Australian Open: Θρίαμβος Σίνερ επί του Τζόκοβιτς και πρόκριση στον τελικό

Δημήτρης Ντζάνης
jannik_sinner_australian_open_1
Ο Γιάνικ Σίνερ έβαλε τέλος στα όνειρα του Νόβακ Τζόκοβιτς για τον 11ο τίτλο του στο Australian Open και τον 25ο στα Grand Slam, επικράτησε με 3-1 σετ και έκλεισε το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό.

Την Κυριακή (28/1) θα υπάρχει νέος πρωταθλητής στο Australian Open, o εκπληκτικός Γιάνικ Σίνερ νίκησε τον κάτοχο του τίτλου Νόβακ Τζόκοβιτς με 6-1, 6-2, 6-7(6), 6-3 και ο 22χρονος Ιταλός προκρίθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελικό Grand Slam.

Ο Τζόκοβιτς στις 10 προηγούμενες φορές που έπαιξε ημιτελικό στο Australian Open, κατέκτησε και τον τίτλο. Όμως αυτό το σερί σταμάτησε ο Γιάνικ Σίνερ, που έγινε ο πρώτος Ιταλός που προκρίνεται στον τελικό του Australian Open και εκεί θα αντιμετωπίσει έναν εκ των Ντανίλ Μεντβέντεφ ή Αλεξάντερ Ζβέρεφ, με το δικό τους ραντεβού να ξεκινά στις 10:30.

Παράλληλα ο Σίνερ έγινε ο νεότερος φιναλίστ στο τουρνουά από το 2008 και τον Νόβακ Τζόκοβιτς, όταν πριν από 16 χρόνια ο 20χρονος τότε Σέρβος κατακτούσε τον τίτλο και άνοιγε τη συλλογή των 24 κατακτήσεων στα slam.

Ο Σίνερ έφθασε στην 3η νίκη καριέρας επί του Τζόκοβιτς σε επτά συναντήσεις και αυτές οι νίκες είναι διαδοχικές, καθώς προηγήθηκε ο προ διμήνου τελικός στα ATP Finals στο Τορίνο και μετά στο Davis Cup. Mάλιστα ο πρώην πρωταθλητής στο αλπικό σκι χρειάστηκε να φθάσει στον ημιτελικό για να χάσει το πρώτο σετ στο τουρνουά, όμως έφθασε σε μια πανάξια νίκη απέναντι στον Τζόκοβιτς σε τρεις ώρες και 22 λεπτά.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο Τζόκοβιτς δεν βρήκε ούτε μια ευκαιρία για break, όταν ο Σίνερ είχε 5/11. Ο 36χρονος Σέρβος υπέπεσε στα σχεδόν διπλάσια αβίαστα λάθη (54 έναντι 28), ενώ υπήρξε ισορροπία στους winners (32 έναντι 31).

Μονόλογος Σίνερ και 2-0

O Σίνερ ήταν εντυπωσιακός στα δύο πρώτα σετ, απέναντι στον Τζόκοβιτς που υπέπεσε σε 15 αβίαστα λάθη στο 1ο και άλλα 14 στο 2ο.

Ο 22χρονος Ιταλός πετυχαίνοντας break στην πρώτη ευκαιρία στο 2ο game και διατηρώντας το σερβίς του προηγήθηκε 3-0.
Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε έσωσε νέο break και πήρε το 4ο game (3-1), το μοναδικό στο σετ. Ο Σίνερ με νέο break έφθασε στο 5-1 και σερβίροντας έκλεισε το σετ με 6-1 σε 35 λεπτά.

Ίδια η εικόνα και στο 2ο σετ, ο Τζόκοβιτς κατέκτησε το εναρκτήριο game, o Σίνερ έχοντας μεγάλη αποτελεσματικότητα στους break points (2/3 στο σετ), προσπέρασε με 2-1 και με love game έφθασε στο 3-1. Ο Τζόκοβιτς στην τελευταία του αναλαμπή στο σετ μείωσε σε 3-2, ο Σίνερ με νέο αλάνθαστο game έκανε το 4-2. Ακολούθησε νέο break από τον Ιταλό, που έφθασε στην κατάκτηση και του 2ου σετ με 6-2 σε 38 λεπτά.

Έσωσε match point, μένοντας στον ημιτελικό

Ο Τζόκοβιτς μπροστά στο φάσμα του αποκλεισμού, ανασυντάχθηκε. Απέφυγε break στο 1ο game (30-40), ο Σίνερ με love game ισοφάρισε σε 1-1 και χωρίς να υπάρξει άλλη περίπτωση για break το σετ πήγε στο 6-6 και οδηγήθηκε στο tie break.

O Τζόκοβιτς προηγήθηκε 2-1 και 4-2, ο Σίνερ μείωσε σε 4-3 και με δυο σερί πόντων στο σερβίς του Τζόκοβιτς πήρε το πλεονέκτημα (5-4). Ακολούθησε μίνι break από τον Σέρβο για το 5-5, όμως ο Σίνερ έφθασε στο 6-5 και σε match point.

O Tζόκοβιτς έχοντας το σερβίς ισοφάρισε σε 6-6, μετά βρήκε το δικό του set point και με νέο mini break ο Σέρβος πήρε το σετ με 7-6(6), μένοντας ζωντανός στον ημιτελικό.

Ο Τζόκοβιτς άντεξε στο 2ο game του 4ου σετ, όταν ο Σίνερ είχε τρία break points (15-40, αβαντάζ), και ισοφάρισε σε 1-1.

Όμως ο Σίνερ είχε νέα ευκαιρία στο 4ο game. Aπό το 40-0 ισοφάρισε 40-40, με διπλό λάθος του Τζόκοβιτς βρήκε break point και το εκμεταλλεύτηκε για το 3-1.

Ο Σίνερ είχε απαντήσεις στις περιπτώσεις που ο Τζόκοβιτς έφερε το 5ο game σε δύο περιπτώσεις στην ισοπαλία, ξεφεύγοντας με 4-1 και με love game έφθασε στο 5-2.

O Tζόκοβιτς με love game μείωσε σε 5-3, όμως ο Σίνερ στο 9ο game έφθασε σε νέο match point (40-30) και τελείωσε το σετ με 6-3 και μαζί τον ημιτελικό, για μια από τις πιο λαμπρές νίκες στην καριέρα του.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Photo by Julian Finney/Getty Image
 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα