Νεμάνια Νέντοβιτς: Η αγάπη για Ντελ Πιέρο, το χάντμπολ, η κολύμβηση και ο... Ντέιβιντ Στερν (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Ο Παναθηναϊκός συμφώνησε με τον Νεμάνια Νέντοβιτς και το gazzetta.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του Σέρβου, ο οποίος θα βρεθεί στο «πράσινο» ρόστερ την επόμενη σεζόν...

Όποιον αθλητή και αν ρωτήσει κάποιος για τα παιδικά του χρόνια, η απάντηση θα είναι μία και μοναδική όσον αφορά τα σπορ: «Δοκίμασα τα πάντα μέχρι που διάλεξα το....»

Και έτσι είναι. Τα παιδιά δοκιμάζουν διάφορες δραστηριότητες, χρόνο με τον χρόνο αλλάζουν άθλημα, μέχρι να... ερωτευτούν κεραυνοβόλα με μια συγκεκριμένη μπάλα ή με ένα συγκεκριμένο άθλημα. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα... Πολλώ δε μάλλον όταν και οι πρώτες του παραστάσεις ήταν μέσα σε ένα γήπεδο.

Ο πατέρας του, Σλάντιαν Νέντοβιτς, ήταν εξαιρετικός παίκτης του χάντμπολ, άρα τα... αθλητικά γονίδια υπήρχαν από την πρώτη στιγμή. Λόγω του πατέρα του, η οικογένεια Νέντοβιτς άλλαζε συνεχώς χώρα διαμονής, μέχρι που... ρίζωσε στην Ιταλία! Μετά από το πέρασμα στην Αυστρία, ο Σλάντιαν Νέντοβιτς έπαιξε χάντμπολ σε Σάσαρι, Μάρσαλα και Σαν Μπενεντέτο και επί ιταλικού εδάφους ο πιτσιρικάς Νεμάνια (που άλλαξε πέντε φορές σχολείο!) άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό!

Ποδόσφαιρο, κολύμβηση και Ντελ Πιέρο

Αρχικά βάδισε στα χνάρια του πατέρα του, καθώς δοκίμασε την τύχη του στο χάντμπολ ως τερματοφύλακας! Όμως η μητέρα του, Σνεζάνα Νέντοβιτς του έβαλε ένα... τεράστιο απαγορευτικό! Ο λόγος; Σε ένα παιχνίδι δέχθηκε με δύναμη τη μπάλα στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να σπάσει η μύτη του! Αυτό ήταν. Όχι άλλο χάντμπολ για τον Νεμάνια!

Στα παιδικά του χρόνια ο Νέντοβιτς λάτρευε τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και επειδή η οικογένειά του έμενε μόνιμα στην πόλη Άσκολι, προσπάθησε, χωρίς όμως επιτυχία, να παίξει και ποδόσφαιρο. Και να 'ταν μόνο αυτό; Δοκίμασε το τένις, όπως επίσης και τη κολύμβηση την οποία και λάτρευε από μικρό παιδί. Μάλιστα ήταν τόσο καλός μέσα στην πισίνα ώστε η ιταλική ομοσπονδία κολύμβησης να του κάνει πρόταση προκειμένου να πάρει μέρος σε αγώνες για λογαριασμό της!

Όμως ήταν η εποχή που είχε αρχίσει να μπαίνει μέσα του το μικρόβιο του μπάσκετ... Οπότε σε όλα τα υπόλοιπα είχε μπει ένα τεράστιο «delete» για τον Νεμάνια Νέντοβιτς ο οποίος πραγματοποίησε τα πρώτα μπασκετικά του βήμα στην Άσκολι! «Το μπάσκετ έγινε η ζωή μου από την πρώτη στιγμή. Δεν είχα πίεση από τους γονείς μου. Μου έδωσαν το ελεύθερο να κάνω αυτόπ που ήθελα. Και νομίζω ότι έκανα την καλύτερη δυνατή επιλογή» είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του.

Όταν η οικογένειά του επέστρεψε στην Σερβία και δη στην γενέτειρα πατρίδα του, το Νόβα Βάρος, έκανε για δύο χρόνια προπόνηση με την τοπική ομάδα. Μέχρι που μετακόμισε σε ηλικία 15 ετών στο Βελιγράδι για λογαριασμό του Ερυθρού Αστέρα. Το νερό είχε αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι για τον Νέντοβιτς ο οποίος το 2008 κατέκτησε το πρωτάθλημα Σερβίας με την ομάδα των εφήβων.

Η συγκυρία με τον Ντέιβιντ Στερν

Βέβαια το μεγάλο «μπαμ» άρχισε να γίνεται με την συμμετοχή του στις μικρές εθνικές της Σερβίας, όπου έγινε περισσότερο γνωστός με αποτέλεσμα να... προαχθεί σε NBA prospect και να τραβήξει πάνω του τα βλέμματα πολλών scouters! Μάλιστα στο Eurocamp του Τρεβίζο το άλμα του μετρήθηκε στα 103 εκατοστά και αν αφήσει τους πάντες με το στόμα ανοικτό για την αθλητικότητά του. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, τον χαρακτήρισαν ως... ευρωπαίο Ντέρικ Ρόουζ ύστερα από σχετικό ντοκιμαντέρ του ESPN!

Στον Ερυθρό Αστέρα έμεινε έως το 2012 και στα 21 του χρόνια έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα στην καριέρα του μετακομίζοντας στο Βίλνιους για λογαριασμό της Λιέτουβος Ρίτας. Μάλιστα την σεζόν 2012-13 έκανε και ντεμπούτο στην EuroLeague πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις έχοντας κατά μέσο όρο 9,8 πόντους, 2,5 ριμπάουντ και 2,1 ασίστ. Το καλοκαίρι του 2013 δήλωσε συμμετοχή στο draft του ΝΒΑ και έμελλε να πάρει μέρος σε μια απίστευτη συγκυρία!

Οι Φοίνιξ Σανς τον επέλεξαν στο νούμερο «30», το τελευταίο του α' γύρου, το οποίο ήταν και το τελευταίο draft pick που αναφώνησε ο αείμνηστος Ντέιβιντ Στερν! Ο θρυλικός κομισάριος του ΝΒΑ παρέδιδε εκείνη τη χρονιά τη σκυτάλη στον Άνταμ Σίλβερ (και αφού είχε στείλει και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς) και το όνομα του Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν το τελευταίο που έλεγε από το podium του draft.

Στο ΝΒΑ τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε ο Νέντοβιτς. Και αυτό διότι έγινε trade το ίδιο βράδυ, το οποίο τον έστειλε στους Ουόριορς αντί των Άρτσι Γκούντγουϊν και Μάλκολμ Λι. Ουσιατικά είχε βρεθεί σε μια εξαιρετική ομάδα αλλά στο χειρότερο δυνατό timing! Και αυτό διότι ήταν η εποχή που οι Κάρι και Τόμπσον πραγματοποιούσαν τη δική τους «έκρηξη» και δεν υπήρχε καθόλου χώρος και χρόνος για τον 22χρονο -τότε- Νέντοβιτς.

Η εκτόξευση και οι τραυματισμοί

Τα αποτελέσματα του... κακού timing αποτυπώθηκαν στο παρκέ! Τη σεζόν 2013-14 αγωνίστηκε σε μόλις 24 ματς της κανονικής περιόδου έχοντας κατά μέσο όρο 1,1 πόντο, 0,6 ριμπάουντ και 0,5 ασίστ ανά 5,9 λεπτά συμμετοχής. Παράλληλα πέρασε την υπόλοιπη σεζόν στην G-League με τους Σάντα Κρουζ Ουόριορς έχοντας αντίστοιχα 14,9 πόντους, 4,2 ασίστ και 2,5 ριμπάουντ. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων το ΝΒΑ δεν... ήταν το πεπρωμένο του Σέρβου γκαρντ, ο οποίος επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Βαλένθια. Το άστρο του Νέντοβιτς άρχισε να ανατέλλει ξανά ώσπου πραγματοποίησε το μεγάλο «come back» στην Μάλαγα! Στην Ανδαλουσία κατάφερε να εκτοξεύσει τις μετοχές του στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο του μπάσκετ αφού σε μια τριετία έστρεψε πάνω του όλους τους προβολείς της δημοσιότητας! Το 2017 κατέκτησε το EuroCup με εξαιρετικές εμφανίσεις ενώ την σεζόν 2017-18 είχε την καλύτερη σεζόν της καριέρας στην EuroLeague με 16,8 πόντους, 4,8 ασίστ και 1,9 ριμπάουντ. Βέβαια οι τραυματισμοί είχαν αρχίσει να του χτυπούν στην πόρτα, χωρίς ωστόσο να είχε να αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Βέναια η εν λόγω σεζόν στην Μάλαγα στάθηκε αρκετή για να του εξασφαλίσει τη μεταγραφή στην Αρμάνι Μιλάνο. Αν και και στην μεγαλούπολη της Ιταλίας δεν μπόρεσε να συνεχίσει από εκεί που είχε σταματήσει. Ο λόγος; Οι μικροτραυματισμοί δεν σταμάτησαν να του χτυπούν την πόρτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο τελευταία χρόνια ο Νέντοβιτς αγωνίστηκε σε 32 παιχνίδια της EuroLeague στο σύνολο των 58 αγώνων που έδωσε η Αρμάνι. Όπερ και σημαίνει ότι έδωσε το «παρών» σε κάτι περισσότερο από τα μισά ματς (55,1%) της ομάδας του. Την πρώτη του σεζόν στην Αρμάνι είχε 11,5 πόντους, 2,6 ασίστ και 2,4 ριμπάουντ, ενώ φέτος είχε 7,9 πόντους, 1,7 ασίστ και 1,2 ριμπάουντ. Στο σύνολο, ο Νέντοβιτς έχει πάρει μέρος σε 94 ματς της EuroLeague με 10,8 πόντους, 2,8 ασίστ, 1,6 ριμπάουντ, σουτάροντας με ποσοστό 48% στα δίποντα, 35% στα τρίποντα και 81% στις βολές.