VAR μέχρι και στο μπριτζ

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
VAR μέχρι και στο μπριτζ

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για το ντέρμπι «αιωνίων» στο βόλεϊ, που απλά έδειξε την ανάγκη ύπαρξης VAR μέχρι και στο μπριτζ.

Θέλησα πραγματικά να γράψω μόνο για βόλεϊ και αυτό θα το κάνω σίγουρα αύριο γιατί αξίζει, να ασχοληθώ με τα αγωνιστικά του ντέρμπι της Κυψέλης. Ένα πραγματικά πολύ ωραίο ντέρμπι με τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να τα δίνουν όλα και να μας προσφέρουν πλούσιο θέαμα και συγκινήσεις. Είχαμε χρόνια να δούμε ένα τέτοιο ντέρμπι... αιωνίων, με όμορφες φάσεις με παίκτες που από το ξεκίνημα «έκλεψαν» την παράσταση και με αγωνία ως το τέλος.

Δυστυχώς όμως, αντί να ασχοληθούμε από πλευράς των νικητών με τον Σμιτ που πραγματικά αν δεν αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμού, δύσκολα θα βρεθεί αντίπαλος να τον σταματήσει στο φιλέ. Τον Κουμεντάκη που μπήκε ως αλλαγή και έδειξε γιατί η απόκτησή του από τον ΠΑΟΚ μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες, αλλά και του Τερβαπόρτι που είναι μαέστρος.

Και από πλευράς ηττημένων με τον απίστευτο 18χρονο Αλέξανδρο Ράπτη που στην πρώτη του παράσταση στην Volley League, δεν άφησε απλά υποσχέσεις αλλά επιβεβαίωσε όσους λένε πως θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης. Με τον 17χρονο Ανδρεόπουλο σε αυτή την ηλικία είχε 67% υποδοχή σε ντέρμπι αλλά και τον Γιάκομπσεν που από την πρώτη στιγμή έδειξε πως σωστά ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος επέμενε για την απόκτησή του, θα ασχοληθώ με την διαιτησία.

Και θα ασχοληθώ γιατί το κακό σε όλα τα αθλήματα έχει παραγίνει. Κανείς πραγματικά ή έστω εγώ (μην βάλω το κανείς) δεν λέει πως η διαιτησία στο ντέρμπι ήταν ύποπτη. Και στα πέντε σετ έγιναν λάθη, τα οποία βέβαια δεν δικαιολογούνται σε έναν διαιτητή όπως ο Γεροθόδωρος, ειδικά η διπλή μπαλιά στον Ανδρεάδη που έβλεπε πως δεν υπήρξε ακόμα και κάποιος που ξεκινάει τώρα την σχολή. Η ακόμα οι τέσσερις μπαλιές στον Ανδρεόπουλο που δεν υπήρξαν με τον δεύτερο να είναι στο μισό μέτρο είναι όντως μεγάλα λάθη για τέτοιου επιπέδου διαιτητές.

Αυτό όμως που έγινε στο τέλος όμως δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη να υπάρχει var σε όλα τα ματς και όχι μόνο στους τελικούς. Δεν γίνεται στο σερβίς του Ράπτη να βλέπουν άουτ άνθρωποι που ασχολούνται και πληρώνονται γι' αυτό που κάνουν. Και καλά να μπερδέψεις την γραμμή, που στο κάτω-κάτω είσαι στο πέμπτο σετ, αν ήταν να τις μπερδέψεις θα το είχες κάνει από το πρώτο, αλλά τον παίκτη του Ολυμπιακού στην άκρη δεν τον βλέπεις; Έχεις δει πολλούς διαγώνιους σε σερβίς αντιπάλου να είναι δύο μέτρα έξω από το γήπεδο;

Πραγματικά και αυτό το εννοώ, νομίζω πως δεν υπήρχε δόλος, όπως από την άλλη πιστεύω πως έκρινε το ντέρμπι, καθώς αν γινόταν το 13-11 για τον Παναθηναϊκό, οι «πράσινοι» κατά 80% θα είχαν πάρει τη νίκη, μιας και σε τέτοιο σημείο, με τέτοια ψυχολογία, τέτοιο σκορ και μετά από άσσο, ελάχιστες φορές έχει αλλάξει η ροή ενός ματς. Αυτό που λέω όμως είναι πως φάνηκε ξεκάθαρα η ανάγκη να υπάρχει var και στα παιχνίδια της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Ειδικά στο βόλεϊ δεν λέω για ξένους διαιτητές, καθώς δεν γίνεται να θεωρηθεί άσχετος ένας διαιτητής όπως ο Γεροθόδωρος που έχει σφυρίξει σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αλλά η τεχνολογία είναι απαραίτητη.

Όπως πλέον φαίνεται πως είναι απαραίτητη σε κάθε άθλημα. Στο ποδόσφαιρο κάθε Σαββατοκύριακο δίνονται ρεσιτάλ (σήμερα στο Περιστέρι κόπηκαν οι παίκτες του Αστέρα με δύο ανύπαρκτα οφσάιντ), στο μπάσκετ γίνονται και εκεί τραγικά λάθη σε κάθε αγωνιστική, ενώ και στο βόλεϊ που ευτυχώς έχει γίνει πιο γρήγορο και θεαματικό, το var είναι πραγματικά απαραίτητο. Και όχι στα ντέρμπι, αλλά σε κάθε ματς. Μόνο έτσι θα μπορεί να υπάρχει όσο γίνεται μεγαλύτερη δικαιοσύνη και να σταματήσουν οι φωνές από ομάδες που νομίζουν πως αδικούνται ή και που αδικούνται πραγματικά.

Και επειδή το βόλεϊ με ενδιαφέρει περισσότερο, γιατί το αγαπάω και περισσότερο, βρείτε την λύση άμεσα. Αρχικά δώστε κάποια χρήματα παραπάνω για να μπει το var και στην συνέχεια τιμωρήστε όσους διαιτητές κάνουν λάθη. Και τιμωρίες μεγάλες να καταλάβουν πως θα πρέπει να προσέχουν δέκα φορές περισσότερο σε κάθε ματς και έτσι θα μπορούν όλοι να χαρούν αυτό το όμορφο άθλημα χωρίς να αναθεματίζουν σε κάθε φάση...

ΥΓ: Όσον αφορά την ανακοίνωση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, με μια βόλτα στα social βλέπεις από την μία τους φίλους των «ερυθρολεύκων» να λένε για μαγκιά της διοίκησης της ομάδας τους και τους «πράσινους» πως αν είναι να γίνει και πάλι, κανονικά ας γίνει στο 13-11 που έπρεπε να είναι με τον άσσο του Ράπτη. Το ποιος είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα ας το σκεφτεί ο καθένας. Εγώ απλά λέω πως είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να γίνει επανάληψη αγώνα για λάθος διαιτητή γιατί έτσι ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και φυσικά δεν συμφέρει καμία ομάδα. Οπότε...

ΥΓ1: Μην πείτε σε άλλο ντέρμπι που μπορεί το λάθος να γίνει υπέρ άλλης ομάδας γιατί δεν γράφω. Γιατί με διαιτησία ασχολήθηκα μία φορά και τέλος. Αν οι άνθρωποι του βόλεϊ δεν βλέπουν πως το video challenge (var για τα υπόλοιπα αθλήματα), είναι μονόδρομος, απλά το καταστρέφουν...

ΥΓ2: Να δεχθεί ο καθένας τα όσα τονίζει ο Νώντας Γεροθόδωρος πως δεν είδε γιατί υπήρχαν άνθρωποι μπροστά του. Για τόσο μεγάλο διαιτητή βέβαια είναι λίγο επιπόλαια δικαιολογία αλλά οκ. Για τους επόπτες όμως η βαριά τιμωρία είναι μονόδρομος, όπως και για κάθε άλλον που θα κάνει ανάλογα λάθη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...