Τορίνο με πλάνο

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Τορίνο με πλάνο

bet365

Μπορεί μια ομάδα να πάει καλύτερα έχοντας πουλήσει τους κορυφαίους παίκτες της; Η Τορίνο απαντάει «ναι» και το gazzetta.gr την αποθεώνει.

Καταδικασμένη να ζει μια ζωή στη σκιά της Γιουβέντους, η Τορίνο ψάχνει το δικό της φως και είναι σε καλό δρόμο για να το βρει. Αν η περσινή σεζόν ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, η φετινή εξελίσσεται σε αυτή της επιβεβαίωσης και στη Γκρανάτα μπορούν να αισιοδοξούν ότι το μέλλον θα είναι σίγουρα καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα απαραίτητα συστατικά, άλλωστε, τα έχουν και δεν αναφερόμαστε απλά στην ιστορία και τον κόσμο αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό. Ο σκληρός διαπραγματευτής και νοικοκύρης πρόεδρος Ουρμπάνο Κάιρο δένει απόλυτα με τον λιγομίλητο και δουλευταρά Τζιαμπιέρο Βεντούρα, έχοντας αμφότεροι σαν άνθρωπο για όλες τις δουλειές τον αθλητικό διευθυντή Τζιανλούκα Πετράκι.

«Είδατε; Σας τα έλεγα ότι μπορούμε να παίξουμε όμορφο ποδόσφαιρο και να νικάμε και χωρίς τους Τσέρτσι και Ιμόμπιλε», έλεγε χαμογελαστός στην κάμερα του Sky ο Βεντούρα το Σάββατο, μετά το 1-3 επί της Βερόνα στο «Μπεντεγκόντι». Χαμόγελα που δικαιολογούνται στο 100% αφού αυτή ήταν η 4η σερί νίκη της Τορίνο, κάτι που είχε να πετύχει στη Serie A, ούτε λίγο ούτε πολύ, 34 χρόνια. Για να φτάσει, όμως, σε αυτό το σημείο, έπρεπε πρώτα να περάσει από την έντονη αμφισβήτηση. Οχι μόνο του Τύπου, που δεν πίστευε ότι η περσινή καλή σεζόν μπορούσε να επαναληθεί, αλλά πάνω από όλα των ίδιων των οπαδών της.

Το σημείο μηδέν ήταν στις στις 23 Νοεμβρίου... Η Τορίνο χάνει από την Σασουόλο (0-1) στο «Ολίμπικο» και μετά το τέλος του αγώνα οι τιφόζι καλούν την ομάδα στην Curva για να τους τα πουν όπως πρέπει... «Από το 2' άρχιζαν να αποδοκιμάζουν, δεν γίνεται να δουλέψουμε έτσι. Ακουγα συνεχώς τις μουρμούρες και αυτά που έλεγαν όταν γινόταν κάποιο λάθος. Ετσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα και με δεδομένο πως ό,τι κι αν λέω παρεξηγείται, ανακοινώνω ότι σταματάω να μιλάω πλέον στα ΜΜΕ. Είμαστε σε ένα σημείο όπου τα πράγματα είναι απλά. Ή θα διαλυθούμε εντελώς ψυχολογικά ή θα συνεχίσουμε την δουλειά μας, αντιλαμβανόμενοι ότι η σημερινή εμφάνισή μας ήταν μία από τις καλύτερες της σεζόν, αν όχι η καλύτερη», είπε λίγα λεπτά μετά ο Βεντούρα και η απάντηση δόθηκε από την επόμενη εβδομάδα: Η Τόρο δεν διαλύθηκε.

Στις 30 Νοεμβρίου η Γκρανάτα σκοράρει για πρώτη φορά σε ντέρμπι με τη Γιουβέντους μετά από 12 χρόνια και έχει αγκαλιάσει τον βαθμό στο Juventus Stadium. Τον έχασε, τελικά, στα... 4 δευτερόλεπτα από την λήξη λόγω του σουτ του Πίρλο αλλά η εμφάνιση αρκούσε για να τα αλλάξει όλα. «Εκείνη την ημέρα άλλαξε η σεζόν μας. Ολοι πίστευαν ότι πηγαίναμε στο ντέρμπι για να συντριβούμε αλλά η εμφάνιση μας, μας έδωσε πίστη για τη δουλειά που κάνουμε», είπε πριν λίγες μέρες ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα. Αυτή η πίστη, αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο και στα αποτελέσματα. Από εκείνη την ήττα στο ντέρμπι, η Τορίνο μετράει 9 αγωνιστικές χωρίς ήττα (5-4-0) και τέσσερα σερί τρίποντα, με αποτέλεσμα από το γκρουπ των ομάδων που πάλευαν για την παραμονή, να βρίσκεται τώρα σε αυτές που μπορούν να στοχεύουν στην Ευρώπη.

«Εχουμε 31 βαθμούς και έχουμε χάσει τρία πέναλτι που θα έδιναν όλα βαθμούς. Είναι νωρίς να μιλάμε για Ευρώπη αλλά είμαστε ικανοποιημένοι γιατί έχουμε βάλει στην ομάδα αρκετούς νεαρούς και δουλεύουμε καλά. Οι μεταγραφές μας βοηθούν αλλά το σημαντικό είναι ότι βελτιώνονται παίκτες που ήταν ήδη στην ομάδα. Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα μελλοντικά», είναι η άποψη του Βεντούρα, ο οποίος έχει καταφέρει να κερδίσει σε απόλυτο βαθμό την εμπιστοσύνη των τιφόζι. Αυτών, που το καλοκαίρι του 2011, σε μια από τις πρώτες προπονήσεις με την ομάδα -που ήταν στη Serie B τότε- τον αποδοκίμαζαν έντονα και ζητούσαν την αποχώρηση του.

Η βασική κατηγορία προς τον Βεντούρα ήταν ότι προτιμάει την άμυνα από την επίθεση αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι ξέρει να τα συνδυάζει μια χαρά και -πάνω από όλα- ξέρει πώς να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του. Ο Αλέσιο Τσέρτσι που έψαχνε ομάδα στην οποία θα μπορούσε να δείξει τι αξίζει και δεν την έβρισκε, τα κατάφερε μόνο υπό τις οδηγίες του Βεντούρα στην Τορίνο και μάλιστα σαν επιθετικός σε 3-5-2. Ο Τσίρο Ιμόμπιλε, που στη Serie A δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα με τη φανέλα της Τζένοα, στη Γκρανάτα δεν τα πήγε καλά αλλά βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος!

Αν κάποιος πει ότι μπορεί να ήταν και τυχαίο, έρχεται η φετινή σεζόν για να τον διαψεύσει. Ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα, που δεν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό το καλοκαίρι, εξελίσσεται σε ηγέτη της Τόρο και πραγματοποιεί την καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Ο πρώην επιθετικός της Γιουβέντους έχει ήδη φτάσει στα 9 γκολ και έχει μπροστά του 16 αγωνιστικές για να φτάσει σε διψήφιο αριθμό, κάτι που για τελευταία φορά έκανε την σεζόν 2009-10 στη Νάπολι. Η άνοδος του «Κουάλια», τον οποίο ο προπονητής στήριζε όταν δεν του πήγαινε τίποτα καλά στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, έχει μεταμορφώσει την ομάδα και αυτό το δείχνουν και οι αριθμοί: Στις πρώτες 18 αγωνιστικές, η Τορίνο είχε πετύχει μόλις 13 γκολ. Στις επόμενες τέσσερις, έχει βάλει 12!

Επόμενο στοίχημα του Βεντούρα είναι να καταφέρει να επαναφέρει τουλάχιστον στο επίπεδο της αξιοπρέπειας τον Αμάουρι ενώ είναι σίγουρος ότι ο Μαρτίνες, που σκόραρε στη Βερόνα το Σάββατο και δείχνει καλύτερος κάθε φορά που αγωνίζεται, θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της Τόρίνο που χτίζεται.

Μια ομάδα που χτίζεται σε γερές βάσεις αφού ο Βεντούρα φέρνει αποτελέσματα και ο Κάιρο φέρνει λεφτά στο ταμείο. Το καλοκαίρι του 2013 ο πρόεδρος έδειξε στον σκληρό διαπραγματευτή Μπέπε Μαρότα τι σημαίνει σκληρή διαπραγμάτευση αφού πούλησε στη Γιούβε τον αρχηγό και καλύτερο αμυντικό της ομάδας τότε, Αντζελο Ογκμπόνα, για 15 εκατ. ευρώ. Το καλοκαίρι του 2014, σειρά πήραν οι Ιμόμπιλε και Τσέρτσι. Ο πρώτος πουλήθηκε στη Ντόρτμουντ για 11 εκατ. ευρώ (άλλα 9 πήγαν στη Γιουβέντους), ο δεύτερος στην Ατλέτικο Μαδρίτης με 16 εκατ. ευρώ και κάπως έτσι τα οικονομικά του συλλόγου έστρωσαν για τα καλά.

Η Τορίνο είναι η μία από τις μόλις 8 ομάδες της Serie A που δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα με το Financial Fair Play και στόχος της είναι να χτίσει πάνω σε αυτό. Θα το κάνει, όμως, με τον τρόπο που θέλουν οι Κάιρο-Βεντούρα και όχι οι δημοσιογράφοι. Η Tuttosport, για παράδειγμα, μέσα στο κράξιμο που πάντα ρίχνει στη Γιουβέντους για την μη σπατάλη πολλών χρημάτων στις μεταγραφές, αυτόν τον Ιανουάριο... οργίασε κατά του Κάιρο. Για τον πρόεδρο, βέβαια, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Απλά ανακοίνωσε ότι δεν θα μιλήσει ποτέ στην εφημερίδα της πόλης και έδωσε ραντεβού για το τέλος της σεζόν, όταν και θα γίνει το ταμείο και θα δουν όλοι αν η χρονιά είναι ή όχι επιτυχημένη.

Πέραν αυτού, ο Κάιρο έχει να ασχοληθεί με πράγματα που θεωρεί -και μάλλον είναι- πιο σημαντικά από τις μεταγραφές. Μετά από συζητήσεις μηνών, κατέληξε σε συμφωνία με τον δήμο για την ανακατασκευή του θρυλικού Filadelfia, το οποίο όμως θα είναι πλέον ένα γήπεδο για τα τμήματα υποδομής του συλλόγου, τα οποία θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο στην Τορίνο. «Ο Βεντούρα φημίζεται για την ικανότητα του στο να μετατρέπει τα ταλέντα σε έτοιμους ποδοσφαιριστές και το πλάνο που έχουμε δεν αφορά μόνο τη φετινή σεζόν. Οσο είναι ικανοποιημένος από εμάς, θα είναι εδώ και θα έχει τον πρώτο λόγο για όλα», έλεγε ο αθλητικός διευθυντής Πετράκι τον Δεκέμβριο σε συνέντευξη του στην La Stampa.

Οι τιφόζι, βέβαια, θέλουν νέο γήπεδο και για την πρώτη ομάδα αλλά για αυτό, αναγκαστικά, θα πρέπει να περιμένουν.

Αυτό για το οποίο δεν περίμεναν πολύ, ήταν τα εισιτήρια για τους αγώνες κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο στους «32» του Europa League. Η Γκρανάτα περιμένει το πρώτο ευρωπαϊκό sold out στον αγώνα με τους Βάσκους και την Δευτέρα (9/2) έγινε ένας χαμός έξω από το «Ολίμπικο» για τα 2.500 εισιτήρια που πήρε η Τορίνο για την ρεβάνς του «Nuevo San Mames». Από τις αποδοκιμασίες στις πρώτες προπονήσεις του Βεντούρα στο «Ολίμπικο» το καλοκαίρι του 2011 και το «σκοτάδι», η Γκρανάτα μάλλον βλέπει πλέον φως...

 

SERIE A Τελευταία Νέα