Μονομαχία στο Ελ Πάσο - Πώς το ποδόσφαιρο επέστρεψε στην Καλλιθέα

Μονομαχία στο Ελ Πάσο - Πώς το ποδόσφαιρο επέστρεψε στην Καλλιθέα

Άκης Κατσούδας

Η Μονομαχία στο Ελ Πάσο μπορεί να κυκλοφόρησε πριν από περίπου εξήντα χρόνια ωστόσο παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις πιο ξακουστές ταινίες του Χόλιγουντ. Μαζί με αυτή και το διάσημο soundtrack, το οποίο με το που το ακούσει κανείς το μυαλό του πηγαίνει στην Άγρια Δύση της Αμερικής, έτσι όπως αυτή καταγράφηκε στα γουέστερν των 60s.

Σε καμία περίπτωση, όμως, ο Ιταλός συνθέτης που έγραψε τη μουσική για την ταινία, Ένιο Μορικόνε, δεν θα περίμενε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι θα παίζει βδομάδα παρά βδομάδα στο γήπεδο της Καλλιθέας, το οποίο, μάλιστα, έχει πάρει το προσωνύμιο «Ελ Πάσο», εξαιτίας της μορφολογίας του.

Η ιεροτελεστία ακολουθήθηκε κατά γράμμα και στον αγώνα κόντρα στον Παναιτωλικό για τον δεύτερο γύρο της φάσης των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας. Το ματς ήταν σημαντικό από πολλές πλευρές.

image

Το κρίσιμο crash test και η συνύπαρξη των οπαδών στις εξέδρες

Ήταν το πρώτο παιχνίδι ομάδας της Super League παρουσία κόσμου, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας εξαιτίας της έξαρσης της οπαδικής βίας, ενώ παράλληλα ήταν η πρώτη παρουσία της ομάδας της Καλλιθέας στον έκτο γύρο της διοργάνωσης μετά από αρκετά χρόνια.

Ένα κρίσιμο crash test με μια ομάδα της πρώτης κατηγορία, την οποία είναι πολύ πιθανό ότι θα τη βρει μπροστά της του χρόνου σε περίπτωση που τελικά καταφέρει να εξασφαλίσει την άνοδο στο τέλος της σεζόν. Το πρώτο ματς, το οποίο έληξε με τον Παναιτωλικό να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να επικρατεί με σκορ 3-2 στο Αγρίνιο, έδειξε ότι όλα είναι έτοιμα για μια πολύ έντονη ρεβάνς.

Την κρισιμότητα του παιχνιδιού, μάλιστα, φαίνεται ότι ενστερνίστηκαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής που, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το μεσημέρι μιας καθημερινής ημέρας, στήθηκαν στην ουρά προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για το παιχνίδι. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και δύο νεαροί οπαδοί που έδειχναν να ξεχωρίζουν από όλους τους άλλους.

Φορούσαν τις νέες εμφανίσεις της Athens Kallithea, ενώ γύρω από τον λαιμό τους είχαν τυλιγμένα δύο μπλε κασκόλ με το παλιό σήμα της ομάδας. Αυτή η αμφισημία υπάρχει παντού στον χώρο.

Κανείς από τους υποστηρικτές της δεν μπορεί να ξεχάσει την ιστορία της και να αποχωριστεί τα πέντε κόκκινα αστέρια, τα οποία συμβολίζουν τις πέντε συνοικιακές ομάδες που το 1966 -έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία της Μονομαχίας του Ελ Πάσο- συγχωνεύτηκαν για να δημιουργήσουν τον σύλλογο.

Από την άλλη, είναι τέτοια η δίψα όλων, όπως εξηγούν, για την επιστροφή τους στην πρώτη κατηγορία, που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλά χρόνια από το 2018 όταν και η ομάδα, σε μια από τις πιο καταστροφικές σεζόν της ιστορίας της, έφτασε για πρώτη φορά μια ανάσα από την κάθοδο στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αθήνας.

Η κατάσταση σήμερα στον σύλλογο δεν έχει καμία σχέση. Εδώ και δύο χρόνια διαθέτει από τα μεγαλύτερα μπάτζετ της κατηγορίας, φέρνοντας στο Ελ Πάσο ποδοσφαιριστές που παλιότερα είχαν διακριθεί φορώντας τις φανέλες των μεγάλων ελληνικών ομάδων (Ρομαό, Ματίγια και πολλοί ακόμη).

Μπορεί όλων το μυαλό να είναι στη μάχη της ανόδου στη Super League, αλλά το εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στον Παναιτωλικό είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουν όλη στην Καλλιθέα ότι το ποδόσφαιρο επέστρεψε στη γειτονιά τους.

Οι εξέδρες του γηπέδου λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το ματς έχουν γεμίσει. Ανάμεσα σε αυτούς είναι αρκετοί νέοι fans της ομάδας που την ακολούθησαν μέσω των social media, πολλοί παλιοί υποστηρικτές του συλλόγου που φορούν τραγιάσκες και λένε ιστορίες από τα παλιά, αλλά και κάποιοι οπαδοί του Παναιτωλικού.

Οι τελευταίοι έκαναν αισθητή την εμφάνισή τους μετά το πρώτο γκολ της αγρινιώτικης ομάδα στο έβδομο λεπτό της αναμέτρησης. Μερικοί από αυτούς, μάλιστα, ταξίδεψαν αυθημερόν από την Αιτωλοακαρνανία για να δουν από κοντά το παιχνίδι. Ήταν το πρώτο που θα παρακολουθούσαν από την ομάδα τους ύστερα από έναν μήνα.

image

Η βράβευση του Μαρκόφσκι και το γκολ που δεν ήρθε ποτέ

Οι πανηγυρισμοί έγιναν ακόμη μεγαλύτεροι ύστερα από την επίτευξη και του δεύτερου τέρματος πέντε λεπτά αργότερα. Κανείς, ωστόσο, από την πλευρά των θεατών της Athens Kallithea δεν αντέδρασε παρόλο που βρίσκονταν ακριβώς δίπλα. Μια όμορφη εικόνα σε ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν διανύει και τις καλύτερες ημέρες του.

Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πετύχουν ένα γκολ στο 36ο λεπτό με τον Γιάννη Λουκίνα, ο οποίος έφτασε τα έντεκα τέρματα τη φετινή σεζόν σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Με το σκορ στο 1-2 και όλα ανοιχτά, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια.

Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου και οι δύο πλευρές καταχειροκρότησαν τον νυν γενικό αρχηγό του Παναιτωλικού Μάρκο Μαρκόφσκι, ο οποίος δοξάστηκε με τη φανέλα της Καλλιθέας.

Ο Σέρβος πρώην ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε για περισσότερα από 12 χρόνια στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας 84 γκολ. Τα πρώτα 19, ωστόσο, τα έβαλε μπροστά στον κόσμο της αθηναϊκής ομάδας, η οποία ήταν εκείνη που τον έφερε στην Ελλάδα, αποκτώντας τον από την Παρτιζάν Βελιγραδίου. Η διοίκηση των γηπεδούχων του παραχώρησαν μια φανέλα με το όνομά του στην πλάτη, ενώ εκείνος συγκινημένος ανταπέδωσε το χειροκρότημα.

Στο δεύτερο μέρος, ο Παναιτωλικός αποφάσισε να περάσει στον αγωνιστικό χώρο τα βαριά του χαρτιά. Μεταξύ αυτών τον Νίκο Καρέλη και τον Μιχάλη Μπακάκη. Ο Γιάννης Πετράκης, έμπειρος από τέτοια παιχνίδια, ήξερε ότι δεν ήθελε πολύ για να στραβώσει το παιχνίδι.

Όσο περνούσε η ώρα, οι ποδοσφαιριστές της Athens Kallithea πίεζαν όλο και περισσότερο για το γκολ που θα τους έβαζε και πάλι στο κυνήγι της πρόκρισης. Τελικά αυτό ήρθε, αλλά ήρθε πολύ αργά, στο 91ο λεπτό. Σκόρερ ήταν ο νεοαποκτηθείς φορ Γκονσάλο Τόρες.

Μπορεί το τέρμα που θα οδηγούσε το ματς στην παράταση να μην ήρθε ποτέ, ωστόσο, οι οπαδοί της ομάδας μετά τη λήξη της αναμέτρησης την καταχειροκρότησαν. Το ίδιο έκαναν και οι αντίστοιχοι του Παναιτωλικού, παρέα με τους ποδοσφαιριστές του. Όλα κύλησαν ομαλά, χωρίς φασαρίες και επεισόδια. Πόσο ωραίο είναι τελικά τα παιχνίδια να γίνονται με κόσμο.

@Photo credits: Άκης Κατσούδας