Ολυμπιακοί Αγώνες: Η διαδρομή του μαραθωνίου στο Παρίσι θα αποτελεί φόρο τιμής στην Γαλλική επανάσταση και τις γυναίκες

Newsroom
Ολυμπιακοί Αγώνες: Η διαδρομή του μαραθωνίου στο Παρίσι θα αποτελεί φόρο τιμής στην Γαλλική επανάσταση και τις γυναίκες

bet365

Φόρο τιμής στις γυναίκες και τη Γαλλική Επανάσταση θα αποτελέσει η διαδρομή του μαραθωνίου, που επιλέχθηκε από τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, στο Παρίσι.

Οι διοργανωτές τω Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, ανακοίνωσαν πως η κούρσα του μαραθωνίου θα ξεκινήσει από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και οι αθλητές θα φτάσουν ως τα ανάκτορα των Βερσαλλιών και θα επιστρέψουν.

Η διαδρομή ακολουθεί τα βήματα της πορείας χιλιάδων γυναικών, τον Οκτώβριο του 1789, που έφτασαν ως το παλάτι του Βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου, διαμαρτυρόμενες για την τιμή του ψωμιού. Φτάνοντας στις Βερσαλλίες, υποχρέωσαν τον Βασιλιά να επιστρέψει μαζί τους στο Παρίσι, σε ένα γεγονός που πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι σηματοδοτεί το τέλος της απόλυτης μοναρχίας στη Γαλλία.

«Επιχειρούμε να δώσουμε ένα νόημα στα αγωνίσματά μας και η επιλογή αυτής της διαδρομής ήταν ένας καλός τρόπος για να το επιτύχουμε. Θέλουμε να πρωτοπορήσουμε», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Τόνι Εστανγκέ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι ο μαραθώνιος των γυναικών αυτός που θα κλείσει το πρόγραμμα και όχι εκείνος των ανδρών, που θα γίνει μία ημέρα νωρίτερα.

Παράλληλα, οι Γάλλοι προγραμματίζουν να διοργανώσουν και δύο αγώνες μαζικής συμμετοχής, έναν μαραθώνιο και μία κούρσα 10χλμ., με τη συμμετοχή σε κάθε αγώνα να ορίζεται στο συμβολικό νούμερο των 20.024 ατόμων. «Η χώρα μας υποστηρίζει καθαρά και ξάστερα ότι ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου πρέπει περισσότερο από ποτέ να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλες τις γενιές, οδηγώντας σε μαζική συμμετοχή. Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει με θετικό τρόπο την κοινωνία. Ας του δώσουμε όλα τα μέσα για να το κάνει», τόνισε η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά-Καστερά.

Η διαδρομή του μαραθωνίου θα περάσει από εμβληματικά μνημεία του Παρισιού, όπως ο Πύργος του Αϊφελ, το Λούβρο, το Παλέ Γκαρνιέ και η Κήπος του Κεραμεικού, ενώ θα είναι ασυνήθιστα απαιτητική για τους δρομείς, καθώς περιλαμβάνει μία υψομετρική διαφορά 436 μέτρων, κάτι που σημαίνει για τους αθλητές πως δεν θα ψάχνουν για χρόνους, αλλά θα πάνε σε κούρσα τακτικής.

Η διαδρομή του μαραθωνίου στο Παρίσι

«Πέρα από κάθε αμφιβολία, το μαραθώνιος στο "Παρίσι 2024" θα έχει κάτι το ιδιαίτερο. Το να αγωνίζεσαι σε ένα τόσο εντυπωσιακό σκηνικό, σε ένα μέρος με τόση ιστορία και συμβολισμούς, θα είναι μία μοναδική εμπειρία», δήλωσε ο δις Ολυμπιονίκης και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Ελιούντ Κιπτσόγκε.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα