Roland Garros: Ο πιλότος που έγινε το όνομά του συνώνυμο με το τένις

Ο Ρολαν Γκαρός
Η ιστορία του… πραγματικού Ρολάν Γκαρός και το πρόσωπο που τον συνέδεσε με το τένις.

Σίγουρα υπάρχει κόσμος που όταν ακούει το όνομα Roland Garros και δεν έχει ιδιαίτερα καλή σχέση με την ιστορία, θα υποθέτει πως το περίφημο grand slam πήρε το όνομα από κάποιον παλιό τενίστα. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Ο… αυθεντικός Ρολάν Γκαρός ουδεμία σχέση είχε με το άθλημα. Αντίθετα, ήταν ένας ήρωας του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, ο οποίος έχασε τη ζωή του ένα μήνα πριν τη λήξη του, στις Αρδέννες.

Ο Γκαρός ήταν ένας απλός πολίτης ο οποίος η σχέση του με τον αθλητισμό, περιοριζόταν στο ράγκμπι, το ποδόσφαιρο, αλλά και την ποδηλασία. Το τένις το γνώρισε στο σχολείο, αλλά ποτέ δεν έπαιξε σε πραγματικά τουρνουά. Στα 12 του λόγω πνευμονίας είχε ταξιδέψει στις Κάννες όπου εκεί αγάπησε την μηχανοκίνηση. Μαζί με τον φίλο του, τον Ετορε Μπουγκάτι, τον γνωστό ιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας αυτοκινήτων, στην πορεία ξεκίνησαν την ιδέα μίας επιχείρησης πώλησης αυτοκινήτων, την οποία λειτούργησε μόνος του ο Γκαρός.

Τα επιτεύγματα του Ρολάν Γκαρός

Ωστόσο, νωρίτερα ο θείος του, του είχε περάσει την αγάπη για τα αεροπλάνα, με αποτέλεσμα να πάρει άδεια πιλότου το 1911 και την επόμενη χρονιά να κερδίσει σε αγώνες για αεροπλάνα την πρώτη θέση. Παράλληλα, έσπασε το ρεκόρ ύψους πτήσης με 3.950 μέτρα, ενώ έγινε ο πρώτος πιλότος στην ιστορία που διέσχισε την Μεσόγειο από αέρος, χωρίς στάση, σε μια πτήση από την Γαλλία στην Τυνησία, η οποία διήρκησε περίπου 8 ώρες.

Ρολαν Γκαρος

Ο Γκαρός, γεννημένος στο Σεν Ντενί του Reunion, ενός νησιού στον Ινδικό Ωκεανό, ένα χρόνο μετά, αποφάσισε να ενταχθεί στον Γαλλικό στρατό, στα πρόθυρα του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.

Κατά την διάρκεια του πολέμου, κατάφερε να καταρρίψει 4 γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις. Ηταν μάλιστα αυτός που κατά την διάρκεια του πολέμου σχεδίασε πρώτος το πρώτο περιστρεφόμενο πολυβόλο όπλο σε πολεμικά αεροσκάφη.

Το 1915 οι Γερμανοί ωστόσο έριξαν το αεροπλάνο του και αφού τον βρήκαν ζωντανό, τον κράτησαν αιχμάλωτο για τρία χρόνια, ενώ παράλληλα έκλεψαν το σχέδιό του με το πολυβόλο, χρησιμοποιώντας το στην πορεία.

Το 1918 κατάφερε να δραπετεύσει και να γυρίσει στο Παρίσι, αλλά παρά τα προβλήματα υγείας, αποφάσισε να επιστρέψει στον στρατό. Τον Οκτώβριο του 1918, γερμανικό αεροσκάφος τον χτύπησε σε μάχη στις Αρδέννες, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, λίγο πριν τη λήξη του πολέμου, παραμονή των 30ων γενεθλίων του.

Πώς πήρε το όνομά του το grand slam

Το τουρνουά του τένις, πήρε το όνομά του περίπου μια δεκαετία μετά. Το 1928 κατασκευάστηκαν γήπεδα τένις σε μία εποχή που το άθλημα άνθιζε στη χώρα.

Η φίλη του, Εμιλ Λεσιέ, θα αποφάσιζε πως θα ονομάσει τις εγκαταστάσεις κι αποφάσισε να δώσει το όνομά του, το οποίο μερά καθιερώθηκε και ως το όνομα του περίφημου grand slam στο Παρίσι.

Οι εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν για να φιλοξενήσουν τότε το Davis Cup, ωστόσο από την ίδια χρονιά χρησιμοποιήθηκε για το περίφημο grand slam που συνεχίζεται εκεί για 133η χρονιά (32η ως grand slam)

Το Φιλίπ Σατριέ

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα