Χαζό σφάλμα και γκρίνια που μπορούσε και έπρεπε να αποφευχθεί!

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Χαζό σφάλμα και γκρίνια που μπορούσε και έπρεπε να αποφευχθεί!

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για το διαιτητικό σφάλμα στο ντέρμπι… αιωνίων, το χαρακτηρίζει χαζό και τονίζει πως θα ήταν πολύ εύκολο να αποφευχθεί και να μην υπάρχει αυτή η γκρίνια που μόνο κακό κάνει στο βόλεϊ.
Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές έχω αναφέρει πως δεν σκοπεύω να μπω στο «τριπάκι» της διαιτητολαγνείας, δεν το είχα κάνει ούτε και μετά τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στην Κυψέλη, όταν την στιγμή που όλοι φώναζαν για τον άσο του Ράπτη που δόθηκε άουτ, έγραφα για το βόλεϊ που πρέπει να ασχοληθούμε και μόνο με αυτό. Ένας ιστορικός αγώνας για το άθλημα στην χώρα μας, καθώς μετά το συγκεκριμένο ντέρμπι, όλα τα τηλεοπτικά ματς έχουν VAR.
Ούτε και σήμερα θα το κάνω. Και δεν θα το κάνω γιατί προσωπικά δεν είμαι εντελώς σίγουρος αν η μπάλα μετά την επίθεση της Οικονομίδου ήταν μέσα ή έξω. Μια φάση που που ουσιαστικά έκρινε το ντέρμπι του Αγίου Θωμά και έφερε και πάλι την γκρίνια στο άθλημα. Δυστυχώς θεωρώ πως την έφερε δικαιολογημένα, καθώς υπήρξε λάθος των Παπαδογούλα και Κουτσούλα.
Λάθος που για ακόμα μία φορά επαναλαμβάνω πως δεν έχει να κάνει με την απόφαση αυτή κάθε αυτή, αλλά με τον τρόπο που χειρίστηκαν το βίντεο check. Τι θέλω να πω; Τα πράγματα είναι απλά. Στο 13-14 ο πρώτος διαιτητής δίνει την μπάλα άουτ στην επίθεση της διαγωνίου του «τριφυλλιού» και ο προπονητής των γηπεδούχων ζητάει την εξέταση του βίντεο.
Πάει ο δεύτερος να δει το βίντεο και δεν μπορεί να δει τίποτα. Όχι γιατί είχε κολλήσει το μηχάνημα ή είχε πέσει το ρεύμα, αλλά γιατί ο επόπτης βρισκόταν μπροστά από την κάμερα που έχει τοποθετηθεί πίσω από τις γραμμές για να τις ελέγχει. Σε ένα τέτοιο ντέρμπι που εκτός από το γόητρο κρίνεται και μία πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου, ένας από τους επόπτες δεν σκέφτηκε να πάει ελάχιστα δίπλα γιατί ουσιαστικά έτσι κατέστρεφε την βοήθεια της τεχνολογίας που ειδικά για το βόλεϊ είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μπορεί να δώσει απαντήσεις σε φάσεις που όσες φορές και να τις δούμε με γυμνό μάτι, σίγουροι δεν μπορούμε να είμαστε.
Και αφού έγινε που έγινε ένα ανεπίτρεπτο λάθος από τον επόπτη, υπήρξαν ακόμα δύο. Αρχικά δεν δόθηκε επανάληψη της φάσης, που θα μπορούσε να δοθεί, επειδή δεν υπήρξε εικόνα στο βίντεο. Αν υπήρξε και δεν φαινόταν καλά ή δεν μπορούσε ο δεύτερος να αποφασίσει, τότε η αρχική απόφαση ήταν αυτή που μετρούσε. Ωστόσο αφήνουμε και την επανάληψη του πόντου, καθώς ο Κουτσούλας (δεύτερος διαιτητής) θα μπορούσε να κάνει κάτι ακόμα πιο απλό, να ζητήσει από την ΕΡΤ πλάνα (το γράφει ξεκάθαρα και αυτό στην προκήρυξη) και να πάει στο μόνιτορ του παρουσιαστή και να δει την φάση. Μόλις την έβλεπε από μία, δύο κάμερες, όσες χρειαζόταν θα έπαιρνε την απόφαση και είτε έδινε πόντο στον Παναθηναϊκό, είτε στον Ολυμπιακό, είτε επανάληψη, κανείς δεν θα μπορούσε να πει κουβέντα.
Δεν έγινε όμως τίποτα από όλα αυτά και λογικά πάλι από σήμερα θα έχουμε εκατέρωθεν ανακοινώσεις από τους «αιώνιους» και αυτή η αναμενόμενη ένταση μόνο καλό δεν θα κάνει στο άθλημα. Θα πείτε και με το δίκιο σας “δηλαδή εσύ βοηθάς στο να υπάρξει ήρεμο κλίμα”; Η απάντηση είναι απλή. Εγώ για ακόμα μία φορά λέω πως δεν παίρνω θέση για το αν ήταν μέσα ή έξω γιατί η φάση ήταν τόσο δύσκολη που μόνο το video check θα μπορούσε να δείξει, από την άλλη όμως δεν γίνεται να μην υπάρξει αναφορά στο λάθος χειρισμό που υπήρξε από την διαιτησία.
Ένα λάθος που που ναι ήταν το μοναδικό, αλλά από την άλλη ήταν και στο πιο κρίσιμο σημείο του ντέρμπι και έχει φέρει και θα συνεχίζει να φέρνει αντιδράσεις, επειδή δεν έγιναν τα αυτονόητα. Και πραγματικά είναι κρίμα να έχουμε δει πέντε σετ, στο πέμπτο να έχει υπάρξει μεγάλη μάχη (στα άλλα τέσσερα ήταν κλασικό γυναικείο βόλεϊ με μεγάλες διαφορές) και να μένει όχι ένα λάθος, αλλά λανθασμένες αποφάσεις που δεν έδειξαν καν αν υπάρχει ή όχι λάθος.
Στα του αγώνα που δυστυχώς θα ασχοληθούμε λιγότερο, ήταν ένα κλασικό γυναικείο παιχνίδι, στο οποίο βλέπαμε στο ένα σετ ο Ολυμπιακός να κάνει περίπατο και στο άλλο να κάνει ο Παναθηναϊκός. Καιν οι δύο με μεγάλη ευκολία. Το θέαμα δεν το λες και το καλύτερο δυνατό, καθώς υπήρχαν πολλά λάθη με τις «πράσινες» να κάνουν 31 και τις «ερυθρόλευκες» 20. Είχε όμως αγωνία ως το τέλος, ένα τέλος που αφήνει μια πικρή γεύση επειδή ένας επόπτης μπήκε μπροστά στην κάμερα του var και ένας δεύτερος διαιτητής δεν μπήκε στην διαδικασία να δει την πιο κρίσιμη φάση του αγώνα από τα ριπλέι της τηλεόρασης…
ΥΓ: Ναι το ξέρω θα αρχίσετε τα δικά σας για το αν θα έγραφα αν κέρδιζε ο Παναθηναϊκός κλπ κλπ. Μα το θέμα δεν είναι η φάση. Πραγματικά δεν μπορώ να έχω άποψη για κάτι που μόνο το video check το δείχνει ξεκάθαρα. Το θέμα είναι αρχικά γιατί δεν τον έδειξε και εν συνεχεία γιατί δεν κοίταξαν τα ριπλέι της ΕΡΤ που θα έσωζε πολύ από όση γκρίνια θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.
ΥΓ1: Προσωπικά πιστεύω πως και 14-14 να πήγαινε το ματς, πάλι ο Ολυμπιακός θα προκρινόταν. Και θα το έκανε γιατί έχει παίκτριες που στα δύσκολα έχουν καθαρό μυαλό. Που τόσα χρόνια σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουν βρεθεί πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο και τα έχουν καταφέρει και σε τέτοια ματς αυτό παίζει σοβαρό ρόλο όταν η μπάλα… καίει.
ΥΓ2: Ναι όποιος είδε το ντέρμπι θα είδε και μία άψογη διαιτησία, κανείς δεν λέει το αντίθετο. Αλλά κανείς από την άλλη δεν μπορεί να μην σταθεί σε μία φάση στην οποία δεν μπορέσαμε να δούμε τι τελικά έγινε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...