O Τζόνι Βαβούρας... τα χώνει σε όλους! (vids)

Δημήτρης Τομαράς
O Τζόνι Βαβούρας... τα χώνει σε όλους! (vids)

bet365

Αθεράπευτος ροκάς, Dj, ηθοποιός και άνθρωπος των τεχνών. Ο Τζόνι Βαβούρας μιλά στο Gazzetta Weekend για τις επιλογές του και τις απόψεις του για όλα!!!

Από την Αμερική βρέθηκε στην... μαμά πατρίδα Ελλάδα. Στην πορεία του και την διαδρομή του έκανε τα πάντα σε σχέση με την μουσική αλλά παρέμεινε ένας αιώνιος έφηβος και ένας σκληρός ροκάς. Ο Τζόνι Βαβούρας μέσω του Gazzetta Weekend αναφέρεται στην μουσική του, την πορεία του στο σινεμά και την τηλεόραση αλλά και για την πολιτική και την ζωή. Ακόμα και για το ξύλο που έχει παίξει σε μαγαζιά!

- Τζόνι Βαβούρας λοιπόν. Θα μας βοηθήσετε να θυμηθούμε το από που προέκυψε αυτό το όνομα και πότε;

Ο Χαριτοδιπλωμένος μας άκουσε το 1976 σε μία οντισιόν. Άντεξε δέκα λεπτά και μετά μας είπε πως κάνουμε πολλή βαβούρα. Βγάλαμε το γκρουπ Vavoura Band και μετά το κοινό με έβγαλε «Βαβούρα».

- Είστε ένας άνθρωπος των καλλιτεχνικών δρώμενων που έχετε κάνει τα... πάντα. Από μουσική, τραγούδι, ηχοληψία, ταινίες, τηλεόραση και τόσα άλλα και προέρχεστε από την Αμερική. Αυτές οι καταβολές σας από τις ΗΠΑ σας βοήθησαν ή όχι;

Απόλυτα!!! Μεγάλωσα δίπλα σε ένα juke box στο εστιατόριο του πατέρα μου και ακούγοντας rock n' roll. Εννοείται πως η Αμερική ήταν καθοριστική και για την άριστη προφορά μου στα αγγλικά... (σ.σ. μία πονεμένη ιστορία στην χώρα μας για τους Αγγλόφωνους τραγουδιστές).

- Θα σας απαριθμήσω κάποια ονόματα ανθρώπων που έχει δουλέψει μαζί να μας πείτε μία ατάκα για τον καθέναν. Θανάσης Βέγγος, Γιάννης Μπέζος, Ελένη Ράντου, Τζίμης Πανούσης, Δημήτρης Πουλικάκος, Γιάννης Μπέζος, Σπύρος Παπαδόπουλος, Βλάσης Μπονάτσος, Χάρρυ Κλυνν, Σταμάτης Κραουνάκης, Άλκης Ζερβός, Σπύρος Μπουρνάζος. Κώστας Βουτσάς, Στηβ Ντούζος, Ελένη Φιλίνη και Κώστας Γκουσγκούνης. Επίσης Σάκης Μπουλάς, Γιάννης Ζουγανέλης και Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Τι να πρωτοπώ... Όλοι τους εξαιρετικοί συνάδελφοι. Με κάποιους είχα πιο πολλά κοινά, όπως με τον Πουλικάκο και τον Μπονάτσο, που ήμαστυαν ξαδέρφια από το Ξυλόκαστρο ή με τον Πανούση που ξεκίνησε μόνος του με την κιθάρα του και άνοιγε για εμάς το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα των Vavoura Band.

Εννοείται πως δεν είχα ποτέ έπαρση και κόμπλεξ. Ο καθένας ξεχωρίζει μόνο με την αξία του. Εξάλλου όσο περισσότεροι σε ένα πρόγραμμα τόσο καλύτερο είναι.

- Οι άνθρωποι που σας ζούνε ακόμα και τώρα με την μπάντα λένε πως παραμένετε έφηβος. Μου μετέφεραν μία σχετική εικόνα από ένα Live σε μαγαζί στο Αιγάλεω που ανεβαίνατε μέχρι και σε τραπέζια και καρέκλες για να παίξετε. Τι σας ωθεί να είστε έτσι ακόμα και σήμερα;

Το ροκ σε αναγκάζει και σε υποχρεώνει να παραμένεις έφηβος. Είναι ο μόνος τρόπος να αντέχεις και να αποδίδεις σωστά την μουσική που υπηρετείς. Στο μυαλό, στην ενέργεια και στην διάθεση είμαι περίπου 18 χρονών!!!

- Θυμάστε κάποιο... ευτράπελο ή δύσκολη στιγμή σε συναυλία ή εμφάνισή σας είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό;

Θυμάμαι έναν τσαμπουκά στο Πόρτο Ράφτη το 1979 με 250 να δερνόμαστε! Επίσης ένα βράδυ στο Skylab στην Πλάκα που παίζαμε με τους Sharp Ties και... σαπάκιασα ένα πανκιό που μου έκλεψε ένα μικρόφωνο.

- Ο κόσμος 'αγκαλιάζει' τα Live και τις συναυλίες όπως παλιά;

Γενικά ναι. Ειδικά στην επαρχία είναι πιο ζωντανός ο κόσμος. Πάντως φεύγουν ευχαριστημένοι.

- Τι διαφορές εντοπίζετε σε σχέση με το παρελθόν;

Παίζουμε πολύ καλύτερα!!! Έχει ανέβει τρομερά το επίπεδο των μουσικών και των συγκροτημάτων και ο ήχος είναι με διαφορά καλύτερος.

- Για εσάς τι σημαίνει καταξίωση; Την βιώσατε επί προσωπικού με κάποια συνεργασία; Με την αγάπη του κόσμου; Με ποιόν τρόπο;

Την μουσική δόξα και την αναγνώριση που είχατε και μέσω της μουσικής και μέσω της ηθοποιίας θεωρείτε πως την διαχειριστήκατε όλα αυτά τα χρόνια όπως θα έπρεπε ή πιστεύετε πως κάνατε λάθη και θα αλλάζατε πράγματα εάν γυρίζατε πίσω τον χρόνο;

Καταξίωση είναι να είσαι και να παραμένεις στον δρόμο που διάλεξες να ακολουθήσεις. Εισπράττω καθημερινά την αγάπη του κόσμου και δεν πιστεύω να άλλαζα πολλά εάν γύριζα πίσω τον χρόνο. Ήμουν πάντα αουτσάιντερ. Σιχαίνομαι τους συστημικούς... συναδέλφους μου της ελληνικής και ελληνόφωνης ροκ σκηνής. Δεν είχα ποτέ σχέση με αυτά που έκαναν. I play for the music.

- Μουσικά πως αυτοπροσδιορίζεστε; Rock n' Roll ή και κάτι άλλο;

Rock n' Roll, Country, Blues, Classic rock, Ethnic rock και αναρχοαυτόνομος που χρησιμοποιώ εντέχνως το σύστημα για να περάσω τα δικά μου!!!

- Ποιό είναι το τραγούδι ή τα τραγούδια που σας έχουν σημαδέψει περισσότερο; Είτε στιχουργικά είτε σαν μουσική;

Δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο. Σίγουρα είναι όλα παλιά κομμάτια. Μήπως έχει βγει και κάτι ιδιαίτερο τα τελευταία χρόνια; Beatles, Jimi Hendrix, Black Sabbath, Deep Purple, Cat Stevens, James Taylor, τα παραδοσιακά ηπειρώτικα... Ξεχωρίζω πάντα το καλο τραγούδι από οποιαδήποτε μουσική από ένστικτο.

- Πολλοί έχουν συνδέσει και συνδέουν ακόμα το ποτό και τα ναρκωτικά με το ροκ, το ροκ εντ ρολ και γενικά την... σκληρή μουσική; Ποιά είναι η δική σας άποψη γύρω από αυτό και με δεδομένο πως μεγάλες προσωπικότητες της δικής μας μουσικής σκηνής όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος 'έφυγε' από την ζωή λόγω των ναρκωτικών;

Ήμουν και είμαι κάθετα αντίθετος στα ναρκωτικά και ειδικά όσον αφορά στην σύνδεσή τους με την μουσική. Η μουσική, η φύση και ο έρωτας είναι τα πιο ωραία ναρκωτικά!!!

- Γιατί πιστεύετε πως δεν έχουμε πια καλό ελληνόφωνο ροκ στην Ελλάδα; Ροκ της εποχής με τις 'Τρυπες' και άλλες μεγάλες και ιστορικές μπάντες;

Διότι ο κόσμος και ειδικά οι νεότερες γενιές είναι αποβλακωμένες με το ίντερνετ, το Facebook και τα κινητά τους. Δεν έχουν ανησυχίες ούτε και αγωνία για το μέλλον τους οπότε δεν έχουν την ανάγκη να προβληματιστούν και να εκφραστούν πλέον. Γι' αυτό βγαίνουν συνέχεια κυρίως σκουπιδοτράγουδα.

- Έχει περάσει ποτέ από το στάδιο της ανεργίας; Να είστε πραγματικά στα... δύσκολα; Πως λειτουργήσατε σε τέτοια περίπτωση;

Ασφαλώς και έχω περάσει και περνάω δύσκολα. Όταν όμως είμαι στα τάρταρα λειτουργεί η εφευρετικότητά μου και το έντονο ένστικτο αυτοσυντήρησης που έχω και βρίσκω άκρη.

- Πολιτική στην Ελλάδα και πολιτικοί. Τους... απεχθάνεστε; Και εάν ναι γιατί;

Τους σιχαίνομαι διότι για να φτάσουν στην θέση που είναι έχουν πατήσει επί πτωμάτων και έχουν πουλήσει ακόμα και την μάνα τους.

- Είστε για μία μέρα στο κυβερνητικό σχήμα. Τι θα αλλάζατε στην χώρα;

Στο χωριό μου τα σκουπίδια τα πετάμε. Αυτό ακριβώς θα έκανα. Ριζικές λύσεις και όχι ημίμετρα.

- Πόσο σας ενοχλεί η σημερινή απάθεια του Έλληνα (σ.σ. δεν ισχύει για όλους αλλά υπάρχει σε σημαντικό βαθμό) που ακόμα και σε τέτοιο καθεστώς και με την κρίση που μας... επέβαλλαν και βιώνουμε εξακολουθεί να ζητάει μπουζούκια, καλοπέραση, καλό αμάξι και καλό φαγητό αντί να βγει στον δρόμο για να παλέψει για τα θέλω του;

Με ενοχλεί σε αφάνταστο βαθμό αλλά δυστυχώς η μάζα έτσι είναι παντού. Γι' αυτό προσπαθώ να ξεχωρίσω βάζοντας αρχές και ποιότητα και επιλογές στην ζωή μου. Έχουμε εύκρατο κλίμα και οι... μαλάκες φυτρώνουν παντού!!!

- Μπάλα ή μπάσκετ; Ο αθλητισμός ήταν ή είναι μέρος της ζωής σας; Είχατε κάποια μεγάλη... καψούρα από παίκτη ή αθλητή γενικά; Υποστηρίζατε ή υποστηρίζετε κάποια ομάδα;

Με τον αθλητισμό της μάζας ποτέ δεν ασχολήθηκα. Είμαι ποδηλάτης, πεζοπόρος, ιστιοπλόος και κάνω κανόε καγιάκ σε θάλασσα κυρίως. Δεν καπνίζω. Είμαι κοινωνικός πότης και προσέχω όσο μπορώ την διατροφή μου.

 

Τελευταία Νέα