Ρόκετς: Το «πείραμα» που μπορεί να φέρει... επανάσταση στο μπάσκετ! (pics & vids)

Ρόκετς: Το «πείραμα» που μπορεί να φέρει... επανάσταση στο μπάσκετ! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Ρόκετς: Το «πείραμα» που μπορεί να φέρει... επανάσταση στο μπάσκετ! (pics & vids)

bet365

Οι Ρόκετς θέλουν να βάλουν... φωτιά στο μπάσκετ και το gazzetta.gr γράφει για την τεράστια αλλαγή που επιχειρούν με την απουσία σέντερ στην πεντάδα και στην λειτουργία τους, η οποία μέχρι τώρα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Παναθηναϊκός - Ζενίτ με Live Streaming* & σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Μας είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό οι Ρόκετς.

Ο Μάικ Ντ'Αντόνι στα τελευταία ματς, επιλέγει πεντάδα χωρίς σέντερ, αφού άφηνε τον Κλιντ Καπέλα στον πάγκο και πήγαινε με ψηλό τον Χάουζ.

Μετά και την αποχώρηση του Κλιντ Καπέλα, το Χιούστον περνά ξεκάθαρο μήνυμα πως θα προσπαθήσει να αλλάξει τα πράγματα στο μπάσκετ.

Οι Ρόκετς αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο και να παίξουν χωρίς σέντερ στην 5άδα (με τον Τάκερ ή τον Χάουζ στο «5») και το gazzetta.gr στέκεται στο τεράστιο ρίσκο ή αλχημεία που μπορεί να φέρει αναστάτωση και αλλαγές στο μπάσκετ.

Το Χιούστον «τελείωσε» τους σέντερ

Οι Ρόκετς το πήραν απόφαση πλέον και θα το πάνε μέχρι το τέλος.

Ο Ντ'Αντόνι νιώθει ότι η ομάδα του μπορεί να φτάσει ψηλά χωρίς καθαρόαιμο σέντερ στην πεντάδα της και έτσι αντάλλαξε τον μοναδικό παίκτη που μπορούσε να παίξει ρόλο στη ρακέτα, τον Κλιντ Καπέλα.

Από την άλλη ήρθε στην ομάδα ο Ρόμπερτ Κόβινγκτον για να βοηθήσει αμυντικά στην περιφέρεια και να δώσει κάποιες λύσεις στην επίθεση. Μόνο που το πλάνο των Ρόκετς για τον Ρόμπερτ δεν είναι η περιφέρεια.

Οι ρουκέτες θέλουν να βάλουν τον Κόβινγκτον στη θέση του power forward και να πάνε τον Τάκερ στο «5» ή να έχουν τον Τάκερ «4άρι» και τον Χάουζ στο «5» όπως έπαιξαν και με τους Λέικερς. Κανείς δεν περίμενε το... πείραμα του Ντ'Αντόνι! Ούτε ο ίδιος ο Τάκερ που θέλησε να τρολάρει την κατάσταση με την επική φωτογραφία που ανέβασε στα social media.

Την 5άδα θα κλείνουν οι Ουέστμπρουκ, Χάρντεν και Γκόρντον που θα ξεκινούν στην περιφέρεια.

Απέναντι στους Λέικερς, η πεντάδα που τελείωσε το ματς ήταν οι Χάρντεν, Ουέστμπρουκ, Γκόρντον, Τάκερ και Κόβινγκτον. Μια πεντάδα που έφυγε με το διπλό από το Staples Center.

Στο ρόστερ μόνο έχουν μείνει μόνο 2 σέντερ και αυτοί απλά θα παίζουν λίγα λεπτά σε κάθε ματς. Ο Χαρτενστάιν αγωνίζεται 12 λεπτά ανά αγώνα, ενώ ο 37χρονος μπαρουτοκαπνισμένος Τσάντλερ παίζει μόνο 8 μέσο όρο.

Στο Χιούστον ήρθε για λίγο και ο Τζόρνταν Μπελ, ωστόσο έγινε ανταλλαγή για τον Μπρούνο Καμπόκλο. Είπαμε στο Χιούστον δεν χρειάζονται ψηλούς.

Η πιο κοντή ομάδα στη λίγκα

Η τετραπλή ανταλλαγή τάραξε τα νερά στο ΝΒΑ, με τον Καπέλα να φεύγει από τους Ρόκετς και τον Κόβινγκτον να καταφτάνει στο Χιούστον.

Με Ουέστμπρουκ, Χάρντεν, Γκόρντον, Κόβινγκτον και Τάκερ, το Χιούστον θα παίζει small ball, ρισκάροντας πολύ στην άμυνα, έχοντας όμως πολλά θετικά στην επίθεση.

Mετά και από την αποχώρηση του Καπέλα, οι Ρόκετς έχουν την πιο κοντή 5άδα της λίγκας με μέσο όρο ύψους 1.95. Ο σέντερ τους (Τάκερ ή Χάουζ) θα γίνεται πάντα στόχος για τις αντίπαλες άμυνες. Ο Τάκερ βλέπει τον κόσμο από το 1.98, ενώ ο Χάουζ έχει ύψος 2.01. Ξεκάθαρο mismatch με κάθε αντίπαλο σέντερ στη λίγκα.

Oι Ρόκετς βάζουν τον Χάρντεν να πηδάει στα τζάμπολ

Δεν υπάρχει άνθρωπος που πίστευε πως θα το δει ποτέ αυτό. Κι όμως έγινε!

Οι Ρόκετς έβαλαν τον Τζέιμς Χάρντεν να πηδήξει στο τζάμπολ κόντρα στον Ζέλερ με τους Χόρνετς, ενώ πριν λίγες μέρες το ίδιο είχαν κάνει και κόντρα στους Μάβερικς εκεί όπου πήδηξε με τον Πόρζίνγκις.

O Moύσιας έχει ύψος 1.98, ενώ ο Ζέλερ βλέπει τον κόσμο από τα 2.13. Τεράστια διαφορά. Φανταστείτε να πηδήσει σε τζάμπολ απέναντι στον Τάκο Φολ. Θα μιλάμε για την φωτογραφία της σεζόν.

Χωρίς σέντερ είναι τρένο

Το πείραμα των Ρόκετς μέχρι τώρα αποδίδει καρπούς. Με Μάβερικς, Πέλικανς, Χόρνετς και Λέικερς επέλεξαν να ξεκινήσουν χωρίς σέντερ.

Πεντάρι ήταν ο Χάουζ και power forward o Τάκερ. Απολογισμός 4 νίκες. Και αν για τις τρεις πρώτες δεν είναι και μεγάλο θέμα, στο τελευταίο τους ματς με τους Λέικερς έκαναν μια ισχυρή δήλωση. Πήγαν μέσα στο LA και νίκησαν μια από τις καλύτερες ομάδες του ΝΒΑ φέτος.

Σε κανένα από αυτά τα ματς δεν συνάντησαν δυσκολίες, αν εξαιρέσεις το τελευταίο, κάτι που έστειλε μήνυμα στον Ντ'Αντονι που θεωρεί πως θα τα καταφέρει η ομάδα του χωρίς τον Καπέλα.

Μια πεντάδα που βοηθά το τρίποντο, έχει πολλούς παίκτες να παίζουν μακριά από την ρακέτα και να τραβάνε τους αντίπαλους ψηλούς προς τα έξω, ενώ δίνει χώρο στον Ουέστμπρουκ και τον Χάρντεν να μπει περισσότερο στη ρακέτα, να κάνει διεισδύσεις και να δημιουργήσει φθορά στον αντίπαλο. Μάλιστα ο Russ εκτέλεσε τους λιμνάνθρωπους, αφού τελείωσε το ματς με 41 πόντους και 17/28 σουτ, επιχειρώντας μόλις 2 τρίποντα.

Οι Ρόκετς είναι η πιο εξαρτημένη ομάδα στο ΝΒΑ από το τρίποντο

Η ομάδα του Ντ'Αντόνι επιχειρεί 43.8 ανά ματς και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας πάνω από Μπακς και Μάβερικς.

Δεν είναι τυχαίο πως αποτελούν το σύνολο που έχει το ρεκόρ στο ΝΒΑ σχετικά με τα περισσότερα τρίποντα σε ένα ματς. Είχε σουτάρει 70 τον Γενάρη του 2019 κόντρα στους Νετς.

Στα 4 τελευταία ματς που έχουν αγωνιστεί χωρίς καθαρόαιμο σέντερ, έχουν επιχειρήσει 45, 51, 60 και 44. Με Μάβερικς, Πέλικανς, Χόρνετς και Λέικερς. Ένα δείγμα για το που το πάνε.

Tο παράδειγμα της death lineup των Ουόριορς

Οι Ουόριορς αποτελούν την πιο πετυχημένη ομάδα της προηγούμενης δεκαετίας, παίρνοντας 3 πρωταθλήματα και παίζοντας σε ακόμα 2 τελικούς. Eίχαν 5 σερί παρουσίες σε τελικούς.

Σε αρκετά ματς ο Στιβ Κερ αποφάσισε να παίξει με την death lineup πεντάδα και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Είχε μαζί στο παρκέ τους Κάρι, Τόμπσον, Ντουράντ, Ιγκουοντάλα και Γκριν, μια σύνθεση που ευνοούσε τους πολλούς και εξαιρετικούς σουτέρ της ομάδας.

Την έκανε πιο λειτουργική, πιο γρήγορη και πιο ευέλικτη, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον αντίπαλο.

O ψηλός με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής τη σεζόν 2017-18 ήταν ο Τζόρνταν Μπελ που αγωνιζόταν 14 λεπτά ανά ματς. Την προηγούμενη σεζόν είχαν τον Πατσούλια που έπαιζε 18 λεπτά ανά ματς, αλλά και πάλι ο ρόλος του στην επίθεση ήταν υποβαθμισμένος με τόσους σταρ γύρω του.

Στον δρόμο που χάραξαν οι Ουόριορς θέλουν να κινηθούν οι Ρόκετς, με τη διαφορά πως το Χιούστον θέλει να βγάλει εντελώς από την εξίσωση τον κλασικό σέντερ από το ξεκίνημα του αγώνα.

Μπορεί να φέρει την... επανάσταση στο μπάσκετ!

Η αλλαγή που επιχειρούν οι Ρόκετς μπορεί να ταράξει τα... θεμέλια του ΝΒΑ και γενικότερα του μπάσκετ.

Οι Ουόριορς και ο Στεφ Κάρι επηρέασαν όλη τη λίγκα και τις ομάδες της, οι οποίες κάθε χρόνο σουτάρουν και περισσότερα τρίποντα.

Το Χιούστον θέλει να περάσει κάτι πρωτοποριακό, βγάζοντας από το παιχνίδι τον σέντερ και παίζοντας με κοντά και λειτουργικά σχήματα που θα δίνουν άγρια ομορφιά στο ματς.

Μέχρι τώρα με την κοντή πεντάδα, έχουν 4 στα 4. Αν συνεχίσουν να τα πηγαίνουν εξαιρετικά και να μπερδεύουν τους αντιπάλους, δεν θα είναι δύσκολο το παράδειγμα τους να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες. Και τότε η αλλαγή αυτή θα φέρει επανάσταση στο άθλημα. Άλλωστε το μπάσκετ είναι άθλημα των... κοντών. Είναι άθλημα που το παίζουν ψηλοί, αλλά… κουμάντο κάνουν οι κοντοί!

 

NBA Τελευταία Νέα