bet365

Το GWJ θυμάται την επέτειο του ευρωπαϊκού τροπαίου της Τσέλσι το 1971, ανήμερα της φιέστας των «μπλε» για την κατάκτηση του φετινού τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ.

Η 21η Μαΐου, η γιορτή της... μισής Ελλάδας με τους Κωνσταντίνους, τις Κωνσταντίνες και τις Ελένες, ήδη έχει τη δική της σημασία για την Τσέλσι βάσει και του ιστορικού επιτεύγματός της.

Βέβαια, φέτος, έχει την ευκαιρία να το γιορτάσει διπλά από τη στιγμή που έφτασε στον θρίαμβο στην Πρέμιερ Λιγκ με την κατάκτηση του τίτλου και την επιστροφή στην κορυφή έπειτα από το 2015, όμως, θα θυμηθεί και το ευρωπαϊκό του 1971, όταν είχε φτάσει στην Ελλάδα και το παλιό «Γ.Καραϊσκάκης», για να κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων στον επαναληπτικό τελικό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Την 21η Μαΐου, λοιπόν, πριν από 46 χρόνια, οι «μπλε» του Λονδίνου μετουσίωναν την ευρωπαϊκή τους συμμετοχή με πορεία μέχρι τον τελικό και στη ρεβάνς απέναντι στους Μαδριλένους, κατάφεραν να επιβληθούν με σκορ 2-1 και να είναι εκείνοι οι θριαμβευτές στο Φάληρο.

Στο Κύπελλο Κυπελλούχων εκείνη της χρονιάς, η Τσέλσι συμμετείχε ως κάτοχος του Κυπέλλου Αγγλίας (το πρώτο του συλλόγου), έχοντας πειστεί να μην συμμετάσχει στο θεσμό το 1955, ως πρωταθλήτρια. Η FA και η Football League, ήθελαν να βλέπουν τις αγγλικές ομάδες να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα εγχώρια και κάπως έτσι, οι Λονδρέζοι δεν... τσέκαραν ποτέ το εισιτήριό τους για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Οι προκρίσεις εις βάρος των Άρη, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Μπριζ και Μάντσεστερ Σίτι, οδήγησαν εκείνο το σύνολο των «μπλε» στην κόντρα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ώστε ν' αναδειχθεί ο νικητής της διοργάνωσης για την αγωνιστική περίοδο 1970-1971.

Εκ των διακριθέντων και μονάδων που ξεχώριζαν από το ρόστερ εκείνης της ομάδας, ήταν ο Ρον «Chopper» Χάρις στην άμυνα, αλλά και ο υποδειγματικός στράικερ, Πίτερ Όσγκουντ, το άγαλμα του οποίου στέκει αγέρωχο έξω από το «Στάμφορντ Μπριτζ» και αποτελεί μια από τις ατραξιόν για οπαδούς και επισκέπτες στο γήπεδο των νυν Πρωταθλητών Αγγλίας.

Ο πρώτος τελικός κόντρα στη Ρεάλ είχε διεξαχθεί μόλις 48 ώρες νωρίτερα, τη 19η Μαΐου του 1971, με τον Ιγκνάσιο Ζόκο να σκοράρει για λογαριασμό των Ισπανών στο τελευταίο λεπτό για να γράψει το τελικό 1-1 και να οδηγήσει την κόντρα για την ανάδειξη του μεγάλου νικητή, σε επαναληπτικό τελικό.

τη ρεβάνς, οι «μπλε» επικράτησαν 2-1 και μόλις επέστρεψαν από την Αθήνα στο Λονδίνο, τους περίμεναν χιλιάδες οπαδοί τους στο «Χίθροου» για να τους συγχαρούν. Μάλιστα, όπως γίνεται πλέον με τον εορτασμό στην εκάστοτε πόλη του Πρωταθλητή ή του Κυπελλούχου με το ανοιχτό πούλμαν, την παρέα του κάθε τροπαίου και τον κόσμο να συμμετέχει στη χαρά της ομάδας, έτσι είχε συμβεί και το '71, αμέσως μετά την προσγείωση της αποστολής στην αγγλική πρωτεύουσα.

Στα 46 χρόνια από εκείνη την ευρωπαϊκή επιτυχία της Τσέλσι, την πρώτη στα χρονικά του συλλόγου, το κλαμπ που έχει... γιγαντωθεί και που με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς στο ιδιοκτησιακό έχει αλλάξει τρομερά επίπεδο, κάνει φιέστα για το 6ο πρωτάθλημα συνολικά και 5ο από το 2005 κι έπειτα.

Με τον Αντόνιο Κόντε στον πάγκο, οι «μπλε» έδειξαν πως ήταν τόσο σοβαροί και τόσο συμπαγές σύνολο, που φρόντισαν να βγουν ευνοημένοι και από την έλλειψη αγωνιστικών υποχρεώσεων μεσοβδόμαδα, φτάνοντας στην κατάκτηση της κορυφής. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, η επιστροφή στο ρετιρέ έπειτα από το 2015 και η «απάντηση» μετά την κάκιστη περσινή σεζόν της ομάδας, ήρθε με άνεση, αλλά και με απόλυτη προσοχή, από τη στιγμή που μονάχα η Τότεναμ έδειξε ικανή να σταθεί ως διεκδικήτρια του τίτλου, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κομμάτια του Big-6.

Με το φετινό πρωτάθλημα, η Τσέλσι έγινε η πιο επιτυχημένη αγγλική ομάδα από το 2003 και μετά, με τον Αμπράμοβιτς να πετυχαίνει στον απόλυτο βαθμό τον στόχο του, επενδύοντας, φροντίζοντας το κλαμπ και βλέποντας τους καρπούς των κόπων του να φτάνουν επί... 14, όσα και τα τρόπαια που έχουν κάνει δικά τους οι «μπλε» τα τελευταία ισάριθμα χρόνια.

Δεύτερη στη σχετική λίστα των επιτυχιών στα χρόνια που ο Ρώσος μεγιστάνας βρίσκεται στο αγγλικό ποδόσφαιρο, είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τους 12 τίτλους, έχοντας μείνει δίχως πρωτάθλημα από το 2013 και έχοντας κατακτήσει μονάχα το Κύπελλο του 2016 έκτοτε, ενώ ακολουθούν οι Μάντσεστερ Σίτι (5 τίτλοι), Άρσεναλ (4) και Λίβερπουλ (3).

Μονάχα οι «κόκκινοι» του Μέρσεϊσαϊντ δεν έχουν γευτεί την κατάκτηση της Πρέμιερ όλα αυτά τα χρόνια, όμως, θα έχουν για πάντα το έπος της Πόλης, το 2005...

Επιπλέον, υπάρχει και ο τελικός του Κυπέλλου απέναντι στην Άρσεναλ, στο «Γουέμπλεϊ», την 27 του μηνός, με τους φετινούς Πρωταθλητές να έχουν την τεράστια ευκαιρία για το νταμπλ. Για τους «κανονιέρηδες», ναι μεν θα... κάνει πιο ήπιο τον πόνο της φετινής αποτυχημένης – αποδεδειγμένα – χρονιάς, αλλά τα λόγια του Τιερί Ανρί «κουμπώνουν» απόλυτα στην κατάσταση που επικρατεί στην πρώην ομάδα του, τονίζοντας πως «εγώ, ακόμα κι αν έπαιρνα το Κύπελλο μετά από μια τέτοια χρονιά, δεν θα πανηγύριζα...».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα