Οι καλύτεροι Τζαζ όλων των εποχών! (vids, pics)

Οι καλύτεροι Τζαζ όλων των εποχών! (vids, pics)

bet365

Η Γιούτα είναι και πάλι στο προσκήνιο στο ΝΒΑ. Ετοιμάζεται για τα πλέι οφ, κι ένας πιστός οπαδός της επιλέγει τους καλύτερους στην ιστορία του συλλόγου.

Οι Τζαζ ανήκουν στην ελίτ του ΝΒΑ. Έτσι απλά. Καθόλου δημοκρατικό συμπέρασμα, αλλά πώς να γίνει διαφορετικά όταν οι προηγούμενοι που φόρεσαν τη φανέλα της κατάφεραν να το επιβάλουν. Η εν λόγω τιμή δόθηκε μετά από κοπιώδη προσπάθεια των Μάραβιτς, Μάλόουν, Στόκτον, Ντάντλεϊ, Ίτον, Σλόαν, κ.α. Φέτος, το σύνολο του Κουίν Σνάιντερ (προπονητής) βρίσκεται στην 4η θέση της Δύσης και όλα δείχνουν ότι το κλειστό κλαμπ των πλέι οφ θα δεχτεί ξανά τους “Μορμόνους”. Με “όπλο” την άμυνα προχωρούν και μετά τη σεζόν 2011-12 μοιάζουν ικανοί να μετρήσουν τις δυνάμεις τους με τους καλύτερους. Τότε αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των πλέι φο από τους Σαν Άντονιο Σπερς.

Οι όμορφες αναμνήσεις επιστρέφουν και είναι αυτές που μας οδηγούν στην υπενθύμιση μας στο ξεκίνημα του κειμένου. Πολλοί οι παίκτες που συνέβαλλαν στο να αποκτήσει κύρος και αξία το όνομα των Γιούτα Τζαζ. Στη διάρκεια των 43 χρόνων ζωής του συλλόγου 269 παίκτες αγωνίστηκαν γι' αυτόν και το ερώτημα είναι “ποιοι συνθέτουν την καλύτερη ομάδα Τζαζ όλων των εποχών;”. Όσοι δεν είναι φανατικοί Τζαζ μπορεί να αδιαφορήσουν. Όσοι όμως λάτρεψαν το στιλ παιχνιδιού τους, γοητεύτηκαν από το αγωνιστικό τους πνεύμα ή τους “μίσησαν” για την ακατάβλητη-ενοχλητική παρουσία τους, θα θέλουν να δουν ποιοι είναι οι καλύτεροι στην ιστορία των Τζαζ. Φυσικά, η θέση του προπονητή ανήκει στον Τζέρι Σλόαν.

Πάγκος

Γκόρντον Χέιγουορντ (2010-μέχρι σήμερα)

Ο νυν αστέρας των Τζαζ κερδίζει την τελευταία θέση στους αναπληρωματικούς, αφήνοντας εκτός τον Τζεφ Μαλόουν, χάρις στην αγωνιστική του ευστροφία. Ο Μαλόουν μπορεί να ήταν εξαιρετικός σκόρερ, όμως Χέιγουορντ κάνει περισσότερα πράγματα. Κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος και φέτος δείχνει να είναι στην ακμή του. Οι μέσοι όροι του είναι 14.6 πόντοι, 4 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο σε 443 αγώνες με τους “Μορμόνους”.

Θερλ Μπέιλι (1983-91, 1998-99)

Ο Μπέιλι επιδρούσε σημαντικά στη λειτουργία της ομάδας ξεκινώντας βασικός, όμως ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικός ερχόμενος από τον πάγκο. Ήταν καλός σκόρερ και μπορούσε να βοηθήσει στο ριμπάουντ και στην προστασία της ρακέτας. Είναι πέμπτος στην ιστορία της ομάδας σε πόντους και μπλοκ. Οι μέσοι όροι του με τους Τζαζ είναι: 14 πόντοι, 5.5 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ, 1.2 μπλοκ σε 708 παιχνίδια.

Πολ Μίλσαπ (2006-13)

Αν και έγινε Ολ Σταρ με τη φανέλα άλλων ομάδων, πρόλαβε να προσφέρει αρκετά στη διάρκεια της θητείας του στους Τζαζ. Εκεί που ήταν πιο αποτελεσματικός ήταν στη συλλογή ριμπάουντ. Ιδιαίτερα των επιθετικών. Μάλιστα, στην εν λόγω κατηγορία είναι τέταρτος στην ιστορία του συλλόγου. Δεν ήταν όμως κακός στην επίθεση, μια και είναι 13ος στον τομέα του σκορ. Οι μέσοι όροι του με τη Γιούτα ήταν: 12.4 πόντοι με 51.6% ποσοστό ευστοχίας, 7 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 1.1 κλεψίματα και 1 μπλοκ σε 540 αγώνες.

Ρίκι Γκριν (1980-88)

Ο Γκριν ανάστησε την καριέρα του και πλέον θεωρείται ένας από τους καλύτερους γκαρντ στην ιστορία των Τζαζ. Αν και δεν ήταν κακός σκόρερ, ήταν πολύ καλύτερος στο να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του και να παίζει άμυνα. Μάλιστα, είναι τρίτος σε ασίστ και κλεψίματα και 10ος στη λίστα των σκόρερ. Οι μέσοι όροι του: 11.4 πόντοι, 6.9 ασίστ, 2.3 ριμπάουντ και 1.8 κλεψίματα σε 606 παιχνίδια.

Μεχμέτ Οκούρ (2004-11)

Ο Τούρκος υπήρξε με διαφορά ο καλύτερος μακρινός, ψηλός σουτέρ για τους Τζαζ. Δεν δίσταζε να σουτάρει τρίποντο και να πάρει πάνω του μεγάλα σουτ. Την ίδια στιγμή ήταν αξιόπιστος ριμπάουντερ και μπλοκέρ. Ολοκλήρωσε τη θητεία στους “Μορμόνους” ως ο ένατος, σκόρερ, 10ος ριμπάουντερ και 11ος μπλοκέρ. Οι μέσοι όροι του: 15.3 πόντοι, 7.6 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ σε 474 αγώνες.

Ντάρελ Γκρίφιθ (1980-91)

Ο Γκρίφιθ ανήκει στην κατηγορία παικτών που τα έκαναν όλα καλά, αλλά δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους. Κοινώς, δεν απέφυγαν τους τραυματισμούς. Ο συγκεκριμένος ταλαιπωρήθηκε απ' αυτούς και γι' αυτό δεν είναι στους βασικούς των Τζαζ. Ο Γκρίφιθ ήταν σκόρερ με τα όλα του και κατέχει την τέταρτη θέση στην ιστορία του συλλόγου με 12 χιλιάδες πόντους. Οι μέσοι όροι του: 16.2 πόντοι, 3.3 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ και 1.2 κλεψίματα σε 765 παιχνίδια.

Άντρεϊ Κιριλένκο (2001-11)

Ο θεατής που έβλεπε τον Ρώσο είχε την αίσθηση ότι δεν ήταν ένα πρόσωπο. Ο Κιριλένκο ήξερε πότε πρέπει να δώσει την μπάλα στους συμπαίκτες του, πότε να βγάλει την έξτρα πάσα. Ο Κιριλένκο κινούνταν άψογα χωρίς την μπάλα. Ο Κιριλένκο έπαιζε άμυνα ψηλά. Ο Κιριλένκο ανανέωνε επιθέσεις. Ο Κιριλένκο σκόραρε. Ο Κιριλένκο έκανε τα πάντα και δεν μπορούσες να μην αναρωτηθείς “ρε μήπως να τον κλωνοποιήσουμε;”. Οι μέσοι όροι του: 12.4 πόντοι, 5.6 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ, 2 μπλοκ και 1.4 κλεψίματα σε 681 αγώνες.

Τζεφ Χόρνασεκ (1994-2000)

Ο Χόρνασεκ είναι ο καλύτερος σουτέρ που είχαν ποτέ οι Τζαζ και φυσικά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία τους στους δύο τελικούς ΝΒΑ. Το ποσοστό του στα τρίποντα ήταν 42.8% ενώ στις βολές τελείωσε με 90%. Ήταν όμως και πολύ καλός πασέρ και καταλαμβάνει την έκτη θέση στην ιστορία των “Μορμόνων”. Οι μέσοι όροι του: 14.4 πόντοι, 4 ασίστ, 2.8 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα σε 477 παιχνίδια.

Κάρλος Μπούζερ (2004-10)

Ο καλός Μπούζερ στη Γιούτα εμφανίστηκε. Παρά τα ελαττώματα του ήταν η καλύτερη επιλογή των Τζαζ στην ελεύθερη αγορά. Όταν ήταν σε καλή μέρα μπορούσε να κυριαρχήσει στη ρακέτα. Τελείωνε τις φάσεις και με τα δύο χέρια κοντά στο καλάθι, ενώ όποτε χρειαζόταν αναλάμβανε την το βάρος της επίθεσης. Ένας εκ των τριών παικτών στην ιστορία του συλλόγου με διψήφιο μέσο όρο καριέρας σε δύο στατιστικές κατηγορίες. Οι μέσοι όροι του με τους Τζαζ: 19.3 πόντοι, 10.5 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 354 αγώνες.

Ντερόν Ουίλιαμς (2005-11)

Η ρούκι χρόνια του ήταν υποτονική. Μοιράστηκε τη θέση του πόιντ γκαρντ με τους Κιθ ΜακΛίοντ, Μιλτ Παλάσιο. Τη δεύτερη χρονιά όμως πήρε τα ηνία και δεν άφησε κανέναν να τον αμφισβητήσει. Τις τέσσερις τελευταίες σεζόν είχε διψήφιο αριθμό ασίστ και τελείωσε την καριέρα του στους Τζαζ ως ο όγδοος σκόρερ. Οι μέσοι όροι του: 17.3 πόντοι, 9.1 ασίστ, 3.2 ριμπάουντ και 1.1 κλεψίματα σε 439 παιχνίδια.

Βασικοί

Τζον Στόκτον (1984-2003)

Θα ήταν ιεροσυλία, ασέβεια, μπασκετική βλασφημία και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε, να μην βρίσκεται στη βασική πεντάδα ο Τζον Στόκτον. Ο απόφοιτος του Γκονζάγκα, όσο αγωνίστηκε με τους Τζαζ, η ενσάρκωση του συλλόγου, ο ορισμός του πνεύματος του. Ήτοι, αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση, επιμονή, μεθοδικότητα. Τα νούμερα του εντυπωσιακά και φυσικά αξιοθαύμαστη η πρωτιά του σε ασίστ και κλεψίματα στην ιστορία του ΝΒΑ. Οι μέσοι όροι του: 13.1 πόντοι, 10.5 ασίστ, 2.7 ριμπάουντ και 2.2 κλεψίματα σε 1.504 παιχνίδια.

Πιτ Μάραβιτς (1974-80)

Αν ο Στόκτον ήταν το πνεύμα, ο Μάραβιτς ήταν η μελωδία και ο μαγικός ρυθμός των Τζαζ. Πώς αλλιώς, αφού μεγαλούργησε την περίοδο που η ομάδα είχε έδρα της τη Νέα Ορλεάνη. Το παιχνίδι του μοναδικό. Απρόβλεπτο, όμορφο, συναρπαστικό. Σκόρερ ολκής και τη σεζόν 1976-77 ήταν πρώτος στο πρωτάθλημα. Φαντεζί παίκτης που ξεσήκωνε τον κόσμο με τις ενέργειες και τις πάσες του. Όπως και ο Στόκτον κι αυτός μέλος του Χολ οφ Φέιμ. Οι μέσοι όροι του: 25.2 πόντοι, 5.6 ασίστ, 4.3 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα σε 330 αγώνες.

Άντριαν Ντάντλι (1979-86)

Ο Ντάντλι είναι ο μεγάλος αδικημένος στην ιστορία των Τζαζ. Όλοι -και δικαίως- αναγνωρίζουν την ικανότητα του Καρλ Μαλόουν στο σκορ. Ωστόσο, ο Ντάντλι έχει τον υψηλότερο μέσο όρο πόντων και μάλιστα με διαφορά από τον δεύτερο. Επίσης έχει το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας ανάμεσα στους παίκτες με +1000 προσπάθειες. Επιπλέον, είναι όγδοος στις ασίστ και 11ος στα ριμπάουντ. Οι μέσοι όροι του: 29.6 πόντοι με 56.2%, 6.2 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ και 1.1 κλεψίματα σε 461 αγώνες. Κι αυτός στο Χολ οφ Φέιμ.

Καρλ Μαλόουν (1985-2003)

Οι φίλοι των Τζαζ βλέποντας τον ή ακούγοντας μόνο το όνομα του με μια λέξη τον συνδέουν: δόξα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη προσφορά του στους “Μορμόνους” και μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που δύσκολα θα εξαντληθεί. Το βιογραφικό του πλούσιο και άκρως εντυπωσιακό: Δύο φορές MVP του ΝΒΑ, 11 φορές στην καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, 14 φορές Ολ Σταρ και δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών. Οι μέσοι όροι του με τη Γιούτα: 25.4 πόντοι με 51.7%, 10.2 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ και 1.4 κλεψίματα σε 1.434 παιχνίδια. Α, και Χολ οφ Φέιμερ.

Μαρκ Ίτον (1982-93)

Ο Ίτον δεν ήταν πότε αξιόλογος επιθετικός, όμως αυτό δεν πείραξε κανένα φίλαθλο. Ο ψηλός των Τζαζ είχε άλλη αποστολή και ήταν πάντα αξιόπιστος σε αυτή: Να προστατεύει το καλάθι της ομάδας του. Ένας από τους καλύτερους μπλοκέρ που δεν άφηνε ποτέ σουτ που να μην κυνηγήσει. Παράλληλα, ήταν πολύ καλός ριμπάουντερ. Αυτά και μόνο του δίνουν θέση βασικού. Οι μέσοι όροι του: 6.0 πόντοι, 7.9 ριμπάουντ, 3.5 μπλοκ και 1 ασίστ σε 875 αγώνες.

Πηγή

-Desert News

 

Τελευταία Νέα