Ο Ολυμπιακός του Τζουλιάνι που ανεβαίνει και ο άνετος τίτλος του Παναθηναϊκού στη Κρήτη (vids)

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Ο Ολυμπιακός του Τζουλιάνι που ανεβαίνει και ο άνετος τίτλος του Παναθηναϊκού στη Κρήτη (vids)

bet365

Ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε απλά, αλλά έκανε περίπατο κόντρα στον ΠΑΟΚ και ο Φώτης Καρακούσης γράφει για τους Πειραιώτες που συνεχώς ανεβαίνουν, αλλά και για τον Κύπελλο που πήρε ο Παναθηναϊκός στο Ηράκλειο, όπου πήγε ως φαβορί και το έδειξε στο Λίντο.

Η αλήθεια είναι πως θα έπρεπε να δοθεί βάρος και να γραφτεί ένα blog για την κατάκτηση του Κυπέλλου από τα κορίτσια του Παναθηναϊκού, αλλά από την άλλη νομίζω πως τα είπαν καλύτερα και η MVP του τελικού, Πέννυ Ρόγκα στο G Women, αλλά φυσικά και ο τεχνικός του «τριφυλλιού», Απόστολος Οικονόμου στο Podgazzt. Ως επιπλέον αυτό που μπορεί να γραφτεί είναι πως όντως η επιστροφή στους τίτλους είναι εξαιρετικά σημαντική για ένα τμήμα που πέρασε πολλά και δείχνει να επιστρέφει για τα καλά.

Όσον αφορά το απόλυτα πετυχημένο Final-4, το Ηράκλειο έδειξε για ακόμα μία φορά πως ξέρει να διοργανώνει μεγάλους αγώνες και πως μπορεί να γίνει η πρωτεύουσα το ελληνικού αθλητισμού, καθώς έχει ανθρώπους με μεράκι που αυτό που κάνουν το αγαπάνε και στο βγάζουν με την πρώτη κουβέντα που θα πεις μαζί τους. Στα του Παναθηναϊκού, οι «πράσινες» έχοντας αποκλείσει τον Ολυμπιακό στο Ρέντη και την ΑΕΚ στον Άγιο Θωμά, είχαν να παλέψουν μόνο με το άγχος της επιστροφής στους τίτλους μετά από 11 χρόνια. Το έκαναν στον τελικό στα μισά του 2ου σετ και πήραν το τρόπαιο. Τόσο απλά...

Πάμε τώρα στο ντέρμπι της Volley League, αν και την λέξη ντέρμπι δεν αξίζει να την αναφέρουμε καν. Όχι γι' αυτό το 3-0 του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ, καθώς πολλά παιχνίδια τελειώνουν χωρίς ο ηττημένος να πάρει σετ, αλλά είναι μεγάλα ντέρμπι που κρίνονται στις λεπτομέρειες. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είδαμε στο «Μελίνα Μερκούρη», εκτός φυσικά του πρώτου σετ, το οποίο όντως κατακτήθηκε μετά από μεγάλη μάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε, αν μετά το 17-21, γινόταν το 0-1 θα άλλαζε συνολικά το ματς και όποιος προσπαθήσει να το κάνει, απλά θα το παίζει μάντης του γλυκού νερού και τίποτα παραπάνω. Αυτό που ξέρουμε και είδαμε στο χθεσινό ματς, ήταν μια ομάδα που η δουλειά του Αλμπέρτο Τζουλιάνι φαίνεται και με το παραπάνω και μια ομάδα που κόντρα στον Ολυμπιακό δεν είχε αρχή και τέλος και σε κανένα σημείο εκτός του πρώτου σετ, δεν μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια τον αντίπαλό της.

Πριν όμως μιλήσουμε για την κάκιστη εμφάνιση του ΠΑΟΚ, θα πρέπει να γίνει αναφορά στην εξαιρετική παρουσία του Ολυμπιακού. Και θα λέγαμε πως είναι παραπάνω από εξαιρετική, από την στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» κατέβηκαν να παίξουν ένα τέτοιο παιχνίδι χωρίς το βασικό τους επιθετικό «όπλο», τον Πάβλε Πέριτς, αλλά και χωρίς τον κόσμο τους, καθώς ήταν τιμωρημένοι για όσα είχαν γίνει στον πρώτο γύρο της Α' φάσης του πρωταθλήματος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Παρά τα δύο σημαντικά μείον (ειδικά το Πέριτς ακόμα περισσότερο), οι Πειραιώτες κατέβηκαν στο Ρέντη θέλοντας να μείνουν «ζωντανοί» στην διεκδίκηση του τίτλου και το έκαναν, όπως το είχαν κάνει και με τον Φοίνικα Σύρου, παρότι είχαν χάσει τρομερά εύκολα το πρώτο σετ. Η ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι πίεσε πολύ στο σερβίς και μπορεί να μην είχε άσο, αλλά δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό την υποδοχή του αντιπάλου και έκλεισε καλύτερα από κάθε άλλη φορά στο μπλοκ.

Από την αρχή που ανέλαβε ο Ιταλός, είχαμε τονίσει πως οι προπονητές της συγκεκριμένης χώρας, δουλεύουν πάρα πολύ σε δύο τομείς (σε όλους βέβαια αλλά σε δύο ακόμα παραπάνω), στην άμυνα και το μπλοκ. Και μπορεί στο πρώτο να είχαμε δει βελτίωση με το καλημέρα (αν και χθες βγήκαν ακόμα καλύτερες), αλλά στο δεύτερο όχι και τόσο, μιλώντας πάντα για τους αριθμούς.

Αυτή η βελτίωση φάνηκε και με το παραπάνω στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, το πρώτο ντέρμπι φέτος στο οποίο ο Ολυμπιακός όχι απλά δεν έμεινε πολλούς πόντους πίσω από τον αντίπαλό του στο μπλοκ, αλλά είχε τους ίδιους, απέναντι μάλιστα στον «δικέφαλο του βορρά» που με την σειρά του σχεδόν σε κάθε παιχνίδι έχει περισσότερους πόντους στις μάχες στο φιλέ από τον αντίπαλό του.

Το μπλοκ ήταν ένα στοιχείο που έκρινε πολλά και στην ψυχολογία, γιατί όσο ο ΠΑΟΚ δεν ήταν κυρίαρχος σε ένα κομμάτι που σχεδόν πάντα είναι, τόσο έπεφτε η δική του ψυχολογία και τόσο ανέβαινε αυτή του Ολυμπιακού. Όπως το έκρινε και η παρουσία του Στιβαχτή. Ο Έλληνας πασαδόρος νίκησε τον Ουόλς και αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς. Δηλαδή όταν οι δύο ομάδες έχουν πάνω-κάτω τα ίδια ποσοστά στην υποδοχή και σε αυτά της επίθεσης η μία έχει 51% και η άλλη 41%, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την εμφάνιση του πασαδόρου.

Στην προκειμένη έχει να κάνει και με την εμφάνιση του Τέπαν. Ο Εσθονός διαγώνιος έκανε το πρώτο του κυρίαρχο παιχνίδι, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στη νίκη. Δεν ήταν μόνο οι 23 πόντοι με το 56% στην επίθεση, αλλά το ότι κέρδισε όλους τους κρίσιμους πόντους και σχεδόν όλες τις δεύτερες επιθέσεις που έκανε η ομάδα του. Αν βάλουμε την πίεση στο σερβίς, αλλά και τα 4 μπλοκ, άνετα μιλάμε για την καλύτερη εμφάνισή του στην χώρα μας. Εμφάνιση που την ήθελε ο ίδιος περισσότερο και από την ομάδα του, προκειμένου να νιώσει ηγέτης της ομάδας.

Γιατί και με τον Φοίνικα είχε 19 πόντους με πάνω από 50% στην επίθεση (16/31), αλλά είχε δίπλα του τον Πέριτς που είχε 22. Χθες τον ρόλο του ηγέτη, έπρεπε να τον παίξει μόνος του και το έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό να βγάλει κερδισμένο τον Ολυμπιακό στην συνέχεια του πρωταθλήματος και της Β' φάσης. Εκτός των Στιβαχτή και Τέπαν, αξίζει μια αναφορά στον Ανέστη Δαλακούρα που αντικατέστησε επάξια τον Σέρβο ακραίο, πήρε και αυτός κρίσιμους πόντους και συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη.

Όσον αφορά τον ΠΑΟΚ, με εξαίρεση τον Μπαρνς που είχε εξαιρετικά ποσοστά στην υποδοχή, αλλά και 11 πόντους με 56% στην επίθεση και τον Πετρέα με επίσης 11 πόντους και 64%, κανείς άλλος δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Συνολικά ήταν τόσο κακή η εμφάνιση σχεδόν όλων των παικτών των «ασπρόμαυρων» που δύσκολα θα μπορούσαν να κάνουν κάτι απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που ήταν σαφώς καλύτερος παντού.

Έναν Ολυμπιακό που θα πάει την Δευτέρα στον Άγιο Θωμά να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με στόχο να κάνει το τρία στα τρία στα ντέρμπι και όχι απλά να μπει και πάλι στο παιχνίδι του τίτλου, αλλά να πάρει μικρό βαθμολογικό προβάδισμα και πολύ μεγαλύτερο ψυχολογικό, εν' όψει της τελικής ευθείας του πρωταθλήματος. Οι Πειραιώτες δείχνουν αλλαγμένοι προς το καλύτερο, ο Ιταλός αποδεικνύει το γιατί έχει αυτές τις διακρίσεις στην καριέρα του και όλοι εμείς χαιρόμαστε ένα πρωτάθλημα που έχει τρομερά μεγάλο ενδιαφέρον, ακόμα και με την απουσία των playoffs (μην το ξεχνάμε αυτό)...

ΥΓ: Ο Μιγιαΐλοβιτς είδε πως επιθετικά δεν τράβηξε τόσο πολύ (είχε κάτω από 50%), αλλά έριξε μεγάλο βάρος στην υποδοχή και η υποδοχή του βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την ομάδα του.

ΥΓ1: Δεν μπορώ να ξέρω αν ο ΠΑΟΚ είναι μπερδεμένος με τους 5 ξένους που μόνο 4 μπορούν να παίζουν και δεν γίνεται σε κάθε παιχνίδι να λέμε πως αν έπαιζε αυτός που έμεινε εκτός τι θα γινόταν, το σίγουρο είναι πως οι «ασπρόμαυροι» βρίσκονται σε κακό φεγγάρι και αν δεν αλλάξει αυτό στο ντέρμπι με τον Φοίνικα, θα μείνουν εκτός διεκδίκησης πολύ νωρίς.

ΥΓ2: Ο Ολυμπιακός πήρε χθες πόντους από τον πρώτο χρόνο, καθώς βγήκε και η υποδοχή. Το σίγουρο είναι πως με Παγένκ κυρίως, αλλά και Ζουπάνι, ο Στιβαχτής θα πρέπει να παίξει ακόμα περισσότερο την πρώτη μπάλα, ανοίγοντας έτσι και τις αντίπαλες άμυνες.

ΥΓ2: Πόσο ωραία εικόνα που ήταν ένα γεμάτο Λίντο με παιδιά, γονείς και ανθρώπους που πραγματικά αγαπάνε το βόλεϊ, χωρίς βωμολοχίες, χωρίς το παραμικρό επεισόδιο. Στο Final-4 της Κρήτης είδαμε μια μεγάλη γιορτή του βόλεϊ και αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους συντελεστές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...