Ναδάλ - Ριέρα: Η αντίθετη πορεία των παιδιών του Μανακόρ (vids)

Ναδάλ - Ριέρα: Η αντίθετη πορεία των παιδιών του Μανακόρ (vids)
Ένας κορυφαίος τενίστας, ένας ποδοσφαιριστής που έχασε το δρόμο και μια πόλη. Το Μανακόρ στη Μαγιόρκα.

Το καμάρι της Ισπανίας, της Μαγιόρκα και του Μανακόρ δεν είναι άλλος από τον Ράφα Ναδάλ. Πρόσφατα σε "δημοσκόπηση" της Marca οι Ισπανοί ψήφισαν τον Ράφα ως τον κορυφαίο αθλητή της χώρας στη σύγχρονη εποχή.

Ο Ράφα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μανακόρ. Μια πόλη που απέχει 50χλμ από την κοσμική Πάλμα Ντε Μαγιόρκα που είναι γνωστή σ' όλο τον κόσμο για την τουριστική της "βιομηχανία" αλλά και για την ιστιπλοϊα.

Εκεί έχει και την Ακαδημία του, που είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, στο άθλημα του τένις.

Εκεί στο Μανακόρ, τέσσερα χρόνια πριν από τον Ράφα Ναδάλ, το 1982, γεννήθηκε ένα μωρό που όλοι μετά από χρόνια πίστεψαν πως θα γίνει ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον κόσμο.

Ο Ράφα Ναδάλ και ο Άλμπερτ Ριέρα στα παιδικά τους χρόνια είχαν στο μυαλό τους το ποδόσφαιρο. Ο θείος του Ράφα, Μιγκέλ Άνχελ, έπαιζε στην Μαγιόρκα και μετά στη Μπαρτσελόνα και στην εθνική Ισπανίας.

Ο κορυφαίος Ισπανός τενίστας δεν έπαιξε επαγγελματικά ποδόσφαιρο αφού αποφάσισε πως άλλο είναι το άθλημα που του αρέσει. Ο κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος του, Άλμπερτ, επέλεξε ποδόσφαιρο.

Ξεκίνησε από τα τσικό της Μαγιόρκα και έφτασε να παίζει στην πρώτη ομάδα μαζί με τον θείο του Ράφα Ναδάλ. Φοβερός από αριστερά με απίστευτα προσόντα.

Όταν ο Ριέρα έπαιζε στην Μαγιόρκα ο Ράφα δεν είχε εισέλθει στο χώρο του επαγγελματικού τένις. Ο Ριέρα φεύγει από τη Μαγιόρκα για τη Γαλλία και τη Μπορντό και επιστρέφει για να παίξει στην Εσπανιόλ.

Είναι μέλος των εθνικών ομάδων και παίζει και στην ανδρών. Ο Ναδάλ εκείνη την περίοδο έχει αρχίσει αν και πιτσιρικάς να "χτίζει" το μύθο του στο Roland Garros.

Ο Άλμπερτ το 2008 είναι στην αποστολή της εθνικής Ισπανίας για το Euro 2008 αλλά δεν θα παίξει ούτε λεπτό. To 2008 o Ράφα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ένω έχει δυο χρυσά στο Davis Cup (παγκόσμιο πρωτάθλημα). Κερδίζει και το Wimbledon!

Ο ποδοσφαιριστής από το Μανακόρ έχει πάρει μονάχα ένα Κύπελλο Ισπανίας με τη Μαγιόρκα ενώ έχει παίξει, το 2007, στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Εσπανιόλ.

Το 2008 όμως θα κάνει το μεγάλο... μπαμ. Δυο χρόνια αργότερα είχε κάνει ένα πέρασμα από την Σίτι για να παίξει για 18 παιχνίδια ως δανεικός από την Εσπανιόλ αλλά δεν τον κράτησαν οι "Πολίτες".

Επιστρέφει στην Αγγλία με μια σπουδαία μεταγραφή της τάξεως των 9.000.000 ευρώ. Υπογράφει τετραετές συμβόλαιο με την μυθική Λίβερπουλ. Είναι η μεγάλη του ευκαιρία!

Θα μείνει δυο χρόνια στο λιμάνι. Θα παίξει σε 56 αγώνες και θα πετύχει μόλις 5 γκολ. Δεν είναι αυτό που περίμεναν οι Άγγλοι αλλά ούτε και οι Ισπανοί που τον παρακολουθούν.

Αν και θ' αγωνιστεί στα προκριματικά του Μουντιάλ (2010) δεν θα είναι στις τελικές επιλογές. Η Ισπανία θα στεφτεί παγκόσμια πρωταθλήτρια! Ο Ριέρα θα δει τα παιχνίδια από την τηλεόραση.

Ο Ναδάλ έχει ήδη κερδίσει 9 Grand Slam, 3 Davis Cup αλλά και μια θέση δίπλα στον Ρότζερ Φέντερερ, στον μύθο του τένις. Το καλοκαίρι του 2010 την ΠΑΕ Ολυμπιακός αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η πρώτη του μεταγραφή είναι ο Μοντεστό. Ακολουθεί ο Ιμπαγάσα. Λίγες ημέρες μετά ένας φίλος και συμπαίκτης του "Κάνιο" στη Μαγιόρκα θα πάρει μεταγραφή και αυτός στην ομάδα του Πειραιά.

Είναι ο Ριέρα. Από το λιμάνι του Λίβερπουλ θα ταξιδέψει στο λιμάνι του Πειραιά. Η υποδοχή στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" εκείνο τον Ιούλιο του 2010 είναι φανταστική.

Ο Άλμπερτ φτάνει μια Πέμπτη στην Αθήνα. Μεταγραφή από την Λίβερπουλ. Υπογράφει 3+1 χρόνια και τα δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγο για συνολικό κόστος περί τα 20.000.000 ευρώ!

Θα ... σκάσει σαν πυροτέχνημα. Θα αποτύχει και στον Ολυμπιακό. Θα μείνει μόνο μια σεζόν στην Ελλάδα για ν' αγωνιστεί συνολικά 28 παιχνίδια (6 γκολ). Το καλοκαίρι του 2011 φεύγει...

Πλέον δεν είναι ούτε στην εθνική Ισπανίας. Ακολουθεί η... πτώση. Η Γαλατασαράι, η Ουντινέζε, η Γουότφορντ, η Κόπερ... Έπαιξε συνολικά σε 11 συλλόγους στην καριέρα του που τελείωσε άδοξα το 2016.

Ο Ράφα όχι μόνο δεν έχει κόψει ... ταχύτητα αλλά συνεχίζει να κατακτά τίτλους και να είναι ζωντανός θρύλος του τένις. Το 2016 όταν το πατριωτάκι του αποχωρούσε από την ενεργό δράση είχε ήδη 14 Grand Slam!

O Άλμπερτ έκανε ντόρο με τις μεταγραφές του αλλά πήρε ελάχιστους τίτλους: 1 Κύπελλο Ισπανίας, 1 πρωτάθλημα Ελλάδος, 2 πρωταθλήματα Τουρκίας και 1 Σούπερ Καπ Τουρκίας.

Σήμερα έχει πάρει δίπλωμα προπονητή και περιμένει στη Μαγιόρκα τα καλοκαίρια τον φίλο του Αριέλ Ιμπαγάσα για να θυμηθούν τα παλιά και να γευτούν τα φανταστικά κρέατα από την Αργεντινή.

Ο Ναδάλ συνεχίζει να παίζει και να είναι ένα βήμα πριν τα 20 Grand Slam που είναι και το ρεκόρ του Ρότζερ Φέντερερ.

 

Τελευταία Νέα