Τσιτσιπάς: Το πρώτο αίμα και το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τσιτσιπάς: Το πρώτο αίμα και το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο Αντώνης Πατσούρας γράφει για τις βάσιμες ελπίδες του Στέφανου Τσιτσιπά για κατάκτηση μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η πρώτη φορά είναι πάντα πρώτη φορά. Είναι δύσκολη. Το τένις στα Grand Slam δεν έχει καμία σχέση με το τένις στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Άλλη πίεση, πολλά χρήματα, άλλη ζωή. Εάν είσαι σούπερ σταρ του τένις δεν ζεις όπως στα Grand Slam σε ξενοδοχείο 5 αστέρων αλλά στο Ολυμπιακό χωριό μαζί με όλους τους άλλους σ' ένα μικρό δωμάτιο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως εκπροσωπείς κάτι μεγάλο. Την πατρίδα σου. Δεν παίζεις για τα λεφτά, για τους πόντους αλλά για τη δόξα.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι πρωτάρης σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν θα έχει φύγει από το Τόκιο για να παίξει στο Τορόντο και στο Rogers Cup θα κλείνει τα 23 του χρόνια.

Το ερώτημα είναι ένα. Θα φύγει με Ολυμπιακό μετάλλιο στην πρώτη του συμμετοχή; Μπορεί; Φυσικά και είναι από τα φαβορί για μετάλλιο.

Ο καλός Στέφανος Τσιτσιπάς, που βάζει το κεφάλι κάτω, δεν μιλάει και δείχνει ποιος είναι μέσα στο κορτ. Μπορεί στο χώμα να είναι σπεσιαλίστας αλλά στη σκληρή επιφάνεια (Τόκιο 2020) έχει κερδίσει τον Τζόκοβιτς (Σανγκάη), τον Φέντερερ (Μελβούρνη).

Το τελευταίο διάστημα, μετά από τον τελικό του Roland Garros, είναι σε κακό φεγγάρι. Αποκλεισμός στο Wimbledon, στο Hamburg Open.

Δεν είναι ώρα να τριτώσει το κακό. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βάζει την κορδέλα του, όπως ο Τζον Ράμπο, στο "πρώτο αίμα" και πάει για μετάλλιο στο Τόκιο.

Η κλήρωση του έχει μια "παγίδα" που είναι ο Ούγκο Ουμπέρ (3ος). Ο Ντιέγκο Σβάρτσμαν δεν μπορεί να τον απειλείσει στα προημιτελικά εάν σταθεί στο ύψος του ο Τσιτσιπάς και μετά η "μάχη" με τον Μεντβέντεφ.

Ένας ημιτελικός και τρεις ευκαιρίες μετάλλιο. Κερδίζει και διεκδικεί χρυσό ή ασημένιο. Χάνει και πάει για το χάλκινο.

Ο Μεντβέντεφ είναι ο "κακός δαίμονας" του αλλά δεν είναι αξεπέραστο εμπόδιο. Έχω την εντύπωση ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα χαρίσει στην Ελλάδα το 1ο της μετάλλιο στο τένις μετά από το 1896.

Κάνε το όπως και ο Giannis. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς εάν έχει την πνευματική συγκέντρωση των Grand Slam δεν μπορεί να χάσει το χρυσό.

Να πω την αλήθεια δεν μου αρέσει που κάνει συνεχώς δηλώσεις, που μιλάει και στα άλλα παιδιά της Ολυμπιακής ομάδας της Σερβίας για το καθήκον τους.

Εάν έλεγε κάποιος στον "Νόλε" εάν θέλει χρυσό στο Τόκιο ή τίτλο στο US Open, θα σου έλεγε και τα δυο. Εάν τον πίεζες να επιλέξει θα ήθελε να φτάσει στο 4χ4 σε Grand Slam στο 2021.

To Παρίσι δεν είναι και πολύ μακριά για το χρυσό εάν στραβώσει η κατάσταση στο Τόκιο. Από την άλλη ο Άντι Μάρεϊ όσο και εάν θέλει η ψυχή του το κορμί του δεν του επιτρέπει το 3ο σερί χρυσό.

Πλεονέκτημα για τους πιο νέους γενικά η νίκη στα 2 και όχι στα 3 σετ και περιμένουμε να δούμε και παίκτες εκτός top-10 να φτάνουν ψηλά.

Άλωστε οι 5/10 του top-10 είναι εκτός Ολυμπιακών Αγώνων και υπάρχουν ευκαιρίες για όλους, όπως πχ για τον Χούρκατς.

Από την άλλη η Μαρία Σάκκαρη έχει παίξει σχεδόν μ' όλες τις υποψήφιες αντιπάλους της έως τους "8" και τις έχει κερδίσει όλες. Την Πλίσκοβα, την Σβιτολίνα.

Εμπειρία από Ολυμπιακούς δεν έχει η Μαρία αλλά "διψάει". Θέλει να διακριθεί. Μπορεί να φτάσει έως τους "8" αλλά δεν είναι εύκολο αφού θα έχει απέναντι της δυο top-10 παίκτριες.

Όλα είναι στο χέρι της όμως και εάν την δούμε όπως πχ στο Miami Open 2021 το παιχνίδι θα είναι στα μέτρα της. Είναι κάπως τυχερή που δεν είναι στην ίδια πλευρά με Μπάρτι-Σαμπαλένκα που έχει προβλήματα μαζί τους.

Φαβορί πολλοί δίνουν την Ναόμι Οσάκα λόγω έδρας, αλλά έχει να παίξει δυο μήνες, και δεν θα την κρατήσει μόνο ότι παίζει στην Ιαπωνία.

Σαφώς και σ' αυτή την επιφάνεια είναι πολύ καλή αλλά έχει ανταγωνισμό από την Αρίνα Σαμπαλένκα και την Άσλεϊ Μπάρτι.

Η Μόνικα Πούιγ το 2016 έδειξε το δρόμο και για παίκτριες που δεν είναι στο top-10 σ' ένα τουρνουά που σχεδόν πάντα κερδίζουν οι top (Σερένα, Γκραφ, Ντέιβενπορτ, Καπριάτι, Βένους, Ενάν).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Πατσούρας
Αντώνης Πατσούρας