Η ιστορική «συμμαχία» των Σέλτικ και Ρέιντζερς!

Κώστας Ζάλιαρης
Η ιστορική «συμμαχία» των Σέλτικ και Ρέιντζερς!

bet365

Προτού μεταφέρουν γι' ακόμα μια φορά το μίσος τους στο γήπεδo (μεσημέρι Κυριακής), το GWJ θυμάται την εποχή που οι Σέλτικ και Ρέιντζερς έδωσαν την εντύπωση πως... συμμαχούν και οι οπαδοί επαναστατούσαν εις βάρος τους!

Εν έτει 2017, ούτε που μπορεί να διανοηθεί κανείς μια πιθανή... φιλία ανάμεσα στα δύο αντίπαλα «στρατόπεδα». Ούτε όσον αφορά στους συλλόγους έπειτα απ' όσα συνέβησαν από την ημέρα του υποβιβασμού της Ρέιντζερς, το 2012 (όταν η Σέλτικ ψήφισε υπέρ του σεναρίου να πέσει κατηγορίες η μεγάλη της αντίπαλος ελέω χρεών και κακοδιαχείρισης), αλλά και στο κομμάτι του κόσμου που ακολουθεί πιστά τις δύο ομάδες.

«Καθολικοί» και «διαμαρτυρόμενοι», σε μια κόντρα με κατάλοιπα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά φυσικά και με αφορμές από την πολιτική δράση της Βορείου Ιρλανδίας, επιδίδονται σε νέα μεταξύ τους μάχη το μεσημέρι της Κυριακής (για τέταρτη φορά, συνολικά, φέτος, μετά και την επιστροφή της Ρέιντζερς στην Πρέμιερ) και το Gazzetta Weekend Journal ανέτρεξε πίσω. Πολύ πίσω... Τότε που το περίφημο Old Firm, δεν ήταν ντέρμπι «αιωνίων».

Κάθε άλλο παρά εχθρικό ήταν το κλίμα μεταξύ των δύο συλλόγων στα πρώτα χρόνια της συνύπαρξής τους στη Γλασκώβη και το σκοτσεζικό ποδόσφαιρο. Η Ρέιντζερς είχε ιδρυθεί πρώτη (1873) και η Σέλτικ προέκυψε 15 χρόνια αργότερα.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο ΑΕΚ - ΠΑΟΚ.

Μάλιστα, όταν οι «καθολικοί» συστάθηκαν ως ποδοσφαιρικό σωματείο, το 1888, κάλεσαν τους «διαμαρτυρόμενους» να παίξουν ένα φιλικό παιχνίδι στο νέο, τότε, γήπεδο, το Parkhead. Η Σέλτικ επιβλήθηκε με σκορ 5-2 κι αν ρωτούσες τότε τον κόσμο των δύο ομάδων, θα μπορούσε εύκολα ν' απαντήσει ότι... γεννήθηκε μια μεγάλη ποδοσφαιρική φιλία ανάμεσα στους δύο εκπροσώπους της Γλασκώβης.

Μέχρι να έρθει η στιγμή του περίφημου τελικού του Κυπέλλου Σκωτίας, το μακρινό 1909, στο Hampden Park. Τότε που το γήπεδο κάηκε από τον κόσμο που ήταν έξαλλος από τη συμπεριφορά ομάδων και παικτών. Τότε που (ναι, υπήρξε και αυτή η συμμαχία), οπαδοί των δύο μεγάλων συλλόγων της Σκωτίας ενώθηκαν ενάντια στις Αρχές και πραγματοποιούσαν επί... δύο ώρες (!) επεισόδια, προκαλώντας τον απόλυτο πανικό!

Η νότια πλευρά της Γλασκώβης άκουγε μονάχα σειρήνες ασθενοφόρων, φωνές τραυματιών, φασαρία από τις «μάχες». Εκείνη την ημέρα (17 Απρίλη συγκεκριμένα), ο επαναληπτικός του προ εβδομάδας 2-2, είχε μείνει στο 1-1 στην κανονική διάρκεια του αγώνα, μέχρι να προκαλέσει το ξέσπασμα των οπαδών η ανακοίνωση πως... δεν θα υπήρχε τελικά παράταση ώστε να προκύψει κάποιος νικητής και να απονεμηθεί το τρόπαιο. Δεν υπήρξε ποτέ, άλλωστε, τρόπαιο. Θα καταστρεφόταν κι αυτό...

Κατά πολλούς, ο λόγος που οδήγησε στο χάος, ήταν πως είχε πλέον πάρει διαστάσεις η υποψία περί της δημιουργίας του μεγάλου ντέρμπι του Old Firm, απλά και μόνο για το οικονομικό όφελος των δύο ομάδων, καθώς ήξεραν πως κάθε φορά που... έκλειναν ραντεβού στο γήπεδο, ο κόσμος θα «πλημμύριζε» τις εξέδρες και συνεπώς, θα προέκυπταν τρομερά έσοδα.

Η... σπίθα είχε μπει από το 1904, όταν η εφημερίδα με τίτλο «Scottish Referre», είχε φτιάξει ένα σκίτσο με το οποίο ένας τύπος... καλούσε τον κόσμο να στηρίξει το μεγάλο ντέρμπι. Ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε το συγκεκριμένο ντέρμπι ως «Old Firm».

Ο προπονητής της Σέλτικ εκείνα τα χρόνια, Γουίλι Μάλεϊ, είχε αρχίσει να κάνει αναφορές στα χρήματα που κυκλοφορούσαν στο ποδόσφαιρο, πράγμα για το οποίο ουδέποτε διαφώνησε η πλευρά των «προτεσταντων». Όταν ο κόουτς των «καθολικών» είχε ζητήσει να συνεχιστεί εκείνη η ρεβάνς του τελικού Κυπέλλου το 1909, προκειμένου να διευκολυνθεί κάπως και το πρόγραμμα της ομάδας του που ήταν ήδη φορτωμένο για να υπάρξει και τρίτο παιχνίδι, ήρθε η αντίδραση από τη Ρέιντζερς. Και τα όσα αντίκρισε ο κόσμος από τους ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο, με την απάθεια και την έλλειψη ανταγωνισμού, έκανε τους οπαδούς να πιστέψουν τελικά κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά με την υπόθεση της διεξαγωγής του συγκεκριμένου ντέρμπι.

Εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, εκτεταμένα επεισόδια, σοβαρές φθορές στο γήπεδο, τραυματισμών περισσότερων από 50 αστυνομικών, προσπάθεια έξαλλων οπαδών να φτάσουν στ' αποδυτήρια των ομάδων, ενώ λίγο νωρίτερα, ο αδερφός του κόουτς της Σέλτικ, Τομ Μάλεϊ, είχε τρέξει να πάρει το τρόπαιο που ήταν εκτεθειμένο, προκειμένου να μην καταστραφεί.

Αρχικά, οι όποιοι τραυματισμοί φέρονταν να έχουν προέλθει από αντικείμενα και πέτρες που πετούσαν, ωστόσο, οι γιατροί έκαναν λόγο ακόμα και για μαχαιριές στους αστυνομικούς!

Τρίτος τελικός, φυσικά, δεν διεξήχθη ποτέ. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σκωτίας αποδέχθηκε το αίτημα και των δύο ομάδων να μην παίξουν τρίτη φορά για το τρόπαιο, το οποίο εκείνη τη χρονιά δεν πήρε κανείς! Τα μετάλλια... μπήκαν σε κάποιο συρτάρι και οι δύο σύλλογοι κλήθηκαν να καταβάλουν ένα ποσό κοντά στα σημερινά 200 ευρώ, ως πρόστιμο.

Εκείνη η εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο του Parkhead δεν ήταν η μοναδική... Επαναλήφθηκε το 1980, ξανά στον τελικό του Κυπέλλου της χώρας. Τότε και νικητής υπήρξε και απονομή στη Σέλτικ υπήρξε για το 1-0. Μόνο που εκείνη η επιτυχία και αυτός ο τίτλος, στάθηκε αφορμή για νέα σοβαρά επεισόδια.

Οι «καθολικοί» πήραν το τρόπαιο και το πήγαν μπροστά στους οπαδούς τους, οι αστυνομικοί είχαν αποχωρήσει για να συνοδεύσουν ένα κομμάτι υποστηρικτών της Ρέιντζερς στα τρένα και τα πούλμαν, επομένως υπήρχε... πρόσφορο έδαφος για «μάχες». Και φυσικά δεν έλειψαν αυτές! Κάποιοι φίλοι των «διαμαρτυρόμενων» που είχαν ξεμείνει στις εξέδρες πλησίασαν αυτούς της Σέλτικ και... έγινε ξανά το «έλα να δεις».

Πλέον, λαμβάνονται μέτρα ώστε κανείς να μην πλησιάσει κανέναν... Η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς είναι κυρίαρχος αφού έχει ακόμα πολύ δρόμο η Ρέιντζερς προκειμένου να φτάσει ξανά σε επίπεδο πρωταθλητισμού, ωστόσο, κάθε «ραντεβού» των δύο ομάδων, κρίνεται τέτοιο υψηλής επικινδυνότητας...

 

Τελευταία Νέα