ΝΒΑ: Oι 3 ομάδες-έκπληξη για τίτλο! (pics)

Νίκος Καρφής
Τα φετινά playoffs θα έχουν πολλές ιδιαιτερότητες και το gazzetta.gr γράφει για τις ομάδες που μπορούν να κάνουν την έκπληξη και να πανηγυρίσουν στο τέλος τον τίτλο του πρωταθλητή.

Έχουμε φτάσει στις 14 Αυγούστου και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα playoffs του ΝΒΑ. Ο κορονοϊός άφησε τα σημάδια του σε όλο τον πλανήτη και όπως ήταν φυσικό η κορυφαία λίγκα του πλανήτη δεν γινόταν να μείνει ανεπηρέαστη.

Η… φούσκα του Ορλάντο ήταν το σχέδιο του ΝΒΑ για να συνεχιστεί η σεζόν και τελικά η ιδέα δείχνει να είναι απόλυτα επιτυχημένη, αφού στους τελευταίους ελέγχους που έχουν γίνει στο Ορλάντο δεν υπάρχει ούτε ένα θετικό κρούσμα κορονοϊού.

Τα playoffs φέτος θα έχουν ιδιαιτερότητες, καθώς δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα έδρας, αφού φυσικά όλα ματς θα γίνουν στη… φούσκα του Ορλάντο χωρίς θεατές. Οι ομάδες με τα καλύτερα ρεκόρ χάνουν το μεγάλο πλεονέκτημα της έδρας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο στα playoffs.

Μεγάλη ευκαιρία για εκπλήξεις

Μέχρι στιγμής είναι γνωστά τα 7 από τα 8 ζευγάρια των playoffs. Η μοναδική εκκρεμότητα είναι ο αντίπαλος των Λέικερς στον πρώτο γύρο των playoffs. Οι λιμνάνθρωποι περιμένουν έναν εκ των Μπλέιζερς ή Γκρίζλις με τις 2 ομάδες να χρειάζονται μπαράζ για να αποφασιστεί ποιος θα πάρει το τελευταίο εισιτήριο για την postseason.

Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα φέτος για τις ομάδες με τα κορυφαία ρεκόρ στη regular season, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στο να δούμε εκπλήξεις τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στον πρωταθλητή. Επιπλέον κορυφαίες ομάδες της σεζόν όπως οι Λέικερς, οι Μπακς και οι Κλίπερς προβλημάτισαν έντονα με τις εμφανίσεις τους στη… φούσκα και δημιούργησαν πολλές αμφιβολίες.

Το gazzetta.gr στέκεται στις 3 ομάδες (Xιτ, Μάβερικς, Μπλέιζερς) που μπορεί να μην είναι φαβορί, ωστόσο μπορούν να κάνουν την έκπληξη και να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Τα ζευγάρια των playoffs

Ανατολή

(1) Μπακς- (8) Μάτζικ

(2) Ράπτορς- (7) Νετς

(3) Σέλτικς- (6) Σίξερς

(4) Χιτ- (5) Πέισερς

Δύση

(1) Λέικερς- (8) Μπλέιζερς ή Γκρίζλις

(2) Κλίπερς- (7) Μάβερικς

(3) Νάγκετς- (6) Τζαζ

(4) Ρόκετς- (5) Θάντερ

Οι… sleepers που μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος

Xιτ

Ξεκινάμε με τους 4ους στην Ανατολή, Χιτ. Οι δηλώσεις του Ράιλι μαρτυρούν πως το Μαϊάμι κάνει όνειρα να φτάσει πολύ μακριά στα φετινά playoffs. Και γιατί να μην γίνεται αυτό άλλωστε, όταν στον πρώτο γύρο θα βρουν απέναντι τους υπολογίσιμους αλλά σε καμία περίπτωση φόβητρο, Πέισερς.

Αν δεν γίνεται κάτι…. τρελό στον δεύτερο γύρο θα βρουν απέναντι τους, τους Μπακς. Και μπορεί οι Μπακς να έχουν το καλύτερο ρεκόρ στη λίγκα, ωστόσο έδειξαν αδυναμίες στη… φούσκα. Επιπλέον οι Χιτ αποτελούν τον κακό δαίμονα των Μπακς, καθώς στα τελευταία χρόνια τις περισσότερες φορές βρίσκουν τους τρόπους να τους κάνουν να φεύγουν με σκυμμένο το κεφάλι.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι δύσκολο να περιοριστεί, ωστόσο οι Χιτ έχουν πολλές μονάδες που διαθέτουν ποιότητα (Aντεμπάγιο, Μπάτλερ), ενώ αρκετοί παίκτες νεαροί σε ηλικιά (Ναν, Χίροου, Ρόμπινσον) θέλουν να αποδείξουν πολλά στην πρώτη παρουσία τους στα playoffs. Αξίζει να σταθούμε στο 38% τρίποντα του Μαϊάμι, το καλύτερο ποσοστό σε όλο το ΝΒΑ! Στις ασίστ είναι 5οι με 26.1 και μοιράζουν καλά τη μπάλα. Και όσο θα προχωρούν τόσο θα ανοιγει η όρεξη για τον Έρικ Σποέλστρα και τους παίκτες του.

Μπλέιζερς

Και πάμε και στην ομάδα που έχει στις τάξεις της τον πιο καυτό παίκτη του ΝΒΑ, τον Ντέιμιαν Λίλαρντ. Οι Μπλέιζερς αν καταφέρουν να περάσουν το εμπόδιο των Γκρίζλις (χρειάζονται μία νίκη απέναντι στις αρκούδες), θα κληθούν να παίξουν με το κορυφαίο σύνολο της Δύσης, Τους Λέικερς του φοβερού διδύμου που απαρτίζεται από τον ασταμάτητο 35άρη ΛεΜπρόν Τζέιμς και τον Άντονι Ντέιβις που είναι πρώτος σε όλες τις σηαντικές κατηγορίες των λιμνανθρώπων εκτός των ασίστ.

Το Πόρτλαντ θα μπει σαν αουτσάιντερ, ωστόσο έρχεται με φόρα από τη… φούσκα. Το καλό για τους Μπλέιζερς είναι πως έπαιξαν όλα τα ματς με το μαχαίρι στα δόντια, αφού ήταν do or die. Δηλαδή έχουν δώσει ήδη πολλούς… τελικούς και θα χρειαστεί να δώσουν και άλλον ή άλλους με τους Γκρίζλις. Αυτό θα είναι ένα πλεονέκτημα απέναντι στους Λέικερς που ψαχνοντουσαν στη… φούσκα ειδικά μετά την εξασφάλιση της πρώτης θέσης.

Όπως έχουμε εξηγήσει και στο θέμα για το Πόρτλαντ στο gazzetta.gr, o Λίλαρντ που το πήρε πάνω του για να βάλει στα μπαράζ τους Μπλέιζερς, θα έχει σημαντική βοήθεια από εδώ και πέρα. Κλειδιά» στην προσπάθεια που κάνουν οι Μπλέιζερς θα είναι ο σπουδαίος Καρμέλο Άντονι που δεν ξεχνά την τέχνη του σκοραρίσματος και οι Γιουσούφ Νούρκιτς και Ζακ Κόλινς που γύρισαν από τραυματισμούς και ανεβάζουν επίπεδο τη ρακέτα των Μπλέιζερς. Φυσικά ο Στοτς τρίβει τα χέρια του με την παρουσία του Τρεντ που αποδεικνύεται λίρα 100 πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.

Μέσα σε λίγους μήνες, οι Μπλέιζερς με τις επιστροφές και τις… αναβαθμίσεις παικτών έχουν γίνει πολύ καλύτερη ομάδα σε επίθεση και άμυνα, σε περιφέρεια και ρακέτα. Μάλιστα είναι η 6η καλύτερη επίθεση του ΝΒΑ με 115 πόντους ανά ματς. Επιπλέον σουτάρει με 37.7% τρίποντο και βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας. Σημαντική δουλειά γίνεται και στον τομέα των μπλοκ (2οι με 6.1 ανά ματς), σε κάτι που έχει βοηθήσει πολύ ο Νούρκιτς στην επιστροφή του, ενώ πάντα υπάρχει ο Ουάιτσαϊντ.

Μάβερικς

Kαι τέλος έχουμε και τους φιλόδοξους Μάβερικς. Είναι πολύ δύσκολο να αποκλείσουν τους Κλίπερς. Όλος ο κόσμος το ξέρει αυτό, καθώς η ποιότητα της ομάδας του Λος Άντζελες (Λέοναρντ, Τζορτζ, Χάρελ, Ουίλιαμς, Μπέβερλι) είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο αν μπορεί κάποια ομάδα που βρίσκεται στις θέσεις 5-8 της Δύσης να αποκλείσει τους Κλίπερς, τότε αυτή είναι το Ντάλας.

Το gazzetta.gr ανέλυσε εξονυχιστικά το φοβερό και τρομερό δίδυμο που υπάρχει στο Ντάλας και το συνθέτουν οι εντυπωσιακοί Ευρωπαίοι, Λούκα Ντόντσιτς και Κρίσταπς Πορζίνγκις.

Δύο παίκτες που μπορούν να σε… σκοτώσουν από παντού πάνω στο παρκέ, διαθέτοντας ένα πλούσιο επιθετικό ρεπερτόριο, ικανό να βγάλει το… λάδι σε οποιαδήποτε άμυνα. Από την άλλη οι Κλίπερς που αποτελούν εκ των φαβορί για τίτλο δεν μπόρεσαν σε κανένα ματς της φούσκας να παίξουν πλήρεις, αφού πάντα κάποιο σημαντικό γρανάζι έλειπε. Ειδικά οι Χάρελ και Ουίλιαμς που πρέπει να δούμε και σε τι κατάσταση θα βρεθούν στα playoffs.

Εκτός των άλλων, οι Μάβερικς είναι η 3η κορυφαία επίθεση της λίγκας με 107 πόντους ανά ματς, ενώ βάζουν 15.1 τρίποντα ανά ματς (2οι στο ΝΒΑ).

Σίγουρα θα είναι δύσκολο να φτάσει ένας εκ των 3 στον τίτλο, ωστόσο οι αλλαγές που υπάρχουν στα playoffs σε σχέση με τις προηγούμενες κανονικές σεζόν, δίνουν τη δυνατότητα σε δουλεμένα, αξιόμαχα και ταλαντούχα σύνολα να ονειρεύονται την κορυφή σε μια σεζόν με πολλές ιδιαιτερότητες. Και οι 3 ομάδες θα μπουν ως αουτσάντερ σίγουρα στον πρώτο γύρο, αλλά η φετινή σεζόν βοηθά για μεγάλες εκπλήξεις.

Διαβάστε ακόμα