Ένας θρίαμβος στο παιχνίδι των λαθών

Ένας θρίαμβος στο παιχνίδι των λαθών
Ο Χρήστος Κιούσης αναλύει όσα έκανε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στη νίκη του επί του Ντανίλ Μεντβέντεφ,

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προελαύνων στο Παρίσι νίκησε τον άσπονδο Μεντβέντεφ αναγκάζοντας τον σε μια βραδιά διαρκών λαθών.

Το παιχνίδι της υπομονής. Και της ψυχραιμίας. Και της αυτοπεποίθησης. Το παιχνίδι των λαθών. Σε όλα αυτά τα παιχνίδια νίκησε ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Θριάμβευσε για την ακρίβεια αν σκεφτούμε σε ποια φάση του Roland Garros ήρθε η νίκη και απέναντι σε ποιον αντίπαλο.

Νομίζω το έχω ξαναγράψει, δεν καταλαβαίνω τι εννοεί η στατιστική καταγράφοντας «αβίαστα λάθη». Που είναι το αβίαστο σε αυτά τα λάθη, ποιον αβίαστο πόντο έχασε ο Μεντβέντεφ απέναντι στον ψυχοβγάλτη του απόψε; Ποιο αβίαστο λάθος γενικά κάνει ένας τενίστας, όταν έχει πιεστεί, έχει τρέξει, έχει να αντιμετωπίσει ισχυρά χτυπήματα και βασανιστικά drop shots; Αβίαστο δεν είναι τίποτα μέσα στο court.

Αντί να πειράξει ο Ρώσος το μυαλό του Έλληνα Πρωταθλητή συνέβη το ανάποδο. Χρειάστηκε ψυχραιμία και σχέδιο στο σερβίς με αλλαγές ανάμεσα σε wide επιλογές και χτυπήματα στο «Τ». Πολύ υπομονετικές άμυνες, ρίσκο μόνο στα απαραίτητα, αυτοπεποίθηση στο φιλέ και συγκέντρωση σε πόντο πόντο παιχνίδι, κυρίως στα breakpoint και στα setpoint που κινδύνεψε.

Στα ράλι που ο Ρώσος έβαζε τη γνωστή κτηνώδη δύναμη, ο Τσιτσιπάς απαντούσε με αλλαγή ρυθμού και slice που βάθαιναν στην baseline για να μη βρίσκει μπροστά του την μπάλα ο Μεντβέντεφ για να τη σκοτώσει. Στο τέλος ο φίλτατος Ντανίλ έπαιξε και δυο τελευταίες ζαριές. Μια μανούρα στον διαιτητή για να κόψει/αλλάξει ρυθμό μπας και κλέψει το σετ και ένα σερβίς under / ασέβεια για να εκνευρίσει τον Στέφανο. Ρωσική ρουλέτα λέγεται αυτό σε matchpoint και μαντέψτε ποιον πέτυχε η σφαίρα.

Σε αυτή την επιφάνεια νίκησε ο πιο χωμάτινος τενίστας αλλά και ο πιο βελτιωμένος μέσα στο 2021. Δεν είναι φαβορί απέναντι στον Ζβέρεφ ούτε βέβαια απέναντι σε μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Ράφα Ναδάλ αλλά αυτή η διαρκής παρουσία στα προχωρημένα στάδια των τουρνουά και η νοοτροπία που χτίζει είναι το καλύτερο εχέγγυο για το μέλλον του Έλληνα άσου.

Συγκέντρωση και ψυχολογία, παιχνίδι κοντά στο άριστα 10 και απόλαυση του παιχνιδιού, σε αυτά έμεινε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στις post game δηλώσεις. Αν το τένις δεν είναι άθλημα προσήλωσης και ψυχικής ισορροπίας ποιο άλλο είναι άραγε; Και τι παραπάνω να ζητήσουμε από τον Στέφανο σε αυτά τα δύο σημαντικά πεδία; Μπράβο στο team Tsitsipas και στον Απόστολο Τσιτσιπά, έναν από τους καλύτερους προπονητές στο Tour, όχι απλά έναν παθιασμένο πατέρα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.