Η δεκάωρη... ανάκριση Τσακνή, Λάμπη από Ζωή, Ραχήλ για την ΕΡΤ – Ολοι οι διάλογοι!

Η δεκάωρη... ανάκριση Τσακνή, Λάμπη από Ζωή, Ραχήλ για την ΕΡΤ – Ολοι οι διάλογοι!

bet365

Τι έγινε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που κράτησε παραπάνω σχεδόν δέκα ώρες! «Παρούσα» ψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον διορισμό Ταγματάρχη
Από ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πέρασαν ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής και ο διευθύνων σύμβουλος, Λάμπης Ταγματάρχης, αμφότεροι είδαν την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και τη Ραχήλ Μακρή να τους περνούν από... ανάκριση σε μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν δέκα ώρες!
Όλα ξεκίνησαν όταν, κατά την εισήγησή του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εκστόμισε το «Όσοι ασκούν καλοπροαίρετη κριτική θα έλεγα να μείνουμε στο μείζον. Η ΕΡΤ μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για αλλαγή στο τηλεοπτικό πεδίο, που δεν θα σχετίζεται με αυτό που η παρούσα κυβέρνηση κληρονόμησε», φωτογραφίζοντας την κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία απάντηση άμεσα: «Πρέπει να είναι αυτονόητο ότι τουλάχιστον όσοι έχουμε δώσει εξετάσεις στην αγωνία μας να αποκατασταθεί και το εργασιακό δικαίωμα και το δημοκρατικό αγαθό της ελεύθερης ακηδεμόνευτης ενημέρωσης κινούμαστε σε όλες μας τις τοποθετήσεις από αυτή αγωνία. Και με αυτή την αγωνία περιμένουμε τοποθέτηση προτεινόμενων».
«Αισίως καβάλησα τα 60 μου χρόνια και τα τραγούδια θα είναι οι ισχυρότεροι κριτές μου» ήταν η δέσμευση του κ. Τσακνή, με τη κ. Κωνσταντοπούλου να μην το αφήνει... αναπάντητο: «Ελπίζουμε κάποιοι από τους στίχους των τραγουδιών σας να μην επαληθευτούν. Κάποιοι ναι… Δεν θα συμπεριφερθούν ως ιδιοκτήτες και δεν θα σαρώσουν το μέλλον τους…».
Ο κ. Ταγματάρχης αναφέρθηκε και εκείνος στην προϋπηρεσία του στην ΕΡΤ αλλά και για τους στόχους που έχει, με την κ. Κωνσταντοπουλου να τον ρωτά αμφότερους: «Στο διάστημα από τον Ιούνιο έως 2013 μέχρι σήμερα, ποια ήταν η συμβολή σας στην αποκατάσταση του μαύρου που έπεσε στην ΕΡΤ; Πώς συμβάλλατε;». Ο κ. Τσακνής είπε πως «διέκοψα στις 11/6 μια συναυλία να πάω στην ΕΡΤ και στη συνέχεια… Έλεγα “λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;”», ο κ Ταγματάρχης αποκρίθηκε πως «εν ξέρω αν είναι ευγενές να πω πως ήμουν εκεί την ίδια ημέρα και τις επόμενες ημέρες. Χιλιάδες άνθρωποι ήταν εκεί και κάναμε το αυτονόητο. Δεν μπορώ να το καταθέσω ως άλλοθι. Αυτό που έκανα είναι τα χρόνια που πέρασαν με τη δουλειά μουνα υπερασπίζομαι τη θέση πως είναι ένα φασιστικό μαύρο».
Γλαφυρός στην περιγραφή του ήταν το νέο μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ Μιχάλης Γρηγορίου: «Μου ήρθε λογαριασμός 1000 ευρώ για roaming να βλέπω ΕΡΤ Open επειδή ήμουν στη Μυτιλήνη» ενώ η Έλλη Παπακωνσταντίνου, επίσης νέο μέλος του ΔΣ, είπε: «Στεναχωρήθηκα πολύ!».
Η ερώτηση μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, με τους κ.κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Σπύρο Λυκούδη να καλούν τους προτεινόμενους να μην απαντήσουν, καθώς θεώρησαν την ερώτηση ως «κάλεσμα σε απολογία».
Κατόπιν ήρθε η σειρά της Ραχήλ Μακρή: στην εισήγησή της αφού θύμισε σε όλους τους αγώνες που έκανε κατά του μαύρου τόνισε ότι «ακόμη δεν υπάρχει απόδοση λογαριασμού για γκεμπελίστικες πράξεις…», διάβασε ένα απόσπασμα από ένα άρθρο του κ. Ταγματάρχη για το μαύρο στην ΕΡΤ τον ρώτησε: «Πιστεύετε πως για το μαύρο φταίνε οι εργαζόμενοι;». Τότε, ο κ. Ταγματάρχης της ζήτησε να μην διαβάζει αποσπασματικά αλλά όλο το άρθρο το οποίο και διάβασε ο ίδιος ολόκληρο.
Η βουλευτής επικαλέστηκε άρθρο του κ. Ταγματάρχη, με το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, «ήθελε να αποποιηθεί τις ευθύνες του, παίζοντας την κολοκυθιά, καθώς σε άρθρο του έλεγε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές ευθύνονται με τις απεργίες». «Πιστεύετε ότι για το μαύρο της ΕΡΤ φταίνε οι εργαζόμενοι;» ρώτησε η κα. Μακρή τον κ. Ταγματάρχη.
Ο κ. Ταγματάρχης είπε πως «δεν είναι δεοντολογικά ορθό να απομονώνετε φράσεις», ενώ εμφανίστηκε προετοιμασμένος, καθώς είχε μαζί του το κείμενο που είχε γράψει με αφορμή το κλείσιμο ενός έτους από το «λουκέτο» στην Αγία Παρασκευή. Με την παραίνεση μάλιστα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ο κ. Ταγματάρχης διάβασε λέξη προς λέξη το άρθρο που είχε γράψει στις 11 Ιουνίου 2014. Ολοκληρώνοντας, σημείωσε ότι από όσα έγραψε φαίνεται καθαρά πως ο ίδιος έριξε τις ευθύνες στην τότε πολιτική ηγεσία και όχι στους εργαζόμενους. Στις επίμονες ερωτήσεις της Ραχήλ Μακρή παραδέχθηκε ότι οι συνδικαλιστές ορισμένες φορές ξεπέρασαν τα όρια.
Μια άλλη στιγμή αμηχανίας ήταν όταν ρωτήθηκε ο κ. Ταγματάρχης τι θα γίνει με τις συλλογικές συμβάσεις. Όταν απάντησε «Μόλις ξεμπερδέψουμε στους επόμενους τρεις μήνες», πήρε... φωτιά η Κωνσταντοπούλου λέγοντας με δηκτικό ύφος: «Τι να ξεμπερδέψετε; Από την Επιτροπή; Εδώ;».
«Εδώ ο κόσμος καίγεται…»
Για την ΕΡΤ μίλησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Στα σημαντικότερα ότι η έναρξη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην ΕΡΤ ξεκινά από τη μέρα που δημοσιεύτηκε ο νόμος 4324/2015, ήτοι 29 Απριλίου και θα υπάρξει κάποιοι είδους συμψηφισμός με τα χρήματα που έχουν λάβει, μετά το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου 2ο13, οι απολυμένοι εργαζόμενοι που επιστρέφουν. Συνάμα, την αρμοδιότητα της ΕΡΤ θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, δίπλα στον Νίκο Παππά.
Ο κ. Παππάς εκστόμισε την ατάκα της ημέρας: «εδώ ο κόσμος καίγεται…» όταν ρωτήθηκε προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από δημοσιογράφους για τις εκτιμήσεις του αναφορικά με το αποτέλεσμα της κρίσιμης πολιτικά ψηφοφορίας. Αναφορικά με την κριτική που εκφράζει μερίδα των συνδικαλιστών ο κ. Παππάς είπε: «Ακούστηκε κριτική από ορισμένες συνδικαλιστικές φωνές που καλό θα ήταν να αποφευχθούν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί. Η βασική κριτική ήταν ότι οι εργαζόμενοι αποκλείονται από το ΔΣ. Κάθε άλλο καθώς με μυστική ψηφοφορία θα οριστεί εκπρόσωπος για ΔΣ».
Αργότερα ο κ. Παππάς, απευθυνόμενος κυρίως προς την κ. Κωνσταντοπούλου είπε, «έχω υποστεί κριτική γιατί δεν επέλεξα πρόσωπα με εγγύτητα στις δικές μου αρχές ή στο κόμμα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτό το κριτήριο. Ουτε πιστεύω ότι τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να λειτουργήσουν με αυτό το κριτήριο» για να προσθέσει πως εάν η κυβέρνηση επέλεγε πρόσωπα βάσει της κομματικής τους ταυτότητας τότε «θα ήμασταν ανοικτοί και ευάλωτοι στην κριτική. Εχουμε την δυνατότητα να αφήσουμε προς τα πίσω αυτή την τακτική κι σε αυτό θέλουμε να συμβάλουμε. Κανείς δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε τι θα ψηφίσει ή τι ψήφιζε».
Απάντηση Παππά στην ΠΟΣΠΕΡΤ
Αναφορικά με την κριτική που εκφράζει μερίδα των συνδικαλιστών της ΠΟΣΠΕΡΤ ο κ. Παππάς είπε: «Ακούστηκε κριτική από ορισμένες συνδικαλιστικές φωνές που καλό θα ήταν να αποφευχθούν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί. Η βασική κριτική ήταν ότι οι εργαζόμενοι αποκλείονται από το ΔΣ. Κάθε άλλο καθώς με μυστική ψηφοφορία θα οριστεί εκπρόσωπος για ΔΣ. Εμείς δεν ήρθαμε να αποκαταστήσουμε απλά ένα εργασιακό δικαίωμα αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Τα πρόσωπα που είναι ενώπιον της επιτροπής μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την λογική. Να γίνουν το πρόσωπο της ΕΡΤ προς την κοινωνία και για την συμφιλίωση των εργαζομένων ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ. Έχουν ικανότητα διοίκησης όπως ο κ. Ταγματάρχης που έβγαλε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ».
Αντικατάσταση Πετράκου με παρασκήνιο
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με την εισαγωγική ενημέρωση της κ. Κωνσταντοπούλου, το μέλος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος ζήτησε την αντικατάστασή του από την Επιτροπή. Ο κ. Πετράκος ανήκει στην ομάδα βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος που διαφωνούν με την τοποθέτηση του κ. Ταγματάρχη στην θέση του διευθύνοντα συμβούλου.
Εντέλει η κ. Μακρή καταψήφισε τους δύο από τους πέντε προτεινόμενους από την κυβέρνηση για το ΔΣ της ΕΡΤ: τον κ. Ταγματάρχη, θεωρώντας «αποτυχημένο» το πέρασμά του από την ΕΡΤ και την κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς δεν επείσθη ότι δεν είναι «βαφτιστήρι» του κ. Ταγματάρχη (ο τελευταίος είπε «ορκίζομαι στο Ευαγγέλιο ότι δεν είναι!»).
«Κανείς δεν είναι βασανιζόμενος. Τους παραγγείλαμε και καφέ!»
Για ανακριτική τακτική με αναξιοπρεπείς ερωτήσεις κατηγόρησε τις Ραχήλ Μακρή και Ζωή Κωνσταντοπούλου ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή. «Δεχθήκατε αναξιοπρεπείς ερωτήσεις και δεν οφείλατε να απαντήσετε» είπε ο κ. Μητρόπουλος, απευθυνόμενος στον κ. Ταγματάρχη, αλλά και στον κ. Τρανό, για τις ερωτήσεις που τους καλούσαν να απαντήσουν που βρίσκονταν και τι έκαναν την περίοδο του «μαύρου» στην ΕΡΤ.
Αμέσως παρενέβη η πρόεδρος και υποστήριξε ότι η υποβολή ερωτήσεων «δεν μας καθιστά ανακριτική αρχή και να αποφεύγονται χαρακτηρισμοί για το πώς ασκούν οι συνάδελφοι τα καθήκοντά τους. Δεν διαπίστωσα καμία αντικοινοβουλευτική άσκηση καθηκόντων. Να αποφύγουμε να ασκούμε τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα, χαρακτηρίζοντας τους υπολοίπους για το πώς τα ασκούν».
Ο κ. Μητρόπουλος ανταπάντησε: «Αυτό που είπα είναι ότι νομικά, όπου υπάρχει βασανιστική διαγωνιστική διαδικασία και εισήγηση της κυβέρνησης, η δική μας γνώμη είναι μόνο για τις εξαγγελίες των προτεινόμενων. Να βασανίζουμε ανθρώπους με ιστορία, αγώνες, αξιοπρέπεια, οικογένεια και φίλους δεν έχουμε δικαίωμα. Αναφέρθηκα στην τυπική διαδικασία… Ακούσαμε τις αιτιάσεις από εργαζόμενους, συνδικαλιστές κ.ά., αλλά η κυβέρνηση επιμένει, γιατί έχει επιλέξει μια διαγωνιστική διαδικασία και εμείς ακούμε εδώ τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις και σε τρεις μήνες θα τους ξανακρίνουμε».
Απευθυνόμενος προς την πρόεδρο, είπε: «Ξερετε πόσο σας τιμώ. Δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα είμαι αντιπρόεδρος, αλλά θέλω την τυπική διαδικασία να την σεβόμαστε. Δεν είναι μομφή για την προεδρία σας, αλλά σε δύο-τρεις ερωτήσεις η κατάσταση ξέφυγε». Η κ. Κωνσταντοπούλου επανήλθε, λέγοντας: «Η άριστη συνεργασία μας είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν ξέρω τι εννοείται με αυτό που είπατε για την αντιπροεδρία σας, αλλά να σας πω και εγώ πως για όσο ακόμα είμαι πρόεδρος θα τηρείται η διαδικασία. Κανείς δεν είναι βασανιζόμενος. Τους παραγγείλαμε και καφέ!».
Φίλης: «Ψηφίζω για να μην δώσω μήνυμα αντιπαράθεσης»
Την προσωπική του ένσταση για την επιλογή του κ. Ταγματάρχη ως διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ εξέφρασε ο κ. Νίκος Φίλης, ωστόσο επισήμανε πως υπερψηφίζει, προκειμένου να μην δοθεί η εικόνα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. «Είμαι σε δυσχερή θέση. Παρακάμπτω τις προσωπικές μου απόψεις, καθώς εκπροσωπώ το κόμμα μου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Η ψήφος είναι θετική γνώμη υπό δοκιμή και με πολλές αιρεσιμότητες. Θέλω να ανοίξει η ΕΡΤ άμεσα σε μια κρίσιμη στιγμή με τους εταίρους και δεν θέλω να δώσω μήνυμα ότι οποιαδήποτε δική μου διαφωνία είναι αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση».
Για το Champions League
Η Ραχήλ Μακρή ρώτησε για πιθανές ποινικές εκκρεμότητες του κ. Ταγματάρχη για την υπόθεση δικαιωμάτων των αγώνων Champions League. Ο ίδιος, απαντώντας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία ποινική εκκρεμότητα και σημείωσε πως επί δικής του θητείας η ΕΡΤ έκλεισε καλύτερο «πακέτο» από από αυτό της προηγούμενης διοίκησης και με λιγότερα χρήματα.
Αμφισβήτησε τα επιχειρήματα του κ. Ταγματάρχη περί πλεονασμάτων της ΕΡΤ κατά την παλαιότερη θητεία του, λέγοντας «Μελετώντας τα επίσημα στοιχεία, είδα ότι το 2012 δεν αναρτήθηκαν ισολογισμοί. Το 2011 υπήρξε πλεόνασμα που βασίστηκε στις μειώσεις μισθών και προσωπικού. Με αυτά τα στοιχεία καμία πολυεθνική δεν θα σας κρατούσε. Επομένως, η δέσμευση του πρωθυπουργού για αξιοκρατική διοίκηση δεν διασφαλίζεται. Γι' αυτό και εισηγούμαι αρνητικά, προκειμένου να προστατεύσω την κυβέρνηση, τους εργαζομένους και την κοινωνία».
«Πολύ θα το ήθελαν να έλεγε δελτία ο Πρετεντέρης»
Έπειτα από επτά ώρες και τριάντα λεπτά συνεδρίασης ξεκίνησε τις δικές της ερωτήσεις η πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας ωστόσο με νόημα πως «η διαφωνία δεν σηματοδοτεί σύγκρουση ή βαθύ ενδοκυβερνητικό ρήγμα αν και πολύ θα το ήθελαν τα δελτία ειδήσεων και ο κ. Πρετεντέρης». Η πρόεδρος απηύθυνε μια ερώτηση προς τον προτεινόμενο για την θέση του πρόεδρου της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή αφού πρώτα επισήμανε πως «τον εκτιμώ βαθύτατα και για την πολιτική του τοποθέτηση».
«Εχω το 20% των μετοχών και αύριο το πρωί θα μεταβιβαστούν»
Η κ. Κωνσταντοπούλου είχε διάλογο με τον κ. Ταγματάρχη για την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από το thetoc.gr της Ελλης Στάη και αρχικά τον ρώτησε πότε παραιτήθηκε από το site. «Οταν έκανα την αίτηση δεν είχα εικόνα αν θα με προσλάμβαναν. Όταν ενημερώθηκα για την επιλογή παραιτήθηκα».
«Εδώ βλέπουμε να έχετε δηλώσει παραίτηση πριν καν ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων. Πώς είναι δυνατόν αυτό; Ποια είναι η ακριβής ημερομηνία παραίτησης σας λοιπόν;» αναρωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Παραιτήθηκα με το που ενημερώθηκα για την επιλογή μου» απάντησε ο κ. Ταγματάρχης. «Δηλαδή πότε ακριβώς;» είπε η κ. Κωνσταντοπουλου, «δεν μπορώ να θυμηθώ πότε παραιτήθηκα και εκκρεμεί η μεταβίβαση των μετοχών που έχω στο συγκεκριμένο site» απάντησε ο κ. Ταγματάρχης!
Εντέλει αποσαφηνίστηκε, σύμφωνα με δήλωση Ταγματάρχη ότι «έχω το 20% των μετοχών και αύριο το πρωί θα μεταβιβαστούν» καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, κώλυμα και ασυμβίβαστο αποτελεί και η συμμετοχή σε άλλη εταιρία σχετική με ΜΜΕ. « Το λέω για να μην στενοχωριέται κανείς για την καθυστέρηση ορισμού του νέου ΔΣ της ΕΡΤ όπως ο κ. Παππάς που στεναχωρήθηκε επειδή είχε το ταξίδι στη Ρίγα» πέταξε άλλη μια σπόντα η κ. Κωνσταντοπούλου!
Τον καταψήφισε η Ζωή
Η κ. Κωνσταντοπούλου δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «προς τιμήν» τους, αν και ήταν γνωστή εδώ και μέρες η διαφωνία της για το πρόσωπο του Λάμπη Ταγματάρχη, ούτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ούτε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προσπάθησαν να τη μεταπείσουν. «Το ότι σας καταψηφίζω δεν σημαίνει πως είστε καταδικασμένος να αποτύχετε και θα χαρώ να με διαψεύσετε, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον κ. Ταγματάρχη.
Και αμφισβήτησε τα επιχειρήματα του κ. Ταγματάρχη περί πλεονασμάτων της ΕΡΤ κατά την παλαιότερη θητεία του, λέγοντας «Μελετώντας τα επίσημα στοιχεία, είδα ότι το 2012 δεν αναρτήθηκαν ισολογισμοί. Το 2011 υπήρξε πλεόνασμα που βασίστηκε στις μειώσεις μισθών και προσωπικού. Με αυτά τα στοιχεία καμία πολυεθνική δεν θα σας κρατούσε. Επομένως, η δέσμευση του πρωθυπουργού για αξιοκρατική διοίκηση δεν διασφαλίζεται. Γι' αυτό και εισηγούμαι αρνητικά, προκειμένου να προστατεύσω την κυβέρνηση, τους εργαζομένους και την κοινωνία».
Ταγματάρχης χωρίς πλειοψηφία
H Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά από σχεδόν 10 ώρες συνεδρίασης, ψήφισε τελικά "παρούσα" για τον διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. O κ. Ταγματάρχης πήρε 7 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 3 παρών, άρα δεν διαμορφώνεται απόλυτη πλειοψηφία. Αντίθετα, η Πρόεδρος της Βουλής υπερψήφισε τον Διονύση Τσακνή για την θέση του προέδρου του ΔΣ της EΡΤ. «Ελπίζω με τη διατύπωση της γνώμης μου, που θα είναι "παρών" ή παρούσα, να σας ασκήσω μια μεγαλύτερη πίεση να με διαψεύσετε», είπε η πρόεδρος της βουλής.
«Για τους υπόλοιπους προτεινόμενους δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ την επιλογή που έγινε. Είμαι σίγουρη ότι εξονυχιστικά εξετάστηκαν τα βιογραφικά και τα προσόντα εκείνων που δήλωσαν ενδιαφέρον επομένως δίνοντας εμπιστοσύνη στην πρόταση του κ. υπουργού και την επιλογή που έγινε, θα ψηφίσω θετικά στους υπόλοιπους» κατέληξε.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο κύριος Παππάς επεσήμανε, ότι μπορεί μεν η συνεδρίαση να ήταν πολύωρη, αλλά απέδειξε ότι τα περί εξαντλητικού διαλόγου η κυβέρνηση τα εννοεί.
 

Τελευταία Νέα