Βαγγέλης Παπανίκος: Ο πρώτος προπονητής του Τεντόγλου σκιαγραφεί στο Gazzetta τον χαρακτήρα του χρυσού Ολυμπιονίκη

Κώστας Ευθυμιάδης
Βαγγέλης Παπανίκος: Ο πρώτος προπονητής του Τεντόγλου σκιαγραφεί στο Gazzetta τον χαρακτήρα του χρυσού Ολυμπιονίκη

bet365

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Μίλτο Τεντόγλου, ο Βαγγέλης Παπανίκος, αποκαλύπτει στο Gazzetta τον… ατίθασο χαρακτήρα του χρυσού ολυμπιονίκη, τον οποίο «τιθάσεψε» ο Γιώργος Πομάσκι.

Μια παρέα 5-6 παιδιών που λάτρευε το παρκούρ, πηδούσε από ταράτσα σε ταράτσα, αλλά και στους τοίχους του Δημοτικού Σταδίου των Γρεβενών.

Εκεί ένας προπονητής στίβου, ο Βαγγέλης Παπανίκος, τους είδε, τους μάζεψε και τους έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουν να κάνουν άλματα, μιας και αυτό ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία τους. Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά ήταν και ο 15χρονος Μίλτος Τεντόγλου.

O Βαγγέλης Παπανίκος

Μαζί με τους φίλους του ήθελαν να αθληθούν και ο Παπανίκος τους έδωσε αυτή την ευκαιρία. Μόνο που για να τους το επιτρέψει, υπήρχαν ανταλλάγματα.

«Τους έδωσα την ευκαιρία να κάνουν παρκούρ στο στάδιο, αλλά με συμφωνίες. Να μην αφήνουν το στρώμα ξεσκέπαστο, να στρώνουν την άμμο και να περιποιούνται όργανα και αντικείμενα. Το έκαναν και ήταν όλα πάντα τακτοποιημένα» περιγράφει στο Gazzetta ο κ. Παπανίκος, ο οποίος λίγο καιρό μετά ξεχώρισε από αυτή την παρέα τον Μίλτο.

Παπανίκος: «Ηταν δύσκολο να τον τιθασέψουμε»

Ο προπονητής του στίβου, μιλώντας στο Gazzetta, περιέγραψε τον χαρακτήρα του 15χρονου, τότε, Τεντόγλου, ο οποίος δεν ήταν καθόλου εύκολος στην διαχείριση.

«Αρχισε μια σχέση με τα παιδιά και λίγο καιρό μετά προσέγγισα τον Μίλτο. Στην αρχή ήταν ατίθασος. Δεν μπορούσε να μπει σε ομαδικό πνεύμα. Ήταν αρκετά δύσκολο να τον εντάξουμε στην ομάδα. Βλέποντας το ταλέντο του όμως επιμείναμε και ενέδωσε κι αυτός. Σταδιακά και δύσκολα μεν, αλλά ενέδωσε» περιγράφει ο Βαγγέλης Παπανίκος.

«Αρχικά δοκίμασε ύψος, επειδή του άρεσε, όμως οδηγηθήκαμε στο μήκος γιατί λόγω παρκούρ του ήταν πιο οικείο. Μόλις είδε τα πρώτα αποτελέσματα, κατάλαβε ότι πρέπει να αρχίσει να αθλείται πιο συστηματικά. Αλλά κι αυτό λόγω του χαρακτήρα του ήταν δύσκολο. Δεν καταλάβαινε ότι με μέσω της προπόνησης θα γινόταν καλύτερος. Είχε όμως πείσμα και επιμονή σαν χαρακτήρας και όταν έκανε μια άσκηση την έκανε και δέκα και είκοσι φορές» αποκαλύπτει ο Παπανίκος για τον παίδα, τότε, Τεντόγλου.

«Όταν πρωτοασχολήθηκε δεν εμφανιζόταν τακτικά στις προπονήσεις. Για ένα εξάμηνο μάλιστα είχε εξαφανιστεί και γύρισε μετά από ένα ταξίδι στην Γερμανία. Και μετά υπήρχαν στάδια που τον χάναμε για λίγο, αλλά αυτά όσο ανέβαινε αγωνιστικά, αραίωναν. Κατέβηκε στο πανελλήνιο πρωταθλημα παμπαίδων όπου ήρθε δεύτερος με 6,40μ., αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει ότι αδικούσε τον εαυτό του με το πως αγωνίστηκε. Εκανε λάθη, αλλά μπήκε στο τρυπάκι να το δει πιο σοβαρά γιατί του άρεσε που πήρε μετάλλιο, όπως του άρεσε ότι θα μπορούσε να κάνει ταξίδια και να γνωρίσει νέα παιδιά. Ετσι το πήρε και πιο σοβαρά» προσθέτει ο προπονητής από τα Γρεβενά.

Παπανίκος: «Η επιλογή Πομάσκι ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία του»

Ο Παπανίκος γνωρίζοντας πως ο αθλητής του έπρεπε να κάνει το μεγάλο βήμα, συμφώνησε πως έπρεπε να κατέβει στην Αθηνα. Εκεί είχε βρει ο Τεντόγλου ήδη τον προπονητή που ήθελε να τον αναλάβει. Τον Γιώργο Πομάσκι.

«Λόγω ιδιοσυγκρασίας έγινε η σωστή επιλογή νομίζω. Ο Μίλτος γνώρισε τον Πομάσκι σε ένα καμπ στον Αγιο Νικόλαο και πίστευε ότι θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί του. Έγινε σωστή επιλογή και αυτό είναι το σημαντικότερο» ανέφερε και περιέγραψε τις διαφορές που βλέπει στον σημερινό Τεντόγλου, από τον… ατίθασο έφηβο.

«Τώρα είναι πιο συνεπής. Παλιά ερχόταν για προπόνηση αργά γιατί δεν σκεφτόταν να το κάνει συστηματικά. Παλιά επίσης δεν ήθελε να κάνει καθόλου βάρη. Με τον Πομάσκι κατάλαβε ότι με σωστή προπόνηση στα βάρη, θα εκτοξευτεί σαν αθλητής. Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που άλλαξε, είναι η καθημερινότητά του. Παλιά κοιμόταν όλη μέρα και τη νύχτα ξενυχτούσε στα video games. Τώρα έχει αλλάξει το ωράριό του όπως και η διατροφή του. Εξακολουθεί και τρώει τα πάντα, αλλά πλέον τρώει και με… ενοχές όταν γεύεται κάτι εκτός διατροφής» αποκάλυψε ο Παπανίκος.

Η δοκιμασία στο Ρίο

Ο Τεντόγλου αγωνίστηκε για δεύτερη φορά σε Ολυμπιάδα. Στο Ρίο δεν τα πήγε καλά και αποκλείστηκε από τον προκριματικό, αλλά ήταν μια εμπειρία που ήθελε να ξεχάσει όπως μας ανέφερε ο πρώην προπονητής του.

«Είχε πάει στο Ρίο σε ένα ξένο περιβάλλον γι’ αυτόν. Δεν τα πήγε όπως περίμενε και είχε απογοητευτεί λίγο. Ηταν τελείως μόνος του εκεί στο ξενοδοχείο και δεν είχε ούτε φαγητό. Ήταν σκασμένος από την εμπειρία αυτή. Δεν τα πήγε και καλά στον αγώνα. Του βγήκε όμως σε καλό γιατί ήξερε τι θα αντιμετωπίσει στο Τόκιο».

Βελτίωση κάθε χρόνο

Ο Τεντόγλου πριν τον αναλάβει ο Πομάσκι είχε κάνει στα πρώτα του άλματα σας παμπαίδας 6,40μ. Η βελτίωσή του ανά χρόνο εντυπωσιακή. Από 6,40μ., έκανε 7,13μ., μετά 7,74μ. και μετά 8,19μ. την χρονιά πριν τον αναλάβει ο Πομάσκι.

«Με τον Πομάσκι μετά ωρίμασε σαν αθλητής. Εβαλε τεχνικά στοιχεία και ο Γιώργος του έπλασε τον χαρακτήρα. Ο Μίλτος ήταν έξυπνο παιδί πάντα και επεξεργαζόταν τις κινήσεις του. Θυμάμαι στο Αργος Ορεστικό έκανε άλμα με ψαλίδι στα 7,64μ. Στην προπόνηση το δοκίμαζε συνέχεια και ήξερε ότι αυτό θα τον βοηθήσει» αναφέρει ακόμη ο Β. Παπανίκος που περιγράφει τον Μίλτο ως ένα πολύ απλοϊκό παιδί.

«Στο γήπεδο εμφανιζόταν με ένα μπλουζάκι και ένα παντελονάκι. Δεν τον ενδιέφερε πως θα ντυθεί ή τι ρούχα θα φοράει στον αγώνα. Δεν τον ένοιαζαν τέτοια πράγματα. Αυτό άλλαξε. Αρχισε να ενδιαφέρεται για το πως εμφανίζεται στους αγώνες, να μαθαίνει πράγματα που αφορούν τον στίβο. Κάποτε δεν ήξερε ούτε ποιος είχε το πανελλήνιο ρεκόρ και μετά στο Ευρωπαϊκό πήγε να χαιρετήσει την Ντρέσλερ που ήταν κριτής στο σκάμμα» περιγράφει ακόμη ο Παπανίκος, που περιέγραψε το πως αντέδρασε στο τελευταίο άλμα του Τεντόγλου.

«Εβλεπα από το σπίτι τον τελικό. Στο τελευταίο άλμα κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό. Μακάρι να συνεχίσει έτσι ο Μίλτος να μας κάνει να χαρούμε κι άλλες επιτυχίες»…


 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα