Ολυμπιακοί Αγώνες: Πολιτική, Χρήμα, Ελπίδα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πολιτική, Χρήμα, Ελπίδα

bet365

Ο Αντώνης Πατσούρας γράφει για το ταξίδι των Ολυμπιακών Αγώνων στο χρόνο. Στιγμές, δάκρυα, προπαγάνδα.

Κάθε χώρα έχει διαφορετική αντίληψη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για τους Αμερικανούς ήταν και είναι πάντα μπίζνα.

Για τους Γιουγκοσλάβους μετράνε μόνο αυτοί που κερδίζουν μετάλλια και όχι οι οχτώ πρώτοι. Για τους Σοβιετικούς ήταν ένας τρόπος να δείξουν την πρόοδο τους έναντι των Αμερικανών.

Για τους Έλληνες είναι λίγο απ' όλα. Αυτή η μικρή χώρα που "γέννησε" τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έχει το μερίδιο που της αναλογεί από την οικονομική "πίτα" για την "πατέντα" της.

Την "έριξαν" την Ελλάδα. Θα έπρεπε να μας πληρώνουν για να τους δανείζουμε την ιστορία μας. Για τους Έλληνες αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα ξεκινήσουν επίσημα σήμερα (23/7) θα συνδεθούν για πάντα με τον Giannis και το πρωτάθλημα που κατέκτησε στο NBA.

Θα λένε μετά από χρόνια: "Θυμάσαι τότε που είχε πάρει ο Giannis το πρωτάθλημα" ενώ κάποιοι πιο "ψαγμένοι" θα θυμούνται μετά από δεκαετίες τον covid-19 και το "Τόκιο 2020" που διεξήχθη το 2021.

Μερικοί θα μνημονεύουν και εκείνους που κέρδισαν μετάλλια. Η αλήθεια είναι ότι όσο τα χρόνια κυλούν το ενδιαφέρον του κόσμου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι το ίδιο.

Οι μόνοι που προσμένουν με χαρά και αγωνία τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι παρά οι αθλητές. Πάντα το ν' αγωνιστείς σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι κάτι σπουδαίο.

Μέχρι να πάψει να είναι "καλή μπίζνα" και να "σβήσουν" ή να αντικατασταθούν με κάτι άλλο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εδώ και χρόνια, πολιτική, χρήμα και μετά αγώνες αθλητών.

"Αθάνατοι" χρηματίζονται για να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας μιας πόλης, άλλοι πάνε στην φυλακή για διαφθορά, άλλοι μετρούν τα κρούσματα ντόπινγκ και άλλοι ψάχνουν τρόπους για να ξεγελάσουν εκείνους που ελέγχουν τους αθλητές για να μάθουν εάν είναι "καθαροί" οι Αγώνες.

Από τον Λούη στο Λιούις

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ελληνική «πατέντα» αλλά δεν τους επανέφεραν οι Έλληνες. Ένας Γάλλος που έβλεπε μπροστά, ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, τους αναβίωσε και ξεκίνησαν τιμής ένεκεν από την Ελλάδα.

Ήταν το 1896 και διεξήχθησαν στην Αθήνα. Ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε πει το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», δεν βγήκε ξανά πρωθυπουργός και ο Θόδωρος Δηλιγιάννης ανέλαβε το 1896 μαζί με τους εθνικούς ευεργέτες να κάνει το όνειρο πραγματικότητα.

Κάτι σαν την "Μεγάλη Ελλάδα" που έκανε πράξη, έστω και για λίγο ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κάποιες δεκαετίες αργότερα και μετά έχασε τις εκλογές.

Η Ελλάδα ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 μετά από περίοδο πτώχευσης ενώ το 2004 τους διοργάνωσε και μετά οδηγήθηκε στο ΔΝΤ.

Από το 1896 ο αθλητής που πέρασε στην ιστορία ήταν ο Σπύρος Λούης. Ο νερουλάς από το Αμαρούσιον που κέρδισε στον Μαραθώνιο.

Έδωσαν το όνομα του στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας που εγκαινιάστηκε στη δεκαετία της Αλλαγής και κανείς άλλος από εκείνους τους Αγώνες δεν έχει σήμερα την φήμη του Λούη.

Στους πρώτους Ολυμπιακούς συμμετείχαν μόνο άνδρες όχι με ευθύνη της Ελλάδος. Οι γυναίκες εμφανίστηκαν δειλά το 1900.

Ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που δεν ήταν Ολυμπιακοί Αγώνες αφού διαρκούσαν μήνες και διεξάγονταν παράλληλα με διεθνείς εκθέσεις.

Οι Γάλλοι τους εγκαινίασαν στο Παρίσι το 1900, οι Αμερικακοί τους έφτιαξαν στα μέτρα τους το 1904 στο Σεντ Λούις. Οι Αγώνες εκεί ξεκίνησαν τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο.

Ο Βεζούβιος και ο Τσικλητήρας

Στο διάστημα αυτό άλλοι παντρεύτηκαν, άλλοι πέθαναν, άλλοι άλλαξαν κατηγορία. Το 1908 εμφανίστηκε για πρώτη φορά το Λονδίνο αφού ο Βεζούβιος δεν άφησαν τους Ιταλούς να τους διοργανώσουν και μετά ήρθε η Στοκχόλμη.

Στη Σουηδία έλαμψε ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας όπως και στο Λονδίνο. Ένας τεράστιος αθλητής που πήρε 4 μετάλλια σε 2 διοργανώσεις και ο Πύρρος Δήμας χρειάστηκε 4 για να τον ισοφαρίσει (είχε βέβαια 3 χρυσά ο Πύρρος).

Ένας αθλητής που ήθελε να πάει να πολεμήσει στους Βαλκανικούς. Πέθανε από ασθένεια της εποχής στα 24 του χρόνια.

Μετά από τον Τσικλητήρα η Ελλάδα θα πανηγυρίσει ξανά χρυσό στον στίβο το 1992 με την Βούλα Πατουλίδου η οποία στη Βαρκελώνη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κερδίζει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στη Σουηδία έλαμψε και ο Ινδιάνος Τζίμι Θορπ.

Πόλεμος και Ειρήνη

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος θα διακόψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς έλεγαν ότι οι Αγώνες σταματούσαν τους πολέμους στην σύγχρονη εκδοχή τους ο πόλεμος βάζει "φρένο" στους Αγώνες.

Από το 1912 οι Ολυμπιακοί Αγώνες επανήλθαν το 1920 στην Αμβέρσα και μετά το 1924 πάλι στο Παρίσι. Από το 1924 έως το 1952 η Ελλάδα δεν κέρδισε ούτε ένα μετάλλιο!

Στο Παρίσι ο Κουμπερτέν θα αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο της ΔΟΕ και θα ακούσουμε για πρώτη φορά το σύνθημα «Citius Altius, Fortius», που σημαίνει «ταχύτερα, ψηλότερα, δυνατότερα» και σήμερα είναι πλέον... γραφικό.

Ο Πάαβο Νούρμι κερδίζει 5 χρυσά μετάλλια στο Παρίσι!

Το 1928 στο Άμστερνταμ θα "γεννηθεί" η Ολυμπιακή Φλόγα ενώ θα δούμε και τον πιο διάσημο ηθοποιό που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες που δεν είναι άλλος από τον Αμερικανό κολυμβητή, Τζόνι Βαϊσμίλερ. Τον Ταρζάν.

Το 1932 το Λος Άντζελες θα διοργανώσει για πρώτη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί μια Αμερικανίδα με το όνομα Στέλα Γουόλς θα κερδίσει το χρυσό στα 100μ και πολλές δεκαετίες αργότερα όταν θα χάσει τη ζωή της σε ληστεία θα αποκαλυφθεί πως είναι άνδρας!

Ο Αδόλφος Χίτλερ και η ναζιστική Γερμανία θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο και θα είναι ο θρίαμβος της προπαγάνδας.

Ο Γκέμπελς τα έχει οργανώσει όλα τέλεια. Βέβαια δεν είχαν υπολογίσει τον Αμερικανό έγχρωμο Τζέσε Όουενς που κέρδισε 4 χρυσά!

Ο Όουενς ρεζίλεψε τον Χίτλερ και την προπαγάνδα της αρείας φυλής. Μετά από τρία χρόνια οι Γερμανοί ξεκίνησαν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμοι.

Η ιπτάμενη νοικοκυρά από την Ολλανδία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα διεξαχθούν το 1940 και το 1944 και θα επιστρέψουν το 1948 στο Λονδίνο με την "ιπτάμενη νοικοκυρά" την Ολλανδέζα Φάννυ Μπλάκερνς Κουν που θα κερδίσει 4 χρυσά ενώ είναι ήδη μητέρα 2 παιδιών.

Το 1952 στο Ελσίνκι θα θριαμβεύσει ο Εμίλ Ζάτοπεκ (5000, 10000, μαραθώνιος) και η γυναίκα του Ντάνα θα κερδίσει μετάλλιο στον ακοντισμό.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο ποδόσφαιρο και μέσα από εκεί θα βγει ο "ήρωας του Τάμπερε" ο τερματοφύλακας Νίκος Πεντζαρόπουλος.

Το 1956 οι Σοβιετικοί θα εισβάλουν στην Βουδαπέστη και ένας αγώνας ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και στην Ουγγαρία στη Μελβούρνη θα βαφτεί στο αίμα.

Εκεί θα δούμε και την επίσης Ουγγαρέζα Άγκνες Κελέτι να κερδίζει 4 χρυσά στην ενόργανη γυμναστική. Η Κελέτι που είναι και Εβραία είναι η μεγαλύτερη εν ζωή κάτοχος Ολυμπιακού μεταλλίου αφού στις 9/1/2021 έκλεισε τα 100.

Το 1960 θα δούμε στη Ρώμη τον «ξυπόλητο μαραθωνοδρόμο» Αμπέμπε Μπεκίλα, τον Κάσιους Κλεί η Μοχάμεντ Άλι να κερδίζει χρυσό, την Αμερικανίδα Βίλμα Ρούντολφ που είχε "χτυπηθεί' μικρή από πολιομυελίτιδα να κερδίζει χρυσό στα 100μ και 200μ ενώ ακούσαμε σε πρώτη εκτέλεση και τον Ολυμπιακό Ύμνο σε στίχους του Κωστή Παλαμά.

Α, και να μην ξεχάσουμε. Ο διάδοχος Κωνσταντίνος μαζί τον Οδυσσέα Εσκιντζόγλου και τον Γιώργο Ζαϊμη έφεραν στη χώρα μας το χρυσό στην κλάση Ντράγκον στην ιστιπλοϊα.

Γροθιές και "Μαύρος Σεπτέμβρης"

Το 1964 οι Ιάπωνες θα διοργανώσουν για πρώτη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ το 1968 θα τους πάρουν οι Μεξικανοί.

Θα μας χαρίσουν τα 8,90μ του Μπίμον στο μήκος αλλά και τις υψωμένες γροθιές-σύμβολο των Σμιθ και Κάρλος. Μαύρη δυναμη.

Το 1972 στο Μόναχο θα "χτυπήσει" ο "Μαύρος Σεπτέμρβης" και θα σκορπίσει τον θάνατο. Οι Παλαιστίνιοι εναντίον του Ισραήλ και ανάποδα. Μια ιστορία που δεν θα τελειώσει ποτέ.

Στο Μόναχο ο Αμερικανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτς θα κερδίσει 7 χρυσά μετάλλια! Οι Ανατολικογερμανοί θα κάνουν θαύματα που μερικά χρόνια μετά όλοι θα καταλάβουν την αιτία των περισσοτέρων.

Το 1976 στο Μόντρεαλ θα δοθεί το απόλυτο 10 στην 16χρονη Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι στη γυμναστική. Η Κομανέτσι θα κερδίσει συνολικά 5 χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά θα σοκάρει όταν αποκάλυψε την κακοποίηση της από τον γιο του Τσαουσέσκου.

Τα δάκρυα του Μίσα

Το 1979 οι Σοβιετικοί εισβάλουν στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες στη Μόσχα.

Το κάνουν πράξη. Αποφασίζουν το μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών και θα ακολουθήσουν άλλα 55 κράτη. Οι Αγώνες διεξάγονται μόλις με 80 κράτη.

Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων ο "Μίσα", μια αρκούδα, θα δακρύσει στην τελετή λήξης στο Στάδιο Λένιν και θα μείνει στην ιστορία.

Το 1984 στο Λος Άντζελες είναι η σειρά των χωρών του ανατολικού μπλοκ να "μπλοκάρουν" τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά συμμετείχαν 140 κράτη.

Οι Αμερικανοί σαρώνουν τα πάντα και κερδίζουν 83 χρυσά! Δεύτερη σε μετάλλια είναι η Ρουμανία. Ξεχωρίζει ο θρυλικός Καρλ Λιούις με τα 4 χρυσά μετάλλια, πρώτος μετά από το 1936 και τον Τζέσε Όουενς.

Όλος ο κόσμος χειροκροτεί την Ελβετίδα Γκαμπριέλα Άντερσεν με τον συγκλονιστικό τερματισμό της στον Μαραθώνιο.

Το 1988 στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας ο Μπάμπης Χολίδης, αυτός ο γίγαντας της πάλης, κατακτά 2ο συνεχόμενο χάλκινο μετάλλιο στην πάλη.

Εκεί θα δούμε τον Μπεν Τζόνσον να τερματίζει σε 9.79 στα 100μ και να τον πιάνουν μετά ντοπαρισμένο και να του αφαιρούν το ρεκόρ και το μετάλλιο αλλά και το 21.34 της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ που έφυγε νωρίς.

«Για την Ελλάδα ρε γαμώτο»

Ακούσαμε την "Ρωμιοσύνη" του Μίκη Θεοδωράκη και φτάσαμε στο 1992 στη Βαρκελώνη πάλι με τον Μίκη αλλά και με τους "τρεις τενόρους" να γράφουν ιστορία.

Η Βούλα Πατουλίδου φωνάζει το "Για την Ελλάδα ρε γαμώτο" μετά από το χρυσό της στα 100μ εμπόδια και ο Πύρρος Δήμας κερδιζει το 1ο από τα 3 σερί χρυσά στην Άρση Βαρών.

Θα εμφανιστεί και η αυθεντική "Dream Team" των ΗΠΑ με Τζόρνταν, Μάτζικ και Μπερντ.

Το 1996 οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στην πόλη της Ατλάντα, στην πόλη της Coca Cola και του CNN. Οι Αμερικανοί ξέρουν καλά να εμπορεύονται τις "ιδέες".

Στην Ατλάντα θα σκάσει και μια βόμβα αλλά έτσι πέρασε και αυτό. Η Ελλάδα κατακτά χρυσό στη γυμναστική (Μελισσανίδης) για πρώτη φορά μετά από το 1896 ενώ θα έρθουν 5 μετάλλια στην Άρση Βαρών και θα μείνει στην ιστορία η υποδοχή στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στο αεροδρόμιο.

Τους Ολυμπιακούς του 1996 μας τους είχαν τάξει για τα 100 χρόνια (1896-1996) αλλά μας τους έκλεψαν και μας τους έδωσαν το 2004.

Το 2000 στο Σίδνεϊ θα δούμε την Αβορίγινα Κάθι Φρίμαν ν' ανάβει τον βωμό, την Ελλάδα να τα πάει καλά στα μετάλλια και να περιμένει το 2004. Ιστορία έγραψε ο Κώστας Κεντέρης με το χρυσό στα 200μ (μόλις ο 4ος Ευρωπαίος στην ιστορία).

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στο "σπίτι" τους το 2004, τον Αύγουστο, η "17Ν" δεν υπάρχει πια για να είναι ασφαλείς οι Αγώνες, η χώρα θα συγκλονιστεί από την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου και η Ελλάδα θα κερδίσει τα περισσότερα μετάλλια μετά από το 1896.

Φήμες λένε ότι ακόμη κάποιοι πληρώνονται από το "Αθήνα 2004". Όλα είναι πιθανά σ' αυτή τη χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες για να δει μετά τα στάδια τους να "σαπίζουν".

Το 2008 στο Πεκίνο ο Μάικλ Φελπς κερδίζει 8 χρυσά μετάλλια και θα σταματήσει τελικά στα 28 μετάλλια σε Ολυμπιακούς εκ των οποίων τα 23 είναι χρυσά. Ο Φελπς έχει το απόλυτο ρεκόρ. Από την άλλη οι Ούγγροι στο πόλο κερδίζουν 3 σερί χρυσό!

Από το 2008 έως το 2016 κυριαρχεί στα 100μ το "φαινόμενο" Γιουσέιν Μπολτ (8 χρυσά). Το 2012 ο Σπύρος Γιαννιώτης κλαίει που είναι 4ος και το 2016 κλαίει ξανά από χαρά που στην τελευταία του κούρσα (10χλμ) στα 36 κατέκτησε το χρυσό στην κολύμβηση.

Εν κατακλείδι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ιστορία που έχει πολιτική, δολάρια (χορηγούς) αλλά και αθλητές που ελπίζουν για μια συμμετοχή και ένα καλύτερο αύριο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Πατσούρας
Αντώνης Πατσούρας