Σαραβάκος: Ρεκόρ στη σκιά της ΑΕΚ!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σαραβάκος: Ρεκόρ στη σκιά της ΑΕΚ!

bet365

Ο Δημήτρης Σαραβάκος ήταν ο άνθρωπος των ντέρμπι, των μεγάλων αγώνων και των ρεκόρ. Το G-Weekend γράφει για ένα από αυτά, το «καρέ των γκολ» απέναντι στον ΠΑΟΚ, που έμεινε στην σκιά της ΑΈΚ.

Για να ακριβολογούμε, το ασύλληπτο ρεκόρ του, έμεινε στην σκιά όλων όσων συνέβησαν την 31η Μαΐου του 1992 σε Αθήνα και Κόρινθο.

Η σεζόν 1991-’92 έφτανε στο τέλος της δίχως -αλήθεια λέμε- να έχει κριθεί ο πρωταθλητής! ΑΕΚ και Ολυμπιακός έφταναν χέρι – χέρι στο φίνις και ουδείς έβαζε το χέρι του στη φωτιά για το ποια από τις δύο ομάδες θα κέρδιζε την κούρσα στο τέλος της.

Ολα κρίθηκαν στην προτελευταία στροφή. Οι «ερυθρόλευκοι» (μάλλον θα) στριμώχθηκαν στον Ισθμό της Κορίνθου, έμειναν στο 1-1 στέλνοντας ανέλπιστα, ίσως, τον τίτλο στη Νέα Φιλαδέλφεια κι αφήνοντας τον Δημήτρη Σαραβάκο των τεσσάρων γκολ σ' ένα ματς, να ζει στη σκιά των δύο αυτών αγώνων.

Κάπως έτσι γλίτωσαν και στη Θεσσαλονίκη το κράξιμο, για τη τη βαριά ήττα, με σήμα κατατεθέν της, την... ανοικτή παλάμη, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ κι ο Γιάννης Γούναρης, που μαζι με τον Βάλτερ Σκότσκι (85-86), τον Ολεγκ Μπλαχίν (92-93) και τον Γκίντερ Μπένγκτσον (96-97) είναι οι τέσσερις προπονητές, που έφυγαν με πέντε γκολ στις αποσκευές τους από ντέρμπι με τον ΠΑΟ.

Ο λατρεμένος «μικρός» των «πράσινων», μετά από 8 χρόνια με το «τριφύλλι» στο στήθος, έπρεπε να αποδείξει ότι δεν είχε φθάσει στο τέλος της διαδρομής, όπως διάβαζε καθημερινά στον αθλητικό Τύπο και άκουγε στις συζητήσεις πέριξ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του ΟΑΚΑ. Τα τέσσερα γκολ εις βάρος του ΠΑΟΚ (και του Γιάννη Γκιτσιούδη που τα... εισέπραξε) έμοιαζαν με την απάντησή του. Αν και δεν το χρειαζόταν στην πιο παραγωγική χρονιά του, με 27 γκολ, εκ των οποίων τα 24 στο πρωτάθλημα και τα τέσσερα στο «one man show» 5-1 επί του ΠΑΟΚ στις 31 Μαΐου του 1992, στο άδειο ΟΑΚΑ, που ήταν ζήτημα να είχε 10.000 θεατές.

Ο χορός των γκολ από τον Σαραβάκο άνοιξε στο 35ο λεπτό. Και τι γκολ… Γκολάρα! Με βολίδα έξω από τη μεγάλη περιοχή έστειλε την μπάλα στις… αράχνες αφήνοντας «άγαλμα» τον Γιάννη Γκιτσιούδη. Πέναλτι – γκολ στο 43’ και δύο γκολ μέσα σε τέσσερα λεπτά (84’-88’) σφράγιζαν μια καταπληκτική εμφάνιση, με τον κόσμο όρθιο να τον αποθεώνει την ώρα που ημίγυμνος έκανε το γύρο του θριάμβου στο τερέν του ΟΑΚΑ.

Ο «Μητσάρας» του Παναθηναϊκού από τα συνολικά 148 γκολ με την πράσινη φανέλα τα 10 τα έχει πετύχει εναντίον του «Δικεφάλου» όντας ο αρχισκόρερ των ντέρμπι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κανένας άλλος ποδοσφαιριστής δεν έχει πετύχει διψήφιο αριθμό γκολ και μόνον ο Μάρκους Μπεργκ μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο έχοντας σκοράρει 9 φορές σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Γενικότερα οι σκόρερ των ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ έχουν τη δική τους ιστορία…

Εκτός, όμως, από τους συνήθη υπόπτους, Μπεργκ και Βαζέχα δηλαδή, υπάρχουν τρεις περιπτώσεις παικτών, που έχουν σκοράρει και με τις δύο ομάδες.

Οι Φρατζέσκος, Γ.Χ. Γεωργιάδης και Σαλπιγγίδης έχουν βρει δίχτυα τόσο με την πράσινη, όσο και με την ασπρόμαυρη φανέλα, ενώ Χρήστος Δημόπουλος έχει σκοράρει σε Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ ως ποδοσφαιριστής του «Δικεφάλου» και «χατ τρικ» ως ποδοσφαιριστής των «πράσινων» σε ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός (2-3 στις 15/3/1987),

Ας τα θυμηθούμε:

Ο «πράσινος» Κώστας Φρατζέσκος : Παναθηναϊκός -ΠΑΟΚ 5-1 (1991-92), Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 5-0 (1992-93).

Ο «ασπρόμαυρος» Κώστας Φρατζέσκος: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-1 (1998-99).

Ο «πράσινος» Γ.Χ. Γεωργιάδης: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 3-1 (1997-98).

Ο «ασπρόμαυρος» Γ.Χ. Γεωργιάδης: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 5-2 (2000-01).

Ο «πράσινος» Δημήτρης Σαλπιγγίδης: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-1 (2006-07), Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-0 (2007-08), Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 4-1 (2008-09 πλέι οφ).

Ο «ασπρόμαυρος» Δημήτρης Σαλπιγγίδης: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-2 (2011-12), Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-1 (2013-14 πλέι οφ).

Πάντως, ένα γκολ με πέναλτι του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στην πρώτη του χρονιά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, μετά την επεισοδιακή μεταγραφή του από τον ΠΑΟΚ, σήκωσε μεγάλη συζήτηση και είναι κάτι, που μια μερίδα οπαδών του «Δικεφάλου» δεν πρόκειται να του το συγχωρέσει ποτέ.

 

Τελευταία Νέα