Παναθηναϊκός: Όσα λάθη δεν έκανε ο Μπρινιόλι σε 2,5 χρόνια, τα έκανε σ' ένα μήνα

Παναθηναϊκός: Όσα λάθη δεν έκανε ο Μπρινιόλι σε 2,5 χρόνια, τα έκανε σ' ένα μήνα

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής του Παναθηναϊκού στην ήττα που γνώρισε από τον Ατρόμητο με 3-2 στο Περιστέρι το βράδυ της Κυριακής. Ο Ιταλός κίπερ φέρει σοβαρή ευθύνη για δύο από τα τρία γκολ που δέχτηκε η ομάδα του και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά στο τελευταίο διάστημα που συμβαίνει αυτό.

Στο παιχνίδι με την Ρεν στην Γαλλία και σε κείνο του πρωταθλήματος με τον Άρη είχε από ένα ακόμη πολύ σημαντικό λάθος φτάνοντας συνολικά τα τέσσερα μέσα σ' ένα μήνα. Δεδομένα ο μήνας αυτός είναι ο χειρότερος που έχει περάσει ο 32χρονος Ιταλός τερματοφύλακας στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έδειξε την στήριξή του στο πρόσωπό του συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί τον Ιταλό, παρά την κακή του φόρμα, και η αλήθεια είναι πως η εμφάνισή του στην Ισπανία κόντρα στην Βιγιαρεάλ, μετά και το λάθος που παραλίγο να υποπέσει εκεί και το ψυχολογικό μπουστάρισμα που πήρε από κόσμο και συμπαίκτες, έδωσε σε πολλούς ελπίδες πως άφησε πίσω του το κακό του διάστημα, όμως αυτό δεν συνέβη, όπως επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Κυριακής από την πραγματικότητα με τον πιο σκληρό τρόπο.

image

Η επιρροή της κακής ανασταλτικής λειτουργίας στην απόδοση του Μπρινιόλι

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι στο μυαλό των περισσότερων αυτή τη στιγμή δεν διανύει απλώς ένα κακό διάστημα, αλλά μία άσχημη χρονιά, κάτι που δεν είναι ακριβές. Όντως ο Ιταλός κίπερ του Παναθηναϊκού δέχεται σχεδόν τα διπλάσια γκολ ανά παιχνίδι (1,21) απ' ότι τόσο πέρυσι (0,45) όσο και την πρώτη του σεζόν (0,6) στο «τριφύλλι». Σκεφτείτε πως οι «πράσινοι» φέτος έχουν δεχθεί 12 γκολ, αν μετρήσουμε κι εκείνο του Καμάρα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο παιχνίδι του δεύτερου γύρου της κανονικής σεζόν. Πέρυσι 12 γκολ δέχθηκαν σε ολόκληρη την κανονική διάρκεια.

Αυτό όμως δεν είναι αποτέλεσμα της ευθύνης του Μπρινιόλι, αλλά της κακής ανασταλτικής λειτουργίας που έχει παρουσιάσει φέτος η ομάδα του Παναθηναϊκού. Κακές τοποθετήσεις, κακές επιστροφές, φθηνά λάθη και μη χρησιμοποίηση σκοπίμων φάουλ για να ανακόψουν αντεπιθέσεις των αντιπάλων είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν φέτος τόσο μεγάλη απειλή προς την εστία. Παρ' ότι ο Ιταλός κίπερ μπορεί να μην είναι στην περσινή τρομερή του κατάσταση, είναι και πάλι θετικός στο σύνολο της παρουσίας, όσο παράξενο κι αν φαίνεται σε πολλούς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νούμερα που μας προσφέρει η κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαιρικής ανάλυσης, Wyscout ο Μπρινιόλι έχει δεχθεί ευκαιρίες με βάση τις οποίες θα έπρεπε να έχει παραβιαστεί η εστία του 28,26 φορές, όμως εκείνος έχει δεχθεί 26 γκολ, άρα το πρόσημό του είναι θετικό δεχόμενος 2,26 λιγότερα. Είναι βέβαια η χειρότερη επίδοσή του αυτά τα 2,5 χρόνια, παρ' ότι η φετινή σεζόν έχει ακόμη πολύ «ψωμί», αφού δεν είμαστε ακόμα καν στα μισά της.

Την σεζόν 2021-2022 είχε δεχθεί 2,72 λιγότερα ενώ την περσινή σεζόν έκανε μία εκπληκτική επίδοση, με την εστία του να παραβιάζεται 7,31 φορές λιγότερο του αναμενομένου.

Αναλυτικά τα νούμερά του τα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στον Παναθηναϊκό:

ΣεζόνΓκολ που δέχθηκεxCGΣουτ κατάΑποκρούσεις
2021-202219 (0,6)21,72 (0,69)83 (2,62)64 (2,02)
2022-202318 (0,45)25,31 (0,64)89 (2,24)71 (1,79)
2023-202426 (1,21)28,26 (1,31)83 (3,85)57 (2,65)

*Τα νούμερα στην παρένθεση είναι ανά 90 λεπτά αγώνα.
** Το xCG είναι ένας δείκτης που δείχνει τις πιθανότητες που έχει μία ευκαιρία που δέχεται μία ομάδα να γίνει γκολ.

Όμως, είναι τόσο μεγαλύτερη η πίεση που δέχεται ο κίπερ των «πρασίνων» φέτος που έχει ήδη δεχθεί τα σουτ που είχε στο σύνολο της πρώτης σεζόν (83) και πλησιάζει και το περσινό (89), δεχόμενος φέτος κάτι παραπάνω από ένα περισσότερο ανά παιχνίδι σε σχέση με τις περασμένες σεζόν. Και από πλευράς όμως αποκρούσεων δεν πάει πίσω, αφού φέτος έχει ήδη 57, όταν την πρώτη σεζόν είχε 64 στο σύνολο και πέρυσι 71.

Η συνολική παρουσία λοιπόν του 32χρονου Ιταλού είναι θετική, μπορεί όχι τόσο υπερβατική όσο ήταν πέρυσι, αλλά σε καλό επίπεδο.

Παρ' όλο το γενικό πρόσημο που έχει στο πρώτο μισό της σεζόν αυτής, δεν αλλάζει το γεγονός πως ο τελευταίος μήνας είναι ο χειρότερος του ίδιου στους «πράσινους» και η ευθύνη είναι περισσότερο δική του, γιατί έχει κάνει τέσσερα λάθη τα οποία είναι καθαρά ατομικά.

image

Τα γκολ που δέχθηκε με Ρεν και Ατρόμητο μπαίνουν δύο και μία φορές στις 100 αντίστοιχα

Φυσικά κάθε παίκτης έχει δικαίωμα στο λάθος. Ακόμη κι αν είναι ο τερματοφύλακας, που συνήθως το δικό του καταλήγει σε γκολ εις βάρος της ομάδας του.

Ωστόσο θα κάνεις ένα, θα κάνεις δύο, τα τέσσερα τόσο σοβαρά λάθη σ' ένα μήνα είναι πρόβλημα και όπως φάνηκε μπορούν να επηρεάσουν ακόμη κι ένα τερματοφύλακα με την κλάση και την αυτοπεποίθηση του Μπρινιόλι.

Κάποιοι τα ρίχνουν γι' αυτά στην ανανέωση του συμβολαίου του, που δεν έχει ακόμη τελειώσει και διαιωνίζεται, όμως όσο και να τον απασχολεί ένα τέτοιο θέμα (δικαίως αφού αφορά το μέλλον του) δεν μπορεί από μόνο του να δικαιολογήσει αυτά τα λάθη.

Στο παιχνίδι με την Ρεν στην Γαλλία, αυτό από το οποίο ξεκίνησαν όλα, ο Ρίεντερ εκτέλεσε ένα φάουλ αρκετά μέτρα έξω από την μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού και η μπάλα βρήκε ελάχιστα. Ο Ιταλός δεν είχε καθαρό οπτικό πεδίο από την αρχή της φάσης λόγω της κίνησης που έκαναν για να αποφύγουν την μπάλα οι Βιλένα και Λε Φι, με αποτέλεσμα να βάλει λάθος το σώμα και τα χέρια του και η μπάλα να του φύγει μέσα από την αγκαλιά του καταλήγοντας στα δίχτυα. Αυτό ήταν το πρώτο τραγικό λάθος του Μπρινιόλι σε 2,5 χρόνια καριέρας στους «πράσινους». Τι πιθανότητες είχε να δεχθεί αυτό το γκολ; 0,02xCG, δηλαδή δύο στις 100 (!!).

Ο Σέρβος τεχνικός στήριξε τον Μπρινιόλι και τον ξεκίνησε και στο παιχνίδι με τον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης». Ο Ιταλός πορτιέρε δέχθηκε την μπάλα από τον Σένκεφελντ, έκανε λίγο ανοιχτό κοντρόλ, δεν υπολόγισε καλά την απόσταση από τον επερχόμενο Μορόν που τον πίεσε, με αποτέλεσμα η πάσα που επιχείρησε να κοντράρει και να βγάλει τον Ισπανό φορ προ κενής εστίας κι εκείνος να σκοράρει στο 43ο λεπτό. Ουσιαστικά δημιούργησε μία ευκαιρία από το πουθενά για τον Άρη, η οποία είχε αξία 0,81xCG, δηλαδή είχε κάτι παραπάνω από 8/10 πιθανότητες να καταλήξει στην δίχτυα της εστίας του πορτιέρε του «τριφυλλιού».

Ακολούθησε η καλή εμφάνιση κόντρα στην Βιγιαρεάλ που έκανε πολλούς να θεωρήσουν πως όλα ήταν μία κακή παρένθεση, όμως απ' ότι φάνηκε το χειρότερο ακόμη δεν είχε συμβεί. Και συνέβη στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, όπου ο Μπρινιόλι έφερε σημαντική ευθύνη στο πρώτο και στο τρίτο τέρμα που δέχθηκαν οι «πράσινοι».

Στο πρώτο γκολ του Ατρομήτου, ο Κούντε εκτέλεσε το φάουλ, η άμυνα του Παναθηναϊκού έπαιξε γραμμή για να βγάλει οφσάιντ τους αντίπαλους παίκτες, όμως δεν κατάφερε να το κάνει και με τον Έντερ, ο οποίος βγήκε μόνος του και με τη μύτη του παπουτσιού του άλλαξε την πορεία της μπάλας με την προβολή που επιχείρησε, εκθέτοντας τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι που είχε στηθεί πιο πίσω στην πορεία της μπάλας, αφήνοντας ανυπεράσπιστη την εστία του. Ουσιαστικά αν είχε μείνει σ' αυτή, η επαφή που έκανε ο Ισπανός μέσος του Ατρομήτου δεν θα μπορούσε να δώσει δύναμη στην μπάλα, ώστε να τον απειλήσει. Με αυτό που έκανε δημιούργησε μία τελική που είχε 0,55xCG για να καταλήξει γκολ.

Στο τρίτο γκολ των Περιστεριωτών όπου ο Ρομπάιγ έκανε την κούρσα, μπήκε στην περιοχή και τελείωσε υπέροχα την φάση. Μπορεί ο Γάλλος να είχε μία εξαιρετική σκέψη και εκτέλεση, ωστόσο την ευκαιρία για όλο αυτό την έδωσε ο ίδιος ο κίπερ του «τριφυλλιού» που έκανε μία αναίτια έξοδο για να κλείσει τον Γάλλο του Ατρομήτου, από το οποίο δεν θα μπορούσε να απειλήσει, κάτι που αποδεικνύουν και οι πιθανότητες που είχε να παραβιάσει την εστία του Ιταλού από το σημείο αυτό, οι οποίες ισούνταν με 0,01xCG, ήτοι με 1 στις 100.

Κοινώς από ευκαιρίες που η αξία τους ήταν συνολικά για 1,39 xCG, ο Ιταλός δέχθηκε τέσσερα γκολ, δηλαδή 2,61 παραπάνω. Κι όλα αυτά σε δύο ματς πρωταθλήματος κι ένα ευρωπαϊκό, τα οποία τα έχασε και ουσιαστικά είναι από εκείνα τα παιχνίδια και τα αποτελέσματα που οδήγησαν την ομάδα στο ζοφερό μονοπάτι που ακολουθεί τώρα.

Επαναλαμβάνουμε πως στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι στον Παναθηναϊκό έχει αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίχτηκε η ομάδα για να πετύχει αυτή την τεράστια πρόοδο που έχει καταφέρει, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τώρα που έχει ένα κακό διάστημα δεν θα πρέπει να το καταδείξουμε αυτό ή εάν το κάνουμε θα έχουμε ως σκοπό να «τσαλακώσουμε» την εικόνα του. Ο Ιταλός είναι εκείνος που πρέπει να βρει τον τρόπο να επιστρέψει στα στάνταρ της απόδοσης με τα οποία μας συστήθηκε και τον θαυμάσαμε και η ομάδα από την άλλη εκείνη που πρέπει να τον στηρίξει στην διαδικασία αυτή. Ταυτόχρονα και οι δύο θα πρέπει να δουλέψουν ώστε να λήξει σύντομα το θέμα της ανανέωσής του είτε θετικά είτε αρνητικά, ώστε να μην είναι μετέωρο, μιας και από πρώτη Γενάρη, ο 32χρονος πορτιέρε θα μπορεί να συνομιλεί με όποια ομάδα θελήσει, αφού μπαίνει στο τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου του κι έτσι είναι πιθανό το πράγμα να περιπλακεί.

@Photo credits: INTIME