Το deja vu του Παναθηναϊκού προς την σωτηρία...

Το deja vu του Παναθηναϊκού προς την σωτηρία...

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Το deja vu του Παναθηναϊκού προς την σωτηρία...

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την μεγάλη αντεπίθεση του Παναθηναϊκού, που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό αυτή της περιόδου 2013-14 και αναφέρεται στους ανθρώπους κλειδιά που έχουν αλλάξει την εικόνα της ομάδας.

Το πόσο δύσκολη θα ήταν η φετινή χρονιά για τον Παναθηναϊκό φάνηκε από το καλοκαίρι. Όταν όλες οι άλλες ομάδες της Volley League είχαν ολοκληρώσει τα ρόστερ τους, οι... πράσινοι κοιτούσαν όχι ποιους παίκτες θα πάρουν, αλλά αν τελικά καταφέρουν να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα.

Για να είμαστε ακριβείς και σωστοί, μέχρι την τελευταία στιγμή ελάχιστοι ήταν αυτοί που περίμεναν πως ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να βρει τα χρήματα για να δηλώσει συμμετοχή και ακόμα λιγότεροι πως θα μπορέσει να φτιάξει ένα έστω μέτριο προς κακό ρόστερ.

Όσοι ασχολήθηκαν εκείνη την περίοδο με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, καταλαβαίνουν την πίεση που υπήρξε, θυμούνται την αγωνία και αναγνωρίζουν πως τα παιδιά που τρέχουν το τμήμα έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσει το «τριφύλλι» να κατέβει και να αγωνιστεί. Μαζί τους είχαν και ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια βάζουν τα χρήματά τους, χωρίς ωστόσο να θέλουν να ακούγονται, καθώς ό,τι κάνουν το κάνουν καθαρά επειδή το γουστάρουν.

Μια προσπάθεια που έκανε και μάλιστα στον απόλυτο βαθμό και ο Σωτήρης Πανταλέων. Ένας παίκτης που είναι κάτι παραπάνω από αρχηγός στην ομάδα αυτή και που ειδικά το καλοκαίρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μην καταστραφεί το ανδρικό βόλεϊ. Όχι μόνο επειδή παρέμεινε μέχρι και την τελεταία στιγμή, παρότι είχε τις προτάσεις για να συνεχίσει αλλού την καριέρα του, αλλά γιατί πίεσε καταστάσεις, κίνησε διαδικασίες προκειμένου να βρεθεί η λύση.

Από το καλοκαίρι όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο Παναθηναϊκός με το μικρό μπάτζετ έδειχνε να είναι μαζί με την Παναχαϊκή τα μεγάλα φαβορί για υποβιβασμό. Με μόλις δύο νίκες σε 15 αγώνες οι... πράσινοι οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια προς την Α2, καθώς οι ελλείψεις στο ρόστερ τους ήταν μεγάλες.

Εκεί που όλα έδειχναν μη αναστρέψιμα υπήρξε η καταλυτική παρέμβαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ όπως είχε κάνει και το 2013-14 παίρνοντας τον Γκάλιτς που μαζί με τον Γιάννη Καλμαζίδη ήταν αυτοί που άλλαξαν το μέλλον του σίγουρα έως εκείνη την στιγμή υποβιβασμένου Παναθηναϊκού, έβαλε και πάλι το χέρι στην τσέπη συμβάλλοντας στην αλλαγή εικόνας και αγωνιστικά και ψυχολογικά.

Συγκεκριμένα πήρε τους Μπατατζίμ και Καρντόσο «ανάγκασε» και άλλους να συμβάλουν για να αποκτηθεί ο Τζόνσον και με τις προσθήκες αυτές οι... πράσινοι πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και δείχνουν έτοιμοι να σώσουν και πάλι μια χρονιά που φαινόταν από την αρχή χαμένη.

Μετρώντας 5 νίκες στους τελευταίους 6 αγώνες, την στιγμή που στους πρώτους 15 είχαν σημειώσει μόλις 2, οι παίκτες του Δημήτρη Ανδρεόπουλου κάνουν για ακόμα μία φορά μια φοβερή αντεπίθεση, που τους έχει φέρει στην 10η θέση, πάνω δηλαδή και από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Το κυριότερο από όλα όμως, είναι η εικόνα που δείχνει ο Παναθηναϊκός. Οι... πράσινοι δεν τα παρατάνε σε κανένα ματς, κάτι που έδειξαν με τον ΠΑΟΚ, κάτι που έδειξαν και κόντρα στον δυνατό και φέτος Φοίνικα, όταν στο 4ο σετ βρέθηκαν πίσω 16-12, αλλά κατάφεραν να το πάρουν κατακτώντας το πολύτιμο τρίποντο.

Αυτή η εικόνα είναι που τους καθιστά φαβορί για τα πλέι άουτ, καθώς το να μην αγωνιστούν σε αυτά θεωρείται από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο, καθώς το να κερδίσεις αυτόν τον Ολυμπιακό στο Ρέντη θεωρείται ένα μικρό θαύμα. Σε αυτή την εικόνα μπορούν να πατήσουν και να βγουν κερδισμένοι στα παιχνίδια με Εθνικό Αλεξανδρούπολης και έναν από τους Νίκη Αιγινίου, Παμβοχαϊκό, Εθνικό (κατά 90% θα είναι η Νίκη εκτός αν υπάρξουν εκπλήξεις).

Με την Κυψέλη έδρα οι... πράσινοι είναι το μεγάλο φαβορί για την παραμονή, αλλά εδώ υπάρχει το μεγάλο ερώτημα. Φτάνει σε αυτή την ομάδα να παλεύει για να μείνει στην κατηγορία; Φτάνουν τα ωραία λόγια για μαχητικές ψυχές, βαριά φανέλα, αλλά ως εκεί; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Φυσικά και δεν φτάνουν. Ο Παναθηναϊκός, όπως φυσικά και οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ηρακλής είναι... καταδικασμένοι να παλεύουν για τίτλους και όχι για σωτηρία.

Και το θέμα είναι πως μπορούν να το κάνουν χωρίς μεγάλο μπάτζετ. Αν δηλαδή οι... πράσινοι είχαν το ρόστερ που έχουν από τον Ιανουάριο και μετά, όχι μόνο δεν θα κοίταζαν τα πλέι άουτ έχοντας άγχος για την παραμονή, αλλά θα πάλευαν για τετράδα, όπου και θα ήταν από τα φαβορί για να βρεθούν εκεί. Αυτό πρέπει να κρατήσουν στον Παναθηναϊκό. Αρχικά να σωθεί το τμήμα και μετά να γίνει ο σωστός σχεδιασμός όχι μόνο για να μην τραβήξει αυτή η ομάδα τα ίδια, αλλά για να μπει και πάλι στον δρόμο των επιτυχιών και κυρίως να βρεθεί άκρη με τα χρέη, καθώς αν δεν βρεθεί τότε το τμήμα θα ζήσει σύντομα τα ίδια και μπορεί και χειρότερα...

ΥΓ: Εκτός από τον Πανταλέων, σημαντικότατη ήταν η συμβολή δύο ακόμα ανθρώπων. Του Δημήτρη Ανδρεόπουλου και του Χρήστου Μπελλου. Ο έμπειρος προπονητής παρότι είχε προτάσεις θέλησε να μείνει στην ομάδα που αγαπάει, κάτι που λίγοι κάνουν στις μέρες μας. Το ίδιο ισχύει και για τον έμπειρο διαγώνιο. Πολλοί θέλησαν να τον εντάξουν στα ρόστερ τους, αλλά ο ίδιος περίμενε ως την τελευταία στιγμή συμβάλλοντας και αυτός στην μη καταστροφή του τμήματος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...