Australian Open: Επιτροπή θα εξετάζει αιτήματα για ιατρική εξαίρεση στο εμβόλιο

Newsroom
Ανοίγει ο δρόμος για τον Νόβακ Τζόκοβιτς να αγωνιστεί στο Australian Open καθώς ανακοινώθηκε πως όσοι αιτηθούν ιατρική εξαίρεση για τον εμβολιασμό, θα εξετάζονται τα αιτήματά τους από δύο επιτροπές.

Ο διευθυντής του Australian Open, Κρεγκ Τίλι, δήλωσε ότι για παίκτες που υποβάλλουν αίτηση για ιατρική εξαίρεση προκειμένου να συμμετάσχουν στο Grand Slam χωρίς να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, θα υπάρξει ανεξάρτητη τριμελής επιτροπή που θα εξετάσει τις περιπτώσεις τους.

Η εν λόγω επιτροπή, θα αποτελείται από γιατρούς από τους τομείς της ανοσολογίας, των μολυσματικών ασθενειών και της γενικής ιατρικής.

Μετά από πιέσεις των διοργανωτών, συναίνεσε σε αυτό το μέτρο το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Βικτόρια, σε μια κίνηση που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στον Τζόκοβιτς (αν τελικά όντως δεν έχει εμβολιαστεί) να αγωνιστεί κανονικά στη Μελβούρνη.

«Έχουμε συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση της Βικτόρια για τη θέσπιση δίκαιων και ανεξάρτητων πρωτοκόλλων για την αξιολόγηση των αιτήσεων ιατρικής εξαίρεσης που θα μας επιτρέψουν να διασφαλίσουμε ότι το Open του 2022 θα είναι ασφαλές και ευχάριστο για όλους. Κεντρικό ζητούμενο στην διαδικασία, είναι ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από ανεξάρτητους ιατρικούς εμπειρογνώμονες και ότι κάθε αιτών θα λαμβάνει τη δέουσα προσοχή» ανέφερε ο Τίλι.

Οι τενίστες θα μπορούν να αιτηθούν ιατρική εξαίρεση για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Μελβούρνη και να αγωνιστούν, αλλά θα υποβληθούν σε δύο εξετάσεις. Μία η πρώτη από την ειδική επιτροπή και μία δεύτερη επανεξέταση που θα διεξαχθεί από μια επιτροπή ιατρικών εμπειρογνωμόνων που έχει διορίσει η κυβέρνηση προτού υποβληθεί η αίτηση στο Αυστραλιανό Μητρώο Εμβολιασμών.

Να τονιστεί πως ήδη έχει αποσύρει την συμμετοχή του από το τουρνουά επειδή δεν έχει εμβολιαστεί ο Πιέρ Χιουζ Ερμπέρ, όπως και μία qualifier από την Αυστραλία, ενώ η Μπιάνκα Αντρεέσκου λόγω covid (δεν έχει πει αν εμβολιάστηκε ή όχι) δεν θα κατέβει επίσης στη Μελβούρνη.