Δέδας: «Δυσβάσταχτος για πολλές ομάδες ο τριπλασιασμός της σχέσης λίρας με δολάριο»

Δέδας: «Δυσβάσταχτος για πολλές ομάδες ο τριπλασιασμός της σχέσης λίρας με δολάριο»

bet365

Ο Στέφανος Δέδας βρίσκεται 6 χρόνια στην Τουρκία και μιλώντας στο gazzetta.gr αναλύει το πρόβλημα των ομάδων που αποχωρούν ενώ σχολιάζει και τα χρέη της Φενέρμπαχτσε και πώς την επηρεάζουν.

Η Τράμπζονσπορ αναμένεται να γίνει η πέμπτη ομάδα η οποία θα δηλώσει αδυναμία συμμετοχής στις δύο πρώτες κατηγορίες του τουρκικού πρωταθλήματος. Το δρόμο τον έδειξαν ήδη οι Γεσιλγκιρεσούν, Εσκισεχίρ, Ουσάκ και Αντάλιασπορ.

Στα μέσα του καλοκαιριού ο Αλί Κοτς, νέος πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε είχε δημοσιοποιήσει περίπου 620 εκατομμύρια ευρώ που είχε χρέη η ομάδα ζητώντας συγγνώμη από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Η πολιτική «κόντρα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ έστειλε στα... τάρταρα την τουρκική λίρα περίπου 20%.

Το gazzetta.gr θέλοντας να μάθει τις αιτίες της οικονομικής καθίζησης αρκετών ομάδων του τουρκικού μπάσκετ μίλησε με τον πλέον αρμόδιο.

Ο Στέφανος Δέδας ετοιμάζεται για την έκτη του σεζόν στην τουρκική Λίγκα αφού ξεκίνησε στην Γκαζιαντέπ και συνεχίζει ως προπονητής της Μπαχτσεσεχίρ η οποία θα αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία τη φετινή χρονιά.

-Κόουτς μαθαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές ομάδες οι οποίες αποχωρούν από τα πρωταθλήματά τους. Γιατί συμβαίνει αυτό το φετινό καλοκαίρι;

Η αλλαγή στην ισοτιμία της λίρας σε σχέση με το ευρώ ή το δολάριο έχει αλλάξει ριζικά. Όταν πήγα το 2013 ήταν 1 λίρα = 2.5 δολάρια και τώρα είναι 1 λίρα = 6.4 δολάρια. Τα συμβόλαια των Ευρωπαίων παικτών πληρώνονται σε ευρώ (1 λίρα = 7.5 ευρώ) και των Αμερικανών σε δολάρια. Αυτομάτως λοιπόν τα χρήματα στα συμβόλαια των ξένων έχουν τριπλασιαστεί για τα ταμεία των ομάδων κάτι που τις προβληματίζει και κάνει τη βιωσιμότητά τους αδύνατη.

Όταν κάνουν τον Ιούνιο τον προγραμματισμό τους, τον κάνουν σε λίρες και ξαφνικά μέσα σε δύο μήνες ξέφυγε η κατάσταση. Μέχρι τώρα η άνοδος της λίρας ήταν ελεγχόμενη, αλλά εδώ και δύο μήνες πραγματικά είναι ανεξέλεγκτη.

-Οι ιδιοκτήτες των ομάδων είναι επιχειρηματίες. Δεν είχαν «διαβάσει» αυτό που ερχόταν; Δεν το έβλεπαν;

Σίγουρα το έβλεπαν, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Η Ουσάκ και η Αντάλια πτώχευσαν. Τελείωσε η σεζόν και χρωστούσαν 1-2 μηνιάτικα, είχαν λοιπόν ήδη την πλάτη στον τοίχο. Όταν τριπλασιάστηκε η σχέση λίρας με δολάριο δεν είχαν να ανταποκριθούν.

Η Εσκίσεχιρ είχε έναν πανέξυπνο ιδιοκτήτη ο οποίος... διάβασε την κατάσταση και αποφάσισε να αποσυρθεί πριν δημιουργηθούν χρέη και πρόλαβε την πτώχευση.

-Δε μπορούσε μία ομάδα να κατέβει με χαμηλό μπάτζετ και να κάνει την προσπάθειά της; Έπρεπε να αποσυρθεί;

Στο τουρκικό πρωτάθλημα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός. Για να σου δώσω να καταλάβεις υπάρχει ένας Ολυμπιακός, ένας Παναθηναϊκός και 12 ΑΕΚ. Δεν υπάρχει ομάδα με μπάτζετ μικρότερο των 2.000.000 λιρών. Δεν υπάρχει ξένος παίκτης που να παίρνει λιγότερα από 200.000 δολάρια, τα οποία πλέον με την αλλαγή στην ισοτιμία έγιναν 600.000 δολάρια.

Αν δε βάλεις λεφτά είσαι καταδικασμένος να υποβιβαστείς. Δε μπορείς να ανταγωνιστείς κανέναν αντίπαλο.

-Όταν εσύ διαπραγματεύτηκες με παίκτες φέτος το καλοκαίρι, ανησυχούσαν με την κατάσταση;

Εγώ είμαι τυχερός γιατί βρίσκομαι στην τέταρτη πιο πλούσια ομάδα της χώρας πίσω από Φενέρ, Εφές και Γαλατά. Εγώ δεν παρατήρησα κάποιο πρόβλημα γιατί τα ποσά ήταν ήδη μεγάλα οπότε υπέγραφαν αμέσως.

Με ανθρώπους της Γκαζιαντέπ στην οποία ξεκίνησα και μιλάω ακόμη, υπάρχει πρόβλημα. Μίλησαν με παίκτες οι οποίοι εξέφραζαν προβληματισμό για τις πληρωμές και στο τέλος αρνούνταν.

-Πρόσφατα και ο Αλί Κοτς δήλωσε πως η Φενέρ χρωστάει 620.000.000 δολάρια. Έχει επηρεαστεί η συγκεκριμένη ομάδα από το πρόβλημα;

Δε νομίζω. Το ταμείο της Φενέρμπαχτσε είναι ένα για όλα τα τμήματα του συλλόγου. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών προέρχονται από το ποδόσφαιρο και όχι από το μπάσκετ. Η κατάσταση στη Φενέρ είναι ελεγχόμενη. Ο πρώην πρόεδρος, ο Γιλντιρίμ δεν ήταν τεχνοκράτης και λειτουργούσε κυρίως με το συναίσθημα για αυτό ξέφυγε η κατάσταση. Ο Κοτς είναι τεχνοκράτης και θα τα καταφέρει.

Η Φενέρμπαχτσε λειτουργεί περίπου όπως Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Κατά τη διάρκεια της σεζόν οι παίκτες είναι 2-3 μήνες μέσα, αλλά κανείς δε χάνει τα χρήματά του και δεν υπάρχουν γκρίνιες από πλευράς παικτών γιατί ξέρουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα επί της ουσίας.

-Πάντως να δηλώνουν ομάδες αδυναμία να αγωνιστούν δεν είναι καλό για το προφίλ του πρωταθλήματος...

Το ανέφερα και πριν. Το πρωτάθλημα αποτελείται από έναν Ολυμπιακό, έναν Παναθηναϊκό και 12 ΑΕΚ. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι καλά πάντα σε σχέση με περασμένες σεζόν, αλλά οι ομάδες που θα αγωνιστούν ξέρω καλά πως έχουν πολύ υψηλό μπάτζετ και δύσκολα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Εκτός αν πια η κατάσταση της ισοτιμίας αλλάξει ακόμη περισσότερο και ε μεγάλο βαθμό, οπότε κανείς δεν μπορεί αν γνωρίζει τις νέες επιπτώσεις.

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΥΡΚΙΑ Τελευταία Νέα