Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα αθλήματα και τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν θέση στο Παρίσι μέσα στο 2024

Κώστας Ευθυμιάδης
H Κατερίνα Στεφανίδη χαιρετά τον κόσμο πριν ανέβει στο βάθρο στο Ρίο
Η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων… έρχεται και το Gazzetta κάνει μια εκτίμηση για το ποιοι περιμένει να συμπληρώσουν την αποστολή της Ελλάδας στο Παρίσι.

Επτά μήνες έμειναν για το κορυφαίο αθλητικό «ραντεβού» του πλανήτη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο Παρίσι όπου είναι εξασφαλισμένα 31 εισιτήρια για την Ελλάδα (τα 12 της εθνικής πόλο ανδρών) και τουλάχιστον άλλοι 40 αθλητές και αθλήτριες φιλοδοξούν πως θα ακολουθήσουν στην πτήση για την Γαλλική πρωτεύουσα.

Από τις 3 Ιανουαρίου κιόλας, οι προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες συνεχίζονται, με την Εθνική πόλο γυναικών να διεκδικεί θέση μέσω του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Το Gazzetta κάνει μία εκτίμηση για τα αθλήματα και τους αθλητές/τριες, που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να ταξιδέψουν στη Γαλλία.


Στίβος

H Eλίνα Τζένγκο σε προθέρμανση

Ηδη έχουν προκριθεί Τεντόγλου, Ντρισμπιώτη και Καραλής. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή μέσω ορίων πρόκρισης ή του ranking, των Κατερίνα Στεφανίδη, Ελίνα Τζένγκο, Χρήστου Φραντζεσκάκη, Μιχάλη Αναστασάκη, δύο βαδιστριών τουλάχιστον από τις Παπαδοπούλου, Φιλτισάκου, Φιάσκα, ενώ υπάρχει και ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ που λογικά θα πάει στο Παρίσι και για το ατομικό, αλλά και για το μεικτό μαζί με την Ντρισμπιώτη.

Σοβαρές πιθανότητες έχουν να προκριθούν μέσω κατάταξης οι Εμμανουηλίδου, Σπανουδάκη, Πεσιρίδου, Δόση, Γκούσιν, Σκαρβέλη, Τσιάμης, Ανδρικόπουλος, Πανταζής, Ζάλτος και Κυριαζής.

Θα το παλέψουν Πόλακ, Καρύδη, Μουζενίδης, Λατιφλάρι και Παυλίδης, μεταξύ άλλων.

Μπάσκετ

Η Εθνικη ανδρών θα διεκδικήσει την πρόκριση μέσα από το προολυμπιακό τουρνουά του Ιουλίου (2-7) που θα γίνει στην Αθήνα. Μία ομάδα από τις 8 που συμμετέχουν, θα πάρει το εισιτήριο, με την εθνική μας να είναι στον ίδιο όμιλο με Δομινικανή Δημοκρατία (του Καρλ Αντονι Τάουνς) και την Αίγυπτο, αλλά σε ημιτελικά και τελικό θα περιμένουν Κροατία και Σλοβενία (του Λούκα Ντόνσιτς). Αν παίξει με όλα της τα «όπλα» και ο Αντετοκούνμπο δεν φτάσει βαθιά στα playoff του ΝΒΑ και αγωνιστεί στο ΣΕΦ, θα έχει τον πρώτο λόγο λογικά.

Κολύμβηση

Ηδη έχουμε 5 συμμετοχές (Ντουντουνάκη, Χρήστου, Μπίλας, Γκολομέεφ, Σίσκος) ενώ μέσω ορίων πρόκρισης θα διεκδικήσουν συμμετοχή και οι Βαζαίος, Δράκου, Παπαστάμος, Μάρκος, Δρασίδου, Μελαδίνης και οι σκυταλοδρομίες)

Πόλο

H Καμμένου δίνει οδηγίες στην εθνική πόλο γυναικών

Η Εθνική ανδρών έχει εξασφαλίσει θέση, ενώ οι γυναίκες θα έχουν δύο ευκαιρίες. Η πρώτη είναι στο Ευρωπαϊκό τον Ιανουάριο όπου δίνεται ένα εισιτήριο (θα το πάρει όποια κερδίσει τον τίτλο ή πλασαριστεί πάνω από Ολλανδία, Ισπανία) και η δεύτερη στο Παγκόσμιο του Φεβρουαρίου όπου θα δοθούν άλλα δύο εισιτήρια.
Σε κάθε περίπτωση η εθνική μας ομάδα πρέπει να τερματίσει ψηλά και η θέση της στη φάση των ομίλων του Ευρωπαϊκού, με τα χιαστί, θα καθορίσει την τύχη της. Αντικειμενικά έχει σοβαρές ελπίδες μέσω του Ευρωπαϊκού έστω κι αν δίνει μία θέση, ενώ πιο δύσκολα θα είναι στο Παγκόσμιο.

Συγχρονισμένη κολύμβηση

To ομαδικό, αλλά και το ντουέτο με τις Πλατανιώτη και Μαλκογεώργου διεκδικεί πρόκριση. Τον Φεβρουάριο θα δοθούν πέντε εισιτήρια μέσω Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο ομαδικό, καθώς και 3 για το ντουέτο όπου επίσης υπάρχει πιθανότητα (και πολύ μεγάλη) να έχουμε ελληνική παρουσία. Η Πλατανιώτη έχει φυσικά σοβαρές πιθανότητες να είναι παρούσα και στο σόλο του ατομικού.

Ανοιχτή θάλασσα

Δίνονται από 21 εισιτήρια σε άνδρες και γυναίκες (η 22η θέση ανήκει στην διοργανώτρια Γαλλία). Κάθε χώρα μπορεί να έχει έως 2 αθλητές/τριες. Ο Αλκης Κυνηγάκης για να πάει στο Παρίσι, θα πρέπει να τερματίσει μέσα στην 13αδα στο 10αρι του Παγκοσμίου τον Φεβρουάριο, ή και λίγο πιο πίσω, αν μέσα στην 13αδα υπάρχουν αθλητές που έχουν εξασφαλίσει ήδη θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ΔΟΕ δίνει και από ένα εισιτήριο στον κορυφαίο αθλητή-τρια από κάθε ήπειρο που δεν θα περάσει μέσω Παγκοσμίου.Οι πιθανότητες είναι σαφώς υπέρ του

Τένις

Τσιτσιπάς και Σάκκαρη σε χειραψία

Τσιτσιπάς και Σάκκαρη θα πάνε στο Παρίσι καθώς παραμένουν ψηλά στα ranking. Πάνε οι πρώτοι 56 στο ranking ως τις 10 Ιουνίου, συν τον κορυφαίο ανά ήπειρο εκτός Νο56, έναν από την διοργανώτρια, καθώς κι έναν με πρόσκληση και δύο κατόχους grand slam (ουσιαστικά… πρόσκληση σε Ναδάλ).
Στο διπλό και το μεικτό περνούν οι πρώτοι 10 στον κόσμο και οι 14 καλύτεροι σε μέσο όρο ranking συν 7 θέσεις από παίκτες του απλού που θα παίξουν και στο διπλό (πιθανή παρουσία αδερφών Τσιτσιπά).

Πάλη

To 2024 θα δοθούν τα τελευταία εισιτήρια είτε μέσω του Ευρωπαϊκού (4-7 Απριλίου, Μπακού), είτε μέσω του παγκόσμιου προολυμπιακού τουρνουά (9-12 Μαϊου Κωνσταντινούπολη). Δύο θέσεις θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό και 3 σε κάθε κατηγορία από το τελευταίο τουρνουά στην Τουρκία.
Σοβαρές πιθανότητες έχει να προκριθεί η Μαρία Πρεβολαράκη, ενώ ο Κουρουγκλίεφ αν πάρει το ελληνικό διαβατήριο, θεωρείται δεδομένο πως θα προκριθεί στο Παρίσι. Λίγες ελπίδες έχει και ο βενιαμίν της Εθνικής, Αρίωνας Κολιτσόπουλος.

Τοξοβολία

Τον Μάιο του 2024 κρίνονται πολλά καθώς στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Εσσεν θα δοθούν τρία εισιτήρια στο ομαδικό. Αλλα τρία θα δοθούν στο προολυμπιακό που θα γίνει στην Αττάλεια τον Ιούνιο. Στο ατομικό θα δοθεί στις διοργανώσεις αυτές από ένα εισιτήριο σε κάθε κατηγορία. Αλλα δύο εισιτήρια θα δοθούν μέσω κατάταξης. Η Ευαγγελία Ψάρα διεκδικεί θέση στο ατομικό, ενώ μέσω ομαδικού ελπίζει κι εκεί να πάρει ένα εισιτήριο.Αν το καταφέρει, θα γίνει η κορυφαία όλων των εποχών στην Ελλάδα, σε συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (7).

Πυγμαχία

Δύο ευκαιρίες μέσω προολυμπιακών τουρνουά (29/2 - 12/3 στην Ιταλία και 23/5 - 5/6 στην Ταϊλάνδη) θα έχουν οι αθλητές για πρόκριση. Θα δοθούν τέσσερα εισιτήρια ανά κατηγορία ή 4 και 3 συν μια θέση μέσω κατάταξης (ανάλογα την κατηγορία), δηλαδή στο σύνολο 8 αθλητές ανά κατηγορία, θα πάνε στο Παρίσι. Δύσκολα θα έρθει η πρόκριση, ωστόσο πιθανότητες υπάρχουν για να έχουμε έστω μία εκπροσώπηση

Ποδηλασία

Το άθλημα έχει ήδη μία θέση στον αγώνα δρόμου (Μπούγλας) και το 2024 θα διεκδικήσει προκρίσεις και στην πίστα. Οι Χρήστος Βολικάκης και Ηρώ Μηλάκη ως τις 15 Απριλίου θα προσπαθήσουν μέσα από αγώνες πρόκρισης ή την κατάταξη, να εξασφαλίσουν μία θέση στην διοργάνωση.

Ξιφασκία

H Δώρα Γκουντούρα κατά αναχώρησή της στο αεροδρόμιο

Οι Δώρα Γκουντούρα και Δέσποινα Γεωργιάδου κυνηγούν το ένα εισιτήριο που μπορεί να έχει η Ελλάδα στο Παρίσι. Για να αγωνιστούν και οι δύο, θα πρέπει να πάρει πρόκριση το ομαδικό, πράγμα που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο.
Μέσω κατάταξης θα κριθούν εισιτήρια ως την 1η Απριλίου, ενώ δύο εβδομάδες μετά θα γίνει προολυμπιακό τουρνουά που δίνει μια θέση. Εκει, στο ομαδικό θα πρέπει η Ελλάδα να είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα στις θέσεις 5-16 που δεν θα έχει εξασφαλίσει νωρίτερα την πρόκριση, για να πάει στο Παρίσι. Με αυτό το δεδομένο, η αθλήτρια με την υψηλότερη κατάταξη (αυτή τη στιγμή η Γκουντούρα), θα είναι και αυτή που θα πάει στο Παρίσι. Σίγουρα θα έχουμε μία ελληνική παρουσία σε κάθε περίπτωση.

Γυμναστική

Ο Πετρούνιας θα είναι και πάλι παρών στο κορυφαίο ραντεβού, όπου θέση διεκδικούν τo ανσάμπλ, η Παναγιώτα Λύτρα (ρυθμική) αλλά και οι Ηλιόπουλος και Τσολακίδης στο ατομικό της ενόργανης. Εισιτήρια θα δοθούν μέσα από το Παγκόσμιο κύπελλο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2024.
Το ανσάμπλ θέλει στο Ευρωπαϊκό να πάρει το ένα εισιτήριο που θα δοθεί. Ηδη από Ευρώπη έχουν εξασφαλίσει πρόκριση Βουλγαρία, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία, Ουκρανία και Γαλλία και έχει σοβαρές ελπίδες.

Κωπηλασία

Ηδη η Ελλάδα έχει δύο εισιτήρια (Ντούσκος και στο διπλό οι Μπούρμπου και Αναστασιάδου), ενώ διεκδικεί τουλάχιστον άλλα τρία. Τα ελληνικά πληρώματα με τις Φίτσιου, Κοντού, Φράγκου, Δαλίδου, Παπακωνσταντίνου, Καλανδαρίδη, Παλαιοπάνο και Γκαϊδατζή, θα διεκδικήσουν μια θέση στο Παρίσι είτε από την Ευρωπαϊκή ρεγκάτα 25-28 Απριλίου στο Ζέγκεντ), είτε από το προολυμπιακό της Λουκέρνης (19-21 Μαϊου). Σε κάθε κατηγορία θα δοθούν δύο εισιτήρια, με εξαίρεση το σκιφ γυναικών όπου θα δοθούν τρία.

Σκοποβολή

H Ελλάδα έχει 5 εισιτήρια στο ατομικό, αλλά κυνηγά και το ομαδικό στο σκητ που έχει σοβαρές πιθανότητες να προκριθεί. Αν το κάνει, θα ταξιδέψει και ο Μαυρομάτης στο Παρίσι.

Τζούντο

H Ελισάβετ Τελτσίδου σε αγώνα

Στις 23 Ιουνίου κλείνουν οι προκρίσεις. Αυτή τη στιγμή εντός πρόκρισης είναι ο Τσελίδης στα 90κ., και η Τελτσίδου στα 70κ.Συνολικά 17 εισιτήρια θα δοθούν από κατάταξη και η Τελτσίδου είναι στο Νο1 από αυτές που δεν έχουν προκριθεί. Ο Τσελίδης, στα 2 επιπλέον εισιτήρια που παίρνει η Ευρώπη μέσω κατάταξης, έχει μακράν την καλύτερη βαθμολογία. Και οι δύο αναμένεται να πάνε Παρίσι.

Ταε κβον ντο

To διήμερο 1-2 Μαρτίου θα κριθούν τα τελευταία ευρωπαϊκά εισιτήρια. Δύο κορυφαίοι Ευρωπαίο από κάθε κατηγορία θα περάσουν, ενώ στο Παρίσι θα πάνε και οι 5 καλύτεροι στα ranking για τους Ολυμπιακούς. Στο Νο6 είναι ο Τεληκωστόγλου, στο Νο7 ο Χαμαλίδης, στο Νο8 η Καλτέκη, στο Νο10 η Σαρβανάκη, ενώ υπάρχει και η Τζέλη. Αν μέσω ranking δεν τα καταφέρουν, υπάρχει και το προολυμπιακό τουρνουά.

@Photo credits: eurokinissi, FOTOARENA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα