Τόμας Ροσίτσκι: Ο «μικρός Μότσαρτ» που θέλει ο Ολυμπιακός (vids + pics)

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Τόμας Ροσίτσκι: Ο «μικρός Μότσαρτ» που θέλει ο Ολυμπιακός (vids + pics)

bet365

Το gazzetta.gr σάς παρουσιάζει τον Τόμας Ροσίτσκι: Το «μικρό Μότσαρτ» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και τον σημαντικότερο εν ενεργεία Τσέχο ποδοσφαιριστή, που φέρεται να ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό!

Τον έχουν αποκαλέσει στη Γερμανία, «Μικρό Μότσαρτ». Ο Αρσέν Βενγκέρ, ουκ ολίγες φορές, έχει αναφερθεί στην σπουδαία τεχνική του και στις... κοφτερές του πάσες. Όταν το 2010 ανανέωσε με την Αρσεναλ, ο Αλσατός τεχνικός τον αποκάλεσε «σπουδαίο ταλέντο», κάνοντας μνεία στο πως διαβάζει τα ματς και στην επαφή που έχει με την μπάλα.

Η «Guardian», από την άλλη έχει γράψει γι αυτόν ότι είναι ένα μέσος που μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις του κέντρου, φέρνοντας ισορροπία στο ματς.

Το gazzetta.gr σάς παρουσιάζει τον Τόμας Ροσίτσκι, που σύμφωνα με τα Μέσα σε λίγες ώρες αναμένεται να έχει απαντήσει στο αν θα φορέσει ή όχι τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1980. Γιος του Γίρι Ροσίτσκι, που υπηρέτησε την Σπάρτα Πράγας από το 1966 - 1977, δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει την καριέρα του από την ομάδα που... έρεε στο αίμα της οικογένειας. Όπως κι ο κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του που επίσης τον λένε Γίρι. Εκείνου η πορεία ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Σπάρτα, αλλά από το 1996 μέχρι το 2000 έπαιξε για τη Β' ομάδα της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Τόμας ήρθε στο ποδόσφαιρο, όμως, για να μην επιβεβαιώσει το γεγονός ότι ο «γιος δεν ξεπερνάει τον πατέρα».

Οταν έγινε η ακριβότερη μεταγραφή Τσέχου παίκτη

Είναι ένας από τους σημαντικότερους Τσέχους παίκτες. Αποτέλεσε ηγετική μορφή της Σπάρτα το διάστημα (1998-2001). Αναδείχτηκε ταλέντο της χρονιάς για το 1999, πήρε την χρυσή μπάλα της χώρας του το 2002 και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (2001, 2002 και 2006) πριν αποχωρήσει για την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ο γερμανικός σύλλογος δεν ήταν φειδωλός και ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Σπάρτα δίνοντας 18.000.000 λίρες. Ετσι, ο Ροσίτσκι σε ηλικία 21 ετών βάζει την υπογραφή του στο πενταετές συμβόλαιο που του προσφέρεται όντας, πλέον, η πιο ακριβή μεταγραφή Τσέχου παίκτη.
Στη Budesliga προσαρμόζεται γρήγορα. Πραγματοποιεί 15 εμφανίσεις, όπου στις 14 ήταν βασικός. Παράλληλα, είναι ήδη βασικός στην εθνική Τσεχίας.

Την πρώτη του ολόκληρη σεζόν με την Ντόρτμουντ, φυσικά και δεν βγαίνει από την 11άδα του Ματίας Σάμερ και γίνεται πρωταθλητής Γερμανίας, ενώ παραλίγο να κατακτήσει και το τότε UEFA. Στον τελικό όμως η Φέγενοορντ νίκησε με 3-2.

Τη σεζόν 2002-2003 έρχεται στην ομάδα ο Γιουπ Χάινκες. Ξεκινάει βασικός σε 18 ματς πρωταθλήματος: αριθμός καθόλου ικανοποιητικός για τον Τόμας. Με τον Φαν Μάρβααϊκ, όμως, νιώθει ξανά σημαντικός, αλλά το 2004 δηλώνει ότι «είναι η χείρότερή μου σεζόν».

Ώρα για το... Νησί

Στις 23 Μαΐου του 2006, έρχεται στο δρόμο του η Άρσεναλ. Ο Αρσέν Βενγκέρ τον κάνει δικό του, προσθέτοντας στη «μηχανή» του ένα σημαντικό «εργαλείο».

Κόντρα στο Αμβούργο στις 13/9 του 2006 σκοράρει στο 1-2 επί του Αμβούργου το πρώτο του γκολ με την ομάδα του Λονδίνου. Για την Premier League σκόραρε πρώτη φορά κόντρα την Μπόλτον κάνοντας το 1-1. Έτσι άνοιξε το δρόμο για τη νίκη.



Τη σεζόν 2007-2008 ξεκίνησαν τα προβλήματα τραυματισμών. Έπαιξε σε 18 ματς, ενώ στις 29 Αυγούστου είχε σκοράρει κόντρα στην πρώην ομάδα του, τη Σπάρτα. Στο ματς με τη Νιούκαστλ στις 8/1 παθαίνει πρόβλημα στον αχίλλειο.

Η σεζόν 2008-2009 τον βρίσκει μακριά από τη δράση. Τον Ιούλιο του 2009 παίζει στο φιλικό κόντρα στην Μπαρνέτ και κόντρα στη Σίτι, στις 12/9 του 2009 παίζει στο πρώτο του επίσημο ματς από τον τραυματισμό του. Μπήκε στο 52' αλλά κατάφερε να δώσει ασίστ στον Φαν Πέρσι και να σκοράρει το 20 γκολ της ομάδας του στην ήττα με 4-2, θυμίζοντας το πόσο έλειψε. Την ίδια σεζόν έπαιξε κόντρα στον Ολυμπιακό, στο 2-0 της ομάδας του.

Η επόμενη σεζόν ολοκληρώθηκε με τον ίδιο να έχει 34 συμμετοχές και ένα γκολ, δείχνοντας να... ξεχνάει τον τραυματισμό του.

Το 2011-2012 βγάζει όλο την χρονιά χωρίς προβλήματα, ενώ έπαιξε ξανά απέναντι στον Ολυμπιακό για το Champions League. Στο Euro του 2012, επανέρχεται το πρόβλημα στον αχίλλειο. Επιστρέφει στη δράση την 1η Δεκεμβρίου του 2012 στο ματς με τη Σουόνσι, ολοκληρώνοντας την χρονιά με 16 ματς και τρία γκολ, ενώ σκοράρει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στην ήττα με 2-1 από τους «ερυθρόλευκους».

Πέρυσι είχε κάποια μικροπροβλήματα, αλλά δεν του απαγόρευσαν να παίξει σε 39 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και να σκοράρει 3 τέρματα.

Φέτος, στα 34 του δεν έχει χρόνο συμμετοχής μιας και έχει παίξει μόνο 12' κόντρα στην Άστον Βίλα και 7' απέναντι στην Τσέλσι. Για 20' αγωνίστηκε απέναντι στη Σίτι, ενώ 90' έβγαλε απέναντι στη Σάντερλαντ για το League Cup.

Παίζει... μπάλα (και) με την κιθάρα του

Η περιπέτεια των τραυματισμών του έδωσε τον χρόνο να ασχοληθεί με τη μουσική. Εκτός από «μαέστρος» μέσα στα γήπεδα, κάνει μαθήματα κιθάρας. Πλέον, δεν διστάζει να... εκτεθεί και για τις μουσικές του ικανότητες. Πέρα από το ότι έπαιξε αυτά τα Χριστούγεννα με τους Ποντόλσκι και Σέζνι για καλό σκοπό έχει εμφανιστεί στη σκηνή και με το πανκ ροκ συγκρότημα Tri sestry (τρεις αδερφές).

​Κεφάλαιο εθνική

Τον Φεβρουάριο του 2000, όντας μόλις 19 ετών έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στην Ιρλανδία - έπαιξε σε άλλα δύο φιλικά και το 2000 είναι στις κλήσεις για το Euro.

Το 2004, στο «Ντραγκάο», έπαιξε κόντρα στην Εθνική μας όπου και αποκλείστηκε η τότε σπουδαία Τσεχία χάρη στο γκολ του Δέλλα στο 105'!

Ο δεύτερος τραυματισμός του στον αχίλλειο συνέβη στο Euro 2012, στην αναμέτρηση με την Ελλάδα έβαλε τέλος στις εμφανίσεις του μεγάλου αρχηγού στο τουρνουά.

Συνολικά έχει φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο 98 φορές, έχοντας σημειώσει 22 τέρματα, έχοντας περάσει απ' όλα τα κλιμάκια.

Η Ράντκα Κοτσουρόβα είναι η σύντροφός του. Παντρεύτηκαν το Μάιο του 2014, ενώ έχουν έναν γιο τον Τόμας. Όπως ο πατέρας του έδωσε στον πρωτότοκο γιο του το όνομά του, έτσι έκανε κι αυτός. Σε λίγες ώρες θα ξεκαθαρίσει αν ο σπουδαίος Τσέχος έρθει στην χώρα μας και «δέσει» στο Λιμάνι του Πειραιά, μαζί με την οικογένειά του.

 

Τελευταία Νέα