Φιλέ και στη Βουλή

Κώστας Ασημακόπουλος Κώστας Ασημακόπουλος
Φιλέ και στη Βουλή

bet365

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που «έφυγε» ο Νίκος Σαμαράς. Ο «Σαμ» μπήκε στο βόλεϊ από μία σύμπτωση, έμεινε από ανάγκη και όταν ήρθε η ώρα να απολαύσει τους καρπούς του τα «απαρνήθηκε» όλα.

Έτσι ήταν ο Νίκος Σαμαράς. Μία ζωή ασυμβίβαστος, απόμακρος και αδιάφορος για τα κέντρα εξουσίας. Έτσι είναι οι περισσότεροι μεγάλοι αθλητές. Ελάχιστοι πρωταθλητές συμφιλιώνονται με την ιδέα του παραγοντισμού και τις περισσότερες φορές είναι τα «θύματα» των σωματειακών συμφερόντων, των εγωισμών και των αντιπαραθέσεων εντός κι εκτός αγωνιστικών χωρών. Κάπως έτσι την πληρώνει αυτές τις μέρες και ο Σταύρος Κασαμπαλής, ο σύλλογος του Εθνικός Αλεξανδρούπολης αλλά και όλο το πρωτάθλημα της Volleyleague.

Για να είμαι ειλικρινής αλλιώς ήθελα να ξεκινήσω το πρώτο post για το 2015 αλλά η ιστορία Κασαμπαλή επιβάλει να ασχοληθούμε με την επικαιρότητα.

Ο Κασαμπαλής είναι ο «δεύτερος» πασαδόρος του Εθνικού πίσω από τον Βόσνιο Κίσιτς ο οποίος λίγες ώρες πριν τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στις 28 Δεκεμβρίου τραυματίστηκε στη μέση. Ο Κασαμπαλής αγωνίστηκε κόντρα στον Παναθηναϊκό και βοήθησε τον Εθνικό να νικήσει.

Στο μεταξύ ο νεαρός πασαδόρος είχε κληθεί στην Εθνική Εφήβων η οποία από την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου ξεκίνησε προετοιμασία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού. Mετά από έντονο παρασκήνιο μιας εβδομάδας οι ομοσπονδιακοί προπονητές Σωτήρης Δρίκος και Άρης Αγγελόπουλος δεν του έδωσαν άδεια, ο Εθνικός πήγε χωρίς πασαδόρο στη Σύρο για τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Φοίνικα και φυσικά διασύρθηκε και μαζί με αυτόν όλο το πρωτάθλημα της Volleyleague σε σημείο που να προκαλείται το εύλογο ερώτημα: Μήπως τελικά ο σκοπός της ΕΟΠΕ και των ομοσπονδιακών είναι να «μικραίνουν» και να υποβαθμίζουν την Volleyleague που καλώς ή κακώς είναι το μόνο αξιόπιστο πρωτάθλημα που έχει μείνει στο άθλημα;

Μήπως πρέπει και η Volleyleague να γίνει με 11 ομάδες όπως η Α1 γυναικών ώστε να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα εντός της ΕΟΠΕ;

Κρατάμε δύο φράσεις από τον αγανακτισμένο – και με το δίκιο του – προπονητή του Εθνικού Σάκη Μουστακίδη μετά το τέλος του αγώνα με τον Φοίνικα. «Αυτός ο εγωισμός είναι άσχημος» και «Αυτά δεν θα γίνονταν ποτέ στο βόλεϊ ούτε επί Μπελιγράτη, ούτε επί Προσαλίκα». Είναι δύο φράσεις με μεγάλο νόημα που βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του βόλεϊ.

Πράγματι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοιες συμπεριφορές της ομοσπονδίας προς τους αθλητές και τα σωματεία. Ποτέ δεν είχαμε ασχοληθεί με τόσους αποκλεισμούς και με τόσες, απαγορεύσεις και παραπομπές σε πειθαρχικές επιτροπές και αθλητικούς δικαστές όσες με τη διοίκηση του Αχιλλέα Μαυρομάτη.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, από την πρώτη στιγμή που ορίστηκαν τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Εφήβων έπρεπε η ΕΣΑΠ να μην ορίσει αγώνες το σαββατοκύριακο 3-4 Ιανουαρίου. Αυτό θα ήταν το ιδανικό και το σωστό έναντι της προετοιμασίας της Εθνικής Εφήβων.

Κανένα, όμως, ευρωπαϊκό επαγγελματικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη δεν σταμάτησε για τα προκριματικά των εφήβων, όλα έγιναν κανονικά μέσα στις γιορτές και όπου υπήρχαν οι διεθνείς με την Εθνική εφήβων υπήρχαν συνεννοήσεις. Αυτό, δηλαδή, που λείπει χρόνια τώρα από το ελληνικό βόλεϊ και που δυστυχώς χαρακτηρίζει τη φυλή μας.

Με δεδομένη, την 15νθημερη αναβολή στην έναρξη του πρωταθλήματος, την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, την ευρωπαϊκή πορεία του Εθνικού και κυρίως την απόφαση της ΕΟΠΕ να ξεκινήσει η προετοιμασία της Εθνικής ανδρών στις 5 Μαΐου η ΕΣΑΠ δεν είχε άλλες ημερομηνίες διαθέσιμες. Όρισε τους αγώνες της 11ης αγωνιστικής 3-5 Ιανουαρίου και προέκυψε ένα ζήτημα που αντί να λυθεί σε ένα λεπτό αναδείχτηκε σε μείζον πρόβλημα για το άθλημα.

Δεν φανταζόμαστε πως αυτό που έγινε με τον Κασαμπαλή στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί στην Ιταλία για παράδειγμα και να κατέβει π.χ. η Μόντενα σε τηλεοπτικό αγώνα χωρίς πασαδόρο. Αυτά μόνο εδώ. Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

Από τη στιγμή που βεβαιωμένα τραυματίστηκε ο βασικός πασαδόρος του Εθνικού και ο Κασαμπαλής ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαίος έπρεπε να βρεθεί λύση που να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές και να μην εκτεθεί το άθλημα.

Η ΕΟΠΕ αντί να συνεργαστεί με την ΕΣΑΠ από την οποία πρόσφατα ζητούσε βοήθειες για την προετοιμασία της Εθνικής εφήβων, κάθισε πάλι «απέναντι» κάνοντας επίδειξη δύναμης.

«Τιμώρησε» έναν διεθνή αθλητή, έναν σύλλογο με τεράστια προσφορά στα εθνικά συγκροτήματα και ένα πρωτάθλημα που καλώς ή κακώς έχει μείνει μόνο του και σηκώνει όλο το βάρος του ελληνικού βόλεϊ.

Είναι το πρωτάθλημα που αναδεικνύει, προβάλει και δίνει ευκαιρίες στους αθλητές που εκ των υστέρων καλούν στις Εθνικές ομάδες οι ομοσπονδιακοί προπονητές. Και αυτό το πρωτάθλημα – με τα στραβά του και τα καλά του, με τα λάθη του και τις παραλείψεις του – η ΕΟΠΕ και οι ομοσπονδιακοί δεν το σεβάστηκαν. Γνώριζαν πως ο Εθνικός έχει μείνει με έναν πασαδόρο και θα διασύρονταν. Όπως και έγινε. Το πλακάτ που ανήρτησε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Γρηγόρης Καραπιπέρης με το σύνθσημα «Σεβασμό στις προσπάθειες μας - Εθνικός Αλεξανδρούπολης» ήταν το πλέον εύστοχο της βραδιάς.

Η απόφαση της ΕΟΠΕ να μη δώσει 24ωρη άδεια στον Κασαμπαλή είναι μία περίπτωση που δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη επιβεβαίωσης που χρειάζεται κάθε μέρα το οικοδόμημα της ομοσπονδίας για να επιβιώσει. Δυστυχώς και αυτή η περίπτωση αντιμετωπίστηκε με ακαμψία και εσωστρέφια στο βωμό της ανασφάλειας και του ανταγωνισμού που ήδη ευθύνονται για την απομάκρυνση δεκάδων χρήσιμων παραγόντων και αθλητών από το άθλημα. Αν μάλιστα δεν γνώριζε κανείς πρόσωπα και καταστάσεις θα νόμιζε πως οι παράγοντες της ΕΟΠΕ και οι ομοσπονδιακοί υπηρετούν άλλο άθλημα αλλά όπως είπε και ο Μουστακίδης στην «τρίτη στροφή» του: «Εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει η ομοσπονδία του βόλεϊ». Δυστυχώς έχει δίκιο.

Εάν μάλιστα φωτίσουμε και τη καταγγελία Μουστακίδη πως ο Δρίκος του είπε πως “έπρεπε να είχε προνοήσει ώστε να έχει δηλώσει τρεις διεθνείς ώστε να πάρει αναβολή” η βαλίτσα πηγαίνει σε περίεργα μονοπάτια και δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν πως και ο Σωτήρης Δρίκος και ο Άρης Αγγελόπουλος κάτι «χρωστούσαν» στον Εθνικό από το παρελθόν.

Αυτά και άλλα πολλά στον μαγικό κόσμο του ελληνικού βόλεϊ που κάθε μέρα φθίνει και φτωχαίνει από ιδέες, παράγοντες και φαντασία και γίνεται πλούσιο σε καταγγελίες, αποκλεισμούς, τιμωρίες και εξώδικα.

Ο μόνος ίσως που πιστεύει στο θαύμα για τη σωτηρία της ΑΕΚ είναι ο Ανδρέας Ανατολιωτάκης. Ειλικρινά τον θαυμάζουμε τον εν δυνάμει πρόεδρο της ΑΕΚ με τον τρόπο που πολεμάει να λύσει τα προβλήματα στο τμήμα του βόλεϊ. Η αλήθεια είναι πως το παλεύει αλλά το να στηρίζει το πλάνο σωτηρίας πάνω στην καλή θέληση της CEV και της FIVB μοιάζει με ουτοπία. Ο Ανατολιωτάκης ζητάει από την Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία να άρουν την απαγόρευση των μεταγραφών των ξένων που έχει επιβληθεί λόγω των χρεών του γυναικείου τμήματος αλλά μετά τις πρόσφατες καταγγελίες των ξένων παικτών της ομάδας και του Χόρχε Ελγκέτα θα είναι πολύ δύσκολο να δοθεί άφεση αμαρτιών.

Η είδηση που ξεχώρισε την τελευταία ημέρα του 2014 ήταν η υποψηφιότητα του Στέλιου Προσαλίκα με «το Ποτάμι» στη Β΄ Αθηνών. Με Προσαλίκα Βουλευτή ας το πάρει το... ποτάμι. Καλή χρονιά...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…